Αποχή από τα κρεατικά μιας και τις μέρες των Χριστουγέννων πάλι πολλά θα γευτούμε από αυτά.
Προτιμώ σαφώς τα μεζεδάκια που έχουν σαν πρώτη ύλη κάποιο μέλος της θαλασσινής κοινωνίας (σικ) κι’ ας μην καταφέρνω να τα έχω πάντα την ώρα που τα επιθυμώ.
Το αρωματικό μου γαριδο-πίλαφο όμως τούτη την φορά έγινε τέλειο και γι’ αυτό σας το γράφω.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1 πακέτο γαρίδες μεγάλου μεγέθους (καθαρισμένες τούτη την φορά για ευκολία)
1 μεγάλη ντομάτα χωρίς τους σπόρους της κομμένη σε κύβους,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 ποτηράκι κρασί λευκό,
3 κουταλιές σάλτσα ή τσάτνυ από: βύσσινα, κράνα, δαμάσκηνα ή ανανά. Κάτι δηλαδή γλυκό αλλά και ελαφρώς ξινό ταυτόχρονα, γιατί αυτό θα κάνει την διαφορά στη γεύση.
Φρεσκό-τριμμένο πιπέρι, αλάτι, τζίντζερ σκόνη και πάπρικα γλυκιά.
1 ποτήρι ρύζι καστανό ή μπασμάτι (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
1 ποτήρι σπιτικό ζωμό ή απλώς ζεστό νεράκι.
Ξεπαγώνετε τις γαρίδες, τις ξεπλένετε καλά και τις αφήνετε για 15 λεπτά μέσα σε ξυδόνερο.
Σε κατσαρόλα βαθιά βάζετε ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι περίπου) για να σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την σκελίδα του σκόρδου. Όταν πάρει να γυαλίζει, αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε μέσα και την κομμένη ντομάτα μαζί με ελάχιστο νεράκι. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνετε μέσα τις γαρίδες (αφού τις έχετε στραγγίζει από το ξυδόνερο). Μπαίνουν πλέον και τα υπόλοιπα υλικά: μαϊντανός, τσάτνυ, κρασί καθώς και τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Τα υλικά όλα μαζί βράζουν για 6-7 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνετε και το ρύζι Συμπληρώνετε με το ζωμό ή το νερό και αφήνετε και πάλι να βράσουν χαμηλώνοντας την φωτιά. Λίγο πριν το τέλος σβήστε τελείως την φωτιά και αφήστε το ρυζάκι στην ησυχία του, να πιει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό.
Σερβίρετε και απολαύστε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί.
Πηνελόπη μου είδα γαρίδες και ήρθα,πως λέμε είδα φώς και μπήκα ε κάτι τέτοιο.Επειδή οι γαρίδες μ΄αρέσουν πάρα πολύ σίγουρα θα δοκιμάσω και την δικιά σου συνταγή,να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι γαρίδες βγάζουν πολύ νόστιμο ζουμί με ότι να την συνοδεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Νόστιμο ακούγεται, εκεί με το τσάτνευ με έστειλες...και νομίζω ότι έχω και το ιδανικό...-;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Πηνελόπη μου τα θαλασσινά τα λατρεύω, ο μικρός μας όμως δεν τα τρώει με τίποτα οπότε ή θα πρέπει να φτιάξω 2 φαγητά ή θα απέχω κι εγώ! Όταν κατέβετε θα σας πάω να πάρετε γαρίδες ντόπιες όχι πολύ μεγάλες αλλά με τόση νοστιμιά που δεν περιγράφεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω, ζημιά... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καταλαβαίνω Ροδάνθη μου και σε μένα αρέσουν ιδιαίτερα. Αν κάνεις τελικά την δοκιμή να μας πεις πως σου φάνηκε και αυτό το πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Mari μου ειδικά εάν χρησιμοποιήσεις φρέσκιες τα αποτελέσματα είναι άκρως γευστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες τώρα πια από εμένα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάνα μου Εφη, το τσάτνευ είναι που δίνει την γευστική νότα που θέλουμε, παρέα βέβαια με τα σχετικά μπαχαρικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις Λίλα μου...2 φαγάκια πάντα. Αμα θέλουν οι μισοί να φάνε κάτι που οι άλλοι δεν το τρώνε, έτσι θα κάνουμε. 2 φαγάκια σε μικρότερες ποσότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω ακούσει για τις γαρίδες Κοιλάδας, οπότε όταν βρεθούμε προς τα κει θα το "δούμε" από κοντά το θέμα :-)
Καλημέρα εύχομαι.
Νόστιμη ζημιά όμως Theorema :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο φαγακι! Από τα αγαπημενα μου με γαριδουλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό προχθές που είδα τις γαριδοσουπίτσες κ.λπ της Ελένης, γαρίδες "σχεδιάζω" με το νου, ήρθες και με αποτέλειωσες με γαρίδες "a la chutney"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν παίζεσαι Πηνελόπη μου.
Αρωματικότατο πιλάφι!
Χώσε ένα μπωλάκι στην κατάψυξη, κάποια πεινασμένη ψυχή θα περάσει από κει γύρω.
Στις γαρίδες, έχεις δίκιο ταιριάζει το γλυκόξινο! Πολύ μ' αρέσει κι αυτή η συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου. Κι' εγώ τις αγαπώ ιδιαίτερα και έτσι έγιναν πολύ νόστιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαρίδες "a la chutney" αμ δεν τον είχα σκεφτεί έτσι τον τίτλο Ζαμπία μου. Έχεις δίκιο, αλλά όπως και να το πεις ήταν από τα πιο τέλεια φαγάκια του τελευταίου καιρού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαπεράκι την επόμενη φορά σίγουρα...
Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Βαγγελιώ. Την διαφορά μάλλον την έκανε το "ελαφρύ μαγείρεμα" του chutney με τις γαρίδες παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή εύχομαι και με το καλό στα Χριστούγεννα που είναι μακριά μόλις 7 μέρες.