17.9.11

Mεσογειακά αλμυρά μπισκότα

Όλα τα παιδάκια είναι πια στα θρανία τους.
Και τα δικά μου το ίδιο. Και το μικρό και το μεγάλο, oπότε το πρόβλημα της διατροφής έχει πάρει και πάλι την διάσταση της “ανησυχίας: τι θα πάρουν μαζί τους αύριο”;
Γιατί  καλά εγώ μπορώ να τρώω σαλάτες μέχρι να βελάξω :-)) αλλά με τούτα τα παιδάκια τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Για τον μικρό, το έχουμε κάπως λύσει το πρόβλημα, αφού ο παιδικός σταθμός του προσφέρει δεκατιανό και μεσημεριανό, τα υπόλοιπα τα ρυθμίζουμε όταν η μαμά είναι παρούσα!
Με τον μεγάλο όμως;
Έτσι πρέπει να σπάω το κεφάλι μου κάθε τρεις και λίγο για λύσεις εύκολες σε μεταφορά και με άνεση κατανάλωσης. Οπότε τα σπιτικά σνάκς, τα σαντουϊτσάκια με διάφορες συνθέσεις και τα φρούτα είναι οι επιλογές μου. Γιατί το «ταπεράκι» εδώ δεν «παίζει».

Σ’ αυτά λοιπόν τα πλαίσια των υπαρξιακών μου αναζητήσεων, σκάρωσα προχθές τούτα τα σκανδαλιάρικα, που ελλείψει ονόματος, εγώ τα είπα μπισκότα μεσογειακά.

Χρειάζεστε:
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το πιρούνι,
100 γραμμάρια γλυκιά γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 φλιτζάνι ξινόγαλο (εάν δεν έχετε, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα διαβάζοντας εδώ, η Μαρία το λέει πολύ ωραία, με ξύδι, είτε αντί για ξύδι με το χυμό από μισό λεμόνι)
2 μικρά αυγά,
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κομματάκι αφού έχετε αφαιρέσει φλούδα και σπόρους,
1 κουταλάκι ρίγανη,
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
½ φρεσκό-τριμμένο πιπέρι (έχω πάντα τριών λογιών πιπέρια μέσα σε μύλο έτοιμο για χρήση)
1 κουταλάκι κοφτό μπεϊκιν,
1 κουταλάκι κοφτό ξηρή μαγιά,
και 2 φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τρίβετε τα τυριά μέσα σε βαθύ μπολ. 
Σπάτε στην συνέχεια τ’ αυγά και ρίχνετε μέσα το ξυνόγαλο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη.
Κατόπιν μέσα στο μείγμα ρίχνετε το λάδι, τα κομματάκια ντομάτας και ενώνετε επίσης. 
Τελευταία μπαίνουν στο μείγμα: το μπεϊκιν, η μαγιά και το αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα.
Αφήνετε τον χυλό να σταθεί κανένα 10-λεπτο και στην συνέχεια μ’ ένα βαθύ κουτάλι μοιράζετε το μείγμα σε δύο ταψιά μεγάλα του φούρνου που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο. 
Αφήνετε ένα εύλογο διάστημα ανάμεσα στις κουταλιές γιατί τα μπισκότα θα απλώσουν ελαφρώς.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο και με αέρα, για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Ζεστά και κρύα είναι βέβαιο ότι είναι πολύ νόστιμα. Ενώ οι παραλλαγές με λαχανικά μπορούν να γίνουν σίγουρα. Τριμμένο καρότο, σοταρισμένο και ψιλοκομμένο σπανάκι, κρεμμυδάκια τηγανιτά σε μικρές ροδέλλες μαζί με κεφαλοτύρι θα είναι μάλλον η επόμενη εκδοχή μου, καθώς την σκέφτηκα το βράδι (τότε μου έρχονται όλα τα ωραία). Ενώ όσα μείνουν μπορείτε να τα κάνετε "σάντουϊτς" βάζοντας ανάμεσα σε δύο μια καλή φέτα τυρί μαλακό, να τα ζεστάνετε και να τα απολαύστε με ένα ποτηράκι παγωμένη μπύρα.


Καλή σας απόλαυση αν αποφασίσετε να φτιάξετε.

29 σχόλια:

  1. Να σαι καλά Pansofix! Είναι όντως νόστιμα και σκαρώνονται και πολύ γρήγορα :-))
    Καλό Σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσε..είναι απο τα τσιμπολογήματα που τρώω με φαντισμό.Αντιγράφω τη συνταγή και ΣΙΓΟΥΡΑ θα την δοκιμάσω αύριο κι όλας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι νοστιμοτατα,ευκολα και εξαφανιζοντε με την μια..καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα σου φέρω αληθινό ξινόγαλο από αυτό που έφτιαξα στο χωριό ( θα δεις σύντομα) θα μου φτιάξεις κουλουράκια;;
    Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Super τα Μεσογειακά σου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ααααααχ Penelope μου...φαίνονται υπέροχα και φαντάζομαι πόσο νόστιμα θα είναι σε σάντουιτς με τυρί. Ό,τι πρέπει για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο... νόστιμα και υγιεινά!!! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη μου με τέτοια φαντασία που έχεις στην κουζίνα, σιγά μην έχεις πρόβλημα με το τι θα πάρουν τα τυχερά αγόρια σου μαζί τους! Υπέροχη η ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λουκουμάκι είναι τα αλμυρά μπισκοτάκια, κι έχουν και το προνόμιο να μην ανεβάζουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα να πεινάμε πάλι όταν αυτή πέφτει. (όπως κάνουν τα γλυκά)
    Κάνω κάτι παρόμοιο, αλλά προσθέτω γλυκάνισο και βρώμη, και παπαρουνόσπορο από πάνω!

    Καλό μας χειμώνα κυρία Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ αύριο δεν θα γυρίσω στα θρανία αλλά στα γραφεία της δουλειάς και πολύ θα ήθελα μερικά τέτοια μπισκότα για να παίρνω δύναμη!

    Όπως το λες, μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές και επίσης είναι μια τέλεια ιδέα για να αξιοποιούμε περισσεύματα λαχανικών και άλλων ίσως υλικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα! Πολύ λαχταριστά μου φαίνονται και ο,τι πρεπει για το σχολικό τσαντάκι! Αν δεν με πιάσουν οι τεμπελιές μου θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοπελιά μου θαυμάσια τα μεσογειακά σου...
    Πέρασε από το blog μου, κι αν σ' ενδιαφέρει κάνε παιγνίδι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτι τέτοια ψάχνω αυτές τις μέρες για τα μικρά!

    Θα τα φτιάξω μες την εβδομάδα σίγουρα.

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία μπισκότα κι εύκολα.
    Οτι πρέπει για σνακ για μικρούς και μεγάλους
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχτίδα μου γλυκειά, τώρα που ηρεμίσατε λίγο με την Κλοντή, είμαι σίγουρη ότι θα κάνεις τις δοκιμούλες σου.
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έτσι που τα λες Γωγώ μου. Κι' αν πέσεις σε καλόφωγα παιδάκια, θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα.
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξανθή μου, με το "ανταλλακτικό" σύστημα θα πορευτούμε στο μέλλον να είσαι σίγουρη! Θα μου δίνεις ξυνόγαλο και τραχανά και θα σου φτιάχνω μπισκότα και σούπες...
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να 'σαι καλά Αστερομαράκι μου, αντεύχομαι για μια καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κική μου και τα μεγάλα παιδιάκια που το ζέσταναν στο φούρνο το μικρό-κυμάτων την επομένη, μια χαρά τα καταβρόχθησαν τα σαντουϊτσάκια για συνοδεία στο καφεδάκι τους!
    Πολύ καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγγελική μου καλή, είναι κάτι ώρες που "κολλάω" και δεν μπορώ όχι να σκεφτώ μα ούτε και να μπω στην κουζίνα :-))
    Είναι πάλι κάτι άλλες που απορώ με την όρεξη και την διάθεσή μου :-)))
    Πολλά φιλιά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έφη μου, πολύ ωραία η ιδέα σου με τον γλυκάνισο και την βρώμη.
    Αν και ο "δάσκαλος" είναι δύσκολος με κάτι τέτοιους συνδυασμούς θα το κάνω το πείραμα.
    Καλό φθινόπωρο και ελπίζω να καλυτερέψουν τα πράγματα για σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να 'σαι καλά Κική μου. Ιδέες για να πορευόμαστε και να διευκολυνόμαστε τις λέω εγώ αυτές :-))
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σκοτεινούλα, καλή δύναμη.
    Κι εμείς κάπως έτσι τα καταφέραμε...με την επιστροφή. Είναι πολύ προσαρμοστικό όν ο άνθρωπος, μην νομίζεις...και πόσο μάλλον ο/η Αθηναίος/α.
    Καλή εβδομάδα και οι παραλλαγές όλες μέσα στα επόμενα πειράματα θα είναι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αμαλία μου, ειδικά από εσένα αν τα κάνεις, θα περιμένω απάντηση για να δω αν η φιλεναδίτσα μας θα τα τιμήσει.
    Καλή εβδομάδα και με δύναμη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να σαι καλά Vita μου.
    Ευχαριστώ σε για την πρόσκληση και θα δω τι μπορώ να κάνω για ν' ανταποκριθώ.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να την αξιοποιήσεις Έφη μου τούτην την συνταγούλα, νομίζω πως θα είναι καλό για το κολατσιό τους στο σχολείο.
    Πολύ καλή μέρα και καλή εβδομάδα με αντοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχα τα μπισκοτάκια, η παραλλαγή με το κρεμμύδι και το κεφαλοτύρι θα είναι τέλεια!!!! Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έτσι λέω κι' εγώ Μανουσίνα μου. Ότι και αυτή η εκδοχή-παραλλαγή αξίζει την δοκιμή της σύντομα.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή