Κουλουράκια αρωματικά όσο ένα τσουρέκι πολίτικο!
Σαφώς πιο εύκολα και γρήγορα ως προς την προεργασία τους, καθώς ο χρόνος παραμονής που χρειάζεται ένα τσουρέκι για να φουσκώσει, εδώ δεν απαιτείται.
Ενώ σας βεβαιώ πως καταναλώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη...
Υλικά για 3 κανονικά ταψιά φούρνου.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως όχι όλο)
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος ανάλατο λιωμένο,
καθώς και 40 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (για περισσότερο άρωμα) επίσης λιωμένο,
χυμό από 6 μεγάλα μανταρίνια.
τις φλούδες από τα 3 μανταρίνια καλά πλυμμένες και αλεσμένες,
2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη,
3 μεγάλα αυγά,
2 κουταλιές σούπας κοφτές, σκόνη μαχλέπι,
5-6 δάκρυα μαστίχας αλεσμένα με λίγη ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα,
1 κουταλάκι λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι.
3 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική και,
μια πρέζα αλάτι.
Κατ' αρχάς αφήνετε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μπορέσετε να το λιώσετε πιο γρήγορα. Το ίδιο και τ' αυγά.
Πλένετε καλά τα μανταρίνια και τα στύβετε. Κρατάτε την φλούδα από τα τρία και της αφαιρείτε όλη την λευκή μεμβράνη και στην συνέχεια την αλέθετε στο Multi, μαζί με το λικέρ.
Χτυπάτε την μαστίχα μ' ένα κουταλάκι ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε βαθιά λεκάνη βάζετε την ζάχαρη με την μανταρινόφλουδα με το λικέρ και ανακατεύετε καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν σαν "πάστα" τα δύο υλικά.
Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη, ρίχνοντας ένα-ένα τ' αυγά.
Στο μείγμα μπαίνουν στην συνέχεια: το μαχλέπι, η μαστίχα-ζάχαρη, ο χυμός των μανταρινιών, το αλάτι, το μπεϊκιν πάουντερ και η σόδα.
Χτυπάτε πάλι με τον αυγοδάρτη και σταδιακά ενσωματώνετε το αλεύρι.
Στο τελευταίο πια στάδιο ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και άκρως αρωματική.
Την αφήνετε να σταθεί για 3/4 της ώρας και ετοιμάζετε τα ταψιά σας.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνο και δημιουργείτε κουλουράκια πλεξούδες.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια τους.
Μέσος χρόνος περίπου 12-14 λεπτά ανάλογα πάντα με τον φούρνο.
Μοσχομυρίζουν. Αφράτα και "τσουπώτα"!
Ακαταμάχητη συνοδεία για όποιο ρόφημα τραβά η όρεξή σας.
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Σαφώς πιο εύκολα και γρήγορα ως προς την προεργασία τους, καθώς ο χρόνος παραμονής που χρειάζεται ένα τσουρέκι για να φουσκώσει, εδώ δεν απαιτείται.
Ενώ σας βεβαιώ πως καταναλώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη...
Υλικά για 3 κανονικά ταψιά φούρνου.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως όχι όλο)
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος ανάλατο λιωμένο,
καθώς και 40 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (για περισσότερο άρωμα) επίσης λιωμένο,
χυμό από 6 μεγάλα μανταρίνια.
τις φλούδες από τα 3 μανταρίνια καλά πλυμμένες και αλεσμένες,
2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη,
3 μεγάλα αυγά,
2 κουταλιές σούπας κοφτές, σκόνη μαχλέπι,
5-6 δάκρυα μαστίχας αλεσμένα με λίγη ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα,
1 κουταλάκι λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι.
3 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική και,
μια πρέζα αλάτι.
Κατ' αρχάς αφήνετε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μπορέσετε να το λιώσετε πιο γρήγορα. Το ίδιο και τ' αυγά.
Πλένετε καλά τα μανταρίνια και τα στύβετε. Κρατάτε την φλούδα από τα τρία και της αφαιρείτε όλη την λευκή μεμβράνη και στην συνέχεια την αλέθετε στο Multi, μαζί με το λικέρ.
Χτυπάτε την μαστίχα μ' ένα κουταλάκι ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε βαθιά λεκάνη βάζετε την ζάχαρη με την μανταρινόφλουδα με το λικέρ και ανακατεύετε καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν σαν "πάστα" τα δύο υλικά.
Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη, ρίχνοντας ένα-ένα τ' αυγά.
Στο μείγμα μπαίνουν στην συνέχεια: το μαχλέπι, η μαστίχα-ζάχαρη, ο χυμός των μανταρινιών, το αλάτι, το μπεϊκιν πάουντερ και η σόδα.
Χτυπάτε πάλι με τον αυγοδάρτη και σταδιακά ενσωματώνετε το αλεύρι.
Στο τελευταίο πια στάδιο ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και άκρως αρωματική.
Την αφήνετε να σταθεί για 3/4 της ώρας και ετοιμάζετε τα ταψιά σας.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνο και δημιουργείτε κουλουράκια πλεξούδες.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια τους.
Μέσος χρόνος περίπου 12-14 λεπτά ανάλογα πάντα με τον φούρνο.
Μοσχομυρίζουν. Αφράτα και "τσουπώτα"!
Ακαταμάχητη συνοδεία για όποιο ρόφημα τραβά η όρεξή σας.
Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Μοσχοβόλησε ο τόπος βρε Πηνελόπη! Συνταγή που θα τιμήσω οπωσδήποτε μόλις μπω σε μια...διατροφική σειρά μετά τις ατασθαλίες των εορτών! Προς το παρόν τρέφομαι με ψητά, σαλάτεςκαι μηλαράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς πάλι είμαστε σε μόνιμη φάση "ατασθαλιών" Αμαλία μου :-))
ΔιαγραφήΟπότε απλώς κάνουμε προσπάθειες για να τηρούμε τις ισορροπίες όσο γίνεται.
Μοσχομυριστά κουλουράκια ένα για το τσάι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ένα ...και δύο...αρκεί να τα προλάβω, Ξανθή μου, γιατί είναι υπό εξαφάνιση, όπως η Καρέτα-Καρέτα!
ΔιαγραφήΤι να πρωτοπώ Πηνελόπη μου!!!! Για τα αρώματα που φαντάζομαι να διαχέονται στην ατμόσφαιρα, για τις γαργαλιστικές φωτογραφίες σου, για τα ¨τσουπωτά¨ μπισκοτάκια σου!!!! Αν δε μου έλειπαν κάποια υλικά θα τα έβαζα επιτόπου μπροστά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!! Πολλά πολλά φιλιά!
Καλησπέρα Silena μου!
ΔιαγραφήΆμα πάντως καταφέρεις να βρεις τα υλικά και έχεις διάθεση...ξεκίνα τα. Εύκολα γίνονται και εξαφανίζονται ακόμη ευκολότερα...
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ να έχεις.
Μετά τα Χριστούγεννα,μυρίζει Πάσχα!Ωραία κουλουράκια με σημείο αναφοράς το μοσχομυριστό μανταρίνι!Τρεις λαμαρίνες με μυρωδάτα κουλουράκια είναι νομίζω μία ικανοποιητική παρτίδα για όλα τα ροφήματα,για τις δύσκολες ώρες που χρειάζεται κανάκεμα το πεσμένο ηθικό μας!Τα μυρωδικά ,απαραίτητη προϋπόθεση για την ανύψωση της γεύσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις επ´ισης μία γαλήνια και δημιουργική εβδομάδα!Φιλιά,πολλά,πολλά!
Είδες Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΆντε και μια ενδιάμεση στάση στις Απόκριες (καθώς μιλάνε και για περισσότερες ημέρες αργίας στα σχολεία)!
Όμως είναι τόσο αρωματικά που μέχρι το Πάσχα, μάλλον εγώ προσωπικά θα έχω κάνει πολύ περισσότερες παρασκευές από τις τρεις πρώτες λαμαρίνες.
Χαιρετισμούς Πολλούς και φιλιά.
Κουλουράκια σαν τσουρεκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικά Πηνελόπη μου, φαίνονται τέλεια.
Καλή εβδομάδα :)
Φιλιά
Και είναι όντως έτσι καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι.
Μία εσύ τώρα και μία η Αργυρώ το πρωί με το γαλακτομπούρεκο....πως ν'αγιάσω η γυναίκα;;; Άντε μετά να χάσω τα κιλά των γιορτών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά γειτόνισσα!!!
Γεια σου Μαρίνα μου... Θα προσπαθήσω να μην σας βάλω εγώ σε πειρασμούς.
ΔιαγραφήΘα κάνω πιο αραιές αναρτήσεις μάλλον...μιας και άλλον τρόπο δεν βλέπω να βρίσκω ;-))
Καλό Κυριακάτικο απόγευμα εύχομαι.
Μέχρι εδω ήρθε το αρωμα τους,πολυ νόστιμα και ομορφα ,καλοφαγωτα.καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μου γράψεις που βρίσκεσαι Νέλη μου...για να καταλάβω πόσο μακριά έφτασε το άρωμα τους :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
απο την εμφάνιση και μόνο θυμίζουν γιαγιά!!! που μυρίζει το σπίτι κουλουράκια και τρέχεις στη γιαγιά να σε κεράσει!!! τελεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα η ωραία γεύση και μυρωδιά, "κρύβουν" λίγη (ή πολύ ανάλογα...) μητέρα ή γιαγιά μέσα τους!
ΔιαγραφήΣε όλες μας τις μνήμες έτσι τις έχουμε καταγεγγραμμένες νομίζω.
Καλό σου απόγευμα.
Υπεροχα! Και εχω αποξηρανει φλουδες απο τα μανταρινια μας και ελεγα τι να τις κανω... Εχω καιρο να φτιαξω κουλουρακια, θα τα δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου έδωσα μια καλή ιδέα Μαρίνα μου.
ΔιαγραφήΠεριμένω να δω τι όμορφο θα δημιουργήσεις κι' εσύ με την σειρά σου.
Καλή Κυριακή εύχομαι.
Τα κουλουράκια είναι το..μικρό μου πάθος στα γλυκά!Είμαι ικανή να φάω..λαμαρίνα μπες βγες! Μου άνοιξες την όρεξη..αχ! να μην είμαι κοντά να σου κάνω Αρμένικη βίζιτα και να σου τα φάω όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πάθος των "ανδρών" μου καλή μου Αχτίδα!
ΔιαγραφήΜιλάμε δεν τους προλαβαίνω...πια.
Μακάρι να σας έφερνε ο δρόμος προς τα εδώ :-))
Πολλά φιλιά σας.
ΜΑ τι όμορφα κουλουράκια!γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Νίκη μου.
ΔιαγραφήΔικαιούμαι 5-6 με τον αργοπορημένο και ταλαιπωρημένο καφέ μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Ένα ταψί για εσένα Ζαμπία μου....
ΔιαγραφήΑχχχχχ!! Πηνελόπη μου αυτά τα κουλουράκια σου τα ΛΑΤΡΕΨΑ!!!! Το άρωμά τους έφτασε μέχρι εδώ κι εγώ τα θέλωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ε, άμα έφτασε άρωμα εκεί στην πάντα μοσχοβολιστή Θεσσαλονίκη, τότε Κική μου, άξια έπραξα που την κατέγραψα!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και στέλνω ένα ακόμη ταψί και για εσένα :-)))
Ένα ταψί για μένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...και ένα ακόμη για την Πέπη!
ΔιαγραφήΝα φτιάξετε κι' από έναν ωραίο καφεδάκο και να καθίσετε αντικριστά και να τα απολαύσετε!!
Τι μοσχομυριστά κουλουράκια είναι αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Να' σαι καλά Λένια μου!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι έχουν ωραίο συνδυασμό αρωμάτων και έγιναν ακαταμάχητα!
Μου μύρισαν και εμένα και ήρθε να πάρω ότι έμεινε.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Αχ Μανουσίνα μου...και δεν έχει μείνει ούτε ακρούλα!
ΔιαγραφήΑλλά να ξαναφτιάξω και να αρχίσω διανομές ανά την Ελλάδα, από Βορρά σε Νότο και από Δύση σε Ανατολή :-))
Τρελαινομαι για κουλουράκια μαζί με ελληνικό καφε!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Και εμείς οικογενειακώς καλή μου Beauty!!!
ΔιαγραφήΈμεινε κανένα, Πηνελόπη μου; Πολύ μου αρέσουν τα αρώματά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βλέπω πολύ μοσχομυριστά κι αφράτα και τα ζηλεύω!
Καλό απόγευμα!
Φιλάκια
Αν σου πω Ελένη μου, ότι έμειναν, θα σου πω ψέματα...και δεν το θέλω!!!
ΔιαγραφήΌμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα της δεύτερης φοράς και φυσικά αν τύχει να είσαι πιο κοντά...η δοκιμή είναι σίγουρη.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Είναι το αγαπημένο μου συνοδευτικό !!! Γάλα κακάο και κουλουράκια πεθαίνω εγώ η μπεμπούλα! Παίρνω την συνταγή και την εκτελώ αύριο Κυριακή !!! Θα κεράσω την μικρούλα μας που θα είναι μαζί μου αύριο από το πρωί!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου κα Έφη, πόσο χαίρομαι!
ΔιαγραφήΝα τα φτιάξετε και με το καλό να κεράσετε τόσο την μεγάλη μπέμπα (πάντα πρέπει να κανακεύουμε λιγάκι τους εαυτούς μας) όσο και την μικρή που με τόση αγάπη την περιβάλλετε.
Καλή συνέχεια στην Κυριακή σας, εύχομαι.