27.1.10

Γρήγορα τάρτα μήλου - μπανάνας, για κρίσεις υπογλυκαιμίας

Το κρύο αρκετό και τσουχτερό τις τελευταίες μέρες. Είναι σίγουρο πως σε κάνει να μην θες να ξεμυτίσεις από το σπίτι σου. Ο καιρός αυτός προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα ειδικά δε, αν δεν βρέχει επιθυμώ να βαδίζω μέσα στο κρύο ώρες. Όμως με μικρό παιδί αυτό δεν είναι εύκολο...και έτσι τι να κάνεις, αρχίζεις να το απασχολείς σε άλλα θέματα, όπως : παιχνίδια, ζωγραφιές ... και γιατί όχι και μαγειρικές δημιουργίες.

Χθες λοιπόν το απογευματάκι επιδωθήκαμε παρέα με τον γιόκα μου, σε γρήγορη ζαχαροπλαστική παρασκευή τάρτας μήλου - μπανάνας με την ζυμή που μας έδωσε η Κική  για την τάρτα με κιμά του Κωνσταντίνου.
Οι αναλογίες και τα υλικά που αναφέρονται σε αυτήν, απλώς πειράχτηκαν λιγάκι μιας κι' εμείς κάναμε γλυκιά τάρτα και όχι αλμυρή.
1 και 1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/2 φλιτάνι  καλαμποκάλευρο,
2/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο τύπου Βιτάμ (αλλά με ελαιόλαδο),
1 αυγό,
1/2 φλιτζανιού γάλα,
λίγη κρυσταλλική βανίλια,
λίγο αλάτι,
λίγη ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάζουμε την ζύμη, πρέπει στο σημείο αυτό να πω, πως η προσθήκη του καλαμποκάλευρου την κάνει πιο γρήγορα "ψιχουλιαστή"  όπως είναι το επιθυμητό για μια ζύμη τάρτας. Την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Όσο η ζύμη μας είναι σε αναμονή. Καθαρίζουμε 4 μήλα σε φέτες ή μισοφέγγαρα καθώς και 2 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλες. Τα λούζουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού (κάνει την ίδια δουλειά με το χυμό λεμονιού  - βοηθά στο να μην μαυρίσουν τα φρούτα - ενώ προσθέτει άρωμα).
Βγάζουμε την ζύμη μας και την απλώνουμε σε ανάλογου μεγέθους ταψί ή ταρτιέρα. Την τρυπάμε με ένα πιρουνάκι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε για 5 λεπτά σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο. Την βγάζουμε και αλοίφουμε την επιφάνεια της μ' ένα ελαφρύ στρωματάκι μαρμελάδας (ροδάκινο, βερίκκοκο, φράουλα) στην συνέχεια στρώνουμε πρώτο στρώμα με μήλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρη ζάχαρη.
Δεύτερο στρώμα με ροδέλες μπανάνας. Πασπαλίζουμε πάλι με κανέλα και μαύρη ζάχαρη.
Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα μήλα, κανέλα και ζάχαρη αντίστοιχα.
Ψήνουμε στους 170 περίπου βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μήλα και να πάρουν χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα.
Να αναφέρω πως η μαύρη ζάχαρη δεν χρειάζεται να είναι σε μεγάλη ποσότητα, γιατί η μαρμελάδα και η μπανάνα προφέρουν από μόνες τους αρκετή γλυκιά γεύση στο γλυκό μας.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και είμαστε έτοιμοι να την σερβίρουμε πασλαπίζοντας με ζάχαρη άχνη, άντε και καμμιά μπαλίτσα παγωτό καϊμάκι αν μας βρίσκεται.

11 σχόλια:

  1. Αν προλάβω θα την φτιάξω σήμερα με τη... βοηθό μου! Επειδή όμως δεν έχω καλαμποκάλευρο, να βάλω μόνο κοινό αλεύρι ε? Μην τρέχω μέσα στο δριμύ ψύχος για φώνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι πρέπει για παρέα με ζεστό απογευματινό τσαγάκι!
    Η μπανάνα με το ψήσιμο όμως δεν λιώνει; Μου έχει συμβεί στο παρελθόν σε τάρτα. Δεν χάλασε βέβαια η γεύση, μόνο η υφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμαλία μου, με τέτοιους βοηθούς στην κουζίνα, απλώς να φροντίσεις να έχεις από κοντά και μια ηλεκτρική σκούπα (φιλική συμβουλή).

    Το καλαμποκάλευρο, έδωσε όπως έγραψα ήδη πιο "ψυχουλιαστό" αποτέλεσμα. Αλλά θα τα καταφέρεις και χωρίς αυτό φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dark Chef μας, δεν θα λιώσουν οι μπανάνες αν οι φετούλες έχουν κάπως χοντρούτσικο μέγεθος και τις βάλεις φυσικά ανάμεσα στα δύο στρώματα μήλων.
    Είναι πολύ νόστιμες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά της τάρτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση τα δυο φρούτα μαζί,πρέπει να πάρω μπανάνες!!
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τη ζύμη με το καλαμποκάλευρο την είδα κι εγώ αλλά για γλυκό δεν την σκέφτηκα, μήλο και μπανάνα μαζί, σα να λέμε μπανανόμηλο!!!!!!!!
    Ωραίο ακούγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, μπήκα πρωί-πρωί να σας ενημερώσω ότι την έκανα χθες την τάρτα, η βάση μου βγήκε λίγο σκληρή (μπορεί να έφταιγε το αλεύρι που χρησιμοποίησα) αλλά η γέμιση είναι πεντανόστιμη! Πάρα πολύ ωραίος είναι ο συνδυασμός των φρούτων και της μαρμελάδας (έβαλα μαρμελάδα βερύκοκο). Την επόμενη φορά που θα πετύχω και τη ζύμη θα είναι η τέλεια τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή μου καλημέρα,
    Εμείς από μπανάνες πολλές...γι' αυτό και τις καταναλώνουμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έδεσαν ωραία με τα μήλα και έδωσαν γλύκα χωρίς μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίλα,
    τούτη η ζύμη ήταν ένα πείραμα :-)
    Βγαίνει ίσως κάπως σκληρή όπως γράφει και πιο κάτω η Αμαλία μοιάζει με τραγανό μπισκότο θα έλεγα.

    Αμαλία μου,
    την άλλη φορά αν την θέλεις πιο αφράτη να λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο το ή να προσθέσεις ένα κουταλάκι μπέϊκιν.

    Τα φρούτα με την ελαφριά στρώση μαρμελάδας δένουν αρμονικότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχ κι εγώ έτσι λέω...κρίση υπογλυκαιμίας και φτιάχνω γλυκό

    καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι΄αν οι "κρίσεις" αυτές σε πιάνουν βραδάκι και χρόνος πολύς δεν υπάρχει κάνεις την ανάγκη ...φιλοτιμία και δημιουργείς παρόμοια πράγματα καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή