Έχω διαβάσει άλλωστε, σε πολλά φιλικά blogs εκπληκτικά πράγματα κατά καιρούς και πολλά από αυτά τα έχω φτιάξει κιόλας, γιατί φυσικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα όσα διάβασα και έβλεπα μέσα από τις αναρτημένες φωτογραφίες!
Και μάλλον αυτή η προσπάθεια για το πιο νόστιμο αλλά και πιο αρωματικό κουλουράκι δεν σταματά ποτέ...
Είναι σαν το εκκρεμές του Φουκώ, ένα πράγμα δηλαδή ;-))
Είμαστε δηλαδή σε "συνεχή" κίνηση και σκέψη για να βρούμε τον καλύτερο συνδυασμό υλικών και αρωμάτων!
Να σας προτείνω λοιπόν, έναν τέτοιο συνδυασμό καθώς εμένα προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ.
Αρωματικά Κουλουράκια του Φουκώ (για να τιμήσουμε την συνεχή κίνησή μας στην κουζίνα αλλά και το συνεχές πέρα - δώθε, εμπρός και πίσω προς την μπισκοτιέρα) ο τίτλος !
Υλικά:
2 Πορτοκάλια καλά πλυμένα για το ξύσμα τους (ο χύμος θα πάει πιο κάτω όπως θα διαβάσετε)
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
1,5 φλιτζάνι βρώμη αλεσμένη (στο multi)
1/2 φλιτζάνι ωμό αμύγδαλο (επίσης αλεσμένο)
1/2 φλιτζάνι σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο,
1/2 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη,
4 σύκα ξερά μαζί με 2 κουταλιές ξανθή σταφίδα και 2 κουταλιές cranberries, βρασμένα στον χυμό των πορτοκαλιών μαζί με λίγο λικέρ πορτοκάλι, 1 ξύλο κανέλας και 4-5 κεφαλάκια γαρύφαλλο.
2-3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα ή αλεσμένα με λίγη ζάχαρη,
3 κουταλιές μέλι ανθέων,
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
1 και 1/2 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι σόδα,
450 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο (και λίγο ακόμη ενδεχομένως στο τελικό πλάσιμο).
Αρχικά έπλυνα τα πορτοκάλια καλά και κράτησα το ξύσμα τους σε μια βαθιά λεκάνη, που θα έκανα κατόπιν και την όλη διαδικασία ζυμώματος.
Τον χυμό τους μαζί με 1/2 ποτηράκι λικέρ πορτοκάλι, τον έβαλα σε κατσαρολάκι, όπου πρόσθεσα τα αποξηραμένα φρούτα: σύκα (κομμένα σε μικρά κομμάτια) σταφίδες και cranberies να βράσουν μαζί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Τα άφησα να μαλακώσουν καλά και αφού κρύωσαν, έβγαλα τα μπαχαρικά τα άλεσα στο multi.
Στο βαθύ μπολ που είχα το ξύσμα έριξα την μαύρη ζάχαρη και ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι.
Άφησα να σταθούν για 5-6 λεπτά και μετά έριξα μέσα όλα τα υλικά που προαναφέρονται μέχρι και το μέλι, καθώς και το μείγμα των αλεσμένων αποξηραμένων φρούτων μαζί με το ελάχιστο ζουμάκι που είχε μείνει στην κατσαρόλα που έβραζαν.
Ανακάτεψα καλά μ' έναν αυγοδάρτη να ενωθούν και σταδιακά πρόσθετα το ελαιόλαδο εναλλάξ με το αλεύρι που είχα ανακατέψει μαζί με το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα.
Συνέχισα το χτύπημα με τον αυγοδάρτη, μέχρι την στιγμή που έπρεπε πια στην ζύμη να βάλω χεράκι.
Εκεί χρειάζεται ενδεχομένως λίγο αλεύρι ακόμη ώστε να μην κολλάει πια η ζύμη στα χέρια.
Άφησα την ζύμη να σταθεί για μισή ώρα και μετά άρχισα το πλάσιμο (με τα δυο χεράκια) σε μπαστουνάκια.
Βγήκαν περίπου 50 κομμάτια σε δύο μεγάλα ταψιά φούρνου. Κι' αυτό φυσικά εξαρτάται από το σχήμα που θα επιλέξει κανείς να κάνει.
Έψησα με αέρα, στους 170 βαθμούς για 15-18 λεπτά περίπου, μέχρι που είχε πάρει δηλαδή η επιφάνεια τους ένα ωραίο καραμελο-καφέ χρώμα.
Έτοιμα.
Όσο κρύωναν τόσο περισσότερο άρωμα μας προσέφεραν!!
Κάντε μια δοκιμή, γιατί πραγματικά αξίζουν τον ελάχιστο κόπο τους.
Φαινονται πολύ ωραία, Πηνελόπη !!!!! Τα υλικά της συνταγής υπέροχα !!!!! Κρατάω το link της συνταγής σου - σίγουρα θα τα φτιάξω !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλά φιλιά
Νικη
Καλή επιτυχία σου εύχομαι Νίκη, όταν με το καλό τα φτιάξεις. Και ελπίζω να σου αρέσουν και γευστικά.
ΔιαγραφήΠληθώρα νόστιμων και υγιεινών υλικών περιέχουν αυτά τα κουλουράκια, πώς να μη γίνουν νόστιμα και αρωματικά! Μια που (όπως πολύ σωστά λες) είμαστε μόνιμα σε αναζήτηση για το -ακόμα- πιο νόστιμο κουλουράκι, δεν μπορεί να μας ξεφύγει το συγκεκριμένο που φαίνεται να τηρεί όλες τις προδιαγραφές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό "προδιαγραφές" άλλο τίποτε Αμαλία μου :-))
ΔιαγραφήΕίναι από αυτά που στο ένα δεν μπορείς να σταματήσεις... Το μόνο καλό είναι ότι με τα υλικά που διαθέτουν είναι αρκετά χορταστικά οπότε δεν προχωράς στην κατανάλωση με "ταχείς" ρυθμούς...
τι υπεροχοι συνδυασμοι υλικων σε αυτα τα κουλουρακια!!!! θρεπτικα κ σιγουρα νοστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες Ντολμαδάκι μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω κάποιοι ανάμεσά σας που τα διαβάσατε, να αποφασίσετε και να τα δοκιμάσετε.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσαν πολύ τα κουλουράκια και ο τίτλος!! Τόσα αρώματα και γεύσεις, πρέπει να είναι πεντανόστιμα! Πόσα κομμάτια βγαίνουν;
Γεια σου Αγγελική.
ΔιαγραφήΕ, ο τίτλος ήταν για να "τιμήσουμε" το συνεχές πέρα-δώθε στην κουζίνα και την μπισκοτιέρα!
Τα κομμάτια όπως έγραψα βγαίνουν περίπου 50, ανάλογα με το μέγεθος που θα πλάσει κανείς τα κουλουράκια αυτά. Αν τα κάνει πιο μικρά (από τα εικονιζόμενα) θα του βγουν αθροιστικά περισσότερα.
Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα κουλουράκια τα έχουν όλα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανολογώ ότι δύσκολα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο αρωματικά!
Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο τα ονόμασες :)
Σε φιλώ
Πως αλλιώς να τα ονόμαζα καλή μου Ερμιόνη, αφού όλη την ώρα ένα πάνω-κάτω κι' ένα πέρα-δώθε, έβλεπα με την μπισκοτιέρα και το καπάκι της :-))
ΔιαγραφήΠραγματικά ήταν πολύ μυρωδάτα μέχρι και τα τελευταία που φαγώθηκαν σήμερα στο πρωϊνό μας.
Με μπαμπά φυσικό, αντιλαμβάνεσαι ότι με κέρδισε αμέσως ο τίτλος σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δε κουλουράκια του Φουκώ, τα έχουν όλα! Τι φοβερά αρώματα είναι αυτά!
Ε, τότε λόγω επαγγέλματος να του τα φτιάξεις του πατερούλη σου Χρύσα μας, και να του τα πας πεσκέσι!
ΔιαγραφήΝομίζω πως θα του αρέσουν πολύ.
Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνακαλύψτε το εδώ: https://greekraisins.wordpress.com/
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
http://goo.gl/GdRG1R
Με εντυπωσίασε ο τίτλος τους, έτσι δεν μπορείς να τα ξεχάσεις εύκολα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει πολλά και υγιεινά υλικά ένα και ένα, γιαυτό μου αρέσουν πολύ!
Το αποτέλεσμα... πολύ λαχταριστό και νόστιμο!!
Οι συνδυασμοί στα αρώματα, κράτησαν μέχρι και το τελευταίο κουλουράκι Μάχη και αυτό τα κάνει πραγματικά "στόχο" για επανάληψη.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.