Η αποχή μου από την κουζίνα κράτησε ακριβώς μια εβδομάδα.
Εκτός από τα μελομακάρονα που έφτιαξα, μέσα στην κουζίνα μου για μια εβδομάδα δεν ψήθηκε παρά μονάχα ελληνικός καφές!
Εκτός από τα μελομακάρονα που έφτιαξα, μέσα στην κουζίνα μου για μια εβδομάδα δεν ψήθηκε παρά μονάχα ελληνικός καφές!
Θα μου πείτε: και καλά, τι τρώγατε;
E, είχαμε προνοήσει… ενώ είχαμε ταυτόχρονα και τα τυχερά μας από τις συγγενικές πηγές!
Έτσι «παίξαμε μπάλα» με χυλοπίτες ορφανές, με μοσχαράκι ρολό συνοδεία καρότων, με ρολό κιμά γεμιστό με τυράκι και πιπεριές καθώς και χορτοσουπίτσα.
Δόξα το Θεό, την βγάλαμε καθαρή και επιβιώσαμε :-)
Δόξα το Θεό, την βγάλαμε καθαρή και επιβιώσαμε :-)
Αλλά πάει πέρασε κι’ αυτό και να 'μάστε...
Πιάσαμε ξανά κουτάλες και βουρ στις κατσαρόλες, γιατί η ψυχή μπορεί να βγει, αλλά το χουϊ πάντα μας αποχωρίζεται... τελευταίο!
Πιάσαμε ξανά κουτάλες και βουρ στις κατσαρόλες, γιατί η ψυχή μπορεί να βγει, αλλά το χουϊ πάντα μας αποχωρίζεται... τελευταίο!
Οπότε φτιάξαμε το ριζότο με τις γαρίδες μας, γιατί άλλο κρέας δεν θα το αντέξω!
Και μετά πιάσαμε τις γλυκές συναναστροφές.
Να λοιπόν η Χριστουγεννιάτικη Μαρμελάδα της αγαπητής Θείας Κικής.
Mε κάποια όμως παραλλαγή, αφού προσωπικά ως κύρια βάση έβαλα αχλάδια, αντί για μήλα-κυδώνια, και φλούδες γλασσαρισμένες από πορτοκάλι αντί για βερίκοκα, ενώ τα άφησα να μαριναριστούν μέσα σε μαυροδάφνη παρέα με τον χυμό του πορτοκαλιού σχεδόν όλο το βράδι. Μιλάω για τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες μαύρες και ξανθές και δαμάσκηνα). Την επομένη έβρασα την μαρμελάδα σε δύο στάδια με ελάχιστο νεράκι και λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον, γιατί τα αχλάδια είναι πιο "υγρά" σαν φρούτα. Το δεύτερο βράσιμο έγινε για να την κάνω να δέσει πιο καλά, όπως συνήθως κάνω και με τα γλυκά του κουταλιού και τώρα πια πήρε τον δρόμο προς τα βαζάκια που θα χαριστούν με αγάπη σε φίλους τούτες τις μέρες.
Mε κάποια όμως παραλλαγή, αφού προσωπικά ως κύρια βάση έβαλα αχλάδια, αντί για μήλα-κυδώνια, και φλούδες γλασσαρισμένες από πορτοκάλι αντί για βερίκοκα, ενώ τα άφησα να μαριναριστούν μέσα σε μαυροδάφνη παρέα με τον χυμό του πορτοκαλιού σχεδόν όλο το βράδι. Μιλάω για τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες μαύρες και ξανθές και δαμάσκηνα). Την επομένη έβρασα την μαρμελάδα σε δύο στάδια με ελάχιστο νεράκι και λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον, γιατί τα αχλάδια είναι πιο "υγρά" σαν φρούτα. Το δεύτερο βράσιμο έγινε για να την κάνω να δέσει πιο καλά, όπως συνήθως κάνω και με τα γλυκά του κουταλιού και τώρα πια πήρε τον δρόμο προς τα βαζάκια που θα χαριστούν με αγάπη σε φίλους τούτες τις μέρες.
Αλλά και τα Μελένια Μπισκότα με Τζίντζερ της αγαπητής Κωνσταντίνας από το Dinassweets ζυμώθηκαν χθες βράδυ, κόπηκαν σε αστέρια και ψήθηκαν για να μοσχομυρίσει η κουζίνα που είχε αρχίσει να μελαγχολεί με τις τόσες μέρες αποχής.
Σ' αυτά, όμως επίσης δεν μπορούσα να καθίσω ήσυχη και να ακολουθήσω κατά γράμμα τη συνταγή. Έτσι πρόσθεσα και ένα κουταλάκι κοφτό κανέλα, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αντί για υγρή βανίλια, βανίλια σκόνη και ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Οι αναλογίες βέβαια των υλικών μου αυξήθηκαν γιατί έπρεπε να "μπουκώσουμε" πολλά στοματάκια.
Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στην συνταγή της Κωνσταντίνας είναι το λιώσιμο του βουτύρου μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη. Διευκολύνει πολύ τα πράγματα και δεν χρειάζονται πολλά χτυπήματα. Προσωπικά όλα τα έκανα με τον αυγοδάρτη και λίγο χεράκι προς το τέλος για το ζύμωμα.
Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στην συνταγή της Κωνσταντίνας είναι το λιώσιμο του βουτύρου μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη. Διευκολύνει πολύ τα πράγματα και δεν χρειάζονται πολλά χτυπήματα. Προσωπικά όλα τα έκανα με τον αυγοδάρτη και λίγο χεράκι προς το τέλος για το ζύμωμα.
Ευχαριστώ σας πολύ και τις δύο αγαπητές συν-bloggers, που με κάνατε να πάρω και πάλι φόρα…
Είναι ωραίο πράγμα να σε "τσιγκλάνε" με τέτοιο τρόπο άνθρωποι που απλώς διαβάζεις μέσα στον "ιντερνετικό κόσμο".
Με το καλό και τούτες τις γιορτές στα σπιτικά σας.
Το μπισκοτάκι σου με λίγωσε κυρία Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μερικές χώρες (και τους ανθρώπους τους), τίποτα δε μυρίζει Χριστούγεννα όσο αυτά τα μπισκοτάκια τζίντζερ-κανέλας!
μπράβο κοριτσάκι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήμου έκανες τη καρδιά μπισκότο...
πού να το βρω τώρα πρωί πρωί με το καφεδάκι μου που μου σπασες τη μύτη...???
φιλιά καλό Σ/Κ...-:))
Αχ βρε Πηνελόπη τι μου κάνεις κι εγώ τώρα τί θα κάνω, τί κουλούρια θα δώσω στις φίλες μου που περιμένω τώρα για καφέ;Θα βολευτούμε με τ΄αγοραστά και απο αύριο βλέπουμε,να είσαι καλά καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήEphee καταλαβαίνω καλά τι θέλεις να μου πεις... ανασκουμπώσου και φτιάχτα τούτα τα μπισκότα. Γίνονται πανεύκολα και πολύ γρήγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε και να δούμε πότε με το καλό θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Πολωνία.
Αμ Βιβή μου γράψε διεύθυνση να κάνω εγώ αποστολές με courier, όταν κάνω μπισκοτάκια :-) γιατί πάω για δεύτερη έκδοση σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ να δεις τι μας έκανες Ροδάνθη μου, με την θέα και το ηλιοβασίλεμα που μας "μοστράρισες"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λέγαμε με τις φιλενάδες σου σήμερα...και με κατάλαβαν καλά :-)
Φαίνονται τέλεια! Οι παραλλαγές σου στις μαρμελάδες πολύ ενδιαφέρουσες, φαντάζομαι μόνο τη μυρωδιά από όλα αυτά..μμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ στα μπισκοτάκια εστίασα! Τα είχα δει στην Κωνσταντίνα, αλλά τώρα τα αποτύπωσα... Ώρα να τα δοκιμάσω!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα σου και τα μπισκοτάκια σου με ξελίγωσαν Πηνελόπη μου. Ευχαριστώ πολύ για το λινκ φιλενάδα αλλά εσύ έκανες άλλη μαρμελάδα χαχαχαχα. Πάντως πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη και μου αρέσουν οι δημιουργικές σου αλλαγές. Πολλά φιλιά!!! Να είμαστε καλά και του χρόνου καλή μου μπλογκοφίλη και να περάσεις πολύ πολύ όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες οι δημιουργίες σου! Να σαι καλά Πηνελοπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς κλείσαμε για 5-18 Ιουλίου πάντως! Έχετε άπλετο χρόνο να κλείσετε κι εσείς, ακόμα και να το κάνουμε μαζί το ταξιδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεφτείτε το με το δάσκαλο, και σας τα κανονίζω όλα, από εισητήρια, διαμονή, μέχρι και ξεναγό το σύζυγο!
Θα τα φτιάξω μόλις καθαρίσω όλη την κουζίνα από το τελευταίο μου πόνημα, τα σοκολατάκια καραμέλας ;)
Παρέα κάναμε κοπάνα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μου αρέσει η μυρωδιά του φρεσκοψημένου μπισκότου στο σπίτι!!!
Μαμά Κουκουβάγια ήταν ένα Σαββατοκύριακο πραγματικά Χριστουγεννιάτικο, από τις μυρωδιές στο σπίτι. Μαζί με ωραίες βόλτες και παιδικές ταινίες...γίναμε και εμείς για λίγο πάλι παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου να τα φτιάξεις γίνονται πεντανόστιμα. Εγώ σήμερα έκανα δεύτερη δόση βάζοντας λίγο περισσότερο τζίντζερ και έγιναν πιο "πιπεράτα" στην γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου καλή ήσουν η έμπνευση και η βάση. Έβαλες τα θεμέλια και απλώς αυτοσχεδίασα σύμφωνα με τα διαθέσιμα υλικά μου. Δεν είχα κυδώνια και είχα πολλά ώριμα αχλάδια.... Προσαρμόστηκα λοιπόν
ΑπάντησηΔιαγραφή:-))
Με υγεία για όλους εύχομαι. Και με κουράγιο όσο γίνεται.
Να σαι καλά Έφη μου. Του έδωσα και κατάλαβε...για να βγάλω τα "σπασμένα" τόσων ημερών!
ΑπάντησηΔιαγραφήEphee...μόλις ήρθε ο δάσκαλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο μου ακούγεται και οι ημερομηνίες μοιάζουν βολικές και για μας, οπότε το συζητάμε και μακάρι να το πράξουμε.
Καλό βράδυ. Και να δω τι έγινε με τα σοκολατάκια καραμέλας...
Λες να μας βάλανε πολλές απουσίες Μανουσίνα μου; Μπα θα τα καταφέρουμε να την περάσουμε την "τάξη" άμα βάλουμε τα δυνατά μας μέχρι και τα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρώματα των γλυκών που ψήνονται μέσα στο σπίτι τούτες τις μέρες, το κάνουν πιο "ζωντανό" και γεμάτα με θαλπωρή.
Καλό βράδυ καλή μου.