8.1.14

Μια σουπιά...μα τι σουπιά!!

Και καθώς οι φετινές γιορτές πέρασαν πια στο προσωπικό ιστορικό παρελθόν, του καθενός από εμάς,
με απολογισμούς, αποχαιρετισμούς, υποδοχές, αποδοχές και παραδοχές ...
Βρίσκουμε σιγά-σιγά τους απλούς καθημερινούς μας ρυθμούς.
Κάποιες φορές, αυτή η καθημερινότητα είναι σαφώς πιο "ξεκούραστη" από τα γλέντια και τις συναθροίσεις.  Ας την εκτιμήσουμε λοιπόν κι ας της φερθούμε σαν να ήταν κι' αυτή μια μεγάλη γιορτή!

Σας προτείνω λοιπόν ένα πολύ ωραίο πιάτο, που θα μοιάζει γιορτινό, αλλά με τόσο απλά και καθημερινά υλικά που ταυτόχρονα θα έχει την δυνατότητα να μας "αποτοξινώσει" από τα κρεατικά και τα πουλερικά που καταναλώσαμε όλο αυτό το διάστημα.

ΣΟΥΠΙΑ...Μια σουπιά γεμιστή και πεντανόστιμη.


Τα υλικά μου είναι για 3 καλόφαγα άτομα, εσείς αναλόγως τους ανθρώπους για τους οποίους μαγειρεύετε προσαρμόζετε τα υλικά.
1 μεγάλη καθαρισμένη (από δέρμα και μελάνι) σουπιά. Προσωπικά χρησιμοποίησα καταψυγμένη
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά καρεδάκια,
1 μικρό ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο,
100 γραμ. φέτα λιωμένη μ' ένα πιρούνι,
2 κουταλιές τυρί κρέμα,
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
1 κρασοπότηρο ούζο,
1 πορτοκάλι για τον χυμό του,
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.

Αφού ξεπάγωσα την σουπιά μου, την ξέπλυνα, αφαίρεσα τα πλοκάμια και το κεφάλι από το σώμα.
Έκοψα ψηλά τα πλοκάμια μ' ένα μαχαίρι και τα άφησα για λίγο στην άκρη.


Μέσα σ' ένα μπολ έλιωσα την φέτα, την ανακάτεψα με το τυρί κρέμα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τον άνηθο καθώς και το 1/3 από την κομμένη πιπεριά.


Σε βαθύ τηγάνι έβαλα το λάδι και σωτάρισα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν πήρε να γυαλίζει έριξα την υπόλοιπη πιπεριά καθώς και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια της σουπιάς καθώς και το υπόλοιπο κεφάλι της. Άφησα λίγο να γίνουν.
Πήρα μια κουταλιά της σούπας από αυτό το μείγμα και το πρόσθεσα στο μείγμα των τυριών, το οποίο μαζί με τα μυρωδικά αποτελούσε την γέμιση της σουπιάς μου.


Γέμισα με προσοχή. Και στερέωσα, καλά το σώμα της "ράβοντας" το με οδοντογλυφίδες.
Το γεμισμένο σώμα μπήκε στο τηγάνι μου για μαγείερεμα, με τα υπόλοιπα πλοκαμάκια και την πιπεριά που ήδη υπήρχαν. Πρόσθεσα το ούζο, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και το νεράκι και σκέπασα το τηγάνι μου. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γύριζα την σουπιά με προσοχή μέσα στην σάλτσα μου, για να μαγειρευτεί από όλες τις πλευρές της.
Σε 35 λεπτά ήταν έτοιμη.


Την σερβίρισα ολόκληρη (αφαιρώντας φυσικά τις οδοντογλυφίδες) συνοδεύοντας και με την σάλτσα της πάνω σε ένα λευκό χιονάτο ρύζι.


Και στο τραπέζι πια, την χάραξα και την έκοψα ώστε να μπορεί ο καθένας να σερβιριστεί όση ήθελε παρέα με το ανάλογο ρυζάκι.
Δοκιμάστε την και καλή σας απόλαυση.

28 σχόλια:

  1. Παρότι δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη, αυτήν θα τη δοκιμάσω. Η γέμισή της με εμπνέει και γαργαλάει τον ουρανίσκο. Καλή χρονιά Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο μάλλον θα φιλιώσετε με την σουπιά!
      Ξεφεύγει τελείως από αυτά που έχουμε κατά νου για το συγκεκριμένο είδος.
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Πωπω φαίνεται καταπληκτική Πηνελόπη μου, μπήκε στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έρη μου.
      Ελπίζω να είστε καλά και η κακοκαιρία να έχει πια κοπάσει στα μέρη σας.

      Δοκιμή σίγουρα της αξίζεις αυτής της συνταγής. Εάν την φτιάξεις θα περιμένω να μάθω εντυπώσεις.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  3. Καλη Χρονια Πηνελοπη μου!
    Αυτη η σουπια ... μου εκλεισε το ματι! Πολυ ωραια προταση αν βρω το Σαββατο σουπιες στην λαϊκη θα την δοκιμασω!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μαρίνα μου.
      Και με την κατεψυγμένη που πήρα εγώ προσωπικά, έγινε πολύ καλό πιάτο.
      Αξίζει να της δώσεις μια ευκαιρία :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλησπέρες.

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται νοστιμότατη και πολύ αρωματική! Όντως ο,τι πρέπει για αποτοξίνωση από τα λιπαρά φαγητά των εορτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Αμαλία μου.
      Και πραγματικά άρεσε και στους "δύσκολους" της παρέας, που ομολογώ πως με άφησαν έκπληκτη!!

      Διαγραφή
  5. Πω πω γεύσεις!!!!!
    Μ' αρέσει πολύ η σουπιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περιμένει λοιπόν καλή μου Πέπη...για δοκιμές, κριτικές και ότι ενδεχομένως παραλλαγές σου κάνουν κέφι.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Πηνελόπη μου, έγραψες! Πω πω γεύσεις που έχει το πιάτο σου!
    Προλαβαίνω να ερθω;
    Καλό βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησα να απαντήσω Ελένη μου καλή, και μάλλον πια δεν προλαβαίνεις...
      Αλλά εδώ είμαστε και μπορούμε σαφώς να επαναλάβουμε την εκτέλεση όταν με το καλό βρεθούμε...
      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  7. Γυρίζω από ψαρο-θαλασσο-κατάσταση.
    Προτείνω λοιπόν να ανταλλάξουμε τη σουπιά με λουκουμάδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά, εγώ θα κρατώ πιατέλα με αρωματική σουπιά κι' εσύ γαβάθα (γιατί σε γαβάθα πρέπει να τους βάλεις Ξανθή μου) ζεστούς και τραγανούς λουκουμάδες!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Άντε να δω τώρα Πηνελόπη μου πως θα βγάλω τη νύχτα!!!!! Αφού ξέρεις τι αδυναμία έχω σε ψάρια – θαλασσινά πες το νωρίτερα να πάρω το χρόνο μου ( τι φταις κι εσύ που στραβώθηκα όλο το απόγευμα)!!!!
    Καλό βράδυ!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω τώρα πια...να την έβγαλες "καθαρή" Silena μου :-))
      Τούτο το πιάτο, άρεσε και στους πιο δύσκολους της οικογένειας, όπως είπα πιο πάνω και γι' αυτό πραγματικά θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε οι απανταχού ψαροφάγοι.
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ επίσης (έστω και μέρες μετά...)!

      Διαγραφή
  9. Εσύ σουπιές, εγώ καλαμάρια γεμιστά, Πηνελόπη! Τα μεγάλα πνεύματα -δε μπορεί- κάπου συναντιόνται, μόνο που εσύ απολαμβάνεις όταν δημιουργείς, ενώ εγώ απολαμβάνω όταν... μαγειρευτούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες καλέ μου Ευάγγελε.
      Όμως φαντάζομαι πως και η καλονοικοκυρά του σπιτιού σου, για τον ίδιο λόγο επέλεξε τα γεμιστά καλαμάρια. Για αλλαγή και αποτοξίνωση από τα πολλά κρεατικά.

      Την επόμενη φορά, της προτείνει να ετοιμάσει γεμιστή σουπιά...

      Καλή εβδομάδα και καλή Δύναμη.

      Διαγραφή
  10. Γειά σου Πηνελόπη μου!!!
    Χρόνια πολλά και καλά! Υγεία και εύχομαι ότι καλύτερο φέτος!!
    Να αποκτήσεις ότι έχασες το 13 και ακόμα περισσότερα!!

    Της έδωσες και κατάλαβε της σουπιάς.
    Την φούσκωσες, την παραφούσκωσες... της γέμισες την κοιλιά όσο δεν πάει άλλο με την ποιο ωραία γέμιση που μπορώ να φανταστώ!
    Λιώνει στο στόμα! Εκανες παλι το θαύμα σου! Εφτιαξες μοναδικό φαγητό.
    Γεύσεις αρμονικά δεμένες και όλες ταιριαστές.
    Συγχαρητήρια. Τέλειο φαγητό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το στόμα σου και στου καλού Θεού το αυτί, Χρυσαυγή μου!!!

      Πολλά μου πήρε το 13, αλλά πάλι δεν πρέπει και να παραπονιέμαι γιατί έχω άλλα που τώρα τα βλέπω σαν απαραίτητη πολυτέλεια :-)))

      Την γέμιση, την "στούμπωσα" και της έδωσα και κατάλαβε! Αλλά δεν με άφησε παραπονεμένη. Το γεγονός ότι δεν έμεινε κομματάκι της, πραγματικά ήταν μεγάλη χαρά για μένα.

      Φιλιά πολλά σου στέλνω και καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Μια σουπιά όλο τέχνη κι όλο νοστιμιά φτιαγμένη από τα χεράκια σου και οπωσδήποτε νοστιμότατη!!!!! Θαύμα έγινε!!!
    Μπράβο Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Κική μου.
      Πραγματικά έγινε ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγητό. Που φαγώθηκε μέχρι κόκκου!!!
      Καλό σου βράδυ και καλή Δύναμη για όλα και σε όλα.

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Που δεν αμολά μελάνι...Μαρθούλα μου!

      Ελπίζω να είσαι καλά και να μην κρυώνεις :-))

      Διαγραφή
  13. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Πηνελόπη μου. Το να γιορτάζουμε την κάθε μας μέρα με όμορφα πιάτα είναι σημαντικό. Πολύ ωραίες οι σουπιές όπως τις έφτιαξες! Καλή χρονιά να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μάγδα μου.
      Αντεύχομαι και σε εσένα για ότι καλύτερο μέσα στο χρόνο που ήδη μας έχει έρθει.

      Η "γιορτή" της κάθε μέρας, πρέπει σιγά-σιγά να μας γίνει βίωμα γιατί πραγματικά ο χρόνος φεύγει σαν το νερό και ποτέ δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

      Χαιρετισμούς πολλούς,

      Διαγραφή
  14. Θα ήθελα να σε συγχαρώ για αυτήν την υπέροχη συνταγή! Την έφτιαξα εχθές και δεν έμεινε τίποτα!! Άρεσε σε όλους! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Χρυσούλα χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ!
      Η συνταγή αυτή γραμμένη το 2014 δοκιμάστηκε και τώρα το 2017 (από εσένα) και είχε είχε το γευστικό αποτέλεσμα που προσδοκούσα να σας μεταφέρω όταν την ανέβασα στο blog.
      Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ που με τίμησες με τη δοκιμή και το σχόλιό σου.

      Διαγραφή