29.10.16

Χαλβάς με σιρόπι ροδιού

Τα ρόδια είναι πανέμορφα όταν τα βλέπεις πάνω στο δέντρο ή στους πάγκους των πωλητών.
Είναι φρούτο που το εκτιμάς κυρίως όταν σου το φέρουν "καθαρισμένο" αν σου αρέσει αυτή η μαγική αίσθηση των σπόρων που "σκάνε" στο στόμα καθώς τους μασάς.
Αλλά είναι και μπελάς στο καθάρισμα (όσο κι΄αν υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που βοηθούν σ' αυτό).
Τα δικά μου ρόδια δεν ήταν ούτε πολλά μα ούτε και λίγα. 10 Συνολικά.
Να τα καθαρίσω, η αλήθεια είναι πως το σκεφτόμουνα...οπότε ήρθε η σκέψη για χυμό και  μετά ο χυμός να γίνει σιρόπι ... και φυσικά αυτή η σκέψη μου έδωσε την "ώθηση" που χρειαζόμουν.

Αποχυμωτή δεν διαθέτω, αλλά με τον ηλεκτρικό στύφτη μου μια χαρά την έκανα την δουλειά.
Κόψιμο του ροδιού στα δύο. Στύψιμο με λίγο τρόπο, σούρωμα από ψιλό σουρωτήρι και έτοιμος ο χυμός. Aμέσως μετά έβρασα τον χυμό, που ήταν περίπου 2,5 ποτήρια του νερού με μια κούπα ζάχαρη και λίγη βανίλια κρυσταλλική για 10-12 λεπτά οπότε και ήταν έτοιμο το σιρόπι μου.
Όταν κρύωσε μπήκε σε μπουκάλι στο ψυγείο και περίμενε την δική του ευκαιρία.


Η ευκαιρία ήρθε με την μορφή του κλασσικού σιμιγδαλένιου χαλβά.
Χαλβάς στον οποίο πρόσθεσα ξασπρισμένο αμύγδαλο, γλασσαρισμένες φλούδες από εσπεριδοειδή (που μου είχαν μείνει από άλλη χρήση) cranberries, κανέλα, βανίλια, σιμιγδάλι και έτοιμο το γλυκάκι μου.

Για το σώμα του χαλβά
250 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό,
150 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
120 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
2 κουταλιές cranberries αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη,
2 κουταλιές κομματάκια από φλούδες εσπεριδοειδών γλασσαρισμένες,

Για το σιρόπι
1,5 ποτήρι σιρόπι ροδιού,
1/2 ποτήρι νερό,
2 κουταλιές σούπας μέλι,
και λίγη βανίλια κρυσταλλική.

Σε βαθύ τηγάνι έριξα το βούτυρο και όταν άρχισε να ζεσταίνει έριξα τα δύο είδη σιμιγδαλιού.

Ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι που άρχισε να ροδίζει ελαφρώς. Έριξα την κανέλα και την βανίλια συνέχισα το ανακάτεμα και τελευταία μπήκαν: τα αμύγδαλα, cranberries και τα κομματάκια φλούδας.

Όταν το σύνολο πήρε το χρώμα που επιθυμούσα, είχε δηλαδή γίνει το σιμιγδάλι χρυσαφένιο και μύριζαν τα ξηροκάρπια, έριξα σταδιακά και με προσοχή το ζεστό σιρόπι που είχα φτιάξει από τα πιο πάνω υλικά.


Φορμάρισα το γλυκό, το άφησα να κρυώσει μέσα στην φόρμα για 2 ώρες και μετά "τούμπα" σε πιατέλα και έτοιμο προς κατανάλωση!
Με ιδιαίτερο χρώμα.
Με πινελιές λευκές, βυσσινί, πορτοκαλί και κίτρινες, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν εμφανίστηκε στο τραπέζι μας.



Ωραία εικόνα και με ακόμη ωραιότερη γεύση σας διαβεβαιώ, οπότε αν ετοιμάσετε σιρόπι από ρόδια που είναι άλλωστε στην εποχή τους, κάντε μια δοκιμή και ελπίζω να σας αρέσει.
Καλό υπόλοιπο στο 3ημερο όλων σας και ΔΥΝΑΜΗ σε όσες και όσους δουλεύουν.

14 σχόλια:

  1. είναι πεντανόστιμος!το ρόδι του πάει όπως και το κράνμπερι
    στη δική μου εκδοχή υπάρχει και λίγο ροδόνερο :)
    http://cookthebook.blogspot.gr/2015/01/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία και η δική σου εκδοχή Cookitsa. Ειδικά η προσθήκη ροδόνερου με έβαλε σε σκέψεις για την επόμενη φορά. Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο φαίνεται Πηνελόπη! Γλυκάκι για σερβίρεις σε ωραίο κυριακάτικο τραπέζι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι έγινε Άρη μου :-)) και μάλιστα σ' ένα τραπέζι που έγινε χωρίς κάποια προειδοποίηση προηγουμένως.
      Χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  3. Βλέποντας την ανάρτηση σου Πηνελόπη μου, συνειδητοποιώ πόσο μου έχει λείψει αυτό το τέλειο γλυκάκι!
    Τα cranberries, τα εσπεριδοειδή και το σιρόπι ροδιού απογειώνουν τον κλασικό χαλβά και τον μεταμορφώνουν σε ένα γλυκό ακόμα πιο λαχταριστό!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι και για μένα ένα πολύ αγαπητό γλυκό Ερμιόνη μου και ξέρεις γιατί;
      Γιατί "σηκώνει" πολλούς πειραματισμούς και αρώματα. Και το καλύτερο δεν σε απογοητεύει ποτέ ως γεύση μέχρι και την τελευταία του μπουκιά.
      Αν σου αρέσει η σύνθεση του συγκεκριμένου, προτείνω να την δοκιμάσεις και μακάρι ν' αρέσει και στις μικρές κυρίες σου.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα και καλή εβδομάδα να έχετε όλοι σας.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο, δεν το είχα σκεφτεί με σιρόπι ροδιού, θα είναι φανταστικό!!
    Καλό σου βράδυ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Μάχη μου, είναι μια πολύ όμορφη εναλλακτική για να παρουσιάσεις τον κλασσικό χαλβά. Σε εμάς άρεσε πολύ καθώς είμαστε και γλυκατζήδες :-))
      Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη ιδέα και ως προς το ωραιότατο χρώμα του χαλβά και ως προς τη γεύση του, ενώ είμαι σίγουρη πως θα ταιριάζει πολύ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Αγαπημένο το ρόδι αλλά όπως κι εσύ το λες Πηνελόπη κι εγώ το βαριέμαι ενίοτε στο καθάρισμα οπότε η ιδέα του σιροπιού είναι πολύ καλή για διάφορες χρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που δεν είμαι μόνη στην σχετική "βαρεμάρα" για το καθάρισμα των ροδιών Αμαλία μου :-)) και καθώς τις τελευταίες ημέρες έχω χαράξει πάνω από 10 κιλά ελιές, έχω φτιάξει μαρμελάδα κυδώνι, έχω κάνει ένα πολύ ωραίο κέικ (που θα σας δείξω) και έχω και κάτι βαψίματα σε κλιμακοστάσιο... καταλαβαίνεις ο χρόνος για καθάρισμα 10 ροδιών μου φάνηκε "βουνό"!

      Όμως είχα "φλασιά" πάλι, οπότε όλα πήγαν κατ' ευχήν και το ευχαριστήθηκαν όλοι. Και ο παραγωγός και η μαγείρισσα και το πλήθος των καταναλωτών :-))

      Καλό Σαββατοκύριακο και καλές δοκιμές αν το αποφασίσεις.

      Διαγραφή
  6. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ο αγαπημένος μου
    Τον έκανες πολύ ιδιαίτερο κυρίως με το σιροπι ροδιού.

    Πολύ ωραίος!!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ τον αγαπώ πολύ Μάριον. Και στην συγκεκριμένη εκδοχή είχα πολύ καλό αποτέλεσμα και γευστικό και οπτικό.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  7. καλημερα!!! ουου τελειος κ πρωτοτυπος!!! μου θυμιζει κ Χριστούγεννα παντως χαχα!! μπραβο για τη συνταγη μου αρεσε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Αναστασία μου.
      Και δεν έχεις άδικο... "φέρνει" σε Χριστουγεννιάτικο γλυκό με το χρώμα και τα αρώματα του.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή