Μια πολύ ωραία επιλογή για ένα φιλικό τραπέζι είναι πάντα οι πίτες, είτε τις σερβίρουμε για ορεκτικό, είτε για ένα έξτρα συνοδευτικό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πιάτα μας, σαφώς και δεν "κομίζω γλαύκας εις Αθήνας"... απλώς το υπενθυμίζω και έρχομαι να σας δώσω μια πρόταση για μανιταρόπιττα.
Και μάλιστα, ανοιχτή και με πολύ άρωμα! Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, που την διαφοροποιούν από άλλες εκδοχές πολύ αγαπημένες επίσης.
Προσωπικά χρησιμοποίησα:
1 έτοιμο φύλλο Ζύμης Κουρού, αλλά με χειροποίητα αντίστοιχο φύλλο σαφώς το αποτέλεσμα θα είναι πιο αναβαθμισμένο.
Και από 'κει και πέρα τα υπόλοιπα υλικά μου ήταν:
200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους (καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες) και ελαφρώς σοταρισμένα,
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών,
100 γραμ. χαλούμι τριμμένο (στην χοντρή πλευρά του τρίφτη),
100 γραμ, ένταμ τριμμένο (επίσης όπως το χαλούμι),
100 γραμ. τυρί σε κρέμα,
2 μεγάλα αυγά,
1/3 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1/3 κοφτό κουταλάκι τριμμένο πιπέρι,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
και τέλος 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα δύο τελευταία αρώματα σαφώς και δίνουν την νότα που ανέφερα πιο πάνω, όπως ίσως καταλαβαίνετε.
Σε αντικολλητικό ταψί, αλείφουμε ελάχιστο λάδι ή βάζουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε την ζύμη μας. Εάν περισσεύει ζύμη στα πλαϊνά του ταψίου μας, την γυρίζουμε προς τα μέσα όταν βάλουμε την γέμιση.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας (τυριά, αυγά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και μπαχαρικά) και στο τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα τα μανιτάρια, τον άνηθο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά και τα τελευταία υλικά.
Και στρώνουμε το μείγμα μας πάνω από την ζύμη καλύπτοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο βέβαια) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας και η γέμιση να μας δώσει την αίσθηση ότι έχει "φουσκώσει" χάρη στα αυγά και στην κρέμα.
Κλείνουμε τον φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτάκια και έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση.
Και μάλιστα, ανοιχτή και με πολύ άρωμα! Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, που την διαφοροποιούν από άλλες εκδοχές πολύ αγαπημένες επίσης.
Ανοιχτή Μανιταρόπιτα των Αρωμάτων
1 έτοιμο φύλλο Ζύμης Κουρού, αλλά με χειροποίητα αντίστοιχο φύλλο σαφώς το αποτέλεσμα θα είναι πιο αναβαθμισμένο.
Και από 'κει και πέρα τα υπόλοιπα υλικά μου ήταν:
200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους (καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες) και ελαφρώς σοταρισμένα,
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών,
100 γραμ. χαλούμι τριμμένο (στην χοντρή πλευρά του τρίφτη),
100 γραμ, ένταμ τριμμένο (επίσης όπως το χαλούμι),
100 γραμ. τυρί σε κρέμα,
2 μεγάλα αυγά,
1/3 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1/3 κοφτό κουταλάκι τριμμένο πιπέρι,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
και τέλος 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα δύο τελευταία αρώματα σαφώς και δίνουν την νότα που ανέφερα πιο πάνω, όπως ίσως καταλαβαίνετε.
Σε αντικολλητικό ταψί, αλείφουμε ελάχιστο λάδι ή βάζουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε την ζύμη μας. Εάν περισσεύει ζύμη στα πλαϊνά του ταψίου μας, την γυρίζουμε προς τα μέσα όταν βάλουμε την γέμιση.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας (τυριά, αυγά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και μπαχαρικά) και στο τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα τα μανιτάρια, τον άνηθο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά και τα τελευταία υλικά.
Και στρώνουμε το μείγμα μας πάνω από την ζύμη καλύπτοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο βέβαια) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας και η γέμιση να μας δώσει την αίσθηση ότι έχει "φουσκώσει" χάρη στα αυγά και στην κρέμα.
Κλείνουμε τον φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτάκια και έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση.
Είτε ανοιχτή είτε κλειστή αυτή η μανιταρόπιτα μου έκλεισε το μάτι Πηνελόπη μου!!! Πρέπει να είναι πολύ μα πολύ νόστιμη!!! Είμαι περίεργη πόσο έντονα φαίνεται το πορτοκάλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλοφάγωτη!!
Καλησπέρα Κική μου...
ΔιαγραφήΤο πορτοκάλι "φαίνεται" αρκετά! Και δένει τόσο ωραία με τα υπόλοιπα υλικά και αρώματα που υπόσχομαι πως θα σας εκπλήξει πολύ-πολύ ευχάριστα.
Καλό βράδυ και καλό ΣΚ εύχομαι.
Άντε τώρα εγώ να πιω μια πορτοκαλάδα μόνο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ τι να σου κάνω Ξανθή μου...που με φάγανε τα "δρομολόγια" τόσες μέρες...
ΔιαγραφήΑλλιώς θα έφερνα "πεσκέσι" :-))
Φωνάζει 'είμαι νόστιμηηηηη', Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε κανένα κομματάκι!
Σας φιλώ
Τι το λέω και δεν το κάνω... Να κάνω συμβόλαιο με εταιρία courier εννοώ Στέλλα μου, και μόλις ξεφουρνίζω να ξεκινά και η διαδικασία delivery :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' απ΄ όλους εμάς. Καλό ΣΚ να έχετε.
Πόσο λαχταριστή φαίνεται!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι θέλω να πιστεύω πως αξίζει την δοκιμή της, Ελπίδα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχεις.
Και τάρτα πλούσια σε υλικά και με απίθανα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έκανε εντύπωση το ξύσμα πορτοκαλιού, δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση που δίνει στο πιάτο!
Φιλιά
Ερμιόνη μου αυτό ακριβώς που σου έκανε εντύπωση, μαζί με τα τυράκια βεβαίως και τον άνηθο είναι που κάνει την σημαντική διαφορά.
ΔιαγραφήΑξίζει να την δοκιμάσετε πιστεύω.
Καλό βράδυ εύχομαι και Χαρούμενα Γεννέθλια (που έρχονται).
Μάνα μου, μάνα μου!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ, μας ζάλισες με τα αρρώματα και μας ξεσήκωσες με τα μανιτάρια σου και τα λιπαρά σου τα τυριά !
Μια χαρά είναι το φύλλο κουρού το έτοιμο. Εγώ να σου πω την αμαρτία μου πολύ το συμπαθώ το συγκεκριμένο.
Μπράβο σου Πηνελόπη. Το χαλούμι επίσης πρόσεξα γιατί μου αρέσει πολύ.
Θα το δοκιμάσω και σε μια μανιταρόπιτα μια φορά.
Ωραίο κλείσιμο μέρας!!!!
Φιλι στο μαγουλάκι!
Δεκτό και με πολύ χαρά το φιλάκι στο μαγουλάκι!!!
ΔιαγραφήΕ, άμα το κάνεις το καλό Χρυσαυγή μου, το κάνεις με τα λιπαρά του ναι μεν, αλλά με λίγη προσοχή. Χρησιμοποίησα χαμηλά λιπαρά στην κρέμα και στο γιαούρτι :-)))
Φιλιά σας πολλά.
Βρε Πηνελόπη δεν σε προλαβαίνω! Τι να πρωτο κάνω πια με τόσες νοστιμιές που βλέπω? Γκρρρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να με δεις στους δρόμους πως τρέχω τελευταίως Αμαλία μου!!!
ΔιαγραφήΚανείς δεν με προλαβαίνει πια...
Να την δοκιμάσεις. Είναι πολύ ιδιαίτερη γεύση και σχετικά εύκολη στην εκτέλεση επίσης. Είπαμε η ευκολία είναι πια η μεγάλη μας ανάγκη.
Καλό βράδυ και καλό Σαββοτοκύριακο εύχομαι.
Υπέροχη είναι η μανιταρόπιτα σου! Με ξεσήκωσες και θα την κάνω σίγουρα στο επόμενο τραπέζι με φίλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό Σαβ/κο εύχομαι!
Εάν την κάνεις καλή μου Νοτούλα θα περιμένω εντυπώσεις...
ΔιαγραφήΕίναι σημαντικό να ξέρω πως δεν ευλογώ μόνη μου τα "γένια" μου :-)))
Τι να πω πια; Απλά υποκλίνομαι στην υπέροχα κρεμώδη γέμιση και στο δελεαστικότατο αποτέλεσμα! Τέτοια βλέπω και άντε να διατηρήσω σιλουέτα! Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η πιτούλα σου, Πηνελόπη μου! Μπράβο!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Α, εδώ είναι που λένε ή μάλλον γράφουν για την ακρίβεια... Αναστασία μου..."βγάλε την σκούφια σου και βάραμαι!!! "
ΔιαγραφήΠροφανώς εννοούσαν την σκούφια του Κυριακάτικου Σεφ Αναστασία, Sunday Spoon, οι σοφοί άνθρωποι του λαού μας :-))
Έτσι καλή μου φίλη;
Φιλιά ανταποδίδω στα μέγιστα.
Πίτα, πίτσα, σουφλέ...όπως θες πες το, δε με νοιάζει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας ξετρέλλανες!!!!!!!!!!!!!
Αφήνω την ευρύτερη ονοματοδοσία σε σένα καλή μου Πέπη.
ΔιαγραφήΕσύ αποφασίζεις πως θα την ονομάσεις όταν με το καλό την δοκιμάσεις...
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Φαίνεται φανταστική, είμαι σίγουρη πως όποιος την δοκίμασε το ευχαριστήθηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου έκανε ευχάριστη εντύπωση το ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο σε συνδυασμό με τον φρέσκο άνηθο πιστεύω θα έδωσε υπέροχα αρώματα στην πίτα!
Καλό απόγευμα και καλό Π/Σ/Κ!
Επειδή εσύ το έχεις σημειώσει αρκετές φορές Σκοτεινούλα μου, ότι μια αδυναμία στο πορτοκάλι, την έχω...σε προ(σ)καλώ με το γάντι να κάνεις μια δοκιμούλα. Πιστεύω πως θα σε οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια ετούτος ο συνδυασμός και μάλλον θα με δικαιώσεις.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό Π/Σ/Κ και σ' εσένα.
Πηνελόπη μου, συμφωνώ απολύτως με τη Στέλλα! Η νοστιμιά της φωνάζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυρένια, μανιταρένια και αρωματική! Εύγε!
Φιλάκια
Έβγαλε ντελάλη η ανοιχτή Μανιταρόπιττα, τελικά Ελένη μου.
ΔιαγραφήΑλλά χαλάλι της...
Την αφήνω να "φωνάζει" γιατί τελικά το αξίζει :-))
Φιλιά πολλά.