Το σίγουρο είναι, ότι σ' ένα ζουμερό μπιφτέκι ΟΧΙ, δεν λες εύκολα...
Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι τόσο πολύχρωμο και μοσχομυριστό και κρύβει μέσα μπλε τυράκι, αλλά συνοδεύεται και από μια σάλτσα που το κάνει ακαταμάχητο.
Για όσες και όσους δεν αγαπούν το μπλε τυρί, μπορεί να γίνει εξίσου όμορφο και με φέτα πρέπει να σημειώσω, αν και θα πρότεινα να του δώσετε (του μπλε τυριού δηλαδή...) μια ευκαιρία.
Υλικά:
700-800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι αλεσμένο στο multi (ή τριμμένο στον τρίφτη)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, επίσης αλεσμένη,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3-4 κλαράκια από μυρώνια ή καυκαλίθρες, επίσης ψιλοκομμένες,
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη αποξηραμένη,
1/3 κουταλάκι κοφτό κάρυ,
1/3 κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1/2 κουταλάκι καβουρδισμένο σουσάμι,
1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο,
1 μεγάλο αυγό, ή 2 μικρά,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο.
Και για το ταψί 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές νεράκι.
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε τον κιμά μας (έχοντας ζητήσει από τον χασάπη να μας τον περάσει 2 φορές από την μηχανή του) και προσθέτουμε όλα τα προαναφερόμενο υλικά. Δουλεύουμε καλά το μείγμα μας, με το χέρι για 8-10 λεπτά να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μια ώρα.
Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί αντικολλητικό και κόβουμε το μπλε τυρί σε μπαστουνάκια των 2 εκατοστών.
Παίρνουμε ποσότητα κιμά σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού και την ανοίγουμε στην παλάμη μας.
Βάζουμε μέσα στο μπλε τυρί και κλείνουμε πλάθοντας τα μπιφτέκια σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (περίπου 20 λεπτά).
Λίγο πριν κλείσουμε τον φούρνο μας, ετοιμάζουμε την σάλτσα κρασιού, με:
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (όχι με ρετσίνα)
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές μουστάρδα,
1-2 μπαστουνάκια μπλε τυρί
και λίγο φρεσκό-τριμμένο πιπέρι.
Βράζουμε όλα τα υλικά μέσα σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά.
Να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα μας, καθώς και το κρασάκι θα μειωθεί σε όγκο.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με την σάλτσα μας και με ότι συνοδεία μας αρέσει.
Αν και μια φρέσκια πλούσια σαλάτα είναι ότι καλύτερο νομίζω.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. αν τύχει και τα μπιφτεκάκια σας ανοίξουν λίγο, λόγω του τυριού, και καθώς ο κιμάς είναι πολύ αφράτος, μην στεναχωρηθείτε. Η σάλτσα και το "άνοιγμα" θα κάνουν εξαιρετικό πάντρεμα.
Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι τόσο πολύχρωμο και μοσχομυριστό και κρύβει μέσα μπλε τυράκι, αλλά συνοδεύεται και από μια σάλτσα που το κάνει ακαταμάχητο.
Για όσες και όσους δεν αγαπούν το μπλε τυρί, μπορεί να γίνει εξίσου όμορφο και με φέτα πρέπει να σημειώσω, αν και θα πρότεινα να του δώσετε (του μπλε τυριού δηλαδή...) μια ευκαιρία.
Υλικά:
700-800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι αλεσμένο στο multi (ή τριμμένο στον τρίφτη)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, επίσης αλεσμένη,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3-4 κλαράκια από μυρώνια ή καυκαλίθρες, επίσης ψιλοκομμένες,
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη αποξηραμένη,
1/3 κουταλάκι κοφτό κάρυ,
1/3 κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1/2 κουταλάκι καβουρδισμένο σουσάμι,
1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο,
1 μεγάλο αυγό, ή 2 μικρά,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο.
Και για το ταψί 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές νεράκι.
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε τον κιμά μας (έχοντας ζητήσει από τον χασάπη να μας τον περάσει 2 φορές από την μηχανή του) και προσθέτουμε όλα τα προαναφερόμενο υλικά. Δουλεύουμε καλά το μείγμα μας, με το χέρι για 8-10 λεπτά να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μια ώρα.
Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί αντικολλητικό και κόβουμε το μπλε τυρί σε μπαστουνάκια των 2 εκατοστών.
Παίρνουμε ποσότητα κιμά σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού και την ανοίγουμε στην παλάμη μας.
Βάζουμε μέσα στο μπλε τυρί και κλείνουμε πλάθοντας τα μπιφτέκια σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (περίπου 20 λεπτά).
Λίγο πριν κλείσουμε τον φούρνο μας, ετοιμάζουμε την σάλτσα κρασιού, με:
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (όχι με ρετσίνα)
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές μουστάρδα,
1-2 μπαστουνάκια μπλε τυρί
και λίγο φρεσκό-τριμμένο πιπέρι.
Βράζουμε όλα τα υλικά μέσα σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά.
Να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα μας, καθώς και το κρασάκι θα μειωθεί σε όγκο.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με την σάλτσα μας και με ότι συνοδεία μας αρέσει.
Αν και μια φρέσκια πλούσια σαλάτα είναι ότι καλύτερο νομίζω.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. αν τύχει και τα μπιφτεκάκια σας ανοίξουν λίγο, λόγω του τυριού, και καθώς ο κιμάς είναι πολύ αφράτος, μην στεναχωρηθείτε. Η σάλτσα και το "άνοιγμα" θα κάνουν εξαιρετικό πάντρεμα.
Θα τα έχω υπόψιν για την επόμενη εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου σε όλους!!
Καλά πότε πρόλαβες, Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγιναν πολύ νόστιμα και αφού ο μικρός δύσκολος, έφαγε...το αποτέλεσμα σαφώς με δικαίωσε.
Φιλιά σας.
ΔΕ ΛΕΩ ΠΟΤΕ ΟΧΙ ΣΕ :
ΑπάντησηΔιαγραφή1. μπλε τυρί
2. ζουμερό μπιφτέκι
3. γεμιστό ζουμερό μπιφτέκι
4. γεμιστό πολύχρωμο ζουμερό μπιφτέκι
5. κρασί
ΑΥΤΑ!
Ο άνθρωπος που δεν λέει ποτέ ΟΧΙ!!
ΔιαγραφήΟ άνθρωπος που για μένα έχει ονομαστεί "επίσημος δοκιμαστής" του blog :-))
Να 'σαι καλά Πέπη μου.
Φιλιά πολλά.
Πωπωπω η Πέπη παραπάνω τα επε όλα και μάλιστα επιγραμματικά !Τα πολλά λόγια περιττεύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση.Αλλά επειδή εγώ έχω το κουσούρι της πολυλογίας,θα πω μόνο ότι τα ζουμερά αυτά μπιφτέκια θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την οικογένεια μου.Τα μικρά σχεδόν αόρατα δείγματα των λαχανικών που έντεχνα κρύφτηκαν στην αφράτη ζύμη,είναι το μυστικό της επιτυχημένης γεύσης τους.Η σάλτσα δε,....αξεπέραστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλα,πολλά !
Και τα λίγα...όπως και τα πολλά λόγια, από εσένα καλή μου Φωτεινή είναι πάντα πολύ σημαντικός έπαινος.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς κι' ένα όμορφο Σαββατοκύριακο να έχετε.
Προσυπογράφω το σχόλιο της Πέπης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο να πω????
Λαβωματιά !!!!
Πηνελόπη άκαρδη νυχτιάτικο χτύπημα κάτω από τη μέση!!
:-))) Κοπέλα μου ψηλή και όμορφη...δεν θα το ξανακάνω!
ΔιαγραφήΔεν ξαναγράφω βράδυ, αν προηγουμένως δεν έχω σιγουρευτεί ότι έχεις καλο-φάει προηγουμένως.
Φιλάκια πολλά.
Απίθανα!!!!!!!!!!!!!!!! Ζουμερά, λαχταριστά κι εκείνο το μπλε τυρί τα κάνει ανεπανάληπτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες Κική μου και πάντα η τελική πινελιά και έξτρα γεύση δίνονται από κάτι που ενδεχομένως δεν περιμένουμε.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Πηνελόπη.....έγραψες! Είναι τόσο λαχταριστά τα πολύχρωμα μπιφτέκια σου! Το μπλε τυρί είναι αγαπημένο μου οπότε καταλαβαίνεις. Καταγράφεται :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Μαρία μου!
ΔιαγραφήΚαι για μένα το μπλε τυρί είναι μια λιχουδιά που πάντα όταν το χρησιμοποιώ φροντίζω να του δίνω την θέση που πιστεύω πως του αρμόζει :-))
Πηνελόπη ...είσαι κακιά συναναστροφή....νυχτιάτικα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι μου κάνεις πάλι;;;
Πάτησες πάνω στο αδύνατο σημείο μου...μπλε τυρί!
Όχι βέβαια πως όλο το "πακέτο" μπιφτέκι πάει πίσω...αλλά όπως και να το κάνουμε έχουμε μια αδύναμία στο ( σιχαμερό για πολλούς ) τυράκι που απογειώνει την γεύση όπου κι αν το προσθέσουμε...
Λοιπόν τελείωσε ! Αύριο το πρωί θα φτιάξω τα μπιφτέκια σου!!!!
Καληνύχτα!!!
Τώρα πια ενδεχομένως να τα έχεις φτιάξει τούτα τα μπιφτέκια Σοφία μου...
ΔιαγραφήΟπότε τι να σου πω; Να περιμένω εντυπώσεις;
Καλό βράδυ εύχομαι πάντα.
Πολυ αφρατα και ζουμερα φαίνονται ,θα τα λατρεψει ο συζηγος μιας και ειναι φαν του μπλε τυριου,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού ανήκει στους funs του μπλε τυριού Νέλη μου, να του τα φτιάξεις και θέλω να πιστεύω πως θα του αρέσουν όπως έγινε και με εμάς.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ να έχετε.
Πηνελόπη μου, καλή, με έβαλες σε πειρασμό! Αυτή τη σάλτσα πρέπει να τη δοκιμάσω μαζί με τα γεμιστά μπιφτέκια σου, που φαίνονται λαχταριστά! Έγραψες πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΟ "πειρασμός" είναι μεγάλος πάντα, όταν βλέπουμε πράγματα που μας αρέσουν και πάντα θέλουμε να τα δοκιμάσουμε το συντομότερο. Το παθαίνω άλλωστε κι' εγώ τόσο συχνά όταν σας διαβάζω όλες, οπότε σου λέω απλώς να τα δοκιμάσεις και νομίζω πως θα με δικαιώσεις.
Φιλιά πολλά-πολλά.
Δεν το συζητώ, Πηνελόπη! Μπιφτέκια με τυρί; Η αδυναμία μου! (Και με ντομάτα επίσης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε λίγες τηγανητές πατάτες και μια πλούσια ντοματοσαλάτα και... καλή μας όρεξη!
ΈΦΤΑΣΣΣΕΕΕΕΕ!!!
ΔιαγραφήΗ παραγγελιά είναι έτοιμη και οι τηγανητές πατατούλες από δίπλα και η ντοματασαλάτα επίσης καλέ μου Ευάγγελε.
Είμαστε καλό-φαγάδες άνθρωποι και πως να το κρύψουμε άλλωστε :-))
Πηνελόπη μου το μπλε τυρί δεν ξέρω αν το προσθέσω αλλά αυτή η λαχταριστή σάλτσα κρασιού που περιλούει τόσο περίτεχνα τα μπιφτέκια μ΄έχει ξελιγώσει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!!
Εγώ καλή μου Silena, θα σου έλεγα να το προσθέσεις!
ΔιαγραφήΑν πάλι όχι, είπαμε και με φέτα...θα κάνεις ωραία δουλειά επίσης.
Δοκιμάζεις και περιμένω εντυπώσεις :-)))
Φιλιά πολλά κι' από εμένα συντέκνισσα.
Πάλι τρέχω αλλά μύρισα μπλε τυράκι σε αφράτο μπιφτεκάκι, κι έπεσα το κοριτσάκι! Έλα ρε Πηνελόπη μια βόλτα από δω να μας μαγειρέψεις αυτά τα πεντανόστιμα γιατί εμείς μόνο με ψωμί και τυρί (και δεν είναι και μπλε) τη βγάζουμε τελευταία! Ουφ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσι θα ερχόμουν πολύ ευχαρίστως!!! Το σκέφτομαι συχνά μια πτήση μέχρι την Ν.Υ. αλλά με τόσα κρύα και χιόνια που βλέπω "τρομάζω" πολύ, γιατί δεν ξέρω αν θα το αντέξω :-))
ΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλά. Κι' αν ζεσταίνεις ή "καψιαλιάζεις" το ψωμάκι με λαδάκι, ότι τυράκι θα βάλεις από δίπλα, θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο φαγητό.
Φιλιά πολλά και καλή δύναμη σε όλα.
Φαντάζομαι πόσο θα απογειώνεται η γεύση από το τυράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Πραγματικά σ' αυτή τη φάση το μπλε τυρί κάνει την διαφορά καλή μου Λένια. Τόσο στα μπιφτέκια όσο και στην σάλτσα.
ΔιαγραφήΕσύ τώρα θα μπορούσες ενδεχομένως να προσαρμόσεις πράγματα στις δικές σου συνήθειες.
Χαιρετισμούς πολλούς και ελπίζω ο σεισμός της αγαπημένης Κεφαλλονιάς να μην σας δημιούργησε προβλήματα.
Μα τι μου κάνεις τώρα???? Πεθαίνω για μπλέ τυράκι...............ξελιγώθηκα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε βάζω στα "αίματα" για δοκιμές Λίλα μου!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και χαιρετισμούς πολλούς.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρυ και ριγανη η απολυτη αρμονια της ελληνικης κοθζινας. Βρε που καταντησαμε οι Ελληνες.
ΑπάντησηΔιαγραφή