Το μήλο που βλέπετε να ποζάρει πλάι-πλάι με το αδελφάκι του, έκανε πολύ δρόμο μέχρι να βρεθεί στην κουζίνα μου.
Δρόμο άφησε...δρόμο πήρε... και από την πόλη Mirepoix στα Πυρηναία Όρη (στην γαλλική πλευρά τους) μέσω Τουλούζ και Ρώμης, έφτασε μέχρι τα δικά μας μέρη!
Ένα επαγγελματικό και εκπαιδευτικό ταξίδι του μεγάλου άνδρα της οικογένειας τον έφερε στα μέρη της Carcassone και από εκεί έκανε ένα όμορφο οδοιπορικό σε όλη την περιοχή που έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα αλλά είναι και μια μεγάλη μηλοπαραγωγός περιοχή.
Στην Mirepoix δε, αυτές τις ημέρες είχαν και την γιορτή του μήλου, οπότε θαυμάστε εικόνες...
Και καθώς το μηλαράκι μας βρήκε και το βρήκαμε, είπα να το τιμήσω και να του δώσω όμορφο προορισμό. Μια γρήγορη και εύκολη μηλό-αμυγδαλόπιτα.
Υλικά για μια κλασσική ταρτιέρα:
2/3 κούπας ζάχαρη καστανή,
1,5 κουταλάκι υγρή βανίλια,
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1 μέτριο πορτοκάλι χυμό και ξύσμα (άρα καλά πλυμένο)
200 γραμ. χυμό μήλου (κι αυτός μας ήρθε επίσης από την Mirepoix)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 σφυνάκι σιρόπι γρεναδίνης ή λικέρ πορτοκάλι.
Αρχικά ζέστανα το βούτυρο και το χτύπησα μαζί με το ελαιόλαδο, τ' αυγά και την ζάχαρη σ' ένα βαθύ μπολ.
Στη συνέχεια μέσα στο μείγμα πρόσθεσα το αλεσμένο αμύγδαλο, την υγρή βανίλια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιρόπι γρεναδίνης, τον χυμό μήλου και πορτοκαλιού. Χτύπησα ξανά με τον αυγοδάρτη (ούτε καν μίξερ χειρός δεν χρειάστηκα για την ετοιμασία
τούτης της πίτας, γι΄ αυτό και ήταν πολύ εύκολη
να γίνει) και σταδιακά ενσωμάτωνα το αλεύρι
με το μπέικιν πάουντερ.
Τελευταία προσθήκη στο μείγμα μου τα κομματάκια του μήλου.
Σε μια κανονική ταρτιέρα που είχα καλύψει με χαρτί ψησίματος έβαλα το μείγμα. Έστρωσα καλά μ' ένα κουτάλι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) για 35 περίπου λεπτά.
Έβγαλα την μηλο-αμυγδαλόπιτα από τον φούρνο, άφησα να κρυώσει αρκετά και την πασπάλισα με ζάχαρη άχνη και κανέλα κάνοντας ένα σχεδιάκι με στένσιλ, για την "τσαχπινιά" του πράγματος. Μπορεί βεβαίως και να στολιστεί μ' ένα γλάσσο αρωματισμένο ή γλάσσο τυριού αν κάποιος το επιθυμεί, μην σας πω και σοκολατένια επικάλυψη και φανώ άκρως υπερβολική :-))
Αλλά και σκέτη, δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, σας διαβεβαιώ.
Αρώματα κλασσικά ξεχύθηκαν στον χώρο, καθώς ψηνόταν ενώ το μήλο χάρη στο σχήμα του αλλά και την υφή που είχε, παρέμεινε ελαφρώς τραγανό, αλλά αρκετά μαλακό για να μην σε αφήνει να σταματήσεις εύκολα στο ένα κομμάτι.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να την φτιάξετε με τα δικά μας ελληνικά μήλα.
Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα και να έχετε όλοι μια καλή εβδομάδα.
Δρόμο άφησε...δρόμο πήρε... και από την πόλη Mirepoix στα Πυρηναία Όρη (στην γαλλική πλευρά τους) μέσω Τουλούζ και Ρώμης, έφτασε μέχρι τα δικά μας μέρη!
Ένα επαγγελματικό και εκπαιδευτικό ταξίδι του μεγάλου άνδρα της οικογένειας τον έφερε στα μέρη της Carcassone και από εκεί έκανε ένα όμορφο οδοιπορικό σε όλη την περιοχή που έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα αλλά είναι και μια μεγάλη μηλοπαραγωγός περιοχή.
Στην Mirepoix δε, αυτές τις ημέρες είχαν και την γιορτή του μήλου, οπότε θαυμάστε εικόνες...
Και καθώς το μηλαράκι μας βρήκε και το βρήκαμε, είπα να το τιμήσω και να του δώσω όμορφο προορισμό. Μια γρήγορη και εύκολη μηλό-αμυγδαλόπιτα.
Μηλο-αμυγδαλόπιτα γαλλικών αρωμάτων
Υλικά για μια κλασσική ταρτιέρα:
1 μεγάλο μήλο τύπου Jonagold
(ή δύο πιο μικρά) κομμένα σε κύβους ή καρεδάκια.
40 γραμ ελαιόλαδο καλής ποιότητας (ή αραβοσιτέλαιο)
80 γραμ. βούτυρο μαλακό,
2 μέτρια αυγά,
80 γραμ. αλεσμένο ωμό αμύγδαλο με την φλούδα,(ή δύο πιο μικρά) κομμένα σε κύβους ή καρεδάκια.
40 γραμ ελαιόλαδο καλής ποιότητας (ή αραβοσιτέλαιο)
80 γραμ. βούτυρο μαλακό,
2 μέτρια αυγά,
2/3 κούπας ζάχαρη καστανή,
1,5 κουταλάκι υγρή βανίλια,
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1 μέτριο πορτοκάλι χυμό και ξύσμα (άρα καλά πλυμένο)
200 γραμ. χυμό μήλου (κι αυτός μας ήρθε επίσης από την Mirepoix)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 σφυνάκι σιρόπι γρεναδίνης ή λικέρ πορτοκάλι.
Αρχικά ζέστανα το βούτυρο και το χτύπησα μαζί με το ελαιόλαδο, τ' αυγά και την ζάχαρη σ' ένα βαθύ μπολ.
Στη συνέχεια μέσα στο μείγμα πρόσθεσα το αλεσμένο αμύγδαλο, την υγρή βανίλια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιρόπι γρεναδίνης, τον χυμό μήλου και πορτοκαλιού. Χτύπησα ξανά με τον αυγοδάρτη (ούτε καν μίξερ χειρός δεν χρειάστηκα για την ετοιμασία
τούτης της πίτας, γι΄ αυτό και ήταν πολύ εύκολη
να γίνει) και σταδιακά ενσωμάτωνα το αλεύρι
με το μπέικιν πάουντερ.
Τελευταία προσθήκη στο μείγμα μου τα κομματάκια του μήλου.
Σε μια κανονική ταρτιέρα που είχα καλύψει με χαρτί ψησίματος έβαλα το μείγμα. Έστρωσα καλά μ' ένα κουτάλι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) για 35 περίπου λεπτά.
Έβγαλα την μηλο-αμυγδαλόπιτα από τον φούρνο, άφησα να κρυώσει αρκετά και την πασπάλισα με ζάχαρη άχνη και κανέλα κάνοντας ένα σχεδιάκι με στένσιλ, για την "τσαχπινιά" του πράγματος. Μπορεί βεβαίως και να στολιστεί μ' ένα γλάσσο αρωματισμένο ή γλάσσο τυριού αν κάποιος το επιθυμεί, μην σας πω και σοκολατένια επικάλυψη και φανώ άκρως υπερβολική :-))
Αλλά και σκέτη, δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, σας διαβεβαιώ.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να την φτιάξετε με τα δικά μας ελληνικά μήλα.
Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα και να έχετε όλοι μια καλή εβδομάδα.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες φωτογραφίες από το φεστιβάλ και τέλεια το γλυκό... το λάτρεψα!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ σε Κική μου,
ΔιαγραφήΠραγματικά ήταν ένα πολύ όμορφο και γρήγορο στην παρασκευή του γλυκό, με πολύ άρωμα.
Νοστιμότατο εποχιακό κέρασμα Πηνελόπη μου, με βάζεις σε πειρασμό να το ετοιμάσω καθώς είναι και πολύ εύκολο! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το ετοιμάσεις Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΟ πειρασμός του δεν είναι και πολύ "αρνητικός" με την έννοια ότι έχει δύσκολα και παχυντικά πολύ υλικά, οπότε νομίζω ότι είναι ότι πρέπει ειδικά και για μια μέρα αργίας όπως η αυριανή.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Τι υπέροχες δημιουργίες με μήλο! Πόσο εντυπωσιακές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μηλόπιτα σου Πηνελόπη μου εξαιρετική! Τα αρώματα της εξαιρετικά γαργαλιστικά και αγαπημένα!
Σε φιλώ!
Είδες τι όμορφες εικόνες Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΕίναι η δημιουργικότητα των ανθρώπων που τις κάνει ακόμη πιο όμορφες...
Εύκολο και γρήγορο γλυκό για πρωϊνό ή απογευματινό ρόφημα.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα και ΔΥΝΑΜΗ να έχεις...
Ποσο παιχνιδιαρικες οι φωτογραφιες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομαδα :)
Έχεις απόλυτο δίκιο dear Beauty.
ΔιαγραφήΚι' αν τις βάλουμε δίπλα στις γαργαλιστικές τις δικές σου, κάνουμε νοερά ταξίδια στην Γαλλία απόψε...
Σκέτη Πηνελόπη μου είναι ό,τι πρέπει! Τι να τις κάνουμε τις επικαλύψεις όταν έχουμε τέτοια αρώματα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθείς όπως αγαπά Μαρθούλα μου!!!
ΔιαγραφήΆλλωστε είπαμε ο "καλός ο μύλος, όλα τα αλέθει"!
Φιλιά πολλά.
Ω χαρώτηνε! Λαχταριστή Πηνελόπη. Ευχαρίστως θα χαλούσα τη δίαιτα (που αρχίζω κάθε Δευτέρα ;-) ) για ένε της κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με την δίαιτα της Δευτέρας, κάνω πως δεν το άκουσα Βαγγελιώ μου :-)
ΔιαγραφήΝομίζω πως αυτή η μηλόπιτα, θα σου "ταίριαζε" πάρα πολύ, ακόμη κι' αν την έκανες μόνον με ελαιόλαδο.
Καλό βράδυ να έχεις και καλή αυριανή.
ποια η ακιβής ποσότητα βουτύρου και αυγών?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστή η παρατήρηση Μαρίνα. Η σχετική διόρθωση έχει γίνει.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την προσοχή σου.
Καλησπέρα Πηνελόπη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακές οι φωτογραφίες με τα δημιουργήματα από την γιορτή μήλου.
Και η μηλόπιτα ότι πρέπει για αυτή την εποχή !!
Καλώς τον Άρη.
ΔιαγραφήΕίδες τι όμορφα που τα έχουν φτιάξει και τα τρία "άρματα" μήλου.
Κάπως έτσι κάνουν τον επισκέπτη... να θέλει να πάει και να ξαναπάει...σε μια επαρχιακή πόλη!
Η μηλόπιτα όπως και να την κάνεις τούτη την εποχή, που τα μήλα είναι στο φόρτε τους, είναι αγαπημένη γεύση.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες από την γιορτή μήλου στην Mirepoix και σε ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αμυγδαλο-μηλόπιτα έχει τέλεια υλικά, εύκολη και φαίνεται πολύ-πολύ νόστιμη!!
Καλό βράδυ Πηνελόπη!
Τον άντρα μου, να ευχαριστήσετε Μάχη μου, που τις τράβηξε :-))
ΔιαγραφήΕγώ απλώς σας τις παρουσίασα για να με "νοιώσετε" που λίγο τον ζήλεψα με τούτο το επαγγελματικό ταξίδι του.
Η αμυγδαλο-μηλόπιτα ήταν πραγματικά πολύ νόστιμη, και καθώς έγινε γρήγορα και εύκολα, έχει πολλά θετικά για γρήγορη επανάληψη...
Καλό σου βράδυ.
αααααα το γιορτασατε γαι τ ακαλα το μηλαρακι!! φανταστικες φωτογραφιες!1 οσο γαι το κεικ φαινεται γευστικοτατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάναμε τα δέοντα Αναστασία μου...
ΔιαγραφήΤόσο δρόμο έκανε το φουκαριάκο, μέχρι να μας συναντήσει :-)
Τι ωραίες φωτογραφίες αυτές με τα μήλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαια με τόσα μήλα κάνεις εκατοτάντες μηλο-αμυγδαλόπιτες ;)
Ωραία με έναν ζεστό καφέ ότι πρέπει Πηνελόπη μου
Το αμύγδαλο με την φλούδα δίνει πολύ ωραία γεύση.
ΦΙλιά
Οι φωτογραφίες είχαν σαν στόχο, να μας μεταφέρουν (εμάς ως οικογένεια) λίγο από το κλίμα που εισέπραξε ο ταξιδιώτης μας στην εκεί περιοχή Μάριον. Οπότε θεώρησα ότι θα ήταν όμορφο να τις μοιραστώ κι' εγώ με την σειρά μου μαζί σας.
ΔιαγραφήΤο αμυγδαλάκι με το φλούδι, προσωπικά το συνιστώ σε πολλά γλυκά και εδώ είχε την μεταχείρηση :-)
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Thank you very much for sharing this awesome post! I like your blog and definitely will follow it to see new amazing content! And I like your style of writing!
ΑπάντησηΔιαγραφήDiana Cloudlet
www.dianacloudlet.com
Thank you very much, dear Diana, for your commet.
ΔιαγραφήΟι φωτογραφίες με τα μήλα είναι τόσο πρωτότυπες! Αλλά και η αμυγδαλομηλόπιτα υπέροχη!!!!!!!! Πινάρεται για άμεση χρήση... φιλάκια Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες μπορεί και να σου δώσουν "έμπνευση" Χριστίνα μου, για μια ωραία κατασκευή από τα χεράκια σου.
ΔιαγραφήΕσύ πάντως στάθηκες αφορμή για μένα, να ανανεώσω δύο παλιές ξύλινες κρεμάστρες τοίχου και πολύ χάρηκα την όλη διαδικασία ομολογώ.
Όσο για το γλυκάκι κατάλληλο για όλες τις ώρες!!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Τι ωραίο γλυκό και τι φοβερές κατασκευές μας έδειξες με μήλο? Ξετρελάθηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου Λίλια μου, τι ωραία που θα ήταν να τις βλέπαμε τούτες τις κατασκευές κι' από κοντά!!
ΔιαγραφήΚαλά τούτο το ταξίδι ήταν λίγο "επίπονο" για τον άντρα μου, αλλά είχε πολύ ωραίες στιγμές.
Το γλυκάκι απλό και άκρως αρωματικό. Οπότε αξίζει να το σκαρώσει κανείς.