Ολόφρεσκες γόπες στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας!
Μόλις τις είδα "τσουπωτές" και μεγαλούτσικες, η απόφαση αγοράς τους ήταν οριστική και
αμετάκλητη :-))
Και πηγαίνοντας 5-6 πάγκους πιο κάτω, για να αγοράσω τα απαραίτητα μυρωδικά της εβδομάδας, βρήκα και φρέσκο μάραθο. Όχι άγριο, όπως συμβαίνει να βγαίνει την Άνοιξη, αλλά καλλιεργημένο και έτσι η εκτέλεση της συνταγής μου είχε πλέον διαμορφωθεί.
Υλικά για 4 άτομα.
8 μεγαλούτσικες γόπες καλά καθαρισμένες (από λέπια και εντόσθια)
6-7 κλαράκια φρέσκου μάραθου ψιλοκομμένου, ενώ τα χοντρά κοτσανάκια του τα κρατάμε για τις κοιλίτσες των ψαριών.
1/2 κουταλιά χοντρό αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
χυμό από δύο μέτρια λεμόνια
και τέλος 2-3 κουταλιές μουστάρδα.
Αφού τα ψαράκια καθαρίστηκαν από λέπια και εντόσθια, τα έπλυνα καλά και τα άφησα στο στραγγιστήρι μου να φύγουν τα νερά. Κατόπιν γέμισα τις κοιλίτσες τους με τα χοντρά κοτσανάκια που είχα κρατήσει από τον μάραθο.
Έστρωσα το ταψί μου χαρτί ψησίματος. Έβαλα και τα ψαράκια μου και τα αλάτισα με το χοντρό αλάτι.
Σε σεϊκερ χτύπησα το λάδι, τον χυμό λεμονιών, τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο μάραθο και με αυτή τη σαλτσούλα "έλουσα τις γόπες μου.
Έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να γυρίσω μόνον μια φορά τα ψάρια μου με την βοήθεια λαβίδας.
Άκρως αρωματικά και με την φρεσκάδα της θάλασσας ακόμη στην σάρκα τους.
Γεύμα εξαιρετικό, παρέα με πολύχρωμη σαλάτα.
Μόλις τις είδα "τσουπωτές" και μεγαλούτσικες, η απόφαση αγοράς τους ήταν οριστική και
αμετάκλητη :-))
Και πηγαίνοντας 5-6 πάγκους πιο κάτω, για να αγοράσω τα απαραίτητα μυρωδικά της εβδομάδας, βρήκα και φρέσκο μάραθο. Όχι άγριο, όπως συμβαίνει να βγαίνει την Άνοιξη, αλλά καλλιεργημένο και έτσι η εκτέλεση της συνταγής μου είχε πλέον διαμορφωθεί.
Γόπες ψητές αρωματισμένες με μάραθο
Υλικά για 4 άτομα.
8 μεγαλούτσικες γόπες καλά καθαρισμένες (από λέπια και εντόσθια)
6-7 κλαράκια φρέσκου μάραθου ψιλοκομμένου, ενώ τα χοντρά κοτσανάκια του τα κρατάμε για τις κοιλίτσες των ψαριών.
1/2 κουταλιά χοντρό αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
χυμό από δύο μέτρια λεμόνια
και τέλος 2-3 κουταλιές μουστάρδα.
Αφού τα ψαράκια καθαρίστηκαν από λέπια και εντόσθια, τα έπλυνα καλά και τα άφησα στο στραγγιστήρι μου να φύγουν τα νερά. Κατόπιν γέμισα τις κοιλίτσες τους με τα χοντρά κοτσανάκια που είχα κρατήσει από τον μάραθο.
Έστρωσα το ταψί μου χαρτί ψησίματος. Έβαλα και τα ψαράκια μου και τα αλάτισα με το χοντρό αλάτι.
Σε σεϊκερ χτύπησα το λάδι, τον χυμό λεμονιών, τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο μάραθο και με αυτή τη σαλτσούλα "έλουσα τις γόπες μου.
Έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να γυρίσω μόνον μια φορά τα ψάρια μου με την βοήθεια λαβίδας.
Άκρως αρωματικά και με την φρεσκάδα της θάλασσας ακόμη στην σάρκα τους.
Γεύμα εξαιρετικό, παρέα με πολύχρωμη σαλάτα.
Τέλειο φαγητό!!! Και με σούπερ άρωμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγιεινό και άκρως μυρωδάτο Πέπη μου.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό! Α, και ελαφρύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι καλή μου Αμαλία!
ΔιαγραφήΚαι βοηθά στο να κρατήσεις μια ισορροπία, εάν έχει προηγηθεί μέρα κραιπάλης :-))
Καλό μεσημέρι, με διάφορα αρωματικά μαρινάρω κάθε Σάββατο τα ψάρια μας και έχω γνώση της γεύσης που προτείνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Είμαι απολύτως σίγουρη για σένα Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚαι βεβαίως τα μυρωδικά και αρωματικά χόρτα είναι ιδανικά για το μαρινάρισμα των ψαρικών.
Φιλιά πολλά.
Ο μάραθος είναι ένα αγαπημένο αρωματικό και ταιριάζει πολύ με τα ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ τον χρησιμοποιώ με μικρά ή μεγάλα στο φούρνο, γίνονται νοστιμότατα!
Φιλάκια πολλά, Πηνελόπη μου!
Έχεις απόλυτο δίκιο Ελένη μου, να τον αγαπάς.
ΔιαγραφήΕίναι άλλωστε τέτοιο το άρωμα του φρέσκου μάραθου, που προσωπικά κάθε φορά μου τον μυρίζω αισθάνομαι σαν να "αναπνέω" πιο ελεύθερα.
Πόσο μάλλον, όταν "τραβά" την μυρωδιά του φρέσκου ψαριού...
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Αν εξαιρέσεις πως διάβασα τον τίτλο της ανάρτησης "Άρωμα μάραθου στις γάτες" και πολύ απόρησα, το παρακάτω όταν το κατάλαβα, πολύ με άρεσε κι ας είμαι ακόμα σε ώρα και διάθεση καφέ. Μοσχοβόλησαν η γόπα, ώπα ώπα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχα,χα,χα...νομίζω πως το πολύ χιόνι και το κρύο σε έχουν επηρεάσει πολύ καλή μου Μάρθα.
ΔιαγραφήΜάραθος, σημαίνει...Άνοιξη...Πάσχα και μπόλικη μυρωδιά και μπορώ να σου πω ότι σήμερα η μέρα στην Αθήνα είναι ηλιόλουστη και χαρά Θεού!!
Φιλιά πολλά-πολλά.
Η απλότητα στο μεγαλείο της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτέρημα του πιάτου ο μάραθος φυσικά και το εκλεκτό ελαιόλαδο.Απαραίτητη προϋπόθεση ,τα φρέσκα ψάρια!!!!Σούπερ ελαφρύ και εύγευστο πιάτο!!!!
Φιλάκια πολλά,πολλά Πηνελόπη μου!!!!!!
Τα απλά φαγητά (όπως και όλα τα πράγματα άλλωστε...) έχουν ακριβώς αυτήν την αξία, αγαπημένη Φωτεινή!
ΔιαγραφήΝα ξεχωρίζουν και να δελεάζουν με την απλότητά τους και την ξεχωριστή τους παρουσία, όταν τους προστεθούν μια-δυο νότες αρώματος και γεύσης.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Φοβερό φαγητό! Ψάρι και σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έγινε ζουμερό και πεντανότιμο!!
Συγχαρητήρια Πηνελόπη μου!
Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΤο φρέσκο ψάρι είναι πάντα ένα από τα καλύτερα γεύματα, τουλάχιστον για εμένα και μια ωραία σαλάτα από δίπλα σε κάνει να νοιώθω πως τρώω "βασιλικά"!
Φιλιά πολλά.
Δεν ξέρω αν συμφωνείς, Πηνελόπη, αλλά στα ψαράδικα της λαϊκής βρίσκουμε ψάρια φρέσκα και πάμφθηνα. Γόπες δεν έχω πάρει, αλλά μπακαλιάρους, λαβράκια και γαβράκι τα τιμούμε δεόντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου για άλλη μια φορά έφερε το άρωμά της μέχρι τα ρουθούνια μου!
Να είσαι καλά να μας συναρπάζεις!
Συμφωνώ καλέ μου Ευάγγελε, καθώς τώρα πια δεν επισκέπτομαι συχνά την κεντρική ψαραγορά της Αθήνας. Καταφέρνω βέβαια να βρίσκω κάποιες φορές και ολόφρεσκα ψάρια στο χωριό που είναι το εξοχικό, και εκεί πια οδηγούμαστε σε άλλα μονοπάτια.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ ολόθερμα για τα καλά σου λόγια.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Το μάραθο είναι το πιο αγαπημένο μου μυρωδικό! Το συνδυάζω συχνά κι εγώ με ψάρι και ο τρόπος που το συνδύασες εσύ μου αρέσει.Θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη Βαγγελιώ μου πως με την πρώτη δυνατή ευκαιρία θα την κάνεις την δοκιμή σου.
ΔιαγραφήΆλλωστε νομίζω πως εσύ μπορείς πολύ εύκολα να έχεις φρέσκο και άγριο μάραθο, από ότι εγώ.
Φιλιά πολλά.
Πραγματικά εξαιρετικό γεύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι γόπες είναι ούτως ή άλλως ψάρι που τρώω πολύ ευχάριστα, οπότε με τέτοια ενισχυτικά γεύσης θα είναι απίθανες!
Ερμιόνη μου καλή, εφόσον αυτά τα ψάρια σου αρέσουν να την κάνεις την δοκιμή.
ΔιαγραφήΒεβαίως η σαλτσούλα με τον μάραθο μπορεί να συνδυαστεί και με άλλο ψαρικό ανά πάσα στιγμή.
Χαιρετισμούς πολλούς και σε όλα περαστικά εύχομαι.
Πηνελόπη μου με αποτελείωσες με το εξαιρετικό πιάτο σου!!!!! Ψαράκι δώσε μου και πάρε μου την ψυχή, με το μάραθο δε είμαι χαμένη από χέρι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ συντέκνισσα!!!
Σε νοιώθω και με νοιώθεις Silena μου!
ΔιαγραφήΦρέσκο ψάρι και μυρωδιά που ξεσηκώνει!
Ποιος ψαραφάγος μπορεί ν' αντισταθεί :-))
Χαιρετισμούς πολύ καλή μου φίλη.
Πρωτοτυπο... δεν εχω δοκιμάσει κατι τέτοιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέσου του λοιπόν μια ευκαιρία dear Beauty, με το που θα βρεις την κατάλληλη πρώτη ύλη!!
ΔιαγραφήΜε το μάραθο πρέπει να γίνεται αρωματικό το πιάτο γιατί η αλήθεια είναι ότι τις γόπες δεν τις πολυσυμπαθώ!!! Ωραίος συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες-πες-πες...θα σε κάνω να αλλάξεις γνώμη για τα ψαράκια καλή μου Κική!!
ΔιαγραφήΆμα τα αρωματίσεις...ακόμη και φιλέτα να είναι...τρώγονται υπέροχα, πιστεύω.
Καλό μεσημέρι Σαββάτου εύχομαι.
Τον τελευταίο καιρό έχω γίνει φανατική του μάραθου!Υπέροχο και δροσιστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Έχεις δίκιο Λένια μου που τον προτιμάς.
ΔιαγραφήΕίτε φρέσκος, είτε σε σπόρους καταφέρνει να δίνει συναρπαστικό άρωμα τόσο σε σάλτσες,μαρινάδες και σαλάτες όσο και σε ψωμάκια και γλυκά.
Χαιρετισμούς πολλούς και ελπίζω να μην "κουνάει" πια τόσο πολύ και στην όμορφη Ζάκυνθο.
Το εφτιαξα αμεσως μολις γυρισα απο τη δουλεια. Πολυ γρηγορο-ετοιμο μεχρι να κοψω σαλατα- και νοστιμο φαγητο! Συγχαρητηρια για την ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ανώνυμε/η, για την εμπιστοσύνη αλλά και για το ότι έγραψες το τελικό αποτέλεσμα της δοκιμής.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ για την ανταπόκριση που είχε.
Αγαπώ πολύ τον μάραθο. Με τα ψάρια και γενικά με τα θαλασσινά νομίζω πως ταιριάζει άψογα. Το ότι είναι χειμώνας δε μας εμποδίζει πιστεύω από το να φτιάξουμε το ωραιότατο αυτό ψαρο-πιάτο και να πιούμε και κανένα ουζάκι για συνοδεία... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ Σκοτεινούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε πάντα μες την καρδιά του χειμώνα, θέλουμε να φέρουμε κάτι από την γλύκα και τα αρώματα του καλοκαιριού (γι' αυτό κρατάμε σάλτσες, κομπόστες, τουρσιά και γλυκά κουταλιού στα ντουλάπια μας).
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο εύχομαι.