16.5.13

Τα δώρα της φύσης ...απαιτούν απλότητα!

Όταν η φύση σου χαρίζει κάτι γενναιόδωρα...και αυτό το κάτι, είναι από μόνο του ένας μικρός γευστικός θησαυρός, δεν χρειάζονται πολλά να κάνεις για να πάρεις ένα πεντανόστιμο πιάτο.
Η απλότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι από μόνη της  οδηγός και μπούσουλας στην κουζίνα μας.
Η πρώτη ύλη που θέλουμε να αναδείξουμε μας "καθορίζει" και το πως θα πρέπει να την μαγειρέψουμε.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φρέσκα μανιτάρια.
Αυτά τα εκπληκτικά μανιτάρια που βλέπετε στην φωτογραφία, μου χαρίστηκαν από συγγενικό πρόσωπο.


Η μοναδική μου σκέψη όταν τα αντίκρισα είναι ότι έπρεπε να τα φτιάξω άμεσα.
Ο χρόνος με πίεζε έτσι κι' αλλιώς... και τελικά κατέληξα στην λύση του ψησίματος.


Καθαρίστηκαν με βρεγμένο πανί, κόπηκαν στην βάση τους μίσχου τους, τα ξεχώρισα σε μεγάλες και μικρότερες βεντάλιες, πραγματικά βεντάλιες σου θυμίζει το σχήμα τους.
Τα έβαλα σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και οι επιλογές μου ήταν πολύ απλές.


Ράντισμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, 1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου, 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αλάτι. Ψήθηκαν στον αέρα, στους 180 βαθμούς μέχρι που ρόδισαν καλά και στην ουσία έχασαν περισσότερο από τον μισό τους όγκο.


Τα άρτησα ως τελευταία πινελιά με λίγο σιρόπι Balsamico και ήταν έτοιμα προς κατανάλωση.
ΘΕΪΚΑ.

54 σχόλια:

  1. Προκλητικές οι φωτογραφίες σας κυρία μου!!!
    Καλό βράδυ ή μάλλον τώρα καλό ξημέρωμα.
    Είμαι από τις 5.30 όρθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ξεπέρασες εμένα φιλενάδα!!!
      Κι' έχω χτυπήσει 10ώρο εργασιακό, πάλι σήμερα.

      Δεν είναι πραγματικά πολύ όμορφα. Όταν μου τα φέρανε, δεν πίστευα στα μάτια μου.

      Καλόν ύπνο και καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω καλύτερος τρόπος για να γευτείτε τα πολύτιμα αυτά μανιτάρια δεν υπήρχε!Αναδεικνύεται υπέροχα η μεστή γεύση τους και το αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο ,όπως και το βαλσαμικό, υπερτονίζουν τη νοστιμιά τους εξαιρετικά
    Τελικά η απλότητα κρύβει θησαυρούς ανεκτίμητους και το περιττό δεν είναι πάντα επιθυμητό,ούτε αναγκαίο.
    Καλό βράδυ Πηνελόπη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο σε όλα Φωτεινή μου!!!
      Συμφωνούμε, και η επιλογή τελικά με δικαίωσε :-)
      Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Τρελαίνομαι για ψητά μανιτάρια, πολύ σοφά έπραξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα βρεθώ πάλι με τέτοιο "θησαυρό" φρέσκο και λαχταριστό, θα σε καλέσω Αμαλία μου :-))
      Καλό ΣΚ να έχετε.

      Διαγραφή
  4. Τέλεια Πηνελόπη!
    Τα λατρεύω!!!!!
    Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής με την εξαιρετική και μοναδική αξία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Σοφία μου.
      Η ευχή σου, να πιάνει "τόπο" για όλους μας, αντεύχομαι εγώ :-))

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλό!
    Πήρες μία μικρή γεύση...όταν όμως βγεις και στο δάσος και βρεις τα πρώτα άγρια τότε είναι μαγεία!
    Πολλά φιλά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να βγούμε εμείς στα δάση, Δημητρά μου, εδώ στο άστυ δύσκολο έως ακατόρθωτο.
      Αλλά άμα βρεθούμε στα μέρη σας, θα έρθουμε με χαρά, για να μας κάνετε σεμινάρια και να μας μεταφέρετε την πολύτιμη γνώση σας.
      Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  6. Φαίνεται σε όλα σου τα γραφόμενά ο ενθουσιασμός και η χαρά γι΄ αυτό το σπάνιο -για εμάς τους κατοίκους του άστεως- δώρο.

    Λιτή προετοιμασία μα εξέχουσα γεύση!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως να "κρυφτώ" Ζαμπία μου.
      Ανέλπιστο δώρο, έτσι στα ξαφνικά ... γίνεται να μην με ενθουσιάσει;

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  7. Πολύ αγαπητή γεύση τα μανιτάρια,και αν ειναι και σαν τα δικά σου όντως θεικά θα είναι..καλό βράδυ Πηνελόπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τέτοιο μέγεθος και φρέσκα, δεν είχα μέχρι σήμερα την τύχη να πάρω ξανά στα χέρια μου, αγαπητή Νέλη οπότε πραγματικά ενθουσιάστηκα με το όλο θέμα, και μάλλον θέλησα να σας μεταφέρω κάπως τον ενθουσιασμό μου :-))
      Καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Ο καλυτερος τροπος για να απολαυσεις τα μανιταρια!
    Ειναι μεγαλη χαρα να μπορεις να τα καλλιεργεις, αλλα παντα δεν ευνοουν οι συνθηκες...
    Καλο βραδυ!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έχεις δίκιο Μαρίνα.
      Αλλά που να βρούμε εμείς την δύναμη και την αντοχή για να καλλιεργήσουμε...
      Ε, μας φτάνει που υπάρχουν καλοί άνθρωποι με καλές προθέσεις να μοιραστούν μαζί μας.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  9. Πέτα, πέτα από δω μια βεντάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα πετάξω βεντάλια, και εσύ θα πετάξεις μαλακό biscotti, έτσι για να "πατσίσουμε" Μάρθα μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Επραξες σωστά!
    Ο καλύτερος τρόπος ήταν αυτός που επέλεξες. Σκέτα να χαρείς τη σπάνια γεύση τους. Όταν η πρώτη ύλη είναι κορυφαία, μπορεί να σταθεί και από μόνη της !

    Σε φιλώ Πηνελόπη !
    Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου.

      Ανταποδίδω ευχές, για μια καλή εβδομάδα τώρα πια...

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Πηνελόπη, τι όμορφα που δείχνουν τα μανιτάρια!! Αξιοποιήθηκαν τέλεια!! Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πάρα πολύ Μαρία μου.

      Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα να έχεις.

      Διαγραφή
  12. Συμφωνώ απολύτως με το σκεπτικό σου αλλά και με τη διαδικασία που επέλεξες!
    Έγιναν εκπληκτικά και πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω αυτό το υπέροχο δώρο!!!

    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν πραγματικά τυχερή Ελένη μου.
      Μακάρι να ήσουν κοντά, να το απολαμβάναμε παρέα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. che funghi meravigliosi Penelope ! passa un felice weekend !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φαντασου πηνελοπη οτι ο πατερας της κορης μου εναι φανατικος μανιταροσυλλεκτης και τα γνωριζει καλα. οποτε ερθει η εποχη χανεται στα δαση.
    αυτα εδω δεν τα εχω δει ποτε, τωρα θα μου πεις, μπορει και να μην φυτρωνουν στα μερη μας!!!
    υπεροχα τα εφιαξες, και εχεις δικιο, οταν η πρωτη υλη εναι σωστη, τα πολλα πολλα αντι να προσθεσουν αφαιρουν.
    καλο σαββατοκυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τέτοιο στυλ, ούτε εγώ δεν τα είχα δει Ειρήνη μου.
      Πλευρώτους, αλλά καμμια σχέση με αυτά που συναντάμε συνήθως συσκευασμένα στα SMs.
      Πραγματικά ήταν πανέμορφα ως σύνθεση.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  15. Νομίζω δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να αναδείξεις τα συγκεκριμένα μανιτάρια!!!
    Πλευρώτους είναι???

    Τα φτιάχνω πολύ συχνά, έτσι ακριβώς....μ' αρέσουν πάααρα πολύ!!!

    Καλημέρα Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα καλή μου Πέπη.
      Και μάλλον έτσι είναι ο πιο ωραίος τρόπος να γευτείς, μια τόσο γήϊνη γεύση.
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  16. Ε ναι! Όταν κάτι είναι τόσο όμορφο δεν το καταστρέφεις με πολλά μαγειρέματα! Υπέροχα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες Βαγγελιώ μου.
      Έτσι πραγματικά του δόθηκε η ευκαιρία, να "προβάλει" όλη του τη γευστική χάρη.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  17. Σαν ένα μεγάλο λουλούδι φαίνονται στο πιάτο! Πάρα πολύ ωραία σου βγήκαν! Με πλευρώτους μου μοιάζουν, είναι; Τρελαίνομαι για μανιτάρια. Κι εγώ ψητά θα τα έφτιαχνα. Κάνε κάνα αεροπλανικό σε παρακαλώ να μου στείλεις κι εμένα έστω ένα! :)
    Να είσαι καλά Πηνελόπη μου! Πολλά φιλάκια και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλευρώτους ήταν (ή τουλάχιστον και εμένα έτσι μου έμοιαζαν) Selcouth.
      Αλλά ήταν πολλές "βεντάλιες" μαζί πάνω σ' έναν μίσχο, κι' έμοιαζαν κάπως σαν τα κοράλλια της θάλασσας.
      Χαιρετισμούς πολλούς συνονόματη και καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  18. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Πηνελόπη μου.
    Όταν η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική, δεν χρειάζεται παρά μόνο 2-3 καλές πινελιές προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο γεύμα!
    Πραγματικά αξιοζήλευτο το πιάτο σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως όλες και όλοι που αγαπούν την μαγειρική, αυτό πιστεύουν Ερμιόνη μου.
      Πως η καλή πρώτη ύλη, δεν χρειάζεται πολλά μπελαλίδικα τερτίπια και αρώματα για να γίνει σαγηνευτική για τον ουρανίσκο μας.

      Φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή
  19. Τέλεια!! τέλεια!!τέλεια!! το μεγαλείο της απλότητας!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι παραπάνω να ζητήσεις, άντε ένα ποτήρι κρασί, υπέροχος μεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς κι' ένα ποτηράκι κρασί ή ένα καλά παγωμένο ποτήρι μπύρας θα ήταν μια τέλεια συνοδεία, για τούτο το μεζεδάκι Eri μου.

      Διαγραφή
  21. Τέλεια! Τα μανιτάρια όταν ψήνονται αποκτούν μια απίθανη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς Villy μου. Ειδικά όταν μιλάμε για πολύ φρέσκα, όπως ήταν τα συγκεκριμένα.

      Διαγραφή
  22. Πηνελόπη μου, να φέρω το κρασί, να κεράσεις μεζεδάκι; Ένα πιάτο τόσο απλό, κι όμως τόσο μα τόσο λαχταριστό... Μιαμ μιαμ!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου έλεγα να έρθεις Αναστασία μου, αλλά πάνε τελειώσανε.
      Όμως υπόσχομαι την επόμενη φορά που θα βρεθώ με κάτι ανάλογα στα χέρια να σου στείλω γραφή και μήνυμα, για να μας έρθεις παρεούλα.
      Καλή Εβδομάδα.

      Διαγραφή
  23. Πηνελόπη μου πράγματι θεικά!!!Και τι όμορφες φωτογραφίες, μου ρχεται να απλώσω το χέρι στην οθόνη και να τσιμπήσω ένα μεζεδάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου έλεγα να το απλώσεις το χεράκι στην οθόνη Ελένη μου. Αλλά θα σε "απογοητεύσει" είναι σχεδόν βέβαιο :-)))
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  24. Έχεις δίκιο Πηνελόπη μου, στην απλότητα κρύβεται η ομορφιά......γενικώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως η "απλότητα" σε όλα τα θέματα και στην μαγειρική φυσικά, είναι μια αξία διαχρονική καλή μου Λίλα.
      Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  25. Ένας θησαυρός στο πιάτο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι το είδα κι' εγώ Μανουσίνα μου!!
      Ήταν μια πραγματική πρόκληση, το να τα μαγειρέψω αμέσως μόλις μου τα πρόσφεραν.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  26. Παραλίγο να χάσω τα μανιτάρια που τους έχω πολύ μεγάλη αδυναμία Πηνελόπη μου!!!
    Συνήθως τα ραντίζω με λεμόνι αλλά το balsamiko που χρησιμοποίησες μου φαίνεται καλύτερη επιλογή και το σκόρδο σε σκόνη μεγάλη έκπληξη για μένα!!!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόφτασες όμως Silena μου.
      Η σκόνη σκόρδου, είναι ένα ωραίο μπαχαρικό, όταν θέλεις να δώσεις άρωμα σκόρδου, αλλά δεν θέλεις κι' ολόκληρο το σκόρδο να κάνει φανερή την παρουσία του.
      Καλή εβδομάδα κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  27. Υπέροχα Πηνελόπη μου!!!!!! Το μεγαλείο της απλότητας ή η απλότητα του μεγαλείου...όπως και να έχει μοναδικά μανιτάρια με μια μοναδική μαεστρία μαγειρεμένα... απόλαυσ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάφερα να συνδυάσω τα πράγματα, σύμφωνα με τα δικά μου γευστικά πρότυπα Κική μου και νομίζω τελικά πως η επιλογή με δικαίωσε, μετά και από τα τόσο κολακευτικά σχόλια όλων σας.

      Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή