4.2.14

Άρωμα μάραθου στις γόπες

Ολόφρεσκες γόπες στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας!
Μόλις τις είδα "τσουπωτές" και μεγαλούτσικες, η απόφαση αγοράς τους ήταν οριστική και
αμετάκλητη :-))

Και πηγαίνοντας 5-6 πάγκους πιο κάτω, για να αγοράσω τα απαραίτητα μυρωδικά της εβδομάδας, βρήκα και φρέσκο μάραθο. Όχι άγριο, όπως συμβαίνει να βγαίνει την Άνοιξη, αλλά καλλιεργημένο και έτσι η εκτέλεση της συνταγής μου είχε πλέον διαμορφωθεί.

Γόπες ψητές αρωματισμένες με μάραθο


Υλικά για 4 άτομα.
 8 μεγαλούτσικες γόπες καλά καθαρισμένες (από λέπια και εντόσθια)
6-7 κλαράκια φρέσκου μάραθου ψιλοκομμένου, ενώ τα χοντρά κοτσανάκια του τα κρατάμε για τις κοιλίτσες των ψαριών.
1/2 κουταλιά χοντρό αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
χυμό από δύο μέτρια λεμόνια
και  τέλος 2-3 κουταλιές μουστάρδα.


Αφού τα ψαράκια καθαρίστηκαν από λέπια και εντόσθια, τα έπλυνα καλά και τα άφησα στο στραγγιστήρι μου να φύγουν τα νερά. Κατόπιν γέμισα τις κοιλίτσες τους με τα χοντρά κοτσανάκια που είχα κρατήσει από τον μάραθο.

Έστρωσα το ταψί μου χαρτί ψησίματος. Έβαλα και τα ψαράκια μου και τα αλάτισα με το χοντρό αλάτι.
Σε σεϊκερ χτύπησα το λάδι, τον χυμό λεμονιών, τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο μάραθο και με αυτή τη σαλτσούλα "έλουσα τις γόπες μου.


Έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να γυρίσω μόνον μια φορά τα ψάρια μου με την βοήθεια λαβίδας.
Άκρως αρωματικά και με την φρεσκάδα της θάλασσας ακόμη στην σάρκα τους.
Γεύμα εξαιρετικό, παρέα με πολύχρωμη σαλάτα. 

32 σχόλια:

  1. Τέλειο φαγητό!!! Και με σούπερ άρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγιεινό και άκρως μυρωδάτο Πέπη μου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό! Α, και ελαφρύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι καλή μου Αμαλία!
      Και βοηθά στο να κρατήσεις μια ισορροπία, εάν έχει προηγηθεί μέρα κραιπάλης :-))

      Διαγραφή
  3. Καλό μεσημέρι, με διάφορα αρωματικά μαρινάρω κάθε Σάββατο τα ψάρια μας και έχω γνώση της γεύσης που προτείνεις.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι απολύτως σίγουρη για σένα Ξανθή μου!
      Και βεβαίως τα μυρωδικά και αρωματικά χόρτα είναι ιδανικά για το μαρινάρισμα των ψαρικών.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ο μάραθος είναι ένα αγαπημένο αρωματικό και ταιριάζει πολύ με τα ψάρια.
    Κι εγώ τον χρησιμοποιώ με μικρά ή μεγάλα στο φούρνο, γίνονται νοστιμότατα!
    Φιλάκια πολλά, Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Ελένη μου, να τον αγαπάς.
      Είναι άλλωστε τέτοιο το άρωμα του φρέσκου μάραθου, που προσωπικά κάθε φορά μου τον μυρίζω αισθάνομαι σαν να "αναπνέω" πιο ελεύθερα.
      Πόσο μάλλον, όταν "τραβά" την μυρωδιά του φρέσκου ψαριού...

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  5. Αν εξαιρέσεις πως διάβασα τον τίτλο της ανάρτησης "Άρωμα μάραθου στις γάτες" και πολύ απόρησα, το παρακάτω όταν το κατάλαβα, πολύ με άρεσε κι ας είμαι ακόμα σε ώρα και διάθεση καφέ. Μοσχοβόλησαν η γόπα, ώπα ώπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα,χα,χα...νομίζω πως το πολύ χιόνι και το κρύο σε έχουν επηρεάσει πολύ καλή μου Μάρθα.

      Μάραθος, σημαίνει...Άνοιξη...Πάσχα και μπόλικη μυρωδιά και μπορώ να σου πω ότι σήμερα η μέρα στην Αθήνα είναι ηλιόλουστη και χαρά Θεού!!

      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  6. Η απλότητα στο μεγαλείο της!
    Προτέρημα του πιάτου ο μάραθος φυσικά και το εκλεκτό ελαιόλαδο.Απαραίτητη προϋπόθεση ,τα φρέσκα ψάρια!!!!Σούπερ ελαφρύ και εύγευστο πιάτο!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Πηνελόπη μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα απλά φαγητά (όπως και όλα τα πράγματα άλλωστε...) έχουν ακριβώς αυτήν την αξία, αγαπημένη Φωτεινή!
      Να ξεχωρίζουν και να δελεάζουν με την απλότητά τους και την ξεχωριστή τους παρουσία, όταν τους προστεθούν μια-δυο νότες αρώματος και γεύσης.
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  7. Φοβερό φαγητό! Ψάρι και σαλάτα!
    Σου έγινε ζουμερό και πεντανότιμο!!
    Συγχαρητήρια Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου.
      Το φρέσκο ψάρι είναι πάντα ένα από τα καλύτερα γεύματα, τουλάχιστον για εμένα και μια ωραία σαλάτα από δίπλα σε κάνει να νοιώθω πως τρώω "βασιλικά"!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω αν συμφωνείς, Πηνελόπη, αλλά στα ψαράδικα της λαϊκής βρίσκουμε ψάρια φρέσκα και πάμφθηνα. Γόπες δεν έχω πάρει, αλλά μπακαλιάρους, λαβράκια και γαβράκι τα τιμούμε δεόντως!

    Η συνταγή σου για άλλη μια φορά έφερε το άρωμά της μέχρι τα ρουθούνια μου!

    Να είσαι καλά να μας συναρπάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ καλέ μου Ευάγγελε, καθώς τώρα πια δεν επισκέπτομαι συχνά την κεντρική ψαραγορά της Αθήνας. Καταφέρνω βέβαια να βρίσκω κάποιες φορές και ολόφρεσκα ψάρια στο χωριό που είναι το εξοχικό, και εκεί πια οδηγούμαστε σε άλλα μονοπάτια.

      Ευχαριστώ ολόθερμα για τα καλά σου λόγια.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  9. Το μάραθο είναι το πιο αγαπημένο μου μυρωδικό! Το συνδυάζω συχνά κι εγώ με ψάρι και ο τρόπος που το συνδύασες εσύ μου αρέσει.Θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη Βαγγελιώ μου πως με την πρώτη δυνατή ευκαιρία θα την κάνεις την δοκιμή σου.
      Άλλωστε νομίζω πως εσύ μπορείς πολύ εύκολα να έχεις φρέσκο και άγριο μάραθο, από ότι εγώ.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά εξαιρετικό γεύμα!
    Οι γόπες είναι ούτως ή άλλως ψάρι που τρώω πολύ ευχάριστα, οπότε με τέτοια ενισχυτικά γεύσης θα είναι απίθανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου καλή, εφόσον αυτά τα ψάρια σου αρέσουν να την κάνεις την δοκιμή.
      Βεβαίως η σαλτσούλα με τον μάραθο μπορεί να συνδυαστεί και με άλλο ψαρικό ανά πάσα στιγμή.
      Χαιρετισμούς πολλούς και σε όλα περαστικά εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Πηνελόπη μου με αποτελείωσες με το εξαιρετικό πιάτο σου!!!!! Ψαράκι δώσε μου και πάρε μου την ψυχή, με το μάραθο δε είμαι χαμένη από χέρι!!!!!!
    Καλό βράδυ συντέκνισσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε νοιώθω και με νοιώθεις Silena μου!
      Φρέσκο ψάρι και μυρωδιά που ξεσηκώνει!
      Ποιος ψαραφάγος μπορεί ν' αντισταθεί :-))
      Χαιρετισμούς πολύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  12. Πρωτοτυπο... δεν εχω δοκιμάσει κατι τέτοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσου του λοιπόν μια ευκαιρία dear Beauty, με το που θα βρεις την κατάλληλη πρώτη ύλη!!

      Διαγραφή
  13. Με το μάραθο πρέπει να γίνεται αρωματικό το πιάτο γιατί η αλήθεια είναι ότι τις γόπες δεν τις πολυσυμπαθώ!!! Ωραίος συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες-πες-πες...θα σε κάνω να αλλάξεις γνώμη για τα ψαράκια καλή μου Κική!!
      Άμα τα αρωματίσεις...ακόμη και φιλέτα να είναι...τρώγονται υπέροχα, πιστεύω.
      Καλό μεσημέρι Σαββάτου εύχομαι.

      Διαγραφή
  14. Τον τελευταίο καιρό έχω γίνει φανατική του μάραθου!Υπέροχο και δροσιστικό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Λένια μου που τον προτιμάς.
      Είτε φρέσκος, είτε σε σπόρους καταφέρνει να δίνει συναρπαστικό άρωμα τόσο σε σάλτσες,μαρινάδες και σαλάτες όσο και σε ψωμάκια και γλυκά.
      Χαιρετισμούς πολλούς και ελπίζω να μην "κουνάει" πια τόσο πολύ και στην όμορφη Ζάκυνθο.

      Διαγραφή
  15. Το εφτιαξα αμεσως μολις γυρισα απο τη δουλεια. Πολυ γρηγορο-ετοιμο μεχρι να κοψω σαλατα- και νοστιμο φαγητο! Συγχαρητηρια για την ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ανώνυμε/η, για την εμπιστοσύνη αλλά και για το ότι έγραψες το τελικό αποτέλεσμα της δοκιμής.
      Χαίρομαι πολύ για την ανταπόκριση που είχε.

      Διαγραφή
  16. Αγαπώ πολύ τον μάραθο. Με τα ψάρια και γενικά με τα θαλασσινά νομίζω πως ταιριάζει άψογα. Το ότι είναι χειμώνας δε μας εμποδίζει πιστεύω από το να φτιάξουμε το ωραιότατο αυτό ψαρο-πιάτο και να πιούμε και κανένα ουζάκι για συνοδεία... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ Σκοτεινούλα μου.
    Άλλωστε πάντα μες την καρδιά του χειμώνα, θέλουμε να φέρουμε κάτι από την γλύκα και τα αρώματα του καλοκαιριού (γι' αυτό κρατάμε σάλτσες, κομπόστες, τουρσιά και γλυκά κουταλιού στα ντουλάπια μας).
    Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή