26.5.10

Κεφαλλονίτικη Κρεατόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι

Η φιλή Κική στην Μικρή της Κουζίνα έγραψε την ιστορία της για την Κολοκυθόπιτα με ανοιγμένο στο χεράκι φύλλο που τόσο την έχει συνδυάσει με τις κατά καιρούς επισκέψεις στην Κεφαλλονιά (το δικό μου κατά ¼ καταγωγής νησί). 

Στην Κεφαλλονιά συνηθίζουν πολύ την Μπακαλιαρόπιτα (post έχω βάλει κατά το παρελθόν) αλλά και την Κρεατόπιτα με κομμάτια κρέατος και όχι κιμά, όπως συνηθίζεται ως επί το πλείστον.
Υποσχέθηκα να γράψω τούτη την πίτα λοιπόν, όχι γιατί δεν θα την βρείτε αλλού άμα ψάξετε στο διαδίκτυο, αλλά γιατί τούτη την έφτιαχνε η νόνα μου με τον δικό της τρόπο.
Που οι Κεφαλλονίτες να ξέρετε έχουν ένα άλλο τρόπο, πιότερο «βουρλισμένο» από ούλους τους Επτανήσιους :-))

Χρειάζεστε ψιλοκομμένο κρέας από μπουτάκι αρνίσιο (παλιά έβαζαν από τράγο, αλλά νομίζω πως μυρίζει ιδιαίτερα) και χοιρινό ψαχνό. Θα πλύνετε καλά τα κρεατικά, θα τα ξεκοκαλιάσετε και θα τα κόψετε σε μπουκίτσες (όσο πιο μικρές μπορείτε). Προσωπικά τα πλένω καλά, τα βράζω για κανένα μισάωρο και μετά τα μαδώ με τα χέρια και τα αφήνω στην άκρη.

Σε κατσαρόλα βαθιά βάζω λάδι για σοτάρω ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο και αφού μαραθούν ελαφρά προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεατικά, ελάχιστο αλάτι (θα καταλάβετε γιατί ελάχιστο πιο κάτω), πιπέρι και τα αφήνω να  σωταριστούν μαζί και να πάρουν χρώμα.

Στην συνέχεια ρίχνω ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς φλούδα και σπόρους), ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μια πατάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια, λίγο χυμό ντομάτας, κανέλα και τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί. Ίσως να χρειαστεί λιγάκι επιπλέον υγρό, νεράκι και κρασάκι ανάμεικτα θα κάνουν την δουλειά τους καλά. 
Κατεβάζω από την φωτιά, αφήνω την γέμιση λίγο να χλυάνει και προσθέτω ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι. Τέλος προσθέτω κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομματάκια, ανακατεύω καλά και είμαιε έτοιμη να γεμίσω την πίτα.

Αν φτιάξετε σπιτικό φύλλο, όπως η Κική (οι οδηγίες της είναι πολύ καλές και να μην τις γράφω πάλι), μην ξεχάσετε να βάλετε το ξύδι, μπορείτε δε αντί για ξύδι να βάλετε και κρασάκι. Βοηθούν στο να γίνει το φύλλο τραγανό και πιο νόστιμο.
Εναλλακτικά αν δεν φτιάξετε φύλλο, δοκιμάστε τα έτοιμα του εμπορίου με την ένδειξη χωριάτικο. Νόστιμη θα βγει και με αυτά η πίτα σας.

Το μυστικό είναι το κρέας να είναι ψιλοκομμένο, να βάλετε κρασάκι οπωσδήποτε στο τσιγάρισμά του καθώς και κανέλλα και κεφαλοτύρι. Αν δε, βρείτε πικάντικο Κεφαλλονιάς να το προτιμήσετε.
Καλή σας όρεξη. 
Αφιερωμένο στην Μικρή Κουζίνα και τα καλούδια που με μοναδικό τρόπο δημιουργεί και περιγράφει.

Φωτογραφίες και πληροφορίες, αλλά και ιστορίες και έθιμα για το νησί, θα βρείτε στον Κεφαλλονίτη, αξίζει να τον επισκεφθείτε.

21 σχόλια:

  1. Άψογο! Θα πάω το καλοκαίρι στην Κεφαλλονιά και θα το τιμήσω ιδιαίτερα αυτό το πιάτο!

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωω! Τι τιμή! Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη που έκανες τον κόπο να τη γράψεις! Ομολογώ, ότι την 1η φορά που είχα πάει (και που δεν είχα περάσει ιδιαίτερα καλά) είχα δοκιμάσει κρεατόπιτα και δεν μπορώ να πω ότι είχα ενθουσιαστεί. Ο λόγος είναι ότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το κρέας, το οποίο στην πίτα ήταν σε μεγάλα κομμάτια, ή ήταν το όλο σκηνικό που είχαμε χαλαστεί εντελώς. Το τιπ που δίνεις όμως, (βράσιμο και μάδημα) με κάνει να αναθεωρώ την άποψή μου τόσο πολύ, που θα την δοκιμασω όπως λες. Είμαι σίγουρη πως έτσι θα μου αρέσει! Τα 'χω βάλει με τις πίτες τελευταία και θα την κάνω σε πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κantare, σε μέρη που δεν είναι άκρως τουριστικά, θα το βρεις και σε μεγάλες ποσότητες! Η μερίδα κάνει για 2 θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ταχύτατη Κικίτσα...δεν σε προλαβαίνω πια. Το κρέας πρέπει να είναι ψιλοκομμένο καλή μου, αλλιώς μοιάζει άκομψο σαν "αγκωνάρι"!
    Άμα την φτιάξεις να μας πεις αν σου άρεσε τελικά.
    Φιλιά πολλά στο Τζάντε.
    Εχω χρόνια να έρθω, αλλά εγώ είχα περάσει καλά, κι' ας είχα δυσκολευτεί να βρω δωμάτιο Αύγουστο μήνα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ όπως η Κική είχα φάει πριν πολλά χρόνια στην Κεφαλλονιά την πίτα και δεν....αν θυμάμαι καλά κάτι από τα μυρωδικά της την έκανε πολύ κακή θα μπορούσα να πω.
    Σε ευχαριστούμε Πηνελόπη για τη συνταγή και όπως ξέρεις εγώ τις δοκιμάζω!!
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή μου το ξέρω και σ' ευχαριστώ και κάθε φορά που γράφεις πως σου φάνηκε τελικά.

    Εκείνο που μπορεί να σε "είχε" χαλάσει ήταν η γεύση του κρέατος, αν ήταν τράγος και όχι αρνί.
    Κατά τ' άλλα η κανελίτσα απαραίτητα γιατι κάνει την διαφορά όπως άλλωστε και στον κιμά για τα μακαρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο ... μπράβο !!!
    Πολύ ωραίες οι οδηγίες σου :)))
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Αστέρι μου.
    Είναι όπως των περισσοτέρων νομίζω μιας και προσπαθούμε να κάνουμε την κουζίνα για όλους "εύκολο" άθλημα.
    Σήμερα αν έχω χρόνο το απόγευμα λέω να κάνω τα ντονατς σου. Για να δούμε αν θα προκάμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη καλέ! Ξέρεις οτι η Κεφαλονιά είναι το αγαπημένο μου νησί, το λάτρεψα, θα πάω να δω το Κεφαλονίτη που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σχόλιο που μου άφησες με προβλημάτισε εύχομαι να μην είναι κάτι άσχημο.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα ...απο τα Γρεβενά!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ κρεατόπιτα και δεν έφαγα ποτέ!
    Ευκαιρία να δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάω τώρα να δω τις φωτό...Ωραία ακούγεται πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχτίδα μου, η Κεφαλλονιά είναι ωραίο νησί όντως και μέχρι πριν από μερικά χρόνια αντιστεκόταν σθεναρά στον πολύ τουρισμό. Την τελευταία βέβαια 10ετία, αυτό έχει αλλάξει και έχει αρχίσει να συναγωνίζεται την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, αλλά έχει μέρη πολύ όμορφα αν την ψάξει κανείς περισσότερο.

    Όσο για τον "Κεφαλλονίτη" να διαβάσετε τις ιστορίες που αναφέρει για πολλά γνωστά πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λασκαράτος και άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Ξανθή μου, όχι καλή μου δεν είναι "άσχημο" αλλά θα είναι δύσκολο πολύ σίγουρα! Θα τα πούμε κατ' ιδίαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δήμητρα, εσύ που κάνεις τόσα ωραία πράγματα με τα μανιτάρια... μην αντισταθείς σε μια απλή διαδικασία για κρεατόπιτα!
    Και τώρα που το σκέφτομαι ίσως να μπορούσε να γίνει και ένας καλός συνδυασμός των υλικών...
    Χοιρινό ψιλοκομμένο με μανιτάρια και τυράκι σκληρούτσικο. Κάτι μου κάνει κλικ εδώ, αλλά θέλει τον σχετικό πειραματισμό του :-))
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρτάνις μου οι φωτογραφίες από την Κεφαλλονιά, δίνουν μια πρώτη αίσθηση και το συγκεκριμένο site είναι αρκετά καλοστημένο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα αν θελήσεις να ψάξεις περισσότερο.
    Καλημέρα εκεί μακριά στα ξένα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και εγώ περιέργως, δεν έχω φάει ποτέ κρεατόπιτα, αν και έχω πάει δυο φορές στην Κεφαλλονιά. Φαίνεται πολύ νόστιμη η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Big Mama εκπλήσσομαι λιγάκι. Εσύ με τόση πείρα στην κουζίνα, δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ κρεατόπιτα.
    Πέραν την Κεφαλλονίτικης, να σας θυμίσω ότι υπάρχει και Χανιώτικη Τουρτό - πίττα που γίνεται με αρνάκι υπόλοιπο από την Λαμπρή και συνηθίζεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα, καθώς και η κλασσική με κυμά.
    Άστε που με υπόλοιπο κυμά απο τα μακαρόνια μπορείτε εύκολα να κάνετε γρήγορη τάρτα ή κις λορέν ή μπουρέκια με φύλλο ή ζύμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν και δεν είμαι πολύ του κρέατος, η κρεατόπιτα μ' αρέσει πολύ! Και δεν έχω φτιάξει ποτέ με αρνί, ευκαιρία με τη συνταγή σου να φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή μου Ανεράϊδα, αυτού του είδους η κρεατόπιτα είναι πιότερο φαγάκι, παρά πίτα για σνακ. Να την κάνεις εάν έχεις διάθεση και νομίζω πως θα είναι μια άλλη εμπειρία για σένα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ θερμά για την αναφορά σας σε τούτην την συνταγή, αγαπητό www.food.gr
    (http://www.food.gr/weekblogs/31/εβδομάδα-24-30-μαϊου-2010-food-gr/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή