Ε, λόγω της ημέρας να το κεραστούμε το γλυκάκι μας!
Το έχω παρακάνει είναι η αλήθεια με τα γλυκά στα τελευταία posts, αλλά καλοί μου αναγνώστες και συνοδοιπόροι σε τούτες τις γευστικές καταγραφές, ΑΔΥΝΑΜΙΑ είναι ΑΥΤΗ!!
Και πως να κρυφτούμε... Δεν γίνεται :-))
Αύριο λοιπόν, όποιοι γιορτάζουν ας είναι πάντα ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι.
Εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε πάψει να είμαστε λαβωμένοι από τον φτερωτό έρωτα σαν 18ώρικα, (άντε 25άρικα...) αλλά συνεχίζουμε να αγαπάμε, με σοβαρότητα και σεβασμό τους αγαπημένους μας, όπως και όλους τους ανθρώπους γύρω μας, ας γιορτάσουμε επίσης!
Η ΚΑΡΔΙΑ είναι πάντα ζωντανή και στέλνει τα δικά της μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Χρόνια Πολλά και Καλά λοιπόν και με κέρασμα μέσα στα σιρόπια... στα αρώματα της μαστίχας... αλλά "κοκκινούτσικο" λόγω της ημέρας.
Υλικά για τα σεκέρ παρέ:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
250 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό,
3 αυγά μέτρια,
200 γραμ. ζάχαρη άχνη,
150 γραμ. φουντούκι άψητο και ανάλατο αλεσμένο στο multi,
150 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
50 γραμ. βούτυρο γάλακτος,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κοφτό κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ
2 κουταλάκια ζάχαρη άσπρη,
5-6 δάκρυα μαστίχας (όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος),
2/3 από κοφτό κουταλάκι χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο σε μορφή ζελέ (προαιρετικά).
Υλικά για το σιρόπι:
500 γραμ. ζάχαρη άσπρη,
250 γραμ. μέλι,
3,5 ποτήρια νερό,
χυμό από μισό λεμόνι,
φλούδα από ένα ακέρωτο (καλά πλυμένο) πορτοκάλι.
Και περίπου 35 φουντούκια ολόκληρα (όσα τα κομματιά των σεκέρ παρέ που θα βγουν από τα πιο πάνω υλικά).
Έχουμε αφήσει αρχικά το βούτυρο έξω από το ψυγείο για μια ώρα περίπου, ώστε να μπορέσουμε να το δουλέψουμε.
Έχουμε χτυπήσει τα δάκρυα μαστίχας μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Επίσης έχουμε αλέσει και τα φουντούκια μας στο multi.
Αμέσως μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, με όλα τα προαναφερόμενα υλικά και χρονομετρούμε για το δέσιμό του 8-10 λεπτά αφού ξεκινήσει ο βρασμός του. Όταν πάρει να δένει, αφαιρούμε την φλούδα του πορτοκαλιού και ενδεχομένως λίγο σκούρο αφρό που θα έχουμε στην επιφάνεια, λόγω του μελιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ταυτόχρονα ξεκινάμε το μείγμα για τα σεκέρ παρέ.
Σε βαθύ και μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη βούτυρου, τα αυγά, την άχνη, την κοπανισμένη μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεσμένο φουντούκι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπεϊκιν πάουντερ, τα 2/3 του αλευριού και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ξαναχτυπάμε. Σταδιακά ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε πια με το χέρι μας. Εδώ ενδεχομένως να χρειαστεί το ελαιόλαδο που αναφέρεται, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και ροδαλή ζύμη.
Την αφήνουμε να σταθεί για 6-7 λεπτά και ετοιμάζουμε τα ταψιά μας, στρώνοντας τα με χαρτί ψησίματος
Προθερμένουμε τον φούρνο μας και ετοιμαζόμαστε για το πλάσιμο.
Πλάθουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε στο ταψί με μια απόσταση μεταξύ τους γιατί τα σεκέρ παρέ, θα φουσκώσουν ελαφρώς κατά το ψήσιμο.
Όταν τελειώσουμε με τα μπαλάκια μας. Στο κέντρο καθενός πιέζουμε καλά ένα ολόκληρο φουντούκι.
Αυτή η προσθήκη θα "διαμορφώσει" και το τελικό τους σχήμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 20-22 λεπτά και αλλάζοντας τη θέση των ταψιών μας στον φούρνο καθώς έχουμε δύο ταψιά σίγουρα.
Οι πιο πάνω ποσότητες υλικών μας δίνουν άνετα από 33-36 κομμάτια.
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο ζεστά, τα ποτίζουμε με την βοήθεια βαθιάς κουτάλας, με το κρύο σιρόπι. Είναι σημαντικό το γλυκό μας να είναι ζεστό και το σιρόπι από αρκετά χλιαρό έως κρύο, όπως συμβουλεύουν οι ζαχαροπλάστες.
Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες μέσα στα ταψιά να πιουν σχεδόν όλο τους το σιρόπι.
Κάτι λίγες σταγόνες θα μείνουν και είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω, ότι την ιδέα για τον χρωματισμό της συγκεκριμένης ζύμης, την κράτησα από το post της αγαπητής μας Μαρίνας, αν και τα πανέμορφα τριανταφυλλάκια της τα κρατώ προς εκτέλεση μια επόμενη φορά, καθώς είχα ήδη κατά νου να φτιάξω τα σεκέρ παρέ.
Σ΄ ευχαριστώ πολύ Μαρίνα.
Happy Valentines day!
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους αγαπώ, αγάπησα και θα αγαπήσω στο μέλλον και όλως ιδιαιτέρως για την φίλη Μάρθα Τομπολίδου (εκεί στην παγωμένη Νέα Υόρκη) που το λαχτάρισε με το που το είδε στο FB.
Το έχω παρακάνει είναι η αλήθεια με τα γλυκά στα τελευταία posts, αλλά καλοί μου αναγνώστες και συνοδοιπόροι σε τούτες τις γευστικές καταγραφές, ΑΔΥΝΑΜΙΑ είναι ΑΥΤΗ!!
Και πως να κρυφτούμε... Δεν γίνεται :-))
Αύριο λοιπόν, όποιοι γιορτάζουν ας είναι πάντα ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι.
Εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε πάψει να είμαστε λαβωμένοι από τον φτερωτό έρωτα σαν 18ώρικα, (άντε 25άρικα...) αλλά συνεχίζουμε να αγαπάμε, με σοβαρότητα και σεβασμό τους αγαπημένους μας, όπως και όλους τους ανθρώπους γύρω μας, ας γιορτάσουμε επίσης!
Η ΚΑΡΔΙΑ είναι πάντα ζωντανή και στέλνει τα δικά της μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Χρόνια Πολλά και Καλά λοιπόν και με κέρασμα μέσα στα σιρόπια... στα αρώματα της μαστίχας... αλλά "κοκκινούτσικο" λόγω της ημέρας.
Σεκέρ Παρέ με φουντούκι, μαστίχα και χρώμα ζαχαροπλαστικής
Υλικά για τα σεκέρ παρέ:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
250 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό,
3 αυγά μέτρια,
200 γραμ. ζάχαρη άχνη,
150 γραμ. φουντούκι άψητο και ανάλατο αλεσμένο στο multi,
150 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
50 γραμ. βούτυρο γάλακτος,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κοφτό κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ
2 κουταλάκια ζάχαρη άσπρη,
5-6 δάκρυα μαστίχας (όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος),
2/3 από κοφτό κουταλάκι χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο σε μορφή ζελέ (προαιρετικά).
Υλικά για το σιρόπι:
500 γραμ. ζάχαρη άσπρη,
250 γραμ. μέλι,
3,5 ποτήρια νερό,
χυμό από μισό λεμόνι,
φλούδα από ένα ακέρωτο (καλά πλυμένο) πορτοκάλι.
Και περίπου 35 φουντούκια ολόκληρα (όσα τα κομματιά των σεκέρ παρέ που θα βγουν από τα πιο πάνω υλικά).
Έχουμε αφήσει αρχικά το βούτυρο έξω από το ψυγείο για μια ώρα περίπου, ώστε να μπορέσουμε να το δουλέψουμε.
Έχουμε χτυπήσει τα δάκρυα μαστίχας μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Επίσης έχουμε αλέσει και τα φουντούκια μας στο multi.
Ταυτόχρονα ξεκινάμε το μείγμα για τα σεκέρ παρέ.
Σε βαθύ και μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη βούτυρου, τα αυγά, την άχνη, την κοπανισμένη μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεσμένο φουντούκι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπεϊκιν πάουντερ, τα 2/3 του αλευριού και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ξαναχτυπάμε. Σταδιακά ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε πια με το χέρι μας. Εδώ ενδεχομένως να χρειαστεί το ελαιόλαδο που αναφέρεται, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και ροδαλή ζύμη.
Την αφήνουμε να σταθεί για 6-7 λεπτά και ετοιμάζουμε τα ταψιά μας, στρώνοντας τα με χαρτί ψησίματος
Προθερμένουμε τον φούρνο μας και ετοιμαζόμαστε για το πλάσιμο.
Πλάθουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε στο ταψί με μια απόσταση μεταξύ τους γιατί τα σεκέρ παρέ, θα φουσκώσουν ελαφρώς κατά το ψήσιμο.
Όταν τελειώσουμε με τα μπαλάκια μας. Στο κέντρο καθενός πιέζουμε καλά ένα ολόκληρο φουντούκι.
Αυτή η προσθήκη θα "διαμορφώσει" και το τελικό τους σχήμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 20-22 λεπτά και αλλάζοντας τη θέση των ταψιών μας στον φούρνο καθώς έχουμε δύο ταψιά σίγουρα.
Οι πιο πάνω ποσότητες υλικών μας δίνουν άνετα από 33-36 κομμάτια.
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο ζεστά, τα ποτίζουμε με την βοήθεια βαθιάς κουτάλας, με το κρύο σιρόπι. Είναι σημαντικό το γλυκό μας να είναι ζεστό και το σιρόπι από αρκετά χλιαρό έως κρύο, όπως συμβουλεύουν οι ζαχαροπλάστες.
Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες μέσα στα ταψιά να πιουν σχεδόν όλο τους το σιρόπι.
Κάτι λίγες σταγόνες θα μείνουν και είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω, ότι την ιδέα για τον χρωματισμό της συγκεκριμένης ζύμης, την κράτησα από το post της αγαπητής μας Μαρίνας, αν και τα πανέμορφα τριανταφυλλάκια της τα κρατώ προς εκτέλεση μια επόμενη φορά, καθώς είχα ήδη κατά νου να φτιάξω τα σεκέρ παρέ.
Σ΄ ευχαριστώ πολύ Μαρίνα.
Happy Valentines day!
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους αγαπώ, αγάπησα και θα αγαπήσω στο μέλλον και όλως ιδιαιτέρως για την φίλη Μάρθα Τομπολίδου (εκεί στην παγωμένη Νέα Υόρκη) που το λαχτάρισε με το που το είδε στο FB.
Α ρε νονά απίθανη, νονά αχτύπητη, νονά αξεπέραστη σε ταλέντο, σε ευγένεια και σε δοτικότητα! Λοιπόν σηκώνομαι και πάω να ετοιμάσω σεκέρ παρέ. Γεια στα χέρια σου και τη γλύκα τους να'χεις πάντα νονούλα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πια νομίζω πως είναι πια "παρελθόν" τούτα τα γλυκάκια καλή μου Μάρθα.
ΔιαγραφήΤα είπαμε και στο FB το σιμιγδάλι "φαίνεται" λίγο στην υφή τους, αλλά όχι πάρα πολύ. Όπως γίνεται με έναν καλό χαλβά περίπου, μιας κι' εδώ έχουμε και αλεύρι στην όλη σύνθεση.
Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια, αλλά και που με τίμησες με το να θελήσεις αμέσως να δοκιμάσεις.
Καλή εβδομάδα.
Πολύ ωραία είναι, Πηνελόπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Πέπη!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Μπορεί ο Βαλεντίνος να μη με συγκινεί αλλά κάτι τέτοιες μέρες εσείς οι food bloggers μ' αυτά που ανεβάζετε, κάνετε την καρδούλα μου να κατεβαίνει... προς το στομάχι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι χρωματιστά που τα είδα στις φωτο νόμιζα πως θα είναι με σιρόπι τριαντάφυλλου, με μαστίχα και μέλι πάλι καλοδεχούμενα είναι φυσικά! Σίγουρα τα αγαπάς όταν τα βλέπεις! :)
Με σιρόπι τριαντάφύλλου;
ΔιαγραφήΩραία σκέψη έκανες Σκοτεινούλα μου :-))) Θα την έχω κατά νου για μελλοντική χρήση.
Χαιρετισμούς πολλούς και πάντα με αγάπη όλα να είναι γύρω σου, αλλά και εντός σου.
