20.12.11

Κουτσουράκια ή ρολάκια γευστικά και καρυδάτα.

Πριν λίγο καιρό, ψάχνοντας και διαβάζοντας διάφορες συνταγές μέσα σε φιλικά μαγειρικά blogs και sites, έπασε πάνω σε μια πανεύκολη συνταγή για κρουασανάκια, στο site των Μαγειρικών Διαδρομών.
Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι τα υλικά της ζύμης ήταν μόνον 3 και μάλιστα με κάτι που δεν φανταζόμουν. Την τύπωσα λοιπόν και ήρθε ο καιρός να μπω στην πρακτική εφαρμογή του θέματος.


Τα 3 βασικά τα είχα διαθέσιμα στο σπίτι. Απλώς εγώ έκανα όπως πάντα τα δικά μου και σ' αυτά πρόσθεσα το κάτι παραπάνω....
Έτσι η ζύμη μου έγινε από :
1 πακέτο βούτυρο τύπου Κερκύρας,
1 κουτί τυρί κρέμα των 300 γραμμαρίων,
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/2 κούπας ζάχαρη άχνη,
και 1/2 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική.

Ζυμώθηκαν όλα τα υλικά μαζί και με το χέρι.
Με το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Αφού η ζύμη έγινε συμπαγής μπήκε στο ψυγείο για 3 ώρες τυλιγμένη σε μεμβράνη.

Όταν την έβγαλα από το ψυγείο την χώρησα σε 6 ίσα μέρη και με την βοήθεια μικρού ρολού την άνοιξα πάνω σε ένα στρογγυλό καπάκι απο τάπερ, ακολουθώντας τα βήματα όπως περιγράφονται και στην αρχική συνταγή.

Δεν είχα όμως διαθέσιμα φουντούκια, αλλά τριμμένο καρύδι το οποίο ανακάτεψα με κανέλλα, ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη και ζάχαρη μαύρη. Το μείγμα αυτό το χρησιμοποίησα στο άνοιγμα του κάθε κομματιού ζύμης, αλλά μετά όπως αυτά είχαν πια διπλωθεί, τα ρολλάρισα και πάλι μέσα στην καρυδοζάχαρη.
Συνολικά βγήκαν κάτι παραπάνω από 30 κομμάτια. Προσωπικά μου θύμισαν λίγο "κουτσουράκια" δένδρων έτσι που βγήκαν χρυσοκαφετιά. Αλλά είναι πολύ γευστικά και αρωματικά και πραγματικά τα υλικά εκπλήσουν για το αποτέλεσμα που δίνουν.
Σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε εάν έχετε χρόνο και διάθεση.

16 σχόλια:

  1. Αυτό που μου αρέσει είναι που βάζεις το δικό σου στίγμα σε κάθε συνταγούλα, σε αντίθεση με τη -σεβαστή πάντα - άποψη άλλων φίλων που ίσως δεν τους αρέσει να πειράζουμε συνταγές, εγώ συμφωνώ μαζί σου. Προσαρμόζονται τα πάντα με καλή διάθεση και σύμφωνα με τα γούστα μας! Θα τα έχω υπόψη!Καλή σου μέρα Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφη μου όλες οι συνταγές που διαβάζουμε δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που τους αρέσει η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστικτή, και αυτό είναι το ωραίο.
    Δυστυχώς όμως σε όλους δεν αρέσουν τα ίδια πράγματα και έτσι ο καθείς κάνει τις προσαρμογές και τις αλλαγές του.

    Έτσι κι' εγώ, εδώ "φοβήθηκα" το βούτυρο και το τυρί που θα "μυρίζουν" γι' αυτό και θέλησα να αρωματίσω την ζύμη μου. Επίσης δεν την ήθελα και παντελώς άγλυκη. Σεβάστηκα την πρωτότυπη συνταγή, αναφέροντας την πάντα, αλλά είπα και τις δικές μου προσθήκες. Αυτό νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που φτιάχνουμε κάτι, από άλλα Blogs ή sites που περιδιαβαίνουμε.

    Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Τραγανό, αρωματικό και με άρωμα Χριστουγέννων. Έχω την αίσθηση ότι ο λόχος σου θα τα ευχαριστηθεί αν του τα φτιάξεις.
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουτσουράκια ή ρολάκια? Δεν ξέρω. Όταν τα πρωτοείδα στη φωτό, μου έκαναν κάπως σαν δίπλες.
    Όμως το δικό σου ζυμαράκι είναι σούπερ ενισχυμένο και σίγουρα πεντανόστιμο.

    Πηνελόπη μου καλό και γλυκό βραδάκι να έχεις.
    Φιλί σου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια Πηνελόπη μου και γεια στα χέρια σου. Τα κουτσουράκια σου φαίνονται πεντανόστιμα κι όσο για τις απόψεις σου σχετικά με τις συνταγές συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρασα να ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά μας!
    Παίρνω κι ένα κουτσουράκι για το δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαμπία μου σ' ευχαριστώ πολύ.
    Σαν τις δίπλες δεν μοιάζουν γιατί η ζύμη δεν είναι τόσο ανάλαφρη.
    Είναι κάπως σαν μαλακά αλλά συμπαγή κρουασανάκια εσωτερικά και εξωτερικά τραγανά λόγω ψησίματος και ζάχαρης που καραμελώνει.
    Είναι κάτι διαφορετικό και αρκετά νόστιμο. Με τις αναλογίες δε αυτές ως προς την ζάχαρη (παρά την προσθήκη της άχνης στη ζύμη) δεν είναι και πολύ γλυκά ταυτόχρονα.
    Το μεγάλο παιδί, ζήτησε να ξαναγίνουν αλλά να τους βάλω μέσα και μερέντα!!! μιας και είχε την ιδέα να την προσθέτει εξωτερικά :-))
    Πολλές πολλές καλημέρες απο μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου σ' ευχαριστώ θερμά.

    Οι απόψεις μου, νομίζω πως είναι σε σωστή βάση. Και είναι κάτι που προσπαθώ να εφαρμόζω σε κάθε τομέα. Ελπίζω πως είναι σεβαστές από τους περισσότερους και έχω την αίσθηση ότι κρατούν με καλό τρόπο τις σχέσεις μας μέσα στον "πλασματικό" κόσμο του διαδικτύου.

    Τα κουτσουράκια ήταν πάντως μια ωραία συνταγή της φίλης που την παρουσίασε και της αξίζει προσοχή και εφαρμογή.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντεύχομαι Λίλα μου.
    Το καλύτερο να ρθει σε όλους μας...όσο για το κουτσουράκι, αφού βρήκες ;-) ήσουν πολύ τυχερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα.
    να είσαι χαρούμενη ,αισιόδοξη και πάντα δημιουργική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου. Τα δημιουργικά σου χεράκια κάνουν θαύματα! Έμεινε κανένα για δοκιμή; Μου φαίνονται πολύ νόστιμα.
    Καλά Χριστούγεννα, φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Ελένη (@3EL) σ΄ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Αντεύχομαι και για σένα τα καλύτερα μέσα σε τούτη τη χρονιά και μέσα από τις διαδρομές της ψυχής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Ελένη μου καλή, μπα ούτε ένα δεν έμεινε σχεδόν απο τις πρώτες ώρες. Μοιράστηκαν και φαγώθηκαν από τα "παιδάκια" που γνώρισες. Κάποια στιγμή θα επαναλάβω βέβαια το πείραμα, οπότε τότε θα σου κρατήσω :-)
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝ και από εμάς όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Merry Christmas and a very Happy New Year to you and your family dear Magia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σαι καλά αγαπητή μου Δήμητρα.
    Καλά Χριστούγεννα και σε σας και τα καλύτερα να συνοδεύουν πάντα τα παιδιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή