Χωρίς πολλά-πολλά λόγια, όταν έχεις να κάνεις με λιχούδηδες και φανατικούς λάτρεις της σοκολάτας, το μόνον γλυκό που μπορεί εύκολα να τους "καλύψει" και να τους "παρηγορήσει" πέρα από μια ωραία πλάκα σοκολάτας, είναι ένα σοκολατένιο κεϊκ ή μια αφράτη σοκολατόπιττα.
Το πρώτο, το έχουμε βρει εδώ και καιρό, για το δεύτερο θα σας γράψω σήμερα.
Υλικά που χρησιμοποίησα για ένα μεσαίο τετράγωνο ταψί φούρνου.
Για το σώμα της πίτας,
125 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,
300 γραμ. αλεύρι αυτοδιωγκούμενο,
3 μεγάλα αυγά,
3 κουταλιές (σούπας) κοσκινισμένο κακάο,
2 κουταλιές σούπας στέβια (προσπαθώ κάπως να περιορίζω την χρήση ζάχαρης, καθώς ήδη έχω την γλύκα της πραλίνας, αλλά εσείς βάλτε ζάχαρη αν θέλετε)
350 γραμ. ξυνόγαλο,
200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
1 μεγάλο πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα,
1/2 κοφτό κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1/3 κοφτό κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1/2 πακέτο σταγόνες σοκολάτας γάλακτος,
Για το γλάσσο σοκολάτας
300 γραμ. κουβερτούρα,
30 γραμ. βούτυρο αγελάδος (ανάλατο πάντα)
1/2 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
Σ' ένα βαθύ μπολ χτύπησα το βούτυρο με τ' αυγά μέχρι ν' ασπρίσουν.
Στην συνέχεια πρόσθεσα μέσα στο μείγμα το κακό, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη στέβια, και την πραλίνα. Χτύπησα εκ' νέου για να ενωθούν και τα νέα υλικά μου.
Κατόπιν ανακάτεψα το αλεύρι με το μπεϊκιν και την σόδα (σ' ένα δεύτερο μπολ) και άρχισα να το ενσωματώνω στο μείγμα εναλλάξ με το ξυνόγαλο και τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι που τελείωσαν και αυτά. Τελευταίες μπήκαν μέσα στον χυλό μου οι σταγόνες σοκολάτας.
Βουτύρωσα και αλεύρωσα καλά το ταψί μου. Έστρωσα μέσα το μείγμα μου και έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) και μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαιράκι που βυθίζουμε μέσα στο κεϊκ.
Άφησα να κρυώσει για 20 λεπτά και στην συνέχεια την στόλισα με το γλάσσο σοκολάτας που ετοίμασα με τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω.
Μόλις τελείωσα, οι καταναλωτές ήταν γύρω μου έτοιμοι σε θέση μάχης :-))
Τρατάραμε και φίλους και όλοι την απόλαυσαν εξίσου, ιδιαιτέρως τα μικρά μέλη της παρέας.
Αφράτη μέχρι και το τελευταίο της ψίχουλο.
Το πρώτο, το έχουμε βρει εδώ και καιρό, για το δεύτερο θα σας γράψω σήμερα.
Αφράτη Αρωματική Σοκολατόπιτα
Υλικά που χρησιμοποίησα για ένα μεσαίο τετράγωνο ταψί φούρνου.
Για το σώμα της πίτας,
125 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,
300 γραμ. αλεύρι αυτοδιωγκούμενο,
3 μεγάλα αυγά,
3 κουταλιές (σούπας) κοσκινισμένο κακάο,
2 κουταλιές σούπας στέβια (προσπαθώ κάπως να περιορίζω την χρήση ζάχαρης, καθώς ήδη έχω την γλύκα της πραλίνας, αλλά εσείς βάλτε ζάχαρη αν θέλετε)
350 γραμ. ξυνόγαλο,
200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
1 μεγάλο πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα,
1/2 κοφτό κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1/3 κοφτό κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1/2 πακέτο σταγόνες σοκολάτας γάλακτος,
Για το γλάσσο σοκολάτας
300 γραμ. κουβερτούρα,
30 γραμ. βούτυρο αγελάδος (ανάλατο πάντα)
1/2 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
Σ' ένα βαθύ μπολ χτύπησα το βούτυρο με τ' αυγά μέχρι ν' ασπρίσουν.
Στην συνέχεια πρόσθεσα μέσα στο μείγμα το κακό, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη στέβια, και την πραλίνα. Χτύπησα εκ' νέου για να ενωθούν και τα νέα υλικά μου.
Κατόπιν ανακάτεψα το αλεύρι με το μπεϊκιν και την σόδα (σ' ένα δεύτερο μπολ) και άρχισα να το ενσωματώνω στο μείγμα εναλλάξ με το ξυνόγαλο και τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι που τελείωσαν και αυτά. Τελευταίες μπήκαν μέσα στον χυλό μου οι σταγόνες σοκολάτας.
Βουτύρωσα και αλεύρωσα καλά το ταψί μου. Έστρωσα μέσα το μείγμα μου και έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) και μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαιράκι που βυθίζουμε μέσα στο κεϊκ.
Άφησα να κρυώσει για 20 λεπτά και στην συνέχεια την στόλισα με το γλάσσο σοκολάτας που ετοίμασα με τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω.
Μόλις τελείωσα, οι καταναλωτές ήταν γύρω μου έτοιμοι σε θέση μάχης :-))
Τρατάραμε και φίλους και όλοι την απόλαυσαν εξίσου, ιδιαιτέρως τα μικρά μέλη της παρέας.
Αφράτη μέχρι και το τελευταίο της ψίχουλο.
Καλοτρώτε Πηνελόπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!!! Peps :-))
ΔιαγραφήΆσε που η σοκολάτα γλυκαίνει, και σταματάει την γκρίνια και την μουρμούρα όταν τα γράμματα δεν βγαίνουν και οι φωνούλες άλλα γράφουν και άλλα διαβάζουμε!!!
Πρέπει να είναι υπέροχη η σοκολατόπιτά σου Πηνελόπη μου! Έτσι που βλέπω το ρευστό γλάσο πάνω της, θέλω να την δοκιμάσω εδώ και τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλώς την Αγγελική μας!
ΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις καλή μου, γιατί πραγματικά το κοινό την "αποθέωσε", οπότε και με "δικαίωσε" ως προς την σύνθεση :-))
Φιλιά πολλά.
Πόσο τη λιμπίστικα έτσι με το γλάσο Πηνελόπη μου!!! Κατανοώ απόλυτα τί λες γιατί και στο δικό μας σπίτι υπάρχουν σοκολατομανείς και άντε να τους πείσεις να φάνε και κάτι άλλο για γλυκό!!!!!!!!!!! Δεν πείθονται με τίποτα!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η σοκολατόπιτα και φαντάζομαι πώς την εξαφάνισαν!!!!!
Καλή εβδομάδα!
Κάνω φιλότιμες προσπάθειες Κική μου (και με άλλα γλυκά που συνήθως τα τρώω μόνη τελικά,..).
ΔιαγραφήΑλλά αυτό που όλα τα "γιατρεύει" και όλα τα "κανακεύει" είναι μόνον η σοκολάτα, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά :-))
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Τα λόγια περιττεύουν όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ειδικά αν τα στοματάκια έχουν "μπουκωθεί" Αμαλία μου, που να βγουν μετά λόγια και λέξεις μέσα από αυτά :-)
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Μοσχοβόλησε ο τόπος, νονά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπερατλαντικό το ταξίδι της μυρωδιάς της βαφτιστηράκι μου!!
ΔιαγραφήΕγγυημένο αποτέλεσμα κατανάλωσης...αν αποφασίσεις να την σκαρώσεις για να γλυκάνεις τους εκεί αγαπημένους σου.
Φιλιά πολλά.
Καταπληκτική σοκολατόπιτα!!!! Γεμάτη γεύσεις και αρώματα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα να έχετε!!!! Φιλιά!
Silena μου, έκανα ότι καλύτερο με τα δεδομένα υλικά και με στόχο να "κανακέψω" τους ανθρώπους γύρω μου.
ΔιαγραφήΠιστεύω πως τα κατάφερα καλά, καθώς η επόμενη μέρα μας βρήκε με κάτι ελάχιστο μέσα στο ταψί :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
θέλω να "τσιμπήσω" έστω ένα κομματάκι μέσα από τις φωτογραφίες σου!!! λαχταριστή φαίνεται....
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά!!!! καλή εβδομάδα!!!
Ελεύθερα παίρνεις κομματάκι Ζαχαρούλα μου!!!
ΔιαγραφήΜην το σκέφτεσαι καθόλου :-))
Σε μορφή αφράτου κέικ είναι και μένα περισσότερο του γούστου μου, σε λιγώνει και λιγότερο σε σύγκριση με άλλες συμπαγείς και πιο βαριές σοκολατόπιτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τέλεια, πως θα την ήθελα για βραδινό παρέα με μια θεραπευτική, ζεστή σοκολάτα...!
Αχ, βρε Σκοτεινούλα μου που να το ήξερα να σου έστελνα κομμάτι χθες το βράδυ!!!
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο, δίπλα σε με ζεστή (να μην πω καυτή...) σοκολάτα θα είχε μεγάλη θεραπευτική ιδιότητα.
Καλό βράδυ.
Ζηλεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ομολογώ και το δηλώνω!
Δεν ξέρω αν η δήλωση με απαλλάσσει από την... αμαρτία, το μόνο που ξέρω είναι ότι η σοκολατόπιτά σου είναι σκέτη αμαρτία, Πηνελόπη!
Μην ζηλεύεις καλέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΕύκολα γίνεται και ακόμη ευκολότερα τρώγεται...
Μετέφερε την πληροφορία στην αρχιμαγείρισσα του σπιτιού και νομίζω πως θα αποφασίσει να κάνει την δοκιμή της :-))
Καλό βράδυ εύχομαι.
Κακάο, πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα γάλακτος και ένα γλάσο κόλαση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεος βρε Πηνελόπη μου, μας ισοπέδωσες με τη σοκολατόπιτα σου!
Πάω να δω τι έχω σε σοκολάτα στην κουζίνα γιατί μας άναψες φωτιές νυχτιάτικα!
Φιλιά!
Και που να δεις τι μου κάνεις εσύ Ερμιόνη μου, ώρες-ώρες!!!
ΔιαγραφήΚι' εγώ απόψε την αναπολώ και δεν έχω τίποτε για την σχετική παρηγοριά ...εκτός από μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού!
Μα τον Τουτατή!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι πάλι αυτό????
Φοβερή!!! Ξύσμα πορτοκαλιού for ever!
Δίνει ΤΟ άρρωμα οπου κι αν μπει!
Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!
χαχαχαχαχαχα μα τον Τουτατή????!!!!! που το θυμήθηκες!!!
ΔιαγραφήΑ! εσύ διαβάζεις πολύ Αστερίξ, καλή μου Χρυσαυγή!!!
ΔιαγραφήΚαι που να είχαμε και κανένα ψημένο αγριογούρνο :-)))
Σαφώς και το ξύσμα πορτοκαλιού είναι το μεγάλο "must" όπου μπαίνει! Και τώρα ειδικά που είναι ολόφρεσκα πορτοκάλια και μανταρίνια, δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Φιλιά πολλά.
Σούπερ σοκολατόπιτα για σούπερ καφεδάκια παρέα με φίλους!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο Λίλα μου.
ΔιαγραφήΔίκιο σε όλα :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μας ξελίγωσες πρωινιάτικα!Υπέροχη φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Μα και βράδυ να την διάβαζες καλή μου Λένια, την ίδια "επιρροή" θα είχε επάνω σου.
ΔιαγραφήΑπό την ώρα που την τελείωσα, οι "γυροβολιές" γύρω από το ταψί δεν σταμάτησαν παρά μόνον στο τελευταίο κομμάτι :-))
Ζουμερή και αφράτη! Μ'αρέσει που αντικαθιστάς με λίγο στέβια.. κερνιέμαι το κομματάκι μου για το πρωινό και φεύγω πριν αρπάξω κι αλλο! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήLoulou, γενικώς δεν αγαπώ τα πολύ γλυκά, γλυκά. Όπου μπορώ να κάνω αντικατάσταση στην ζάχαρη, την κάνω τώρα πια. Μιας και τα γλυκά που καταναλώνουμε είναι αρκετά.
ΔιαγραφήΠάρε κομματάκι και γιατί όχι και δεύτερο... Χαιρετισμούς πολλούς.
Ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τη δόξα πολύ εμίσησαν τη σοκολάτα ελάχιστοι!" :)
Καλημέρα Πηνελόπη μου!
Z.
χαχαχαχααχαχαχαχαχα!!!
ΔιαγραφήΒεβαίως και συμφωνώ απολύτως καλή μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΑν και γνώρισα πρόσφατα άνθρωπο που δεν του αρέσει η σοκολάτα, και πραγματικά έμεινα "άφωνη".
Φιλιά πολλά.
Φανατική της σοκολάτας κι εγώ...στείλε ένα κομματάκι ! Είναι και πολύ του γούστου μου η συνταγή σου Πηνελόπη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την βλέπω στον ύπνο μου απόψε...αχ τι μου έκανες πάλι....
Για να δω την ώρα...Α! προλαβαίνω να το φτιάξω!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!
Τώρα πια...αν την έχεις σκαρώσει Σοφία μου, ελπίζω να με δικαίωσε το αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλό βράδυ (της επόμενης νύχτας...πια).
Τέτοια βλέπω και θα φάω το πληκτρολόγιο... Αυτό το γλάσο ειδικά με αποτελείωσε! Κανονικά η συνταγή θα έπρεπε να συνοδεύεται από οδηγίες τεχνητής αναπνοής. Διότι αν λιποθυμίσω, κάποιος θα πρέπει να με συνεφέρει... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!!
Βρε Αναστασία μου, ωραία ιδέα έδωσες!!!
ΔιαγραφήΜε κάθε συνταγή, θα δίνουμε και οδηγίες ιατρικής φύσης (καθώς τα νοσοκομεία μας πάσχουν παντελώς...) και θα γλυτώσουμε πολλούς συνανθρώπους με τον τρόπο μας :-))
Έγινε πολύ ωραίο τούτο το γλυκάκι και όλοι μα όλοι το ευχαριστήθηκαν πολύ. Δοκιμάζεις λοιπόν και περιμένω εντυπώσεις...
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.