Γεμιστή κολοκυθόπιτα ή μήπως ψωμάκι μπριος γεμιστό με κολοκύθα και όχι μόνο!
Διαλέγουμε σύμφωνα με τα γούστα μας και βεβαίως πράττουμε τα δέοντα όταν βρεθούμε εμπρός του!
Το μόνο που μπορώ προσωπικά να υποσχεθώ, είναι ότι για όσους αρέσκονται στην γλυκιά κολοκυθόπιτα (γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν την αγαπούν, τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον) εδώ μπορεί κάτι να τους κάνει ν' αλλάξουν γνώμη.
Τα πεθερικά μου είναι μόνιμη πηγή προμηθειών σε διάφορα είδη.
Και τούτη την φορά είχαμε πάλι αρκετή ποσότητα τριμμένης (ω, ναι!!) έτοιμης σάρκας κολοκύθας. Δύο μεγάλα πακέτα που με περίμεναν με καρτερία για καμιά βδομάδα, οπότε έπιασα το ένα από την κατάψυξη και του έκλεισα το μάτι, για να δούμε τι κάναμε τα δύο μας.
Κολοκυθόπιτα ψιθύρισε, ναζιάρικα το πακετάκι μου.
Ναι, αλλά τι, γλυκιά ή αλμυρή; Του αποκρίθηκα...
Γλυκιά, για να πιούμε και κανένα τσαγάκι εκεί κατά τις έξι το απόγευμα, μου απάντησε!
Και έτσι πήρε μόνο του την απόφαση, για την τύχη του!!!
Ανασκουμπώθηκα και ορίστε το αποτέλεσμα.
Υλικά για την ζύμη (που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή)
1/2 φλιτζάνι γάλα,
1/2 φλιτζάνι νερό,
1/2 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδα ή λιωμένο βούτυρο,
650 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι,
1 μεγάλο αυγό,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Τα υλικά μου, τα έβαλα με αυτή τη σειρά στον αρτοπαρασκευαστή, στο πρόγραμμα για ζύμωμα, και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ευωδιαστή και εύπλαστη ήταν έτοιμη.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ετοίμασα την γέμιση κολοκύθας, αφού είχα αφήσει το τριμμένο κολοκύθι να ξεπαγώσει καλά και να στραγγίξει καλά τα υγρά του (το πίεσα λίγο και με το χέρι).
Ανακάτεψα την κολοκύθα, που ήταν μισό κιλό, σε βαθύ μπολ, με:
200 γραμ. μαύρη ζάχαρη,
50 γραμ. μέλι,
100 γραμ. αλεσμένη φρυγανιά
80 γραμ. αλεσμένα μπισκότα τύπου Μιράντα,
100 γραμ. χοντρό-αλεσμένα καρύδια,
100 γραμ. χοντρό-αλεσμένα αμύγδαλα,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες,
3 κουταλάκια κανέλα σκόνη,
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη,
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
και τέλος 80 γραμ. λιωμένο βούτυρο.
Η γέμιση έτοιμη προς χρήση. Και η ζύμη μου το ίδιο.
Την χώρισα σε 2 μεγάλες μπάλες και με την βοήθεια νισεστέ άνοιξα την κάθε μπάλα σ' ένα μεγάλο φύλλο. Το κάθε φύλλο το χώρισα κατά μήκος στη μέση και στο κάθε μισό μοίρασα γέμιση.
Στο κέντρο περίπου του φύλλου και κατά μήκος πάντα.
Δίπλωσα σε ρολό και ετοίμασα τα "σαλιγκάρια" μου.
Σε λαδωμένο μέτριο ταψί φούρνο τα μετέφερα κάνοντας ένα μεγάλο στριφτάρι.
Άλειψα την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με λίγο γάλα και πασπάλισα επίσης μια μεγάλη κουταλιά ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
Το άφησα σε χλυαρό φούρνο, για μιάμιση ώρα, να ανέβει ξανά και μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Έτοιμη η γλυκιά γεμιστή κολοκυθόπιτα. Αφού κρύωσε πια την έκοψα και δοκιμάστηκε και μοιράστηκε ... Με σχόλια πολύ θετικά.