Τι ωραία ιδέα το χρώμα που τα έκανε φλογερά και επίκαιρα! Να χαίρεσαι όσους αγαπάς και να σε χαίρονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι ολόθερμα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Εγω ευχαριστω Πηνελοπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχα τα σεκερ παρε, εχω στο νου μου να τα φτιαξω κι εγω καποια στιγμη, σημειωνω την συνταγη σου! Εχεις δικιο παντως για τα τριανταφυλλακια κι αυτα σαν σεκερ παρε ειναι, δεν το ειχα σκεφτει!
Αντε και του χρονου να ξαναγιορτασουμε και να ειμαστε παντα αγαπημενοι μεταξυ μας!
Να 'σαι καλά Μαρίνα μου!
ΔιαγραφήΗ ιδέα του χρωματισμού που μας έδωσες στάθηκε πολύ ωραία και σε τούτη την εφαρμογή.
Να γιορτάζουμε πάντα λοιπόν, με τον δικό μας τρόπο, ότι και όποιους αγαπάμε.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Πολύ πρωτότυπο το αγαπησιάρικο σεκέρ παρέ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που του πρόσθεσες και μαστίχα ακόμα πιο αρωματική βερσιόν λοιπόν!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Η μαστίχα και το ψημένο φουντούκι, τα έκαναν ανάρπαστα Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΑλλά το χρωματάκι ομολογουμένως έκλεψε την παράσταση, καθώς όλοι έψαχναν να δουν πως έγινε :-))
Φιλιά πολλά και σ' εσάς και όλα να είναι πια καλά εύχομαι.
ααααα τελεια!!! δεν ηξερα οτι μπορεις να βαλεις χρωμα ζαχαροπλαστικής σε αυτα!! και το φουντούκι, να σε πω, καλύτερο απ το αμύγδαλο!! χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαίνομαι για σεκερ παρε, αν και εμεις εδω κοζάνη τα λέμε ζεματιστούς κουραμπιέδες!
Αμ, ούτε εγώ το ήξερα "Ντολμαδάκι" μας!
ΔιαγραφήΔοκιμή και πείραμα έκανα...
Και ευτυχώς πέτυχε :-))
Εγώ πάλι είχα ακούσει για τους "ζεματιστούς κουραμπιέδες" αλλά δεν ήξερα ότι μιλάμε για τα σεκέρ παρέ...
Όσο ζω, μαθαίνω!!!
Καλό βράδυ εύχομαι.
Υπέροχο το κέρασμά σου, Πηνελόπη μου, με όλα του τα αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σεκέρ παρέ!
Καλή σου μέρα, φίλη μου, και χρόνια πολλά!
Φιλάκια
Όταν με το καλό βρεθούμε ξανά Ελένη μου, θα σου τα φτιάξω.
ΔιαγραφήΑλλά νομίζω πως είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους, που εσύ ως χρυσοχέρα πολύ εύκολα μπορείς να τα ετοιμάσεις.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Πάλι το έκανες το θαύμα σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοια γλυκά αρχίζει να μου φαίνεται λίγο καλύτερη η γιορτή :))
Πηνελόπη η "θαυματουργή" :-))) Μαρία μου.
ΔιαγραφήΜε τούτον τον τρόπο κατάφερα να "ξεφύγω" από τις καρδούλες, αλλά να δώσω εορταστική όψη σ' ένα γλυκό που προσωπικά συμπαθώ αρκετά. Και έτσι όλα πήγαν καλά!
Χαιρετισμούς πολλούς.
χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ. Θα τα πούμε και στο blog σου.
ΔιαγραφήΠολύ λαχταριστά φαίνονται τα γλυκάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ!!
Φιλιά!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Νεφέλη.
ΔιαγραφήΠραγματικά βγήκαν λαχταριστά και όπως τα είχα σκεφτεί, όταν έκανα τις πειραματικές δοκιμές μου.
Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.
μμμμ και σιροπιαστά και μαστιχωτά, αχτύπητος συνδυασμός, χρόνια γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ καλή μου Πόπη, έχεις σίγουρα τουλάχιστον έναν λόγο για να τα δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΜαστίχα Χίου :-))
Για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ!!!! Κάποια στιγμή πρέπει να τα τολμήσω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχετε Πηνελόπη μου!!!! Φιλάκια πολλά!
Συντέκνισσα, ο "τολμών, νικά"!
ΔιαγραφήΉρθε λοιπόν η ώρα να δημιουργήσεις με την σειρά σου και να δοκιμάσεις, κάτι που δεν έχεις κάνει πριν.
Πραγματικά, υπόσχομαι πως αξίζει τον κόπο.
Καλό βράδυ και χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.