Με τα κεϊκς έχω την ιδιαίτερη σχέση των αρωμάτων (όπως άλλωστε και με όλες τις δημιουργίες που μου αρέσουν να γεύομαι).
Αν δεν έχει άρωμα ένα κομμάτι κέϊκ, όσο αφράτο και να γίνει, προσωπικά δεν το θεωρώ επιτυχημένο.
Να σας γράψω λοιπόν για ένα από τα τελευταία μου κέϊκ, πέρα από τα Muffins Λεμονιού που αποτελούν το άκρως αγαπημένο γλυκό του κανακάρη μου, σχεδόν 20 ημέρες τώρα.
Για το μείγμα του κεϊκ χρησιμοποίησα
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
6 μέτρια αυγά,
1,5 κούπα λευκή ζάχαρη,
ξύσμα από δύο μεγάλα και χοντρόφλουδα λεμόνια,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
2 φλυτζάνια γάλα πλήρες,
3 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
χυμό από μισό λεμόνι,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
2 κουταλιές της σούπας σοκολάτα ρόφημα (ή σκέτο κακάο) και μια κουταλιά ζεστό γάλα.
Για το crumble κουκουναριού,
30 γραμ. μπισκότα (τύπου μιράντα) χοντρο-αλεσμένα,
50 γραμ βρώμη,
50 γραμ βούτυρο μαλακωμένο,
80 γραμ. μαύρη ζάχαρη,
30 γραμ. κουκουνάρι
Αρχικά έφτιαξα έτριψα την φλούδα των καλά πλυμμένων λεμονιών μου, αν και ήταν από κήπο και αράντιστα. Ανακάτεψα το ξύσμα με την ζάχαρη σε βαθύ μπολ και το άφησα να σταθεί για 8-10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω δηλαδή και τα υπόλοιπα υλικά μου.
Ετοίμασα επίσης και το crumble ανακατεύοντας με το χέρι όλα τα υλικά μου, μέχρι να μοιάζουν με το τρίμμα.
Στη συνέχεια έλιωσα και το βούτυρο (στα μικροκύματα) που προορίζονταν για τον χυλό του κέϊκ.
Μέσα στο μπολ με το ξύσμα και την ζάχαρη, έριξα ανά δύο τ΄ αυγά και χτύπησα με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο χτυπώντας εκ΄ νέου.
Κατόπιν μπήκαν το μπεϊκν πάουντερ, το μισό αλεύρι, η βανίλια και η μία κούπα γάλα καθώς και ο χυμός λεμονιού. Και πάλι ανακάτεμα. Και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, είχα στρώσει χαρτί ψησίματος. Έβαλα τα 2/3 του χυλού.
Στο 1/3 έριξα τέλος το ρόφημα της σοκολάτας που είχα ανακατέψει στη μια κουταλιά ζεστό γάλα και το μείγμα αυτό μπήκε επίσης στην φόρμα μου.
Μ΄ ένα μεγάλο πιρούνι έκανα "ανεβοκαταβάσμετα" μέσα στους δύο τύπους χυλού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κάποια νερά και στην επιφάνεια πασπάλισα το μείγμα του crumble, αλλά όχι μέχρι την άκρη της φόρμας.
Αυτό το τελευταίο, το σκέφτηκα εκ΄των υστέρων, γιατί καθώς το crumble είχε "βάρος" με το φούσκωμα θα μπορούσε η άκρη του κεϊκ να το "καλύψει" και να το "κρύψει" μέσα της.
Και πράγματι έτσι έγινε και ήταν ωραίο σαν εφέ κατά το κόψιμο.
Άκρως αρωματικό με πολλές εκπλήξεις τούτο το κεκάκι.
Αν το δοκιμάσετε ελπίζω να σας αρέσει, όπως και σ' εμάς.
Αν δεν έχει άρωμα ένα κομμάτι κέϊκ, όσο αφράτο και να γίνει, προσωπικά δεν το θεωρώ επιτυχημένο.
Να σας γράψω λοιπόν για ένα από τα τελευταία μου κέϊκ, πέρα από τα Muffins Λεμονιού που αποτελούν το άκρως αγαπημένο γλυκό του κανακάρη μου, σχεδόν 20 ημέρες τώρα.
Κεϊκ Λεμονιού και Κακάο συνδυασμένο με crumble (κραμπλ) κουκουναριού
Για το μείγμα του κεϊκ χρησιμοποίησα
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
6 μέτρια αυγά,
1,5 κούπα λευκή ζάχαρη,
ξύσμα από δύο μεγάλα και χοντρόφλουδα λεμόνια,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
2 φλυτζάνια γάλα πλήρες,
3 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
χυμό από μισό λεμόνι,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
2 κουταλιές της σούπας σοκολάτα ρόφημα (ή σκέτο κακάο) και μια κουταλιά ζεστό γάλα.
Για το crumble κουκουναριού,
30 γραμ. μπισκότα (τύπου μιράντα) χοντρο-αλεσμένα,
50 γραμ βρώμη,
50 γραμ βούτυρο μαλακωμένο,
80 γραμ. μαύρη ζάχαρη,
30 γραμ. κουκουνάρι
Αρχικά έφτιαξα έτριψα την φλούδα των καλά πλυμμένων λεμονιών μου, αν και ήταν από κήπο και αράντιστα. Ανακάτεψα το ξύσμα με την ζάχαρη σε βαθύ μπολ και το άφησα να σταθεί για 8-10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω δηλαδή και τα υπόλοιπα υλικά μου.
Ετοίμασα επίσης και το crumble ανακατεύοντας με το χέρι όλα τα υλικά μου, μέχρι να μοιάζουν με το τρίμμα.
Στη συνέχεια έλιωσα και το βούτυρο (στα μικροκύματα) που προορίζονταν για τον χυλό του κέϊκ.
Μέσα στο μπολ με το ξύσμα και την ζάχαρη, έριξα ανά δύο τ΄ αυγά και χτύπησα με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο χτυπώντας εκ΄ νέου.
Κατόπιν μπήκαν το μπεϊκν πάουντερ, το μισό αλεύρι, η βανίλια και η μία κούπα γάλα καθώς και ο χυμός λεμονιού. Και πάλι ανακάτεμα. Και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, είχα στρώσει χαρτί ψησίματος. Έβαλα τα 2/3 του χυλού.
Στο 1/3 έριξα τέλος το ρόφημα της σοκολάτας που είχα ανακατέψει στη μια κουταλιά ζεστό γάλα και το μείγμα αυτό μπήκε επίσης στην φόρμα μου.
Μ΄ ένα μεγάλο πιρούνι έκανα "ανεβοκαταβάσμετα" μέσα στους δύο τύπους χυλού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κάποια νερά και στην επιφάνεια πασπάλισα το μείγμα του crumble, αλλά όχι μέχρι την άκρη της φόρμας.
Αυτό το τελευταίο, το σκέφτηκα εκ΄των υστέρων, γιατί καθώς το crumble είχε "βάρος" με το φούσκωμα θα μπορούσε η άκρη του κεϊκ να το "καλύψει" και να το "κρύψει" μέσα της.
Και πράγματι έτσι έγινε και ήταν ωραίο σαν εφέ κατά το κόψιμο.
Άκρως αρωματικό με πολλές εκπλήξεις τούτο το κεκάκι.
Αν το δοκιμάσετε ελπίζω να σας αρέσει, όπως και σ' εμάς.
Τελευταία έχω ξεφύγει εντελώς λέμε και φτιάχνω κέικ οπότε θα το προτιμήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Αμ. πες το μου...για να καταλάβω κι' εγώ γιατί μας πλάκωσαν και πάλι τα κρύα!!!
ΔιαγραφήΝα το φτιάξεις Ξανθή μου, άμα βρεις και καλό ξύσμα... Νομίζω ότι και το περγαμόντο θα ταιριάξει υπέροχα!
Δεν λέμε ποτέ όχι σε ένα κέικ!Με αρώματα και κρυμμένες εκπλήξεις μέσα του!Με πρωτότυπα επικαθίσματα που βουλιάζουν και προσδίδουν άλλη διάσταση στο γλύκισμα.Ωραίες οι κοντινές λήψεις...έχω την ψευδαίσθηση ότι μόλις σερβιρίστηκα από το λεμονοαρωματισμένο κέικ!Τι κρίμα που δεν μπορώ να δοκιμάσω !!!!Φιλάκια πολλά,πολλά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά το συγκεκριμένο, Φωτεινή μου δεν είναι για να του πεις όχι!
ΔιαγραφήΉταν πολύ νόστιμο και αρωματικό. Και λέω ήταν γιατί αποτελεί πια παρελθόν.
Καλό βράδυ και πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Όντως πολύ αρωματικό το κεκάκι σου!Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Ελπίδα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και σ' εσένα εύχομαι.
Λατρεύω κάθε τι με λεμόνι , είτε αλμυρό είτε γλυκό,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κέικ σου είναι υπέροχη πρόκληση...
Ίσως να έβαζα φιστίκια Αιγίνης αντί για κουκουνάρι, τι λες;
Είναι υπέροχο με κάθε ξηρό καρπό νομίζω!
Να 'σαι καλά Σοφία μου.
ΔιαγραφήΚαι με τα φυστίκια Αιγίνης (στα οποία επίσης έχω ιδιαίτερη αδυναμία) θα γίνει εξίσου ωραίο πιστεύω.
Τα κουκουνάρια ταιριάζουν πολύ με το άρωμα του λεμονιού και καθώς τα είχα εύκαιρα τα προτίμησα :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Οι μυρωδιές σε προδιαθέτουν πριν γευτείς ένα πιάτο. Όταν μοσχομυρίζει είναι δυνατόν να αντισταθείς;;; καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις απόλυτο δίκιο καλή μου Μανουσίνα.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Στα κέικ λέμε "ναι" και σε ετούτο το σούπερ αρωματικό λέμε "ναι, ναι"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και φιλάκια πολλά x4
Z.
Είναι γνωστό πως εμείς οι δύο είμαστε η γενιά του ΝΑΙ, καλή μου Ζαμπία.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε σε και ανταποδίδουμε...φυσικά x 4!
Καλό απόγευμα και καλό σας Σαββατοκύριακο.
Πολύ πρωτότυπο και μαγικό κέΙκ είναι αυτό ε? Κρύβει πολλές εκπλήξεις και όλες ευχάριστες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ευχάριστες εκπλήξεις είναι πάντα καλοδεχούμενες απ΄όλους Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΠόσο μάλλον όταν συνοδεύονται από συναρπαστικά αρώματα!!!!
Ευλογημένο άρωμα το λεμόνι, Πηνελόπη μου! Η μυρωδιά του και μόνο παραπέμπει σε δροσιά κι ευχαρίστηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι την υπέροχη γεύση του κέικ που προτείνεις και μου τρέχουν -με το συμπάθιο- τα σάλια!
Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς! Καλή συνέχεια!
Να ΄σαι καλά αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ και επαυξάνω για την μυρωδιά του λεμονιού καθώς και την γεύση του.
Στην οικογένειά μας δε, είναι άκρως αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους.
Καλή συνέχεια και σ' εσάς και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.
Υπέροχο κέικ και πολύ ωραίο το crumble κουκουναριού!! Ταιριαστός συνδυασμός που αξίζει Πηνελόπη μου!!! Καλοφάγωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε θερμά Κική μου.
ΔιαγραφήΌσο για το καλοφάγωτο...πάει να ήταν κι' άλλο!
Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς και ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Το κραμπλ είναι όλα τα λεφτά! Συνήθως βάζουμε άλλους ξηρούς καρπούς, αν βρούμε καλά κουκουνάρια όμως νομίζω πως θα ταιριάζουν άψογα με το κέικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα Πηνελόπη!
Έχεις δίκιο Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΚαι να ξέρεις πως το κουκουνάρι ταιριάζει πάρα πολύ με το άρωμα και το ξύσμα του λεμονιού γευστικά, αλλά και του πορτοκαλιού επίσης.
Αφορμή για δοκιμή λοιπόν....
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Πολύ αρωματικό Πηνελόπη μου το κέικ!!!!!!! Σίγουρα το απολαύσατε μέχρι το τελευταίο κομμάτι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Όπως ακριβώς τα λες "συντέκνισσα"!!
ΔιαγραφήΔεν έμεινε ψίχουλο και ο μικρός ήθελε να παίρνει και μαζί του στο σχολείο (πρωτοφανές μιλάμε...)
Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Αχ, Πηνελόπη μου, πολύ ήθελα ν΄απλώσω το χεράκι μου, έτσι που είδα το κεκάκι σου
ΑπάντησηΔιαγραφήφουσκωτό-φουσκωτό! Διαβάζοντας μετά τα υλικά του, το λάτρεψα!
Είσαι καταπληκτική!
Φιλάκια
Που ξέρεις Ελένη μου...κάποια στιγμή μπορεί η τεχνολογία να το καταφέρει κι' αυτό!!
ΔιαγραφήΝ' απλώνεις χεράκι στην εικόνα...και να γεύεσαι :-)) έστω και εικονικά.
Νομίζω πως αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία δοκιμής γιατί πραγματικά έγινε άκρως μυρωδάτο και το φούσκωμα φυσικά για να γίνει χρειάζεται την αναγραφόμενη ποσότητα σε μπεϊκιν πάουντερ, μιας και περιέχει "βαριά" υλικά.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Κι εγώ θέλω αρωματισμένα τα κεικ Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το λεμόνι είναι από τ αγαπημένα μου.
Πολύ ωραίο και το κράμπλ.
Φιλιά
Μάριον καλή μου, αν το κεϊκ δεν έχει ευχάριστο άρωμα και "αέρινη" όψη, προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι επιτυχημένο. Έτσι προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω τα πράγματα με τα δικά μου μέτρα και σταθμά :-)
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
σε φοβηθηκε το ματι μου βρε Πηνελοπη μου! το κεικ φαινεται υπεροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
Ειρήνη μου, μην με "φοβάσαι"!
ΔιαγραφήΚαλές προθέσεις έχω :-)
Να μοιραστώ μαζί σας αρώματα και γεύσεις, που τουλάχιστον σε εμάς άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Φιλιά πολλά από την Αθήνα ...προς το Μιλάνο.