Μια εναλλακτική λύση, εάν βρεθείτε με γλυκιά κολοκύθα :-))
Καλή σας απόλαυση,ι καλό Μήνα Φλεβάρη (από αύριο) που καθώς φαίνεται θα είναι αρκετά παγωμένος και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας.
Διαλέγουμε σύμφωνα με τα γούστα μας και βεβαίως πράττουμε τα δέοντα όταν βρεθούμε εμπρός του!
Το μόνο που μπορώ προσωπικά να υποσχεθώ, είναι ότι για όσους αρέσκονται στην γλυκιά κολοκυθόπιτα (γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν την αγαπούν, τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον) εδώ μπορεί κάτι να τους κάνει ν' αλλάξουν γνώμη.
Τα πεθερικά μου είναι μόνιμη πηγή προμηθειών σε διάφορα είδη.
Και τούτη την φορά είχαμε πάλι αρκετή ποσότητα τριμμένης (ω, ναι!!) έτοιμης σάρκας κολοκύθας. Δύο μεγάλα πακέτα που με περίμεναν με καρτερία για καμιά βδομάδα, οπότε έπιασα το ένα από την κατάψυξη και του έκλεισα το μάτι, για να δούμε τι κάναμε τα δύο μας.
Κολοκυθόπιτα ψιθύρισε, ναζιάρικα το πακετάκι μου.
Ναι, αλλά τι, γλυκιά ή αλμυρή; Του αποκρίθηκα...
Γλυκιά, για να πιούμε και κανένα τσαγάκι εκεί κατά τις έξι το απόγευμα, μου απάντησε!
Και έτσι πήρε μόνο του την απόφαση, για την τύχη του!!!
Ανασκουμπώθηκα και ορίστε το αποτέλεσμα.
Γλυκιά γεμιστή κολοκυθόπιτα σε ζύμη μπριός (που προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα)
Υλικά για την ζύμη (που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή)
1/2 φλιτζάνι γάλα,
1/2 φλιτζάνι νερό,
1/2 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδα ή λιωμένο βούτυρο,
650 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι,
1 μεγάλο αυγό,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Τα υλικά μου, τα έβαλα με αυτή τη σειρά στον αρτοπαρασκευαστή, στο πρόγραμμα για ζύμωμα, και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ευωδιαστή και εύπλαστη ήταν έτοιμη.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ετοίμασα την γέμιση κολοκύθας, αφού είχα αφήσει το τριμμένο κολοκύθι να ξεπαγώσει καλά και να στραγγίξει καλά τα υγρά του (το πίεσα λίγο και με το χέρι).
Ανακάτεψα την κολοκύθα, που ήταν μισό κιλό, σε βαθύ μπολ, με:
200 γραμ. μαύρη ζάχαρη,
50 γραμ. μέλι,
100 γραμ. αλεσμένη φρυγανιά
80 γραμ. αλεσμένα μπισκότα τύπου Μιράντα,
100 γραμ. χοντρό-αλεσμένα καρύδια,
100 γραμ. χοντρό-αλεσμένα αμύγδαλα,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες,
3 κουταλάκια κανέλα σκόνη,
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη,
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
και τέλος 80 γραμ. λιωμένο βούτυρο.
Η γέμιση έτοιμη προς χρήση. Και η ζύμη μου το ίδιο.
Την χώρισα σε 2 μεγάλες μπάλες και με την βοήθεια νισεστέ άνοιξα την κάθε μπάλα σ' ένα μεγάλο φύλλο. Το κάθε φύλλο το χώρισα κατά μήκος στη μέση και στο κάθε μισό μοίρασα γέμιση.
Στο κέντρο περίπου του φύλλου και κατά μήκος πάντα.
Δίπλωσα σε ρολό και ετοίμασα τα "σαλιγκάρια" μου.
Σε λαδωμένο μέτριο ταψί φούρνο τα μετέφερα κάνοντας ένα μεγάλο στριφτάρι.
Άλειψα την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με λίγο γάλα και πασπάλισα επίσης μια μεγάλη κουταλιά ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
Το άφησα σε χλυαρό φούρνο, για μιάμιση ώρα, να ανέβει ξανά και μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Έτοιμη η γλυκιά γεμιστή κολοκυθόπιτα. Αφού κρύωσε πια την έκοψα και δοκιμάστηκε και μοιράστηκε ... Με σχόλια πολύ θετικά.
Μια εναλλακτική λύση, εάν βρεθείτε με γλυκιά κολοκύθα :-))
Καλή σας απόλαυση,ι καλό Μήνα Φλεβάρη (από αύριο) που καθώς φαίνεται θα είναι αρκετά παγωμένος και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας.
Φοβερή! Μου αρέσει η ζύμη που θα φέρνει και σε τσουρέκι γεμιστό και μάλιστα γεμιστό με κολοκύθα! Και πρωτότυπο και χειμωνιάτικο δηλαδή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό να τον υποδεχτούμε τον Φλεβάρη, καλό & ήρεμο Π/Σ/Κ εύχομαι.
Κάπως έτσι έγινε Σκοτεινούλα μου, με την σκέψη ενός "γεμιστού" τσουρεκιού με τα υπάρχοντα υλικά βεβαίως.
ΔιαγραφήΚαλό Μήνα και σε σένα εύχομαι ολόψυχα.
Πολυ ωραια ιδεα η κολοκυθοπιτα σε ζυμη μπριος! Να μην σου πω οτι μου αρεσει πιο πολυ απο το κλασσικο φυλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι καλα που ειναι να την βρεις την κολοκυθα ετοιμη καθαρισμενη, την τελευταια φορα που πηγα να καθαρισω κολοκυθα πετσοκοψα για μια ακομη φορα τα δαχτυλα μου...
Καλο Σ/Κ!
Η ιδέα μου ήρθε Ειρήνη μου, καθώς την ζύμη μπριός την αγαπώ ιδιαίτερα, και από την άλλη το κλασσικό φύλλο πανιάζει πολύ γρήγορα με μια "υγρή" γέμιση όπως αυτή που περιέχει κολοκύθα...
ΔιαγραφήΚάτι που θέλησα να αποφύγω.
Εγώ ευτυχώς έχω τα πεθερικά που "εξασκούνται" καλά σε τέτοια σπορ :-))
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα επίσης.
Πεθαίνω σου λέω!!! Τέλεια πίτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι Πέπη μου...κρατήσουυυυυυ!
ΔιαγραφήΠραγματικά έτσι γίνεται πιο συναρπαστική η γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Με ένα αλλιώτικο φύλλο τη φτιάχνω σε ατομικά σαλιγκαράκια κι από πάνω ζάχαρη άχνη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ και καλό μήνα.
Να μας δώσεις λεπτομέρειες Ξανθή μου, γιατί έχουμε κι' άλλη διαθέσιμη κολοκύθα...
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο, καλό μήνα και καλό τρέξιμο (ότι πρέπει δηλαδή με το κρύο που κάνει)
και φιλιά πολλά.
Είμαι από τις τυχερές που έχουν παρόμοια πεσκέσια αν τα δικά σου από το χωριό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα μου χάρισαν τεράστια κολοκύθα και τρόμαξα να την κόψω,έψηνα για ώρες στον φούρνο για να κάνω πουρέ κολοκύθας και τελικά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από το τελικό απολογισμό...πέντε μεγάλε σακούλες για μελλοντικές παρασκευές!!!!
Μάντεψε τι θα γίνει η μία από αυτές!!!!!
Υπέροχη ιδέα η ζύμη μπριός!!!!Και η γέμιση πληθωρική,έτσι όπως μου αρέσει!!!!
Πηνελόπη μου για μια ακόμα φορά μας πρόσφερες σπιτική θαλπωρή μέσα από μία υπέροχη πίτα!
Καλό Σαββατοκύριακο και με το καλό να μας έρθει ο Φλεβάρης!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!
Οπότε καλή μου Φωτεινή, με πέντε σακούλες έτοιμες έχεις εμπρός σου πεδίον δόξης λαμπρό!!
ΔιαγραφήΆντε με το καλό και σε τούτη την εκτέλεση, που καθώς μου λες σου αρέσει τόσο με την παρουσία της όσο και με την πληθωρικότητά της.
Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο αντεύχομαι.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ .. ΑΛΛΑ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσα να σβήσω το σχόλιό σας Ανώνυμε ή Ανώνυμη...αλλά θα το αφήσω, για να υπάρχει προς κρίση από τους αναγνώστες του Blog.
ΔιαγραφήΚαι απλώς κάντε μου την χάρη για λόγους ευγενείας και μόνον, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να δημιουργήσετε "ντόρο" να το κάνετε σε άλλους χώρους που ίσως και να το θέλουν.
Καλό σας μήνα.
Καταπληκτική έγινε η πίτα σου Πηνελόπη μου, τι ωραία εναλλακτική αποτελεί η ζύμη μπριός! Πολύ θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά έτσι είναι Αμαλία μου, μια εναλλακτική λύση ζύμης, για να φτιάξετε μια πίτα γλυκιά. Φυσικά και ο καθείς μπορεί να την προσαρμόσει στα δεδομένα του και τα διαθέσιμα υλικά του.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Λατρευω ζυμη μπριος! Εφτιαξες την τελεια πιτα. Μου αρεσει που ειναι σαλιγκαρι. Πηνελοπη εσκισες παλι λεμε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΜε τούτη τη ζύμη πραγματικά η κλασσική "φυλλένια" κολοκυθόπιτα γίνεται εξίσου ενδιαφέρουσα.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Δεν είμαι φαν της γλυκιάς κολοκυθόπιτας αλλά το φύλλο μπριός μου αρέσει πολύ και θα το δοκιμάσω στην αλμυρή της εκδοχή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!
Στην αλμυρή της εκδοχή Silena μου, θα γίνει εξίσου καλή φαντάζομαι, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά και φυσικά σύμφωνα με τα γούστα σας.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και πολλούς χαιρετισμούς.
M αρέσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και η δική σου είναι καλοφτιαγμένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η ζύμη μπριός τέλεια. Να έρθω για απογευματινό τσαγάκι Πηνελόπη μου ? :)
Καλό μήνα
Φιλιά πολλά
Ευχαρίστως να έρθεις Μάριον, ποτέ δεν λέμε όχι σε καλή παρέα :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλή συνέχεια στο Φλεβάρη.
Τι ωραία ιδέα τα μπισκότα στη ζύμη αντί τη σκέτη φρυγανιά. Υπέροχη η παραλλαγή σου όπως πάντα! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπισκότα προσέδωσαν γλύκα Βαγγελιώ μου, και φυσικά τόνισαν με το τρόπο τους τα υλικά της γέμισης.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές σου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καταπληκτική πίτα,Πηνελόπη μου! Φαίνεται λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστώ σε Λένια μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω να είστε κάπως καλύτερα τώρα, με τα "κουνήματα" εσείς εκεί στην Ζάκυνθο, αν και δυστυχώς η κατάσταση όπως βλέπω και μαθαίνω από συγγενικά πρόσωπα στην Κεφαλλονιά, είναι πολύ-πολύ δύσκολη.
Η αγαπημένη μου! Η μαμά μου την κάνει απλή, η νονα μου έκανε υπερπαραγωγή! Κι απ' τις δυο θα πάρω. Ελπίζω να βρω κολοκύθα γιατί μετά το Halloween τις μαζεύουνε! Ε ρε τι μου κανες και πλησιάζει η ώρα τσαγιού!
ΑπάντησηΔιαγραφή