Λαχτάρησα ξυνόμηλα, καθώς βρήκα πανέμορφα προχθές στην λαϊκή μας.
Λιχούδης άνθρωπος...τι να μου πείτε τώρα!!!
Και όταν τα έπιασα στα χέρια μου θυμήθηκα μια συνταγή από τον παλιό καιρό του Hungry που είχα κρατήσει στα αρχεία μου... Σαν τα αρχεία του κράτους ένα πράγμα δηλαδή :-)))
Αν θυμάμαι καλά (καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια) την είχε δημοσιεύσει η Νέλλη που μας έγραφε τότε, από την Γερμανία ή την Ολλανδία.
Ζητώ συγγνώμη αν αναφέρω κάτι λάθος, πάντως η νοστιμιά του γλυκού θα βοηθήσει να με συγχωρέσετε και όσοι είστε παλιοί "φίλοι" να το ξαναθυμηθείτε μαζί μου και οι νεώτεροι να το γνωρίσετε και να κάνετε μια δοκιμή, εάν θέλετε φυσικά.
Γλυκό με μήλα ή αλλιώς Σκεπασμένο Ταρτό-Μηλόκεκο, με μικρές παραλλαγές της παλαιότερης συνταγής.
Για την ζύμη χρειάστηκαν:
650-700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
250 γραμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
180 γραμ. ζάχαρη,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
2 αυγά,
λίγο αλάτι.
Για την γέμιση χρειάστηκαν:
1 κιλό ξυνόμηλα,
1/2 λεμόνι, μόνον ο χυμός,
5-6 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο,
60 γραμ χοντροκομμένα αμύγδαλα (κομμένα με το μαχαίρι) ανάλατα και άψητα,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες,
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Και τέλος, για την επικάλυψη:
ένας κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γάλα
και 1 μεγάλη κουταλιά μαύρη ζάχαρη.
Αρχικά ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μας σ' ένα βαθύ μπολ, μέχρι να πάρουμε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή με μια ώρα στο ψυγείο.
Στο διάστημα αυτό θα ετοιμάσουμε τα υλικά της γέμισης μας, πλένοντας και καθαρίζοντας τα μήλα.
Θα τα κόψουμε σε μισοφέγγαρα με πάχος περίπου ένα εκατοστό και θα τα λούσουμε με τον χυμό λεμονιού.
Και μετά προχωρούμε στην σύνθεση του γλυκού. Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα μεταλλικό τσέρκι με λαδόχαρτο και από κάτω επενδύουμε δεύτερο στρώμα με φύλλα από αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ντυμένο πια τσέρκι σε ταψί λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθός του.
Αυτό θα βοηθήσει στο να συγκρατηθεί το βάρος που θα αποκτήσει το γλυκό μας τόσο από τη ζύμη όσο και από την γέμισή του.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και με την βοήθεια μικρού ρολού ή πλάστη, την ανοίγουμε πάνω σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Αφαιρούμε το πάνω φύλλο χαρτιού και με το κάτω χαρτί πια, μεταφέρουμε το πρώτο κομμάτι στο τσέρκι μας και ισιώνουμε με τα δάχτυλα επενδύοντας σε πάτο και τοιχώματα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με την μαρμελάδα. Στρώνουμε μήλα σε κυκλικό σχήμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σκορπάμε ανάμεσα σταφίδες και αμύγδαλα κομμένα.
Δεύτερη στρώση από μήλα. Ξανά σταφίδες, αμύγδαλα και κανέλα.
Τελειώνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης ανοιγμένο πάντα ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
Για την πιο εύκολη μεταφορά του το σηκώνουμε με το κάτω χαρτί και αναποδογυρίζουμε στην επιφάνεια των μήλων μας.
Σκεπάζουμε, στρώνουμε, γυρίζουμε προς τα μέσα ενδεχομένως ζύμη που περισσεύει και κάνουμε στην επιφάνεια τρύπες μ' ένα μικρό πιρουνάκι σε διαστήματα μεταξύ τους.
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με την σκούρα ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 170-180 βαθμούς.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να μην μας σπάσει κατά την διαδικασία αφαίρεσης του από το τσέρκι.
Τρώγεται σκέτο, ελαφρώς ζεστό αλλά και κρύο μέχρι και το τελευταίο του ψίχουλο.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το φτιάξετε.
Λιχούδης άνθρωπος...τι να μου πείτε τώρα!!!
Και όταν τα έπιασα στα χέρια μου θυμήθηκα μια συνταγή από τον παλιό καιρό του Hungry που είχα κρατήσει στα αρχεία μου... Σαν τα αρχεία του κράτους ένα πράγμα δηλαδή :-)))
Αν θυμάμαι καλά (καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια) την είχε δημοσιεύσει η Νέλλη που μας έγραφε τότε, από την Γερμανία ή την Ολλανδία.
Ζητώ συγγνώμη αν αναφέρω κάτι λάθος, πάντως η νοστιμιά του γλυκού θα βοηθήσει να με συγχωρέσετε και όσοι είστε παλιοί "φίλοι" να το ξαναθυμηθείτε μαζί μου και οι νεώτεροι να το γνωρίσετε και να κάνετε μια δοκιμή, εάν θέλετε φυσικά.
Γλυκό με μήλα ή αλλιώς Σκεπασμένο Ταρτό-Μηλόκεκο, με μικρές παραλλαγές της παλαιότερης συνταγής.
Για την ζύμη χρειάστηκαν:
650-700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
250 γραμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
180 γραμ. ζάχαρη,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
2 αυγά,
λίγο αλάτι.
Για την γέμιση χρειάστηκαν:
1 κιλό ξυνόμηλα,
1/2 λεμόνι, μόνον ο χυμός,
5-6 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο,
60 γραμ χοντροκομμένα αμύγδαλα (κομμένα με το μαχαίρι) ανάλατα και άψητα,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες,
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Και τέλος, για την επικάλυψη:
ένας κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γάλα
και 1 μεγάλη κουταλιά μαύρη ζάχαρη.
Αρχικά ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μας σ' ένα βαθύ μπολ, μέχρι να πάρουμε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή με μια ώρα στο ψυγείο.
Στο διάστημα αυτό θα ετοιμάσουμε τα υλικά της γέμισης μας, πλένοντας και καθαρίζοντας τα μήλα.
Θα τα κόψουμε σε μισοφέγγαρα με πάχος περίπου ένα εκατοστό και θα τα λούσουμε με τον χυμό λεμονιού.
Και μετά προχωρούμε στην σύνθεση του γλυκού. Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα μεταλλικό τσέρκι με λαδόχαρτο και από κάτω επενδύουμε δεύτερο στρώμα με φύλλα από αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ντυμένο πια τσέρκι σε ταψί λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθός του.
Αυτό θα βοηθήσει στο να συγκρατηθεί το βάρος που θα αποκτήσει το γλυκό μας τόσο από τη ζύμη όσο και από την γέμισή του.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και με την βοήθεια μικρού ρολού ή πλάστη, την ανοίγουμε πάνω σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Αφαιρούμε το πάνω φύλλο χαρτιού και με το κάτω χαρτί πια, μεταφέρουμε το πρώτο κομμάτι στο τσέρκι μας και ισιώνουμε με τα δάχτυλα επενδύοντας σε πάτο και τοιχώματα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με την μαρμελάδα. Στρώνουμε μήλα σε κυκλικό σχήμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σκορπάμε ανάμεσα σταφίδες και αμύγδαλα κομμένα.
Δεύτερη στρώση από μήλα. Ξανά σταφίδες, αμύγδαλα και κανέλα.
Τελειώνουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης ανοιγμένο πάντα ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
Για την πιο εύκολη μεταφορά του το σηκώνουμε με το κάτω χαρτί και αναποδογυρίζουμε στην επιφάνεια των μήλων μας.
Σκεπάζουμε, στρώνουμε, γυρίζουμε προς τα μέσα ενδεχομένως ζύμη που περισσεύει και κάνουμε στην επιφάνεια τρύπες μ' ένα μικρό πιρουνάκι σε διαστήματα μεταξύ τους.
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με την σκούρα ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 170-180 βαθμούς.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να μην μας σπάσει κατά την διαδικασία αφαίρεσης του από το τσέρκι.
Τρώγεται σκέτο, ελαφρώς ζεστό αλλά και κρύο μέχρι και το τελευταίο του ψίχουλο.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το φτιάξετε.
αυτη ειναι η αγαπημένη μου εκδοχή μηλόπιτας!! στειλε μου ενα κομματάκι!! και μια μπαλα παγωτο βανίλια απο διπλα ειναι απογείωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτολμαδάκι μου,...ξεκινώ άμεσα τις παραδόσεις :-)))
ΔιαγραφήΠαγωτάκι φυσικά και της πάει, αλλά και σκέτη μια χαρά την εξαφανίσαμε σου λέω !
τα ξυνομηλα ειναι τα πιο αγαπημενα μηλα μου! οποτε ερχομαι στην ελλαδα η μαμα μου διανυει ολη την αθηνα να μου τα βρει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο βραδυ
Στα γλυκά και τα φαγητά τα ξυνόμηλα, έχουν την πρωτοκαθεδρία στην δική μου κουζίνα, Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΓίνονται τέλεια και κρατούν αρώματα και υφή εξαιρετική.
Καλό απόγευμα από την Αθήνα και με το καλό να ξανάρθεις κοντά στην μαμά σου.
Τι θέλω εγώ και διαβάζω τέτοια ώρα και δεν πρέπει να φάω και τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό βδομάδα όμως αυτό θα το φτιάξω.
Κάτι τέτοια παθαίνω κι' εγώ Ξανθή μου, όταν μπαίνω βραδινές ώρες για διάβασμα και "σουρτούκεμα" στα φιλικά blogs. Οπότε γνωρίζω πολύ καλά το συναίσθημα (της λιγούρας) :-))
ΔιαγραφήΤίποτε; Τι ...και γιατί...
Θα τα πούμε.
Καλό απόγευμα.
Στα γλυκάκια με μήλο λέμε πάντα ναι. Πάντα όμως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το πορτοκάλι στη ζύμη, πολύ αρωματική ιδέα!
Και η γέμιση φοβερή!
Είναι αυτό που γράφει και η Ξανθή, τι θέλουμε και χαζεύουμε τέτοια γλυκά βραδιάτικα!
Φιλιά πολλά!
Έλα ντε!!!
ΔιαγραφήΤι θέλουμε και χαζεύουμε τις νυχτερινές ώρες Ερμιόνη μου :-)))
Όμως "πάθος" είναι αυτό! Και τα πάθη για τους ανθρώπους είναι γλυκιά μου.
Καλό απόγευμα εύχομαι (της επόμενης μέρας πια...).
Έχεις ένα μοναδικό χάρισμα Πηνελόπη...να μας ξεσηκώνεις να πάμε στην κουζίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου είναι τόσο λαχταριστό και μυρωδάτο...μάλλον το φτιάχνω αύριο...γιατί απόψε λέω να πάω για ύπνο! Καληνύχτα!!!
Κολακευτικότατο το σχόλιό σου Σοφία μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά.
Εάν το έφτιαξες τελικά (μιας και είμαστε πια στην επόμενη μέρα...) ελπίζω να σας αρέσει.
Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια.
Μοναδική νοστιμιά!!!! Λαχταριστό γλυκό και μου αρέσει που έβαλες πορτοκάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Το πορτοκάλι στη ζύμη δίνει εξαιρετικό άρωμα καλή μου Κική. Και μια νότα που δεν περιμένεις σε μηλόπιτα.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πιο πολύ απ' όλα με τρέλλανε η σύνθεση "ταρτο-μηλό-κεκο". Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Παραδίνομαι νονά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνευ όρων παράδοση...Μαρθούλα μου, ονομάζεται αυτό :-))
ΔιαγραφήΦιλώ σε.
Υπέροχο φαίνεται το γλυκό σου Πηνελόπη, μυρωδάτο (σίγουρα) και πεντανόστιμο (πιο σίγουρα!). Διανύω περίοδο αποχής από τα γλυκά αλλά θα δοκιμαστεί σε μελλοντικό χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου Αμαλία, εγώ και η περίοδος στην οποία αναφέρεσαι, έχουμε πάρει οριστικά διαζύγιο!!!
ΔιαγραφήΜόνον την περίοδο της εγκυμοσύνης μου...ούτε να τα μυρίσω δεν ήθελα τα γλυκά, πόσο μάλλον να τα φτιάξω :-)))
Ζουμερό λαχταριστό και χουχουλιάρικο...ευχαρίστως το έτρωγα όοοολο το μηλογλυκό σου Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρααααααααααααααα!
Z.
Ναι...ναι...ακριβώς έτσι Ζαμπία μου.
ΔιαγραφήΚαι πάντα το ψημένο μήλο σου φέρνει συναισθήματα "θαλπωρής" και "χουχουλιάσματος"
Καλό βράδυ από εμένα, πια....
Πολύ μυρωδάτη η τάρτα σου Πηνελόπη μου! Και ζύμη αρωματικά και η γέμιση νοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, τα αρώματα στα γλυκά (για μένα τουλάχιστον) είναι απαραίτητα.
ΔιαγραφήΈτσι λοιπόν, κάθε γλυκάκι το φέρνω στα δικά μου γούστα και όταν βγει άρτιο ως αποτέλεσμα το καταγράφω και το μοιράζομαι μαζί σας, εάν θελήσει κάποια ή κάποιος να το δοκιμάσει.
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Στο μήλο λέμε πάντα ναι, όμορφο, μυριστό και τραγανό το πόστ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μεις επίσης καλή μου Πόπη!
ΔιαγραφήΔαγκώνεις λοιπόν...τραγανό κομματάκι...και καλή απόλαυση :-)
Από χθες το βράδυ που είδα τη μηλόπιτά σου Πηνελόπη μου δεν την έχω βγάλει από το μυαλό μου!!!!! Υπέροχη συνταγή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά γλυκά φιλάκια!
Χορταστικό και υπέροχο βρε Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλά έκανες που ξέθαψες τα αρχεία σου!
Μου αρέσει τόσο η γέμιση που του έβαλες όσο και η παχουλή ζύμη που αγαπώ στις τάρτες και τα κέικ.
Για άλλη μια φορά ... μπράβο σου!
Καλό σου βράδυ!