Χατίρια δεν χαλάω σε γενικές γραμμές...εκτός και για κάποιον λόγο... μου "έχει πατήσει κανείς τον κάλο", οπότε τότε: δεν ακούω - δεν βλέπω - δεν μιλάω... (απλώς απομακρύνομαι).
"Κατεβάζω ρολά"... όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά, προϊστάμενος σε παλιά μου δουλειά.
Μόνο, που αυτός έφυγε μετά από λίγους μήνες...και εγώ έμεινα...μέχρι που πήρα και τα κλειδιά του μαγαζιού!
Αλλά ας ξαναγυρίσω στα χατίρια.
Για να κάνω το χατήρι του μεγάλου άνδρα της οικογένειας, που ορέχτηκε αρνάκι...και το ψώνισε κιόλας! Ετοίμασα αρνάκι!
Αλλά είπα, να το κάνω πιο ζουμερό και πιο λαχταριστό, από το γνωστό και καθιερωμένο ψημένο με πατάτες στον φούρνο ή την γευστική εκδοχή της λαδορίγανης, μιας και για ψητό στην σούβλα...κομματάκι δύσκολο!
Μπήκε λοιπόν στο λαδόχαρτο και έγινε τυλιχτό.
Υλικά για 4 άτομα:
1 μεγαλούτσικο μπούτι από αρνάκι, σπασμένο σε μερίδες από τον χασάπη.
5-6 πατάτες μετρίου μεγέθους κομμένες στρογγυλές,
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη επίσης σε ροδέλες,
χυμό από ένα λεμόνι,
χυμό από ένα πορτοκάλι, ή δύο ζουμερά μανταρίνια,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόνη σκόρδου από μισό κουταλάκι περίπου ανακατεμένα σ' ένα μπολάκι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
150 γραμ. παρμεζάνα κομμένη σε χοντρά κομμάτια,
μια φέτα από πορτοκάλι με την φλούδα καλά πλυμμένη.
Για το μοντάρισμα του φαγητού θα χρειαστούν 3 μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί που θα μπουν σταυρωτά. Και ένα, που θα καλύψουμε το ταψί όπου θα ψήσουμε.
Στο κάτω μέρος των 3 σταυρωτών φύλλων έβαλα τις μισές κομμένες πατάτες.
Από πάνω τοποθέτησα το κρέας μας και το πασπάλισα με το μείγμα μπαχαρικών.
Πάλι πατάτες, μαζί με τις ροδέλες πιπεριάς και τα κομμάτια παρμεζάνας.
Ράντισα με το ελαιόλαδο και τους χυμούς.
Έβαλα και την φέτα πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα και έκλεισα καλά το πακέτο.
Στο ταψί τέλος, έριξα μισό ποτήρι νερό (στον πάτο τον στρωμένο με χαρτί επίσης) για να βοηθήσω
το ψήσιμο με τους υδρατμούς του.
Έψησα με αέρα, στους 190 βαθμούς για μια ώρα και 45 λεπτά περίπου.
Και εδώ πια χρειαζόμαστε λίγο την πείρα...για ν' ανοίξουμε με προσοχή το χαρτί μας να δούμε εάν έχουν μαλακώσει οι πατάτες και το κρέας και στην συνέχεια να ψήσουμε για 8-10 λεπτά ακόμη χωρίς να το ξανά-διπλώσουμε, ώστε να πάρει και χρώμα το φαγητό μας.
Βγάζουμε από τον φούρνο και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση.
Καλή Δύναμη σε όλους μας.
Καλή Αποκριά στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται.
"Κατεβάζω ρολά"... όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά, προϊστάμενος σε παλιά μου δουλειά.
Μόνο, που αυτός έφυγε μετά από λίγους μήνες...και εγώ έμεινα...μέχρι που πήρα και τα κλειδιά του μαγαζιού!
Αλλά ας ξαναγυρίσω στα χατίρια.
Για να κάνω το χατήρι του μεγάλου άνδρα της οικογένειας, που ορέχτηκε αρνάκι...και το ψώνισε κιόλας! Ετοίμασα αρνάκι!
Αλλά είπα, να το κάνω πιο ζουμερό και πιο λαχταριστό, από το γνωστό και καθιερωμένο ψημένο με πατάτες στον φούρνο ή την γευστική εκδοχή της λαδορίγανης, μιας και για ψητό στην σούβλα...κομματάκι δύσκολο!
Μπήκε λοιπόν στο λαδόχαρτο και έγινε τυλιχτό.
Αρνάκι τυλιχτό, με εσπεριδοειδή και παρμεζάνα
1 μεγαλούτσικο μπούτι από αρνάκι, σπασμένο σε μερίδες από τον χασάπη.
5-6 πατάτες μετρίου μεγέθους κομμένες στρογγυλές,
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη επίσης σε ροδέλες,
χυμό από ένα λεμόνι,
χυμό από ένα πορτοκάλι, ή δύο ζουμερά μανταρίνια,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόνη σκόρδου από μισό κουταλάκι περίπου ανακατεμένα σ' ένα μπολάκι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
150 γραμ. παρμεζάνα κομμένη σε χοντρά κομμάτια,
μια φέτα από πορτοκάλι με την φλούδα καλά πλυμμένη.
Για το μοντάρισμα του φαγητού θα χρειαστούν 3 μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί που θα μπουν σταυρωτά. Και ένα, που θα καλύψουμε το ταψί όπου θα ψήσουμε.
Στο κάτω μέρος των 3 σταυρωτών φύλλων έβαλα τις μισές κομμένες πατάτες.
Από πάνω τοποθέτησα το κρέας μας και το πασπάλισα με το μείγμα μπαχαρικών.
Πάλι πατάτες, μαζί με τις ροδέλες πιπεριάς και τα κομμάτια παρμεζάνας.
Ράντισα με το ελαιόλαδο και τους χυμούς.
Έβαλα και την φέτα πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα και έκλεισα καλά το πακέτο.
Στο ταψί τέλος, έριξα μισό ποτήρι νερό (στον πάτο τον στρωμένο με χαρτί επίσης) για να βοηθήσω
το ψήσιμο με τους υδρατμούς του.
Έψησα με αέρα, στους 190 βαθμούς για μια ώρα και 45 λεπτά περίπου.
Και εδώ πια χρειαζόμαστε λίγο την πείρα...για ν' ανοίξουμε με προσοχή το χαρτί μας να δούμε εάν έχουν μαλακώσει οι πατάτες και το κρέας και στην συνέχεια να ψήσουμε για 8-10 λεπτά ακόμη χωρίς να το ξανά-διπλώσουμε, ώστε να πάρει και χρώμα το φαγητό μας.
Βγάζουμε από τον φούρνο και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση.
Καλή Δύναμη σε όλους μας.
Καλή Αποκριά στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται.
Υπέροχο!!!! Καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ήταν Ξανθή μου νόστιμο πολύ.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι τώρα πια...
Πολύ λαχταριστό και σίγουρα μοσχομυριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, από τα πιάτα που συνήθως οι κρεατοφάγοι, τρώνε με πολύ λαχτάρα Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΑμάν βρε Πηνελόπη!!! Αμάν!! Πεινάαααααααωωωωωωωωωωωω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κάτι στιγμές που σε καταλαβαίνωωωωωωω, όσο δεν "παίρνει" Πέπη μου!
ΔιαγραφήΑχ, βαχ... Πείνασαααα! Μια μεριδούλα θέλω μόνο, μαζί με μια μπυρίτσα φυσικά! Πολύ ωραίο Πηνελόπη μου! Όταν με το καλό ξαναμπώ στην κουζίνα, σκέφτομαι να το δοκιμάσω με χυμό μανταρινιού. Είμαι περίεργη για το αποτέλεσμα! Πάντως απ΄ό,τι καταλαβαίνω, πρέπει να γίνεται λουκουμάκι! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Με το καλό λοιπόν και πάλι στην κουζίνα συνονόματη!
ΔιαγραφήΕίναι κάτι στιγμές που κι' εγώ με το "ζόρι" μπαίνω στην κουζίνα...
Το αποτέλεσμα πολύ καλό, πραγματικά με ένα άκρως μαλακό και μελωμένο αρνάκι.
Η λιωμένη δε, παρμεζάνα...όλα τα λεφτά!
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανατύλιξέ το και φώναξε τον κούριερ, τη διεύθυνση την ξέρεις...
Φιλάκια x4!
Z.
ΑΑΑΑΑ, ώστε ο καλός μας κούριερ, εκτός από αποστολές κάνει και παραλαβές Ζαμπία μου.
ΔιαγραφήΑνταλλάσουμε λοιπόν ....πακεταρισμένο αρνάκι, με γεμάτο ταπεράκι τουρτίτσας με snickers.
Ναι, αμέ!!
Πω πω ζήλεψα το αρνάκι σου Πηνελόπη! Πρέπει να το ευχαριστηθήκατε. Στη λαδόκολλα σπάνια ψήνω κρέας αλλά νομίζω πρέπει να το καθιερώσω, το κρατάει τόσο ζουμερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο να έχεις!
Η λαδόκολλα Μάγδα μου, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις κρεατικό μαλακό και μελωμένο, χωρίς κανένα ιδιαίτερο θα έλεγα κόπο.
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις.
Καλή εβδομάδα εύχομαι ολόψυχα.
Υπέροχο ...δεν στέλνεις λίγο και προς τα δω;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!!
Αμέ...γιατί όχι!
ΔιαγραφήΑρχίζω αποστολές άμεσα Κική μου. Αλλά δεχόμαστε και ανταλλαγές βεβαίως-βεβαίως!!!
Αυτό το..κολασμένο αρνάκι διαβάζεται σε ώρα δύσκολη..Διαίτης να φανταστώ; Άνοστο ε..χμ.. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να είστε όλοι σας καλά Κατερίνα μου, αν και βλέπω συχνά-πυκνά τα νέα σας μέσω FB.
Αρνάκι διαίτης βεβαίως,...όπως βλέπεις ελάχιστα "παχυντικά" στοιχεία περιέχει :-))
Φιλιά πολλά.
delizioso, buon weekend !
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much, cara Chiara :-)
ΔιαγραφήS O S !!!! Μέχρι εδώ έφτασαν οι μοσχοβολιές και τ' αρώματα, Πηνελόπη, κι εγώ παλεύω να ρίξω τη χοληστερίνη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαλάλι στον άντρα της οικογένειάς σου, τον τυχεράκια, που η χρυσοχέρα γυναίκα του όχι μόνο δεν του χαλάει χατίρια, αλλά του φτιάχνει και κάτι φαγητά μούρλια!!!
Πολλούς χαιρετισμούς κι ευχές για όμορφο Σαββατοκύριακο!
Είπα να του κάνω το χατήρι...για να δω τι...και πως...θα καταλάβει..κάποια πράγματα, αγαπητέ μου Ευάγγελε :-)))
ΔιαγραφήΕ, μόλις η χοληστερίνη ισορροπήσει, ένα καλό κομματάκι αρνάκι στο λαδόχαρτο, νομίζω πως θα μπορείς να το γευτείς.
Τις καλημέρες μου :-)
Ετσι γίνεται πολύ ωραίο το αρνάκι. Δεν στεγνώνει και γίνεται λουκούμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έβαλες και τυράκι και πορτοκάλι και το έκανες ακόμα πιο ωραίο.
Αααααα... χατήρια δεν χαλάμε λοιπόν Πηνελοπη μου,έτσι είναι : )
Φιλιά & καλή εβδομάδα
Πραγματικά καλή μου Marion, θεωρώ την λαδόκολλα τον καλύτερο τρόπο, για ένα ζουμερό και καλοψημένο κρέας αλλά και ψάρι.
ΔιαγραφήΜπορείς να κάνεις θαύματα μαζί της :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Θα ήταν μεγάλο κρίμα να μην έκανες το χατίρι του μεγάλου άντρα της οικογένειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ ότι βγήκατε άπαντες κερδισμένοι!
Φιλιά
Ε, είπα να μην έχω κι' άλλα "κρίματα" στο ενεργητικό μου, Ερμιόνη μου, και γι' αυτό έκανα ότι έκανα :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και σ' εσάς.