Κουμ κουάτ (το χρυσό πορτοκάλι - kam kwat -κατά τους Κινέζους) το οποίο αποτελεί και το σύμβολο γλυκό ή ποτό της σαγηνευτικής και διάσημης Κέρκυρας.
Κέρκυρα, ο γευστικός μας προορισμός (κι' αυτή την φορά στα Επτάνησα δηλαδή...) με την υποστήριξη της Aegean Airlines και μ' ένα κέικ που νομίζω ότι θα σας προκαλέσει να το δοκιμάσετε κι' εσείς στην κουζίνας σας.
4 μεγάλα αυγά,
120 γραμ. λιωμένο βούτυρο τύπου Κερκύρας (ή καλαμποκέλαιο εάν το προτιμάτε),
1 και 1/2 φλιτζάνι πραλίνα φουντουκιού,
125 γραμ. κουβερτούρα μαύρη 75% κακάο
(σπασμένη σε κομματάκια μικρά)
130 γραμ. κουβερτούρα λευκή
(επίσης σπασμένη σε μικρά κομματάκια)
600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 και 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/3 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/2 κουταλάκι υγρό εσάνς με άρωμα κίτρου (σε μεγάλα SM).
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο,
100 γραμ. γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ,
χωρίς το σιρόπι του.
Αρχικά στράγγιξα το κουμ κουάτ από το σιρόπι του (αν και ήταν καλά δεμένο και καθόλου υγρό) και κάθε καρπό τον έκοψα στην μέση για ν' αφαιρέσω τα κουκούτσια του, που αν και μικρά, καλό θα είναι να μην τα βρει κανείς την ώρα που απολαμβάνει το κέικ του μασώντας τα.
Στη συνέχεια σε βαθύ μπολ, έβαλα τ' αυγά μου και τα χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.
Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο και την πραλίνα φουντουκιού και χτύπησα και πάλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μου.
Μέσα στο μείγμα κατόπιν ενσωμάτωσα το γάλα, την βανίλια και το εσάνς κίτρου.
Καλό ανακάτεμα εκ' νέου και κατόπιν μέσα στο μείγμα πρόσθεσα και τα δύο είδη σπασμένης σοκολάτας.
Σταδιακά έριξα το αλεύρι, που είχα ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι που απορροφήθηκε όλο από τα υγρά μου. Ένας ωραίος αρωματικός χυλός για κέικ ήταν έτοιμος!
Έντυσα τις φόρμες του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, μοίρασα σε κάθε φόρμα από 1/4 μείγματος. Από πάνω έβαλα μια καλή στρώση με κομμένα κουμ κουάτ και τα σκέπασα (και στις δύο φόρμες) με το υπόλοιπο μείγμα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) για 40 περίπου λεπτά. Μέχρι που το μαχαιράκι μου βγήκε στεγνό από τον υγρό χυλό του κέικ.
Άφησα να κρυώσει. Ξεφορμάρισα, έβγαλα το χαρτί ψησίματος έκοψα για να δω την όψη του και μετά σκέφτηκα πως θα του πήγαινε πάρα πολύ ωραία και ένα σοκολατένιο γλάσσο.
Γλασσάρισα λοιπόν με 1/2 φλιτζάνι πραλίνα αραιωμένη με 2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι που προηγουμένως ζέστανα στον σ' ένα φλιτζανάκι μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με λίγο ζεστό νερό ή στην εξαιρετική περίπτωση που είστε τυχεροί και έχετε λικέρ κουμ κουάτ χρησιμοποιήστε το!
Τέλος, στόλισα με μερικά ολόκληρα κουμ κουάτ, πάνω από την σοκολατένια επικάλυψη.
Κατόπιν προσκάλεσα τον εαυτό μου, καθώς ήμουν η πρώτη που το απόλαυσε, για ένα ένα νοερό ταξίδι στην Κέρκυρα, χάρη στην "πρόκληση" που μας έβαλε η Aegean Airlines στον διαγωνισμό του Vima Gourmet για τα Food Blog Awards.
Εάν σας άρεσε η συνταγή αυτή, δώστε της μια ψήφο εμπιστοσύνης κάνοντας ένα like (αφού προηγουμένως συνδεθείτε στο FB).
Για τους λάτρεις δε, της σοκολάτας είναι σαφώς ακαταμάχητο παρέα με το ρόφημα της αρεσκείας τους, μέχρι και την τελευταία του φέτα!
Σημείωση: Η παρασκευή αυτού του κέικ, δεν απαιτεί μίξερ, ένας αυγοδάρτης (και λίγη δύναμη) θα κάνει γρήγορα και εύκολα την δουλειά. Αλλιώς ένα μίξερ χειρός θα είναι η επόμενη επιλογή σας.
Κέρκυρα, ο γευστικός μας προορισμός (κι' αυτή την φορά στα Επτάνησα δηλαδή...) με την υποστήριξη της Aegean Airlines και μ' ένα κέικ που νομίζω ότι θα σας προκαλέσει να το δοκιμάσετε κι' εσείς στην κουζίνας σας.
Κέικ Τριπλής Σοκολάτας με Κουμ κουάτ
Και όταν εννοώ "τριπλή" σοκολάτα, εννοώ με τρία διαφορετικά είδη τόσο σε μορφή όσο και σύνθεση.
Για 2 κανονικές μακρόστενες φόρμες τα υλικά μου ήταν τα ακόλουθα:Και όταν εννοώ "τριπλή" σοκολάτα, εννοώ με τρία διαφορετικά είδη τόσο σε μορφή όσο και σύνθεση.
4 μεγάλα αυγά,
1 και 1/2 φλιτζάνι πραλίνα φουντουκιού,
125 γραμ. κουβερτούρα μαύρη 75% κακάο
(σπασμένη σε κομματάκια μικρά)
130 γραμ. κουβερτούρα λευκή
(επίσης σπασμένη σε μικρά κομματάκια)
600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 και 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/3 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/2 κουταλάκι υγρό εσάνς με άρωμα κίτρου (σε μεγάλα SM).
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο,
100 γραμ. γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ,
χωρίς το σιρόπι του.
Αρχικά στράγγιξα το κουμ κουάτ από το σιρόπι του (αν και ήταν καλά δεμένο και καθόλου υγρό) και κάθε καρπό τον έκοψα στην μέση για ν' αφαιρέσω τα κουκούτσια του, που αν και μικρά, καλό θα είναι να μην τα βρει κανείς την ώρα που απολαμβάνει το κέικ του μασώντας τα.
Στη συνέχεια σε βαθύ μπολ, έβαλα τ' αυγά μου και τα χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.
Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο και την πραλίνα φουντουκιού και χτύπησα και πάλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μου.
Μέσα στο μείγμα κατόπιν ενσωμάτωσα το γάλα, την βανίλια και το εσάνς κίτρου.
Καλό ανακάτεμα εκ' νέου και κατόπιν μέσα στο μείγμα πρόσθεσα και τα δύο είδη σπασμένης σοκολάτας.
Σταδιακά έριξα το αλεύρι, που είχα ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι που απορροφήθηκε όλο από τα υγρά μου. Ένας ωραίος αρωματικός χυλός για κέικ ήταν έτοιμος!
Έντυσα τις φόρμες του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, μοίρασα σε κάθε φόρμα από 1/4 μείγματος. Από πάνω έβαλα μια καλή στρώση με κομμένα κουμ κουάτ και τα σκέπασα (και στις δύο φόρμες) με το υπόλοιπο μείγμα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) για 40 περίπου λεπτά. Μέχρι που το μαχαιράκι μου βγήκε στεγνό από τον υγρό χυλό του κέικ.
Άφησα να κρυώσει. Ξεφορμάρισα, έβγαλα το χαρτί ψησίματος έκοψα για να δω την όψη του και μετά σκέφτηκα πως θα του πήγαινε πάρα πολύ ωραία και ένα σοκολατένιο γλάσσο.
Γλασσάρισα λοιπόν με 1/2 φλιτζάνι πραλίνα αραιωμένη με 2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι που προηγουμένως ζέστανα στον σ' ένα φλιτζανάκι μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με λίγο ζεστό νερό ή στην εξαιρετική περίπτωση που είστε τυχεροί και έχετε λικέρ κουμ κουάτ χρησιμοποιήστε το!
Τέλος, στόλισα με μερικά ολόκληρα κουμ κουάτ, πάνω από την σοκολατένια επικάλυψη.
Κατόπιν προσκάλεσα τον εαυτό μου, καθώς ήμουν η πρώτη που το απόλαυσε, για ένα ένα νοερό ταξίδι στην Κέρκυρα, χάρη στην "πρόκληση" που μας έβαλε η Aegean Airlines στον διαγωνισμό του Vima Gourmet για τα Food Blog Awards.
Εάν σας άρεσε η συνταγή αυτή, δώστε της μια ψήφο εμπιστοσύνης κάνοντας ένα like (αφού προηγουμένως συνδεθείτε στο FB).
Για τους λάτρεις δε, της σοκολάτας είναι σαφώς ακαταμάχητο παρέα με το ρόφημα της αρεσκείας τους, μέχρι και την τελευταία του φέτα!
Σημείωση: Η παρασκευή αυτού του κέικ, δεν απαιτεί μίξερ, ένας αυγοδάρτης (και λίγη δύναμη) θα κάνει γρήγορα και εύκολα την δουλειά. Αλλιώς ένα μίξερ χειρός θα είναι η επόμενη επιλογή σας.
Εμένα πάντως δε μου φτάνει μια φετουλα από αυτό το υπέροχο κέικ! Λατρεύω κουμ κουατ, και ειδικά σε συνδυασμό με σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία μας ταξιδεψες στο αγαπημένο νησί Πηνελόπη!
Να 'σαι καλά Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΚαι για μένα το κουμ κουάτ σε συνδυασμό με την σοκολάτα, είναι από τις γεύσεις που με "οδηγούν" σχεδόν στον παράδεισο.
Φιλιά πολλά.
Πρέπει να είναι σούπερ, ειδικά με το κουμ-κουάτ που το λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ!!
Σε όσους το δοκίμασαν, άρεσε Στέλλα μου. Καθώς το κουμ κουάτ, του έδωσε πολλούς γευστικούς πόντους!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό μήνα σου εύχομαι.
Πολύ ωραίο κέικ μας παρουσίασες με τρείς σοκολάτες και κουμκουάτ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο να ζητήσεις!!
Καλό μήνα σου εύχομαι με υγεία και γλύκα!
Ήταν ο συνδυασμός των υλικών που το έκανε εξαιρετικά γευστικό Μάχη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πραγματικά οι λάτρεις της σοκολάτας (εντός του σπιτιού μου) δεν το άφησαν "παραπονεμένο"!!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα αντεύχομαι ολόψυχα.
Όμορφο ταξίδι Πηνελόπη μου και πολύ νόστιμο το κέικ σου αν κι εγώ με το κουμκουάτ έχω ένα θεματάκι!! Φαντάζομαι ότι το απολαύσατε πάντως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ! :)
Στο σπίτι μας, ότι "σοκολατένιο" Κική μου, έχει λίγες ημέρες μην πω ώρες...επιβίωσης!
ΔιαγραφήΔεν ξέρω γιατί με το κουμ κουάτ έχεις θεματάκι, αλλά έχω την αίσθηση ότι λιγάκι το αδικείς. Άμα είναι καλοφτιαγμένο ως γλυκό κουταλιού είναι πραγματικά πολύ μυρωδάτο και απολαυστικό.
Φιλιά πολλά.