Πολλά έχουν γραφτεί για την αγαπημένη σάλτσα των Ιταλών, το Pesto, που ωστόσο έχει κατακτήσει και τις καρδιές πολλών από εμάς που αγαπούμε την κουζίνα.
Προσωπικά δεν είμαι εξαίρεση.
Και τούτη την φορά σκέφτηκα να αξιοποιήσω την σάλτσα pesto και με θαλασσινά.
Και πιο συγκεκριμένα με γαρίδες.
Υλικά για την σάλτσα.
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό,
1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού (χειμωνιάτικου ή πλατύφυλλου)
1/2 κούπα αμύγδαλα ανάλατα με την φλούδα,
1,5 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο αν το θέλετε έντονο το άρωμα)
1/3 κουταλάκι αλάτι χοντρό,
1/3 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1,5 κουταλάκι ελαιόλαδο.
Για το μαγείρεμα των γαρίδων
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 ποτηράκι κονιάκ ή άσπρο κρασί
700 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες μεγάλο μέγεθος,
Στο multi έβαλα όλα τα υλικά για pesto μέχρι να γίνουν πολτός. Και το κράτησα στην άκρη.
Αφού έπλυνα και καθάρισα τις γαρίδες, έβαλα ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει παρέα με το ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια έριξα μέσα στο τηγάνι το pesto και το άφησα να μαγειρευτεί για δύο λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Έριξα και τις γαρίδες και έσβησα με το κονιάκ.
Συνολικό μαγείρεμα χρόνου 5-6 λεπτά ακόμη και κατέβασα το τηγάνι από την φωτιά.
Οι επιλογές για το σερβίρισμα του φαγητού είναι αρκετές.
Πάνω σε βραστή μεγάλη πατάτα.
Πάνω σε μακαρόνια.
Πάνω σε ρύζι λευκό.
Ή πάνω σε ατομικές μικρές πίτες για σουβλάκια τις οποίας βλέπετε πια εδώ, και τις οποίες έψησα κάτω από το ζεσταμένο γκριλ για 3 λεπτάκια.
Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να δοκιμάσετε και καλή σας απόλαυση.
Και στο σημείο αυτό να ανταποκριθώ σε μια πρόσκληση που μου ήρθε για παιχνίδι, από την αγαπημένη Μάρθα και κατά κόσμον "βαφτιστηράκι" μου, και να τα "ομολογήσω" όλα!!
Παιχνίδι-κουίζ με ιδέα και τίτλο που όποιος την είχε, πρέπει να είχε μεγάλα κέφια.
Un-paixt-able blogger.
Ερωτήσεις, Εικόνα και link για τους Un-paixt-able bloggers λοιπόν....
Ερώτηση πρώτη.
Intro (όνομα, τοποθεσία, ζώδιο, blog platform)
Πηνελόπη, Δίδυμος και "μπλοκάρω" για το χόμπι μου για πάνω από 7 χρόνια, τόσο στο προσωπικό μου blog, όσο και σε ομαδικό... Και "είδαν" πολλά τα μάτια μου στις γειτονιές των bloggers :-)). Κάτοικος Περιστερίου μετά γάμον...και γέννημα θρέμμα για 38 συναπτά έτη του Αθηναϊκού Κέντρου.
Ερώτηση δεύτερη.
Ποίο είναι το moto του blog σου; Αν δεν έχεις σκέψου ένα τώρα!
Μα έχω, και είναι αυτό που λέω, ότι αργά ή γρήγορα για όλα έρχεται η λύση!!!
Ερώτηση τρίτη.
Αν το bloggging ήταν παιδικό παιχνίδι, ποιο θα ήταν και γιατί;
Η "μπερλίνα" γιατί μέσα σε τούτο τον χώρο, λέγονται τόσα και ακούγονται άλλα τόσα...και παραφράζονται...ακόμη περισσότερα.
Ερώτηση τέταρτη.
Όταν γίνω διάσημη blogger θα... (συμπληρώστε τη φράση).
Δεν ξέρω...δεν απαντώ...σαν γκάλοπ ένα πράγμα, καθώς έχω την αίσθηση ότι η "διασημότητα" στις μέρες μας είναι κάτι που "φτιάχνεται" και δεν ορίζεται εύκολα.
Μα τι λέμε τώρα...
Ερώτηση πέμπτη.
Κάνε φίρμα την λιγότερο δημοφιλή ανάρτησή σου.
Θα έλεγα τις Ζυμωτές Τυρόπιτες που είναι και πρόσφατη, αλλά μάλλον δεν έτυχε της προσοχής που της άξιζε ενδεχομένως.
Ερώτηση έκτη.
Ποια κατηγορία ιστολογίων, θα ήθελες να αφανίσεις από την μπλοκόσφαιρα και γιατί;
Δεν νομίζω πως θα έκανα κάτι τέτοιο...τουλάχιστον για τις κατηγορίες που προσωπικά παρακολουθώ. Και αυτό γιατί η ελευθερία του λόγου είναι πολύ σημαντική!
Αν και πάντα η ελευθερία κάποιου σταματά (ή πρέπει να σταματά τουλάχιστον...) εκεί, που αρχίζει η ελευθερία κάποιου άλλου.
Κανόνας απαράβατος για τις κοινωνίες, τις ομάδες και τους χώρους που θέλουν να πάνε μπροστά και να επιβιώσουν.
Και η έξτρα ερώτηση που έθεσε η Μάρθα μας, είναι:
Αν ήτανε να τρως για τον επόμενο χρόνο μόνο ένα γλυκό, ποιο θα διάλεγες;
Γλυκά κουταλιού...που έχουν και μεγάλη ποικιλία, ως προς την γεύση και των τρόπο παρασκευής τους
:-)) πονηρά πάντα σκεπτόμενη!!
Φαντάζομαι πως τώρα πια αρκετοί, αν όχι όλοι οι bloggers που παρακολουθώ, θα έχουν συμμετάσχει σε τούτο το παιχνίδι-κοϋιζ, καθώς εγώ ανταποκρίνομαι με κάποια καθυστέρηση.
Αν, πάλι όχι... η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για μια πεντάδα από εσάς, που με διαβάζεται και έχετε διάθεση να παίξετε.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Προσωπικά δεν είμαι εξαίρεση.
Και τούτη την φορά σκέφτηκα να αξιοποιήσω την σάλτσα pesto και με θαλασσινά.
Και πιο συγκεκριμένα με γαρίδες.
Γαρίδες με Pesto
Υλικά για την σάλτσα.
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό,
1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού (χειμωνιάτικου ή πλατύφυλλου)
1/2 κούπα αμύγδαλα ανάλατα με την φλούδα,
1,5 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο αν το θέλετε έντονο το άρωμα)
1/3 κουταλάκι αλάτι χοντρό,
1/3 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
1,5 κουταλάκι ελαιόλαδο.
Για το μαγείρεμα των γαρίδων
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 ποτηράκι κονιάκ ή άσπρο κρασί
700 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες μεγάλο μέγεθος,
Στο multi έβαλα όλα τα υλικά για pesto μέχρι να γίνουν πολτός. Και το κράτησα στην άκρη.
Αφού έπλυνα και καθάρισα τις γαρίδες, έβαλα ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει παρέα με το ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια έριξα μέσα στο τηγάνι το pesto και το άφησα να μαγειρευτεί για δύο λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Έριξα και τις γαρίδες και έσβησα με το κονιάκ.
Συνολικό μαγείρεμα χρόνου 5-6 λεπτά ακόμη και κατέβασα το τηγάνι από την φωτιά.
Οι επιλογές για το σερβίρισμα του φαγητού είναι αρκετές.
Πάνω σε βραστή μεγάλη πατάτα.
Πάνω σε μακαρόνια.
Πάνω σε ρύζι λευκό.
Ή πάνω σε ατομικές μικρές πίτες για σουβλάκια τις οποίας βλέπετε πια εδώ, και τις οποίες έψησα κάτω από το ζεσταμένο γκριλ για 3 λεπτάκια.
Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να δοκιμάσετε και καλή σας απόλαυση.
Και στο σημείο αυτό να ανταποκριθώ σε μια πρόσκληση που μου ήρθε για παιχνίδι, από την αγαπημένη Μάρθα και κατά κόσμον "βαφτιστηράκι" μου, και να τα "ομολογήσω" όλα!!
Παιχνίδι-κουίζ με ιδέα και τίτλο που όποιος την είχε, πρέπει να είχε μεγάλα κέφια.
Un-paixt-able blogger.
Ερωτήσεις, Εικόνα και link για τους Un-paixt-able bloggers λοιπόν....
Ερώτηση πρώτη.
Intro (όνομα, τοποθεσία, ζώδιο, blog platform)
Πηνελόπη, Δίδυμος και "μπλοκάρω" για το χόμπι μου για πάνω από 7 χρόνια, τόσο στο προσωπικό μου blog, όσο και σε ομαδικό... Και "είδαν" πολλά τα μάτια μου στις γειτονιές των bloggers :-)). Κάτοικος Περιστερίου μετά γάμον...και γέννημα θρέμμα για 38 συναπτά έτη του Αθηναϊκού Κέντρου.
Ερώτηση δεύτερη.
Ποίο είναι το moto του blog σου; Αν δεν έχεις σκέψου ένα τώρα!
Μα έχω, και είναι αυτό που λέω, ότι αργά ή γρήγορα για όλα έρχεται η λύση!!!
Ερώτηση τρίτη.
Αν το bloggging ήταν παιδικό παιχνίδι, ποιο θα ήταν και γιατί;
Η "μπερλίνα" γιατί μέσα σε τούτο τον χώρο, λέγονται τόσα και ακούγονται άλλα τόσα...και παραφράζονται...ακόμη περισσότερα.
Ερώτηση τέταρτη.
Όταν γίνω διάσημη blogger θα... (συμπληρώστε τη φράση).
Δεν ξέρω...δεν απαντώ...σαν γκάλοπ ένα πράγμα, καθώς έχω την αίσθηση ότι η "διασημότητα" στις μέρες μας είναι κάτι που "φτιάχνεται" και δεν ορίζεται εύκολα.
Μα τι λέμε τώρα...
Ερώτηση πέμπτη.
Κάνε φίρμα την λιγότερο δημοφιλή ανάρτησή σου.
Θα έλεγα τις Ζυμωτές Τυρόπιτες που είναι και πρόσφατη, αλλά μάλλον δεν έτυχε της προσοχής που της άξιζε ενδεχομένως.
Ερώτηση έκτη.
Ποια κατηγορία ιστολογίων, θα ήθελες να αφανίσεις από την μπλοκόσφαιρα και γιατί;
Δεν νομίζω πως θα έκανα κάτι τέτοιο...τουλάχιστον για τις κατηγορίες που προσωπικά παρακολουθώ. Και αυτό γιατί η ελευθερία του λόγου είναι πολύ σημαντική!
Αν και πάντα η ελευθερία κάποιου σταματά (ή πρέπει να σταματά τουλάχιστον...) εκεί, που αρχίζει η ελευθερία κάποιου άλλου.
Κανόνας απαράβατος για τις κοινωνίες, τις ομάδες και τους χώρους που θέλουν να πάνε μπροστά και να επιβιώσουν.
Και η έξτρα ερώτηση που έθεσε η Μάρθα μας, είναι:
Αν ήτανε να τρως για τον επόμενο χρόνο μόνο ένα γλυκό, ποιο θα διάλεγες;
Γλυκά κουταλιού...που έχουν και μεγάλη ποικιλία, ως προς την γεύση και των τρόπο παρασκευής τους
:-)) πονηρά πάντα σκεπτόμενη!!
Φαντάζομαι πως τώρα πια αρκετοί, αν όχι όλοι οι bloggers που παρακολουθώ, θα έχουν συμμετάσχει σε τούτο το παιχνίδι-κοϋιζ, καθώς εγώ ανταποκρίνομαι με κάποια καθυστέρηση.
Αν, πάλι όχι... η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για μια πεντάδα από εσάς, που με διαβάζεται και έχετε διάθεση να παίξετε.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Πηνελόπη μου, τα αρώματα έφτασαν μέχρι εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι και τη νοστιμιά τους! Στις φωτογραφίες φαίνονται σούπερ!
Φιλάκια
Ευχαριστώ σε θερμά Ελένη μου καλή.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Το πέστο το έχω δοκιμάσει με γαρίδες αλλά ατύχησαν της γραφής λόγω φόρτου εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το ήθελα πάνω σε πίτα πάντως.
Όσο για τις απαντήσεις σου με κάποιες γέλασα πολύ ιδιαίτερα αυτή για τη μπερλίνα που τη θυμήθηκες!! Καλή εβδομάδα.
Για όλες τις δοκιμές πάντα υπάρχει η δεύτερη φορά Ξανθή μου, η οποία και δικαιώνει συνήθως το αποτέλεσμα.
ΔιαγραφήΕ, δεν ήταν ωραίο που θυμηθήκαμε λίγο τα παιδικά μας παιχνίδια :-)))
Είναι από τις αγαπημένες μου σάλτσες σε όλες της τις παραλλαγές. Και αυτή είναι μια πολύ καλή παραλλαγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μανουσίνα μου, γιατί όντως αυτή είναι μια πολύ ωραία παραλλαγή.
ΔιαγραφήΣτο πέστο βάζω κουκουνάρι. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με αμυγδαλάκι! Ωραία πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα δεν παίζω! Γλυκό του κουταλιού και κάλυψες ολόκληρο φάσμα! Πονηρούλα! (Ωραίες οι απαντήσεις σου!)
Φιλάκια
Πονηρός ο βλάχος, Αγγελική μου!!!
ΔιαγραφήΝα μην μου "σωθούν" γρήγορα οι εναλλακτικές λύσεις για γλυκάκι βλέπεις.
Το πέστο είναι ωραίο και με αμύγδαλο και φυστικάκι Αιγίνης επίσης.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Φτιάχνω ένα πικαντικο πέστο με ρόκα και αμύγδαλα ιδανικό για άλειμμα σε ψωμάκια για τσίπουρα.......αλλά και με τις γαρίδες είναι πολύ σπέσιαλ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά βρε Λίλα μου!!!
ΔιαγραφήΕιδικά για το τσιπουράκι...
Ενώ τα γούστα μας ταυτίζονται σχεδόν πάντα, σήμερα είμαστε σε...διάσταση Πηνελόπη μου: με το πέστο δεν διατηρώ καθόλου αγαθές σχέσεις! Άγνωστο γιατί αλλά δεν μου αρέσει καθόλου σαν συνδυασμός υλικών αυτή η σάλτσα, ιδιοτροπίες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, μα τότε πρέπει να κάνω κάτι σύντομα για να σε κάνω ν΄ αλλάξεις γνώμη για το πέστο Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Τι ωραίες γαριδούλες! Μούρλια με το πέστο! Και μου άρεσε ιδιαίτερα που τις σέρβιρες πάνω στις πιτούλες! Γεια στα χεράκια σου, Πηνελόπη μου χρυσοχέρα και πάντα μερακλού! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις απαντήσεις σου ξεχώρισα ιδιαίτερα την τελευταία. Ατελείωτα τα γλυκά του κουταλιού! Αποκλείεται να βαρεθείς!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Αναστασία μου, είναι μια ωραία πρόταση για μπουφέ αλλά και γεύμα.
ΔιαγραφήΌσοι είναι "μερακλήδες" σίγουρα θα την εκτιμήσουν.
Α, είπαμε...πονηρά σκεπτόμενη πάντα...
Φιλιά πολλά.
Τέλειες οι γαρίδες με το πέστο!!!!! Τέλειες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς οι δύο συμφωνούμε Πέπη μου, σε πολλά ζητήματα "τελειότητας" όπως έχει δείξει ο χρόνος...
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
καλως σε βρηκα μοιαζουν υπεροχες !!! καλοριζικο το βραβειο τρεχω να δω την ζυμωτή τυροπιτα ακουγεται ενδιαφερουσα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Marilise.
ΔιαγραφήΕλπίζω να τα λέμε αρκετά συνχά από τούτο το blog.
Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να εκπλήσσεται ευχάριστα από τις γευστικές προτάσεις σου Πηνελόπη μου.Έχουν την ιδιότητα,,αρκετές από αυτές,να χαρακτηρίζουν τις κρυφές μας επιθυμίες..τουλάχιστον τις δικές μου!Έχουν την ικανότητα να είναι ευέλικτες και συναρπαστικές.Έχουν έκπληξη και προσμονή,αλλά και γλυκά λογάκια που συνοδεύουν τα ταξίδια τους προς εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!
Φωτεινή μου σ' ευχαριστώ θερμά για τα τόσο επαινετικά λόγια.
ΔιαγραφήΕύχομαι να μπορώ να ανταποκρίνομαι πάντα με κάτι όμορφο και ιδιαίτερο, για σας όλες και όλους που μπαίνετε στον κόπο να με διαβάζετε και να με τιμάτε με τον σχολιασμό σας.
Φιλιά πολλά.
Καλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν ενώ τις έτοιμες σάλτσες πέστο δεν τις μπορώ ούτε λίγο, η σπιτική μου αρέσει πολύ :)
Ωραία η σκέψη να την αξιοποιήσεις με γαρίδες, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σάλτσα έχει πολλές εφαρμογές.
7 χρόνια blogging;; Ουάου!
Οι απαντήσεις σου μου άρεσαν... η 4η ιδίως! Όλες περιεκτικές και ειλικρινέστατες.
Φιλιά πολλά, να έχεις μια όμορφη μέρα!
Να 'σαι καλά Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΠροσπαθώ πάντα με τον δικό μου τρόπο, να λέω τα πράγματα ως έχουν και όπως εγώ τουλάχιστον τα βιώνω.
7 χρόνια ...Ούτε πολλά μα ούτε και λίγα, για τούτο "σπορ" που ονομάζεται blogging :-))
Φιλια πολλά και χαιρετισμούς.
Ωραία ιδέα Πηνελόπη!!! Θα την έχω στα υπόψην!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις καημένες τις ζημωτές τυρόπιτες πάω τώρα αμέσως να τις δω!!!
Καλημέραααααααααααα!!!
Γειά σου Μαρίνα μου.
ΔιαγραφήΚαι η μια μα και η άλλη συνταγή, είναι από αυτές που σου "λύνουν" τα χέρια σε συγκεκριμένη στιγμή. Ελπίζω να σου αρέσουν και οι δύο, αν τις δοκιμάσεις...
Πρωτότυπη ιδέα Πηνελόπη... δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό τον συνδυασμό αλλά θα το κάνω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσαν οι άκρως ειλικρινείς απαντήσεις σου γιατί σε γνωρίζω περισσότερο τώρα και φυσικά συμφωνώ... γλυκά του κουταλιού....υπέροχα!!!
Καλή σου μέρα!!
Κική μου, ελπίζω ότι οι απαντήσεις έδωσαν ένα άκομη "δείγμα χαρακτήρα", μιας και αυτός είναι ο στόχος τέτοιων παιχνιδιών άλλωσε.
ΔιαγραφήΔίκιο έχω τελικά για τα γλυκά κουταλιού αφού πολλές ανάμεσά σας, με δικαιώνεται όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω...
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Πολύ ωραία ιδέα να αξιοποιήσεις το πέστο σε κάτι που δεν είναι ζυμαρικό! Μου αρέσει πολύ το φαγητό σου σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες απαντήσεις :)
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Μαρία μου.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Ωραίες απαντήσεις για να συνοδέψουν τις ιδιαίτερες πεστογαρίδες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια σας x 4
Z.
Ε, νομίζω πως όλα ήρθαν και "έδεσαν" ωραία μεταξύ τους καλή μου Ζαμπία.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι από εμάς τα τέσσερα...
Καλημέρα! Οι γαρίδες σου φαίνονται τέλειες! Μ' αρέσει πολύ το πέστο, θα το δοκιμάσω με αμύγδαλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις καλή μου και να μου γράψεις και εντυπώσεις τελικά...γιατί αυτό μετράει πραγματικά όταν μπαίνει μια ανάρτηση.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Τρελαινομαι για πέστο, ωραιος ο συνδυασμος που έκανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ dear Beauty!
ΔιαγραφήΣίγουρα είναι ένας συνδυασμός που δίνει ωραίο αποτέλεσμα, χάρη στα υλικά του.
Ξέρω εγώ που σε διάλεξα για νονά μου! Είσαι ευφυής (πέστο στη συνταγή , πέστο και στο παιχνίδια, πέστο κι έγινε δηλαδή) και οι προτάσεις σου, και οι μαγειρικές και οι απαντητικές είναι καθαρές, πρακτικές, νόστιμες, φίνες και γευστικότατες. Μπράβο στη νονά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή:-))))))
ΔιαγραφήΒαφτιστηράκι μου, λόγω συγγενείας (έστω και εξ' αγχειστίας) τα κολακευτικά λόγια έχουν μεγάλη τελικά αξία, μιας και οι συγγενείς συνήθως δεν μπαίνουν στον κόπο να μας σχολιάσουν τόσο θετικά, όσο εσύ!!!
Φιλιά πολλά-πολλά.
Υπέροχη η εκδοχή της πέστο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστώ σε πάρα πολύ Λένια μου.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Τα πες όλα! Και με πέστο και χωρίς:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που κατάφερα να πω πράγματα που σας καλύπτουν όλους Greate Taste, και που μας έκαναν να γνωριστούμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.