Μια ωραία πρόταση για το τραπέζι σας αλλά και για το σνακ που ενδεχομένως θέλετε να έχετε σε κάποια δεδομένη στιγμή, στο γραφείο, στο σχολείο ή στην εκδρομή.
Εμείς μέσα σε 24ώρες καταναλώσαμε 2 φραντζολίτσες που έγιναν σε φόρμα του κεϊκ.
Μιλάμε για ένα πεντανόστιμο Ψωμί με ελιές και χαλούμι.
Υλικά που χρησιμοποίησα για το ζυμάρι μου:
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1 κουταλιά σούπας (όχι πολύ γεμάτη) ρίγανη αποξηραμένη,
1/4 κουταλιάς σούπας (επίσης όχι πολύ γεμάτη) αποξηραμένο δυόσμο,
1,5 κουταλάκι ζάχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι.
Υλικά που χρησιμοποίησα για τη γέμιση:
1 πακέτο χαλούμι κομμένο σε φέτες πάχους ενός εκατ.,
1 φλιτζάνι ελιές, κομμένες και ξεπλυμένες από την άλμη τους,
Κατ' αρχάς τα υλικά μου για το ψωμί μπήκαν στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα.
Μετά από μία ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη.
Την χώρισα σε 2 ίσα μέρη και κάθε μπάλα, την άνοιξα με την βοήθεια του ρολού μου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Κατά μήκος και στο μέσον του κάθε κομματιού έβαλα φέτες από χαλούμι και από πάνω κομμένες ελιές. Δίπλωσα τα άκρα προς τα μέσα και έφτιαξα μια φραντόλα σε ρολό.
Η κάθε φραντζόλα μεταφέρθηκε σε μακρόστενη φόρμα του κεϊκ, με την βοήθεια του χαρτιού.
Πέρασα την επιφάνεια της κάθε μιας, με ένα μείγμα από μέλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού) διαλυμένο σε ζεστό νερό και πασπάλισα με μπόλικο σουσάμι.
Έβαλα τα ψωμάκια μου σε ελαφρώς ζεσταμένο φούρνο (χωρίς να είναι σε λειτουργία) και τα άφησα για μιάμιση ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τέλος, έψησα στους 180 βαθμούς με αέρα για 20-23 λεπτά μέχρι που επιφάνεια τους είχε αποκτήσει ρόδινο χρώμα.
Έκλεισα τον φούρνο, άφησα την πόρτα στην ανάκληση και σε μισή ώρα το ζεστό και φρέσκο μυρωδάτο ψωμί με ελιές και χαλούμι ήταν έτοιμο να το απολαύσουμε.
Ανάρπαστο, πραγματικά.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Εμείς μέσα σε 24ώρες καταναλώσαμε 2 φραντζολίτσες που έγιναν σε φόρμα του κεϊκ.
Μιλάμε για ένα πεντανόστιμο Ψωμί με ελιές και χαλούμι.
Υλικά που χρησιμοποίησα για το ζυμάρι μου:
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1 κουταλιά σούπας (όχι πολύ γεμάτη) ρίγανη αποξηραμένη,
1/4 κουταλιάς σούπας (επίσης όχι πολύ γεμάτη) αποξηραμένο δυόσμο,
1,5 κουταλάκι ζάχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι.
Υλικά που χρησιμοποίησα για τη γέμιση:
1 πακέτο χαλούμι κομμένο σε φέτες πάχους ενός εκατ.,
1 φλιτζάνι ελιές, κομμένες και ξεπλυμένες από την άλμη τους,
Κατ' αρχάς τα υλικά μου για το ψωμί μπήκαν στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα.
Μετά από μία ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη.
Την χώρισα σε 2 ίσα μέρη και κάθε μπάλα, την άνοιξα με την βοήθεια του ρολού μου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Κατά μήκος και στο μέσον του κάθε κομματιού έβαλα φέτες από χαλούμι και από πάνω κομμένες ελιές. Δίπλωσα τα άκρα προς τα μέσα και έφτιαξα μια φραντόλα σε ρολό.
Η κάθε φραντζόλα μεταφέρθηκε σε μακρόστενη φόρμα του κεϊκ, με την βοήθεια του χαρτιού.
Πέρασα την επιφάνεια της κάθε μιας, με ένα μείγμα από μέλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού) διαλυμένο σε ζεστό νερό και πασπάλισα με μπόλικο σουσάμι.
Έβαλα τα ψωμάκια μου σε ελαφρώς ζεσταμένο φούρνο (χωρίς να είναι σε λειτουργία) και τα άφησα για μιάμιση ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τέλος, έψησα στους 180 βαθμούς με αέρα για 20-23 λεπτά μέχρι που επιφάνεια τους είχε αποκτήσει ρόδινο χρώμα.
Έκλεισα τον φούρνο, άφησα την πόρτα στην ανάκληση και σε μισή ώρα το ζεστό και φρέσκο μυρωδάτο ψωμί με ελιές και χαλούμι ήταν έτοιμο να το απολαύσουμε.
Ανάρπαστο, πραγματικά.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Ξαναφτιάξετο και έλα, εγώ θα βάλω τους λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμεεεεεεεεε....
ΔιαγραφήΣε τέτοιες φάσεις εμείς ποτέ δεν λέμε όχι, Ξανθή μου.
Μ' αρέσει η ρίγανη στις αλμυρές ζύμες! Και εδώ ταιριάζει και με όλα τα υπόλοιπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρέσκια και μυρωδάτη η ρίγανη Βαγγελιώ μου, πάντα σε "γαργαλάει" με την προσθήκη της.
ΔιαγραφήΠόσο μάλλον όταν δένει ωραία και με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Καλό μεσημέρι.
Φωμί που ψήνεται και είναι κατευθείαν σάντουιτς δηλαδή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο, απλά. Και το μέλι με το σουσάμι στην επιφάνεια ωραία ιδέα.
Καλό βράδυ και καλή βδομάδα εύχομαι.
Ωραία το περιέγραψες Έφη μου!!!
ΔιαγραφήΚαι έτσι ικανοποιήσαμε πολλούς πεινασμένους, σε διάφορα σημεία :-))
Καλό απόγευμα...Τρίτης πια.
το χαλουμι το βρισκω εδω και καποιους μηνες στο Μιλανο και αισθανομαι ευτυχισμενη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ νοστιμες οι φρατζολιτσες σου.
καληνυχτα!
Τότε καλή μου Ειρήνη...έχεις ένα από τα βασικά υλικά στην διάθεσή σου!
ΔιαγραφήΕμπρός λοιπόν για δοκιμές και ελπίζω να σας αρέσει.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό σου απόγευμα.
απλό και τελειο μαζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Pansofix (μετά από πολύ καιρό). Ελπίζω να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΠραγματικά λαχταριστό ψωμάκι ή καλύτερα σάντουϊτς όπως είπε και φίλη Dark Chef.
2 φραντζολίτσες μέσα σε 1 ημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρεσε πολύ το ψωμάκι σου Πηνελόπη μου.
Το χαλούμι είναι ιδιαίτερο τυράκι, ωραία η ιδέα σου να το ενσωματώσεις στη ζύμη.
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Ευτυχώς Ερμιόνη μου, που την συγκεκριμένη ημέρα ήμασταν αρκετοί στο σπίτι μας και έτσι οι αναλογίες της κατανάλωσης είναι σε "ισορροπημένα" ποσοστά!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Ζωγράφισες Πηνελόπη μου και το λιγουρεύτηκα τέτοια ώρα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά καταπληκτικό!!!!
Καλό βράδυ και φιλιά!
Να 'σαι καλά συντέκνισσα!
ΔιαγραφήΑπλό και με γεμάτη γεύση. Γίνεται σχετικά εύκολα ακόμη κι' αν δεν διαθέτει κάποιος αρτοπαρασκευαστή, αλλά διαθέτει υπομονή και χέρια!
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Το μόνο πουμπορώ να πώ είναι ότι το λάτρεψα, το λιμπίστικα, το λιγουρεύτηκα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΑν αρέσουν στο "3όροφο" οι ελίτσες νομίζω ότι μπορείς να τους φτιάξεις ένα ωραίο κολατσιό με τούτο το ψωμάκι.
Φιλιά πολλά.
Έχω ένα μήνα να φάω ψωμί και τώρα που το κοιτάζω μου έρχεται να φάω την οθόνη!!! Πολύ νόστιμο μοιάζει το φρατζολάκι αυτό, άνετα τρώγεται (δυστυχώς) ολόκληρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σημαίνει "ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ".
ΔιαγραφήΕύγε Αμαλία μου, σου βγάζω το καπέλο με την αντοχή. Εγώ με τις δίαιτες καλά δεν τα έχω...απλώς προσπαθώ κάπως να "μαζεύομαι" όταν έχω παντελώς ξεφύγει.
Φιλιά πολλά.
Καλημερα και συγχαρητηρια για τις συνταγες σας! Σας παρακολουθω καιρο τωρα κι εχω φτιαξει πολλα απο το μπλογκ σας! Επειδη δεν εχω αρτοπαρασκευαστη, ποσο να ζυμωσω? Να το προσπαθησω η δε θα βγει καλο το ψωμακι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι αγαπητή ή αγαπητέ μου (δεν ξέρω όνομα βλέπετε...)
ΔιαγραφήΤα ίδια υλικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ζυμώσετε στο χέρι.
Απλώς θα χρειαστεί η "χειρονακτική" δουλειά του ζυμώματος να γίνει από εσάς. Και αντίστοιχα θα χρειαστούν οι δύο φάσεις του φουσκώματος. Μία για την ζύμη (αυτή καθ' αυτή) για δύο ώρες σε ζεστό μέρος. Και μετά η δεύτερη, όταν θα γεμιστούν οι φραντζολίτσες, πάλι για μία με δύο ώρες για δεύτερο φούσκωμα και μετά ψήσιμο.
Καλή επιτυχία εύχομαι και ευχαριστώ θερμά που με τιμάτε με το να φτιάχνετε πράγματα που μοιράζομαι μαζί σας.
Ωραιότατος μεζές!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα βάλεις και φρέσκια ζουμερή ντομάτα από δίπλα, Πέπη μου, γίνεται κανονικό φαγητό!!!
ΔιαγραφήΘα φτιάξω μπράτσα λέμε! Πρόσφατα ζύμωσα ψωμάκι και με βλέπω να ξαναζυμώνω. Πάρα πολύ ωραίο Πηνελόπη μου! Είμαι στη δουλειά και το λιγουρεύομαι. Πράγματι ιδανικό για τσιμπολόγημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλή συνέχεια!
Καλώς την συνονόματη!
ΔιαγραφήΚαιρό είχαμε να τα πούμε Sel... Ελπίζω όλα να είναι καλά.
Ε, αφού το έχεις πάρει το κολλάϊ στο ζύμωμα καλή μου, βάλε και τούτο το ψωμάκι στο πρόγραμμα. Θα σου αρέσει πιστεύω πολύ.
Καλό βράδυ και χαιρετισμούς.
καλα, πρεπει να στο πω! θυμασαι που σου ειχα πει οτι εφιαξα το γλυκο ταχινι/σοκολατα για καλεσμενους? σημερα μου ειπε μια φιλη οτι το εφιαξε το σαββατο για τους δικους της καλεσμενους, 8 το νουμερο, και απαντες ενθουσιαστηκαν. Η φιλη το εντεταξε ηδη στα γλυκα "must" λογω νοστιμιας και τρελλης ευκολιας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια Πηνελοπη μου και σε ευχαριστω και παλι.
ειρηνη
Τσακ Ποτ, δηλαδή Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΠραγματικά χαίρομαι πολύ, που άρεσε σε τόσους ανθρώπους.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς κι' από εμένα και επιφυλάσσομαι για κάτι εξίσου εύκολο και νόστιμο πολύ σύντομα.
Τρελάθηκα πρωϊνιάτικα λέμε.......................η φαντασία σου δεν περιγράφεται!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι καλύτερο μπορώ Λίλα μου, μιας κι' έχω κάτι "δύσκολους" να ταϊσω καθημερινά.
ΔιαγραφήΟπότε την "εξασκώ" όσο γίνεται αυτή την έρμη την φαντασία...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Με προβλημάτισες, Πηνελόπη μου! Περίμενα να δω τι θα έλεγες μετά το "ψωμί κι ελιά"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς ήλθε το χαλούμι κι έγινε ένα λαταριστό ψωμάκι! Είχες έμπνευση κι εμάς μας άνοιξες την όρεξη(λες και έκλεισε ποτέ!).
Χαιρετισμούς και φιλιά!
:-)))) για κει το πήγαινα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΚαι τελικά πέτυχα, να σας προβληματίσω...
Υλικά που ήθελα να συνδυάσω μεταξύ τους, και ήρθαν τελικά και έδωσαν όμορφο και νόστιμο αποτέλεσμα όπως θέλω να πιστεύω.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πολυ ωραιο σνακ,το χαλουμι μου αρεσει ιδιεταιρως και ο δυοσμος στο ζυμαρι θα μοσχοβολαει. Ευχαριστουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ. Ελπίζω αν το φτιάξετε να σας αρέσει Nicky, όπως τουλάχιστον άρεσε σε όλους εμάς.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά.