29.3.17

Τα berries, τα βύσσινα, τα brownies και η Πέπη

Τα κέικς τον χειμώνα είναι άκρως αγαπητά στους περισσότερους νομίζω και ειδικά αν μιλάμε για κέικ με άρωμα εσπεριδοειδών ή με αγαπημένα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο εκεί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Όταν όμως μπαίνει η Άνοιξη και οι πρώτες φωτεινές μέρες κάνουν την εμφάνισή τους, σίγουρα τα κέικς τα θέλουμε πιο φρουτένια και πιο παιχνιδιάρικα.
Όταν δε, μιλάμε για τα δίδυμα αδελφάκια τους, τα brownies, τα φρούτα είναι θα έλεγα "must".
Άμα δε, έλθει κανείς και σε "μετωπική σύγκρουση" με μια δελεαστική και λιγάκι "εξωτική" εικόνα όπως το τελευταίο brownies της φίλης Πέπης (από το Pepi's Kitchen) ε, τότε είναι σίγουρο πως θα την κάνει την δοκιμή!

Έτσι έγινε και με την αφεντιά μου, όταν το είδα.
Και το αστείο της υπόθεσης ήταν, ότι την ίδια μέρα το πρωί χάζευα στο SM τα διάφορα berries, αλλά τελικά δεν αγόρασα...
Κακώς, πολύ κακώς!
Την κατάσταση όμως έσωσαν τα κατεψυγμένα βύσσινα που είχα ήδη.
Το έγραψα στην Πέπη και μου απάντησε πως υπήρχε ήδη συνταγή για σοκολατένιο brownies με βύσσινο στο περιεχόμενο του blog της.
Αλήθεια είπε το κορίτσι!!

Ανασκουμπώθηκα και μπήκα στην παραγωγή καθώς είχα μπει ήδη για τα καλά στην πρίζα :-))
Έβγαλα τα βύσσινα από την κατάψυξη βραδάκι και το πρωί πια ήμουν έτοιμη.

Brownies με βύσσινα, Baileys και ελαφρύ γλάσσο βανίλιας


Υλικά για ένα ταψάκι τετράγωνο (25x25)
Για το κέικ
80 γραμ. ζάχαρη άχνη,
80 γραμ. καστανή ζάχαρη,
2 μεγάλα αυγά,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
3 κουταλιές ρόφημα σοκολάτας (ή απλό κακάο, μόνο που σ' αυτή την περίπτωση θα αυξήσετε τη ποστότητα ζάχαρης)
180 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
3 κουταλιές ποτό Baileys,
1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ελαφρώς χλιαρό,
2 κουταλάκια υγρό εσάνς βανίλιας (ή κρυσταλλική βανίλια)
20-25 ολόκληρα βύσσινα (κατεψυγμένα που είχαν καλά ξεπαγώσει και στραγγίζει)
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,

Για το γλάσσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
2 κουταλιές γάλα,
1,5 κουταλάκι υγρό εσάνς βανίλιας

Τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, αν από νωρίς έχουν ξεπαγώσει τα βύσσινα και στραγγιχτεί από τα υγρά τους.

Σ' ένα μικρό πυρίμαχο μπολ έσπασα τη σοκολάτα και την έβαλα μαζί με το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μικροκυμάτων και σκεπασμένο το μπολ με μια μεμβράνη (ή σακουλάκι) προς αποφυγή ατυχημάτων.
Την άφησα στην άκρη να κρυώσει.


Σ' ένα μπολ ανάμειξης έβαλα τα δύο είδη ζάχαρης, το Baileys και το εσάνς βανίλιας και χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.
Στο χλιαρό γάλα ανακάτεψα το ρόφημα σοκολάτας και μετά το πρόσθεσα στο μείγμα που είχα ήδη από πριν παρέα με τα δύο αυγά. Καλό ανακάτεμα και πάλι.
Σειρά του βούτυρου με την λιωμένη σοκολάτα και σταδιακά προσθήκη του αλευριού με το μπέικιν.
Το μείγμα έτοιμο.

Μπήκε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ελαφρώς βουτυρωμένο και από πάνω μπήκαν ένα-ένα τα βύσσινα.


Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Το τεστ με το μαχαίρι είναι ωφέλιμο καθώς δεν θέλουμε το brownies τελείως στεγνό, αλλά ούτε και παντελώς υγρό.
Να επισημάνω σ' αυτό το σημείο, ότι πάντα το ψήσιμο εξαρτάται από τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας του φούρνου μας.


Έσβησα το φούρνο, το άφησα να σταθεί για λίγο και μετά το έβγαλα.
Σε μισή ώρα το στόλισα με το γλάσσο βανίλιας που έγινε πολύ αρωματικό και χάρισε πόντους εμφάνισης σίγουρα!
Ευχαριστώ σε Πέπη μου, για την ιδέα.

10 σχόλια:

  1. αυτος ειναι τιτλος για παραμυθι. και στην προκειμενη περιπτωση για το παραμυθενιο κεικ.εμεινε κανενα ψιχουλακι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία το έγραψες καλή μου Λίτσα!!
      Ψιχουλάκια...μπα...τίποτε :-)))

      Διαγραφή
  2. Κέικ που συνδυάζει και λίγο χειμώνα και πολλή άνοιξη! Πέτυχες τον τέλειο συνδυασμό για τη συγκεκριμένη εποχή Πηνελόπη, δυνατό σημείο τα (αγαπημένα) βύσσινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυνατό σαν "έκρηξη" στο στόμα στο κάθε δάγκωμα Αμαλία μου. Και αυτό κάνει την διαφορά θα έλεγα...
      Καλημέρα και καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. την ειχα δει κ εγω αυτη τη συνταγη κ ειπα οτι θα τη δοκιμάσω... που αρεσει πολύ που στηρίζεις τις φίλες bloggers, μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ευαγγελία μου.
      Απλά για μένα η γειτονιά των foodbloggers δίνει πολύ καλές ιδέες για να γευστικές δοκιμές και όταν το αποτέλεσμα μου αρέσει, θέλω πραγματικά να το λέω και να ευχαριστώ τη φίλη ή τον φίλο που στάθηκε αφορμή για δοκιμή.
      Προσωπικά άποψη πάντα...
      Να το φτιάξεις, είναι πολύ ωραίο τούτο το γλυκάκι.

      Διαγραφή
  4. Έτσι είναι Πηνελόπη μου!
    Με το που μπαίνει η άνοιξη αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλων των ειδών τα berries και πώς θα τα αξιοποιήσουμε :)
    Πολύ αφράτα και πλούσια σε γεύση φαίνονται τα brownies. Και το γλάσο με το οποίο τα σερβίρεις τους δίνει μια ωραία επισημότητα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως είμαστε στο ίδιο "μήκος κύματος" Ερμιόνη μου :-))
      Και πολλές φορές τυχαίνει να αγοράζω ένα προϊόν γιατί με ενθουσιάζει η προοπτική να ασχοληθώ μαζί του...και μετά μπορεί να μείνει λίγο πίσω, γιατί κάτι άλλο έρχεται να μπει προς δοκιμή αλλά θα βρεθεί η ευκαιρία που θα αξιοποιηθεί όπως του πρέπει!
      Έτσι έγινε και με τα συγκεκριμένα βύσσινα...
      Τα φιλιά μου επίσης και καλή Κυριακή να έχετε οικογενειακώς.

      Διαγραφή
  5. πωωωω και σοκολατα κ μπεϋλις και βυσσινα!! τελειο!ωραιο το μπραουνις! και φιανεται αφρατο φουσκωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα πιο αρωματικά θα έλεγα εγώ Αναστασία μου!
      Μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι, το άρωμα του δεν το είχε χάσει τούτο το μπράουνι!

      Διαγραφή