Με τα αρωματικά και τα μπαχαρικά έχω μια ιδιαίτερη σχέση και φαντάζομαι πως όλοι όσοι ασχολούνται με την κουζίνα, την ίδια σχέση μάλλον έχουν.
Αλλά μου έχει τύχει να φάω φαγητό σε εστιατόριο ή σε σπίτι που να είναι παντελώς άνοστο μιας και η έλλειψη αυτών των συστατικών το οδήγησαν στο άχαρο αποτέλεσμα.
Θυμάμαι γειτόνισσα στο πατρικό μου, παλιά νοικοκυρά, να λέει στην μάνα μου: μα πως είναι δυνατόν να έχουν όλα τα φαγητά σου άλλο άρωμα!
Η γυναίκα αυτή δεν είχε "καμμία σχέση" με τα μπαχάρια! Ότι και να της έλεγε η έρμη η μάνα μου, όλο "Ναι" έλεγε...αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούσε αυτό που έπρεπε!
Έτσι, κάθε φαγητό που μαγειρεύω, κάθε γλυκό που φτιάχνω πρώτα το σκέφτομαι σε συνδυασμό με τα αρώματά του και μετά προχωρώ στη πρακτική εφαρμογή :-))
Κεφτεδάκια όλοι έχετε φτιάξει και όλοι έχετε μαγειρέψει...αλλά σαν της γιαγιάς ή της μάνας σας σπάνια βρίσκετε.
Κι' εγώ χθες αυτές τις δύο είχα στο μυαλό μου (όχι ότι δεν τις έχω και συνέχεια δηλαδή..) και όταν είπα να φτιάξω το φαγητό της επόμενης μέρας θυμήθηκα την μυρωδάτη σάλτσα δυόσμου-ντομάτας που σκάρωναν το καλοκαίρι για να συνοδέψουν μεγάλους τηγανιτούς κεφτέδες
Για μένα όχι όμως τούτη την φορά στο τηγάνι.
Στον φούρνο για πιο υγεινό φαγητό και με λιγότερο μπελά.
Οπλιστείτε λοιπόν με: κιμά, κρεμμύδια, ντομάτες, ψωμάκι ή παξιμάδι, μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μπόλικο δυόσμο και πάμε...
1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
3 μέτριες ντομάτες σφιχτές και ώριμες ψιλοκομμένες με το μαχαίρι (χωρίς πολύ φλούδα και σπόρους)
2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλη φέτα ψωμί (της αρεσκείας σας - εγώ έβαλα δικό μου ζυμωτό) ή 2 μέτρια παξιμάδια βρεγμένα και στημένα,
1 αυγό,
1/2 κουταλάκι πάπρικα,
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 ξύλο κανέλλας
1/4 κουταλάκι ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
λίγο αρωματισμένο ξύδι (κάνει πιο αφράτους τους κεφτέδες)
αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας αλλά μην το παρακάνετε)
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό
Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τον κιμά, το μουλιασμένο (και στραγγισμένο) ψωμί ή παξιμάδι, το αυγό, την μισή ποσότητα του κρεμμυδιού λιωμένη όμως στο multi με ελάχιστο λάδι ή αρωματισμένο ξύδι, το λιωμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την πάπρικα και το ένα κουταλάκι δυόσμο. Ζυμώνετε καλά για αρκετή ώρα με τα χέρια ώστε να ενωθούν τα υλικά. Και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα του κρεμμυδιού ψιλοκομμένο, χωρίς να το έχετε λιώσει στο multi, να σοταριστεί. Στην συνέχεια ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύλο της κανέλλας, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την ζάχαρη, τη δεύτερη κουταλιά δυόσμου και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνετε το μείγμα της σάλτσας να βράσει 6-7 λεπτά.
Σε πυρέξ ή άλλο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο, βάζετε τα κεφτεδάκια πλασμένα σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, κόβετε και 2-3 πατάτες σε μικρούς κύβους. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια τα περιχύνετε με την σάλτσα. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς με αέρα και από καιρό σε καιρό γυρίζετε με την βοήθεια ενός κουταλιού τα κεφτεδάκια σας. Ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι (μπορεί και όχι) στο ενδιάμεσο του ψησίματος, αν δείτε ότι οι πατάτες "κρατάνε" ακόμη. Κλείνετε τον φούρνο αφήνετε να σταθεί και μετά από 20 λεπτά είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Η μυρωδιά του νομίζω πως θα δικαιώσει την επιλογή σας, να το φτιάξετε.
Καλή απόλαυση.
Αλλά μου έχει τύχει να φάω φαγητό σε εστιατόριο ή σε σπίτι που να είναι παντελώς άνοστο μιας και η έλλειψη αυτών των συστατικών το οδήγησαν στο άχαρο αποτέλεσμα.
Θυμάμαι γειτόνισσα στο πατρικό μου, παλιά νοικοκυρά, να λέει στην μάνα μου: μα πως είναι δυνατόν να έχουν όλα τα φαγητά σου άλλο άρωμα!
Η γυναίκα αυτή δεν είχε "καμμία σχέση" με τα μπαχάρια! Ότι και να της έλεγε η έρμη η μάνα μου, όλο "Ναι" έλεγε...αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούσε αυτό που έπρεπε!
Έτσι, κάθε φαγητό που μαγειρεύω, κάθε γλυκό που φτιάχνω πρώτα το σκέφτομαι σε συνδυασμό με τα αρώματά του και μετά προχωρώ στη πρακτική εφαρμογή :-))
Κεφτεδάκια όλοι έχετε φτιάξει και όλοι έχετε μαγειρέψει...αλλά σαν της γιαγιάς ή της μάνας σας σπάνια βρίσκετε.
Κι' εγώ χθες αυτές τις δύο είχα στο μυαλό μου (όχι ότι δεν τις έχω και συνέχεια δηλαδή..) και όταν είπα να φτιάξω το φαγητό της επόμενης μέρας θυμήθηκα την μυρωδάτη σάλτσα δυόσμου-ντομάτας που σκάρωναν το καλοκαίρι για να συνοδέψουν μεγάλους τηγανιτούς κεφτέδες
Για μένα όχι όμως τούτη την φορά στο τηγάνι.
Στον φούρνο για πιο υγεινό φαγητό και με λιγότερο μπελά.
Οπλιστείτε λοιπόν με: κιμά, κρεμμύδια, ντομάτες, ψωμάκι ή παξιμάδι, μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μπόλικο δυόσμο και πάμε...
1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
3 μέτριες ντομάτες σφιχτές και ώριμες ψιλοκομμένες με το μαχαίρι (χωρίς πολύ φλούδα και σπόρους)
2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλη φέτα ψωμί (της αρεσκείας σας - εγώ έβαλα δικό μου ζυμωτό) ή 2 μέτρια παξιμάδια βρεγμένα και στημένα,
1 αυγό,
1/2 κουταλάκι πάπρικα,
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 ξύλο κανέλλας
1/4 κουταλάκι ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
λίγο αρωματισμένο ξύδι (κάνει πιο αφράτους τους κεφτέδες)
αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας αλλά μην το παρακάνετε)
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό
Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τον κιμά, το μουλιασμένο (και στραγγισμένο) ψωμί ή παξιμάδι, το αυγό, την μισή ποσότητα του κρεμμυδιού λιωμένη όμως στο multi με ελάχιστο λάδι ή αρωματισμένο ξύδι, το λιωμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την πάπρικα και το ένα κουταλάκι δυόσμο. Ζυμώνετε καλά για αρκετή ώρα με τα χέρια ώστε να ενωθούν τα υλικά. Και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα του κρεμμυδιού ψιλοκομμένο, χωρίς να το έχετε λιώσει στο multi, να σοταριστεί. Στην συνέχεια ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύλο της κανέλλας, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την ζάχαρη, τη δεύτερη κουταλιά δυόσμου και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνετε το μείγμα της σάλτσας να βράσει 6-7 λεπτά.
Σε πυρέξ ή άλλο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο, βάζετε τα κεφτεδάκια πλασμένα σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, κόβετε και 2-3 πατάτες σε μικρούς κύβους. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια τα περιχύνετε με την σάλτσα. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς με αέρα και από καιρό σε καιρό γυρίζετε με την βοήθεια ενός κουταλιού τα κεφτεδάκια σας. Ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι (μπορεί και όχι) στο ενδιάμεσο του ψησίματος, αν δείτε ότι οι πατάτες "κρατάνε" ακόμη. Κλείνετε τον φούρνο αφήνετε να σταθεί και μετά από 20 λεπτά είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Η μυρωδιά του νομίζω πως θα δικαιώσει την επιλογή σας, να το φτιάξετε.
Καλή απόλαυση.
Εχεις απόλυτο δίκιο για τα αρωματικούλια. Κάνουν θαύματα αν τα χρησιμοποιείς σωστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ξελίγωσες Πηνελόπη μου! Αγαπημένο μας φαγάκι!
Καλή σου μέρα!
Καλημέρα!! Αυτό της μαμάς ή της γιαγιάς πάντα ισχύει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κόρη μου λέει μα για΄τι εγώ δεν μπορώ να πλησιάσω τα κεφτεδάκια της γιαγιάς;;λες να έχουν και την αγάπη μέσα;;
Αμ το άλλο να κάνεις τόσο κόπο και να μην είναι νόστιμο;; πριν χρόνια σε σπίτι που θέλησαν να μας τραπεζώσουν έφαγα τα πιο άνοστα γεμιστά κι ακόμα δεν έχω καταλάβει το γιατί;;
Φιλάκια
Έχεις απόλυτο δίκιο. Τα φαγητά τα θέλουν τα αρωματικά τους γιατί αλλιώς δεν έχουν γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα κεφτεδάκια
Καλημερούδια
ΕΥΓΕ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα το μέτρο και ο συνδυασμός των αρωμάτων είναι ο δικός μου μπούσουλας στην κουζίνα Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγες φορές έχω ξεφύγει από αυτόν τον δικό μου κανόνα και την έχω πατήσει θα έλεγα!
Πολλές καλημέρες και από μένα!
Πάντα η αγάπη για τους δικούς μας, βγαίνει μέσα απο τις κατσαρόλες μας, Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά αν την αγάπη αυτή τη συνδυάζεις με τους μη παρόντες... τότε οι γεύσεις με την πατίνα του χρόνου πάνω τους, γίνονται ακόμη πιο ιδανικές και νόστιμες!
Έτσι να πεις στην Αρτεμούλα...θα το καταλάβει πολύ-πολύ αργότερα!
Ευχαριστώ σε Αστερομαράκι μου. Πολύ καλή σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστε έπρεπε να γράψω για "αλμυρά" πράγματα για να κάνεις Δημήτρη μου, την εμφάνισή σου...
Καλημέρα φίλε.
αγαπημενα κεφτεδακια, οταν δε ειναι και τοσο αρωματικα..τρωγονται στην στιγμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήKoοκκινιστό χωρίς κανέλα δείχνει νοικοκυρά τεμπέλα έλεγε η γιαγιάκα μου!!! Πότε θα σμίξουμε τα μπαχάρια μας βρε Πηνελόπη μου...ανυπομονώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και το μέγεθος που βοηθάει Ειρήνη μου. Τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, δίκιο είχε η γιαγιάκα σου Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοκκινιστό χωρίς κανέλα...είναι να σου φέρνει τρέλλα!
Θα συμφωνήσω κι εγώ πως τα αρωματικά κάνουν το φαγητό μας να ξεχωρίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λατρεύω να πειραματίζομαι με αυτά και να δημιουργώ τους δικούς μου συνδυασμούς.
Η πιατέλα με τα κεφτεδάκια πειρασμός μεγάλος! :)
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου. Πιστεύω ότι θα έχει γίνει αντιληπτό ότι είμαι φανατική της σχολής των μπαχαρικών!Τώρα δηλώνω και φανατική των κεφτέδων που από πολύ μικρή τους προτιμώ από το κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δικά σου κεφτεδάκια δεν είναι μόνο αρωματικά αλλά και ελκυστικότατα. Πολλά φιλιά.
Η αγάπη του Δημήτρη , στα κεφτεδάκια του βάζει πάντα δυόσμο..υπέροχο φαγάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καταλαβαίνω Ελένη μου, μία από τα ίδια και αν το φαγητό ή το γλυκό δεν μυρίζουν ωραία, έχουν χάσει την μισή τους μαγεία. Η άλλη μισή είναι η εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και σε σένα καλή μου.
Αμ, τον καταλαβαίνω καλά τον κο Δημήτρη Αχτίδα μου. Το άρωμα του δυόσμου σε τέτοια φαγάκια είναι συναρπαστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ σας εύχομαι.
Πηνελόπη μου η σωστή χρήση των αρωματικών είναι το μεγάλο μυστικό της καλής σπιτικής κουζίνας! Και δεν έχεις πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα... Κάθε άλλο! Μας τρελαίνεις κάθε φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Πηνελόπη μου!Τι άρωμα τι γεύση είναι αυτή!Καλημέρααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Αγγελική μου για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς μοιράζομαι μαζί σας, αυτά που μου αρέσουν.
Φιλιά πολλά.
Σκοτεινούλα, τα αρωματικά και τα βότανα κάνουν θαύματα. Και τα μπαχαρικά επίσης! Οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά μ' αυτά και που έχουν πείρα ξέρουν τόσα πολλά που όταν τους ακούω απλώς αναρρωτιέμαι που πάει τόσος πλούτος γνώσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή σου μέρα.
Καλημέρα Μάρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι όντως το άρωμα είναι γαργαλιστικό και πρέπει να σημειώσω μιας και δεν το ανέφερα καθόλου ότι και οι πατατούλες έγιναν νοστιμότατες μέσα στην σάλτσα. Ο κανακάρης μου τις "τσάκισε".
Αρωματικά κεφτεδάκια, πεντανόστιμα! Τα μπαχαρικά τα λατρεύω σαν κι εσένα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά ψάχνω συνδυασμούς και αρώματα οσμίζοντάς τα ή και γεύοντάς τα πριν τα χρησιμοποιήσω.
Καλή σου ημέρα!
Αμάν Πηνελόπη μου... τέλεια τα κεφτεδάκια σου!!!! Κάπως έτσι τα έφτιαχνε και η γιαγιά μου και μοσχομύριζε η κουζίνα!!! ...τελικά έχουμε ταύτιση απόψεων...γεια στα χεράκια σου!!!! Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαινόμαστε Ζαμπία μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταλαβαινόμαστε και το ξέρω!
Πολύ καλημέρα εύχομαι και καλό ΣΚ.
Ευχαριστώ σε Κική μου... οι παλιές νοικοκυρές που συνήθιζαν να έχουν τα φρέσκα μυριστικά μέσα στις αυλές τους και τα μπαλκόνια τους, ήξεραν πολύ καλά τον λόγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πάντα πριν φάω κάτι το μυρίζω, ας το έχω φτιάξει εκατό φορές!!! Με τα σωστά αρωματικά, ένα φαγητό απογειώνεται!!! Καλό ΣΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς αγαπητή Μανουσίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό ΣΚ επίσης.