27.3.17

Ελιόψωμα για όλες τις ώρες

Τα συγκεκριμένα ψωμάκια είναι από τα πιο πετυχημένα αρτοπαρασκευάσματα του τελευταίου καιρού, καθώς έγιναν στα γρήγορα (πάντα όταν κάνω κάτι στα γρήγορα έχει καλύτερο αποτέλεσμα, είναι παρατηρημένο...) μετά από ξαφνικό "φλας" για το τι παίρνουν αύριο μαζί τους, όσοι πάνε σχολείο;
Κάτι που να τρώγεται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες πολυπλοκότητες σε ότι αφορά την μεταφορά τους μέσα στην τσάντα...
Σακουλάκι, ταπεράκι και "έξω από την πόρτα" κατά το κοινώς λεγόμενο :-))
Παρέα μ' ένα φρούτο ή  χυμό καλύπτουν την πείνα ολόκληρης της μέρας.
Ενώ επειδή έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στις ελιές σε κάθε βρώσιμη μορφή τους, θα ήταν σίγουρη και η κατανάλωσή τους!!

Ελιόψωμα με μαράθο, μαραθόσπορο, ούζο και πορτοκάλι


Υλικά για 10-12 ψωμάκια:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα,
80 γραμ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο λιωμένη,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο,
χυμό από το πιο πάνω πορτοκάλι,
1/2 ποτηράκι κρασιού, ούζο,
3/4 ποτηριού χλιαρό νερό,
2 κουταλιές σπόρους γλυκανίσου,
4-5 κοτσανάκια από φρέσκο μάραθο, όχι τα χοντρά μέρη όμως, ψιλοκομμένο,
1 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κουταλάκι ζάχαρη καστανή,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1/2 φλιτζάνι ελιές σε ροδέλες (από βάζο ή αλλιώς ελιές χωρίς κουκούτσι) ξεπλυμένες από την όποια άλμη.

Αρχικά πήρα το ξύσμα και το ανακάτεψα με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Τ' άφησα να σταθούν για λίγο και μετά έριξα μέσα στο μείγμα: το ούζο, το  ελαιόλαδο, τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό από το πορτοκάλι.
Ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.

Κατόπιν έριξα τη μισή ποσότητα από τ' αλεύρια και ανακάτεψα εκ' νέου.
Επόμενη προσθήκη ο μαραθόσπορος, οι μισές κομμένες ελιές και ο ψιλοκομμένος φρέσκος μάραθος.


Μαζί και το χλιαρό νερό και πάλι ανακάτεμα αλλά αυτή τη φορά με το χέρι.
Μετά το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τη μαγιά καλό δούλεμα και πάλι με ελαφρώς λαδωμένο χέρι και τελευταίες οι υπόλοιπες κομμένες ελιές.
Δούλεμα και πάλι για 3-4 λεπτά πάντα με το χέρι.


Ποσότητα όσο ένα μέτριο σε μέγεθος φρατζολάκι (ας πούμε) πλάσιμο, με μια μικρή προσπάθεια οι ελιές να έρχονται προς το εσωτερικού του ψωμιού για να μην ξεραθούν στο ψήσιμο και μετά  το φρατζολάκι μέσα στο ταψί που ήταν στρωμένο με χαρτί ψησίματος.


Και πάντα με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν κατά την διαδικασία "ανεβάσματος" της ζύμης.


Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο τ' άφησα για φούσκωμα για 60 λεπτά και στη συνέχεια τα έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι που άρχισαν να ροδίζουν.


Έσβησα το φούρνο, άφησα την πόρτα στην ανάκληση και μετά από μία ώρα ήταν έτοιμα προς κατανάλωση και φυσικά έτοιμα για να πάνε την άλλη μέρα στο σχολείο να μάθουν γράμματα :-))


Εξαιρετικά απολαυστικά! Αρωματικά!
Ούτε αλμυρά, αλλά ούτε και γλυκά με πολύ ιδιαίτερη υφή στη ζύμη τους!
Κάντε μια δοκιμή. καθώς προετοιμάζονται πάρα πολύ εύκολα.

10 σχόλια:

  1. τελεια!! αφρατα και μπαμπατσικα! μ αρεσει το πορτοκαλι στο ζυμαρι μαζι με την ελια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου και σ' εμάς αρέσουν όλων των ειδών τα ψωμάκια...μεγάλος καημός, τι να λέμε!
      Ταιριάζουν πολύ το πορτοκάλι και οι ελιές όντως, εγώ και όταν φτιάχνω σπιτικές ελιές σχεδόν πάντα βάζω μέσα στο βάζο μου πορτοκαλόφλουδα, φύλλο δάφνης και ρίγανη για τα αρώματα.

      Διαγραφή
  2. Πηνελόπη μου τι ψωμάκια είναι αυτά, τόσο λαχταριστά, αφράτα, με πορτοκάλι, μάραθο και ελιά!!
    Απίθανα, έτσι που μας αρέσουν τα ψωμάκια γενικά δεν θα μένανε μία ώρα στην κουζίνα να κρυώσουν!
    Πολύ ωραία για το σχολείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζεστά μυρίζουν υπέροχα Μάχη μου, αλλά θα έλεγα πως δεν τρώγονται γιατί δεν καταλαβαίνει κανείς στο έπακρο τις διαφορετικές γευστικές νότες.
      Πάντως και 2 ημέρες μετά είναι εξαιρετικά, σε βεβαιώ.
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Αμαλία μου. Και φυσικά χόρτασαν και τις κοιλίτσες χωρίς διαμαρτυρίες :-))

      Διαγραφή
  4. όντως για όλες τις ώρες. είμαι πολύ περίεργη για το τι γεύση θα έχουν με αυτά τα υλικά...σίγουρα ταιριάζουν πολύ!!! θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνον ένας τρόπος υπάρχει να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου Ευαγγελία μου.
      Η δοκιμή τους, την οποία συνιστώ χωρίς καμία επιφύλαξη.

      Διαγραφή
  5. "...να πάνε στο σχολείο να μάθουν γράμματα"!!!
    χαχαχχααχα Μα που τα βρήσκεις βρε Πηνελόπη αυτά??? χαχχαα
    Φανταστική κάθε παρασκευή με ζυμάρι και ελιές. Λατρεμμένα ελιοψωμάκια πολύ αρρωματικά με το μάραθο ! Σουπερ ανοιξιάτικο σνακ για να πάει στο σχολείο!!!

    Φιλιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, τι να μην μάθουν τα ψωμάκια γράμματα Χρυσαυγή μου;
      Τι να κάνουμε καλή μου φίλη, το ρίχνουμε και λίγο στο παραμύθι, για να κάνουμε το κολατσιό περισσότερο απολαυστικό.
      Για σκέψου να επέστρεφε κανένα ψωμάκι, πίσω στο σπίτι και να ήξερε να μου πει και την αλφαβήτα!
      Το είπα και αυτό, μην νομίσεις ότι δεν το είπα...

      Να τα φτιάξεις πάντως (χωρίς πλάκα) γιατί ήταν πραγματικά πολύ ωραία, ειδικά αν οι κοπελιές σου τις τρώνε τις ελιές, όπως το δικό μου το καμάρι.

      Τα φιλιά μου επίσης.

      Διαγραφή