4.5.10

Παγωτό Μπανάνα στα γρήγορα...

Μερικές πολύ ώριμες μπανάνες (που δεν θα την έβγαζαν καθαρή) βρήκαν τον δρόμο τους προς την κατάψυξη… έγιναν δηλαδή παγωτό :-)
Απλά σχετικά, και με μια σκέψη που αρχικά ξεκίνησε για μαρμελάδα μπανάνας, την οποία στο τέλος εγκατέλειψα μιας και μετά σκέφτηκα πως θα είναι πολύ γλυκιά και αμυλώδης ως μαρμελάδα και ίσως δεν αρέσει σε κανένα.
Έτσι το γύρισα σε παγωτό…
Καθάρισα  8 ή 9 μεγάλες ώριμες μπανάνες κόπηκαν με το μαχαίρι σε κομματάκια όπως της φωτογραφίας και μπήκαν στο multi μαζί με χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και δύο λεμόνια (για να τις προστατεύσουν από το μαύρισμα). 

Στην συνέχεια προωθήθηκαν σε κατσαρόλα αντικολλητική μαζί με μία κούπα ζάχαρη (η μπανάνα είναι ήδη αρκετά γλυκιά), μισό κουταλάκι κοφτό βανίλια που προστέθηκε προς το τέλος του βρασμού και λίγη σκόνη σαφράν για περισσότερο χρώμα.
Πήραν μια βράση μέχρι να δέσει κάπως η μαρμελάδα, την οποία ανακάτευα συχνά με ξύλινη κουτάλα γιατί το άμυλο της μπανάνας είναι επιρρεπές στο κόλλημα στον πάτο της κατσαρόλας.
Στην συνέχεια άφησα την μαρμελάδα (ας την πούμε έτσι) να κρυώσει.
Και μετά από κανένα 2-ωρο περίπου χτύπησα μια μεγάλη φυτική κρέμα (αυτή στον πράσινο κουτί) σε σαντιγύ (με ελάχιστη ζάχαρη άχνη) 3 φύλλα ζελατίνας διαλυμένα σε νερό (2-3 κουταλιές νερό στο οποίο θα μουλιάσουν τα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν, μετά λίγο ζεστό νεράκι για να διαλυθούν τελείως) και ένωσα πια όλα τα πιο πάνω υλικά με την βοήθεια του μίξερ για 2-3 λεπτά ακόμη.

Τοποθέτησα το μείγμα σε βαθύ και αρκετά σκληρό πλαστικό τάπερ και μπήκε στην κατάψυξη. Σε λίγες ώρες (και επειδή ομολογώ πως το ξέχασα) το έβγαλα και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση.
Δεν το ξαναχτύπησα, όπως συμβαίνει συνήθως με τα παγωτά που γίνονται με το χέρι, είπαμε το ξέχασα, αλλά δεν είχε πιάσει κρυστάλλους. Απλώς θέλει λίγο να το αφήσετε να ξεπαγώσει για πιο εύκολο σερβίρισμα και θυμίζει  κάπως στην υφή του το παρφέ παγωτό όταν μαλακώσει.
Συνοδεύεται πολύ ωραία από σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας αλλά και ξηρούς καρπούς ή καραμελωμένες μπανάνες σε φέτες (αυτές τις έφτιαξα την επόμενη μέρα).

Πολύ αρωματικό και όχι ιδιαίτερα παχυντικό θα έλεγα (αφού η ζάχαρη είναι σχετικώς περιορισμένη και η κρέμα γάλακτος είναι με φυτικά λιπαρά).

21 σχόλια:

  1. Wow!!!!! στείλε μου μια μπαμπάτσικη μερίδα γιατί από τις πολλές δουλειές αυτές τις μέρες, συν ότι έχει πολύ ζέστη, έχω σκάσειιιιι!!!

    Σλουρπ!!!

    Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη ατό είναι μια καλή λύση για μένα που δεν έχω παγωτομηχανή και δεν είμαι κι εξπέρ στα παγωτά,(αφού δεν τα τρώω χαχαχαχα) αλλά υπάρχουν κι άλλοι στο σπίτι!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A ρε νοικοκυρές που βγάζει η ...Μεσσηνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νόστιμο θα πρέπει να είναι! Ότι πρέπει για τις ζέστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ε,είναι απίθανο το παγωτό σας!! Πολύ καλύτερο από τα έτοιμα φαντάζομαι!!:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφη συνταγή!! και ειδικά μιας και που δεν περιέχει αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο παγωτό αυτό!!! Και αρέσει πολύ και στην κόρη μου. Δεν θέλει και συνεχόμενο χτύπημα, μια χαρά το βρίσκω. Θα το κάνω άμεσα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλες και όλους (όσο μπορεί να είναι μια μέρα, μετά από τα όσα συνέβησαν χθες στην ήδη πολύπαθη Αθήνα, αλλά και με νέους συνανθρώπους χαμένους οριστικά για τις οικογένειες τους).
    Είναι τραγικά τα όσα συνέβησαν, αλλά από την άλλη το μέγεθος των διαδηλώσεων μάλλον δεν το περίμενε κανείς...
    Μήπως τελικά έχουμε αφυπνηστεί;
    Μακάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αστέρι μου σε καταλαβαίνω κι εγώ κάπως έτσι είμαι την τελευταία εβδομάδα, αλλά το παγωτάκι το σκάρωσα περισσότερο για να μην πετάξω τις μπανάνες (τις λυπήθηκα) και είχα τελικά δίκιο ως προς την εκτέλεση.
    Εχω ακόμη αρκετό, σε περιμένω αν θες για κέρασμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξανθή μου, στην άλλη άκρη εγώ. Τα παγωτά είναι αδυναμία μεγάλη αλλά προσπαθώ να τα περιορίζω γιατί έχουν πολλά συντηρητικά και χρωστικές ειδικά αυτά που κυκλοφορούν έξω.

    Τούτο το σπιτικό είναι διαφορετικό και μπορείτε να το δοκιμάσετε και με άλλα φρούτα, όπως για παράδειγμα τα ώριμα βερύκοκκα και οι ώριμες φράουλες (αλλά επειδή έχουν περισσότερη αναλογιία σε νερό ως φρούτα, θα το χρειαστούν το δεύερο και τρίτο χτυπηματάκι τους).

    Επίσης πολύ καλό γίνεται και αλεσμένο φουντούκι και 3-4 καλές κουταλιές μερέντας. Πραλίνα παγωτό δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xa,xa,xa Navarino μου λες;
    Πάντως στα δικά μου παιδικά χρόνια στην Πύλο (πριν 40 και κάτι έτη δηλαδή) το παγωτό ήταν σχεδόν άγνωστο και η μάνα μου φερμένη τότε από την Αθήνα ως νύφη, σκαρφιζόταν διάφορα για να μας γλυκάνει. Το παγωμένο όμως "υποβρύχιο" κάτω από τα πλατάνια ήταν πάντα η παρηγοριά μας :-) τα καλοκαίρια. Τα παγωτά ξυλάκια μπήκαν αργότερα στην ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Big Mama, να κάνεις τον κόπο (που δεν έχει δηλαδή...) και να το φτιάξεις άμα έχεις διάθεση και να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου. Θέλω να πιστεύω ότι θα σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Magda, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι που τους αρέσουν τα παγωτά, αξίζει τον κόπο. Κι' αμα διαθέτεις και τα ειδικά φορμάκια που υπάρχουν για τον λόγο αυτό...θα τους φανούν ελκυστικά τα παγωτάκια τους.
    Χωρίς συντηρητικά και χωρίς πολλά αυγά και λιπαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Elen όπως είπα και πιο πριν... από πλευράς υλικών, σχεδόν το απόλυτο minimum τούτο το παγωτό. Και χωρίς ωμο αυγά που καμμιά φορά βάζουν στα σπιτικά παγωτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίνα μου, αν το φτιάξεις τελικά να μας πεις τι εντύπωση σχημάτισες; Είναι καλό να ξέρουμε ότι κάτι άρεσε ή όχι και σε άλλους.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι εγώ θέλωωωωωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κικίτσα προλαβαίνεις. Εχουμε λίγο ακόμη, μιας και στο ενδιάμεσο φτιάξαμε κι' ένα cheececake φράουλας (και από αυτό έχουμε...)
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πηνελόπη, σου γράφω πρώτη φορά αν και παρακολουθώ το blog σου εδώ και λίγο καιρό και μ'αρέσουν πολύ οι αναρτησεις σου. Με έχεις δελεάσει με τα churros, θα ήθελα πολύ να τα φτιάξω, αν και νομίζω πως θα αντισταθώ και δεν θα τα φάω παρέα με την ισπανική πηχτή σοκολάτα!!! Με αυτό το παγωτό ήθελα να σε ρωτήσω: θα μπορούσαμε αντί να μαγειρέψουμε το φρούτο με τη ζάχαρη να το καταψύξουμε πρωτα και να το αλέσουμε μετά, να προσθέσουμε κρέμα και να παγώσουμε; η ζελατίνη είναι απαραίτητη; δοκιμάζω διάφορες συνταγές από παγωτά αυτή την περίοδο για να γράψω. Σ'ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑνώνυμοςΜαρτίου 22, 2012

    na se rwtisw kati.an den exw lemoni i portokali mporw na valw perissotero apo to frouto ayto pou tha valw mono???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το λεμόνι ή το πορτοκάλι χρησιμοποιούνται για να μην "μαυρίσουν" οι μπανάνες σου και να διατηρήσουν το σωστό χρώμα στη σύνθεση του παγωτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή