1.10.15

Γίγαντες..στο τηγάνι

Και πάνω που είπα: άρχισε να κρυώνει ο καιρός άντε να φτιάξω και κανένα όσπριο σουπίτσα... μας τα χάλασε πάλι ... και άρχισε να κάνει ζέστη (ειδικά τα μεσημέρια) με αρκετή ωστόσο υγρασία.
Αισθάνομαι σαν τα σαλιγκάρια...και τα κόκαλα μου διαμαρτύρονται έντονα :-). Ενώ όπως όλα δείχνουν, κατάφερε και το παλικάρι μας να "τσιμπήσει", με χαρά, το πρώτο κρυολόγημα της χρονιάς!

Το όσπριο όμως ήταν στο πρόγραμμα και ως καλή εναλλακτική  λύση σκέφτηκα το τηγάνι, αντί για την κατσαρόλα :-)) μιας και είπαμε για σούπα δεν το έβλεπα... Έτσι λοιπόν, μου προέκυψαν οι γίγαντες Πρεσπών που θα διαβάσετε πιο κάτω.


Γίγαντες στο τηγάνι 

Τα υλικά που αναγράφονται είναι για 3 άτομα, εσείς προσαρμόζετε ανάλογα με τους ανθρώπους για τους οποίους θα μαγειρέψετε.

300 γραμ. γίγαντες Πρεσπών,
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
και τριμμένες στον τρίφτη ή ψιλοκομμένες,
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες,
1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης επίσης ψιλοκομμένη.
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
1 μικρή αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
2-3 φύλλα δάφνης,
1/2 κουταλάκι από : αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου,
καπνιστή πάπρικα, κάρυ, αποξηραμένη ρίγανη ,
λίγη μαύρη ζάχαρη,
7-8 φύλλα από φρέσκο βασιλικό,
2 ποτήρια από ζεστό ζωμό κοτόπουλο ή απλά ζεστό νερό.

Αρχικά έβαλα τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για 6-7 ώρες.
Μετά με νέο καθαρό νερό τα έβαλα να βράσουν για μιάμιση ώρα παρέα με τα φύλλα της δάφνης και την καυτερή πιπερίτσα.
Το νερό αυτό το στράγγιξα και το έχυσα και πέταξα την δάφνη και την πιπεριά. Η πιπερίτσα την έδωσε την "αψάδα" της κατά το βράσιμο, αλλά χωρίς να μας "κάψει" στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε βαθύ τηγάνι (σοτέζ) έβαλα το ελαιόλαδο και αφού ζεστάθηκε σοτάρισα το κρεμμύδι και τα κομματάκια πιπεριάς Φλωρίνης, παρέα με το κάρυ, την σκόνη σκόρδου.

Στην συνέχεια έριξα την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα παρέα με την ζάχαρη, το πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και την ρίγανη.


Άφησα πάλι να βράσουν όλα μαζί για 8-10 λεπτά και μετά έριξα μέσα στο τηγάνι τα κομμένα καρότα να σοταριστούν και τα βρασμένα φασόλια.
Ανακάτεψα καλά με ξύλινη κουτάλα και σκέπασα το μείγμα με τον ζεστό ζωμό από κοτόπουλο.
Εκ' νέου ανακάτεμα και άφησα, το φαγητό να μαγειρευτεί για δύο σχεδόν ώρες, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι που είχε πιει κατά πολύ τα υγρά του.

Προς τα μέσα του χρόνου βρασμού της σάλτσας, πρόσθεσα τα φύλλα φρέσκου βασιλικού και συμπλήρωσα με λίγο ζεστό νεράκι ακόμη.


Έσβησα την εστία. Άφησα να κρυώσει για μισή ώρα και ήταν έτοιμο για σερβίρισμα.
Ως μικρή πινελιά και τσαχπινιά ήρθε το στόλισμα.
Έκοψα 8 φέτες μπέικον σε μικρά καρεδάκια και τα σοτάρισα χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι.


Σερβίρισα στο κάθε πιάτο μερικές κουταλιές φαγάκι και το στόλισα με τηγανιτό μπέικον!
Μια πικάντικη φέτα Τριπόλεως και λίγο φρέσκο ψωμί  δίπλα στους "τηγανιτούς" γίγαντες και όλα πήγαν κατ' ευχήν ακόμη και με τους δύσκολους της παρέας μας :-)


Υ.Γ. το μαγείρεμα μ' αυτόν τον τρόπο έκανε τα όσπρια πολύ πιο εύπεπτα για το στομάχι.
Καθώς το πρώτο νερό που βράζουν και μαλακώνουν δεν το χρησιμοποιούμε στην συνέχεια.
Ενώ ο φρέσκος ζωμός από κοτόπουλο, τους έδωσε πραγματικά μια διαφορετική πινελιά στην γεύση.
Δοκιμάστε τον και ελπίζω να σας αρέσει.

10 σχόλια:

  1. Οι γίγαντες είναι το πιο αγαπημένο μου όσπριο και με αυτό τον τρόπο δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ, ωραία (πολύ ωραία) πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ' εμένα αρέσουν πολύ τα συγκεκριμένα όσπρια Αμαλία μου.
      Επειδή δε, στο πατρικό μου, τα τιμούσαμε συχνά (καθώς ο πατέρας μου τα λάτρευε), προσπαθώ να περάσω την "παράδοση" και στην νεώτερη γενιά :-))

      Διαγραφή
  2. πολυ καλη συνταγη ,προσωπικα την χρησιμοποιω συχνα με καποιες μικκρες παραλαγες.ΩΣΤΟΣΟ θα ελεγα οτι ενα κατ εξοχη λαδερο φαγητο γιατι να το < μολυνουμε > με μπεικον , μια καλη φετα ειναι οτι πρεπει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Enaoum, με χαρά θα διάβαζα τις παραλλαγές που γράφεις...
      Όσο για την "μόλυνση" κρίνεται απαραίτητη όταν μιλάμε για αντρικό πληθυσμό που έχει ιδιαίτερη σχέση με τα κρεατικά και αλλαντικά. Είναι ένα μικρό "τρικ" όπως καλά καταλαβαίνεις. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, φυσικά μπορεί να το παραλείψει.

      Διαγραφή
  3. Στο τηγάνι; Τι σκέφτηκες πάλι!!!
    Πολύ ωραία ιδέα όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από αυτές τις "σκέψεις" που σου έρχονται ως σφήνα, συνήθως :-)) Μαρία μου.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη συνταγή που την χρησιμοποιώ συχνά τον χειμώνα γιατί είναι νοστιμότατη. Εγώ προσθέτω αντί μπέικον χωριάτικο λουκάνικο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το λουκάνικο έχεις απόλυτο δίκιο Κική μου.
      Το κάνω κι' εγώ...όταν υπάρχει διαθέσιμο :-))
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  5. Με εξέπληξες συντέκνισσα για ακόμα μια φορά με το πιάτο σου!!! Δείχνει όμως λαχταριστό και θα το κάνω σίγουρα!!!! Πράγματι έχουμε καιρό να τα πούμε, θα πάρω τηλ.
    Την καλημέρα μου και φιλιά στο καμάρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την.
      Πιάτο της ευκολίας ήταν Λένα μου, μην νομίζεις ...
      Ελπίζω να τα πούμε.
      Φιλιά κι' από εμάς.

      Διαγραφή