Μπορεί να λέω πως το άρωμα της Βανίλιας το λατρεύω, αλλά πρέπει να σας πω ότι και το άρωμα καθώς και τη γεύση της μαστίχας επίσης την αγαπώ, με θέρμη.
Το καλοκαίρι η μαστίχα δε, σου χαρίζει και μια «δροσιά» μοναδική όταν την γεύεσαι.
Καθώς έβλεπα όλα αυτά τα videos για τις μεγάλες πυρκαγιές στην Χίο και τα όμορφα χωριά της Μαστίχας, να καίγονται. Τους καλλιεργητές να κλαίνε για τα χαμένα δένδρα και την καταστροφή του περιβάλλοντος, μιλάμε για το 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας να έχει καταστραφεί, κάτι «έσπασε» μέσα μου.
Έχω ταξιδέψει τρεις φορές στην όμορφη Χίο.
Για το πρώτο μου ταξίδι αφορμή ήταν ο πιο αγαπημένος φίλος του πατέρα μου, που χάθηκε νωρίς και είχε καταγωγή από την Βολισσό της Χίου. Μίλαγε με απέραντη αγάπη για το νησί του και ακόμη και μέσα από τα ανέκδοτά του, έβγαινε αυτό το αίσθημα.
Τότε ήμουν κι’ εγώ αρκετά νέα.
Μετά ξαναπήγα για διακοπές με συγγενικά πρόσωπα, και τέλος πια με τον άνδρα μου.
Το νησί όπου κι αν πήγα ήταν πάντα το ίδιο όμορφο και στις τρεις μου επισκέψεις.
Έτσι λοιπόν, αισθάνομαι βαθιά λύπη για αυτά τα όμορφα μέρη που «καρβούνιασαν» και θα τους πάρει πάλι, πολλά χρόνια να ξανα-πρασινίσουν.
Το δεύτερο ταξίδι μου συμπτωματικά είχε συμπέσει με την αναδάσωση μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 87, και είχα νιώσει μεγάλη χαρά με τα φρεσκοφυτεμένα πευκάκια που έβλεπα παντού.
Κι’ έλεγα πως σε μερικά χρόνια θα είναι πάλι τα μέρη πανέμορφα. Όχι, ότι σε λίγα χρόνια θα γίνουν πάλι όλα, στάχτη και κάρβουνο :-((
Μέσα από αυτή μου τη λύπη και καθώς οι μέρες τις επετείου του θανάτου του πατέρα μου αλλά και του αγαπημένου του φίλου (έφυγαν την ίδια σχεδόν περίοδο μέσα στον μήνα Αύγουστο, με διαφορά ετών) πλησίασαν, ήθελα να τους «θυμηθώ» γιατί στην οικογένειά μου συνήθιζαν πάντα να τιμούν τους νεκρούς κάνοντας κάποιο γλυκό, ώστε να γλυκαθούν οι ψυχές τους!
Ταυτόχρονα όμως θέλησα να σας δώσω μια αφορμή να να δοκιμάστε την μαστίχα μέσα στα γλυκά σας, μιας και νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε την παραγωγή της.
Ταυτόχρονα όμως θέλησα να σας δώσω μια αφορμή να να δοκιμάστε την μαστίχα μέσα στα γλυκά σας, μιας και νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε την παραγωγή της.
Για το κέϊκ:
150 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
100 γραμ ελαιόλαδο,
1 κούπα ζάχαρη,
5 μέτρια αυγά,
1 κούπα γάλα φρέσκο,
1 κουταλιά σούπας δάκρυα μαστίχας,
λίγους σπόρους κάρδαμου,
1 ποτηράκι ούζο ή λικέρ μαστίχας,
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κουταλιά μπεϊκιν πάουντερ,
Για την γέμιση:
1 μεγάλη κούπα μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο,
Για το στόλισμα
½ κούπα υποβρύχιο μαστίχας,
½ κούπα χοντρο-κοπανισμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης.
Αρχικά, στο multi ή στο γουδί θα κοπανήσετε τα δάκρυα της μαστίχας μαζί με τα σποράκια του κάρδαμου καθώς και μια κουταλιά ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στη συνέχεια σε βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) θα χτυπήσετε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Κατόπιν θα προσθέσετε το ελαιόλαδο και τα αυγά και θα χτυπήσετε το μείγμα εκ’ νέου.
Προσθέτετε το μπεϊκιν, το μείγμα μαστίχας-κάρδαμου, το γάλα, το ούζο και το ενσωματώνετε το αλεύρι λίγο-λίγο, χτυπώντας πάντα με το μίξερ μέχρι να πάρετε τον χυλό του κεϊκ.
Βουτυρώνετε ελαφρώς το ταψί σας και το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη ή αλεύρι.
Ρίχνετε τον χυλό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο πάντα.
Βγάζετε το ταψί σας και το αφήνετε να κρυώσει αρκετά, έτσι ώστε να μπορέσετε να το κόψετε μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι κατά πλάτος στη μέση.
Θα το «γεμίσετε» στην ουσία με την μαρμελάδα σας και θα το ξανα-ενώσετε πάνω στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Στον φούρνο μικροκυμάτων ή σ’ ένα κατσαρολάκι θα ζεστάνετε το υποβρύχιο, όχι να το κάψετε, έτσι ώστε να μπορέσετε με την υγρή μορφή του να γλασσάρετε την επιφάνεια του κεϊκ. Πάνω στο ζεστό γλάσσο θα πασπαλίσετε το φιστίκι Αιγίνης.
Έτοιμο.
Το άρωμα του είναι ανεπανάληπτο πιστεύω.
Ας ελπίσουμε ότι τα μαστιχόδενδρα θα δείξουν Δύναμη και θα τα καταφέρουν να ξαναγίνουν όπως πριν!
Πηνελόπη μου, για την εμφάνιση, το άρωμα, την εισαγωγή και τη στήριξη ντόπιων προϊόντων, παίρνεις άριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Πηνελόπη μου... το κέικ σου είναι πεντανόστιμο και πολύ αρωματικό. Πράγματι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τις φωτιές κι όχι μόνον στη Χίο... τί να πω, καίγεται η ψυχή σου μαζί με τόσα όμορφα δάση της πατρίδας μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον πατέρα σου και τον φίλο του...να είστε καλά να τους θυμάστε!
Καλή εβδομάδα!
Πολύ κρίμα που χάθηκαν τόσα δένδρα απο ένα προιόν που ευδοκιμεί μόνο στο συγκεκριμένο νησί,είναι τραγικό...Όσο για τον πατέρα σου να είσαι καλά και να τον θυμάσαι με αγάπη,εξάλλου δε φεύγει ,τον έχεις πάντα στη καρδιά σου.Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Ωραία συνταγή και καλοκαιρινή!Να σαι καλά.Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγκίνησε πολύ το κείμενο σου Πηνελόπη και πιο πολύ οταν ανακάλυψα ότι ταυτίζονται οι παραδόσεις σου με αυτες της οικογενειάς μου,όσον αφορά τη παρασκευή κάποιου γλυκού για να τιμήσουμε την μνήμη κάποιου αγαπημένου μας.Υπέροχο γλύκισμα με φίνα γεύση,απαλά υλικά που βοηθούν την εκπληκτική εμφάνιση και το κυριώτερο ωδή τιμής στη μνήμη του πολυαγαπημένου πατέρα σου!!Εύχομαι οι αναμνήσεις σου να είναι άσβεστες και η καρδιά σου να πάλλεται στη θύμηση του.Φιλια πολλα,πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαστίχα ... αχ ... λατρεμένο υλικό ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κέικ βέβαια δεν το έχω δοκιμάσει, νομίζω πως ήρθε η ώρα.
Φιλιά
Καλημέρα(ή καλησπέρα) Μάρθα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ. Ξέρεις τα καλά πράγματα πρέπει να λέγονται και να τονίζονται ακόμη και όταν ξεπηδούν με αφορμή μια καταστροφή όπως αυτή, των μαστιχόδενδρων.
Κική μου, οι καταστροφές δασών και φέτος ήταν πολύ μεγάλες. Είχαμε την τύχη να "ζήσουμε" και μεις μια φωτιά μεγάλων πεύκων στην περιοχή του εξοχικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά αυτό το θέμα της Χίου (όπως και της Σάμου) που χρόνια ολόκληρα είναι στόχος με λύπησε πάρα πολύ.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και φυσικά οι μνήμες των δικών μου ανθρώπων που έφυγαν με συνοδεύουν σε κάθε μου στιγμή.
Καλημέρα Neli.
ΑπάντησηΔιαγραφήTo δυσάρεστο σ' αυτη την υπόθεση είναι ότι τα δένδρα αυτά θέλουν πολύ χρόνο για να ξαναμεγαλώσουν και να αποδώσουν, γιατί είναι μια "δύσκολη" καλλιέργεια.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ευχαριστώ πολύ Παπαγαλίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα να έχεις.
Φωτεινή καλώς ήρθες και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι και εσείς συνηθίζετε να κάνετε γλυκάκι στην μνήμη των νεκρών με επιβεβαιώνει. Είναι άλλωστε μια συνήθεια που έχει τις ρίζες της κάπου και μέσα στην αρχαιότητα.
Η γεύση του συγκεκριμένου κέϊκ ήταν πραγματικά εκπληκτική και το άρωμα δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο. Όσο για γευστικό γλάσσο ο πιτσιρικάς μου ήθελε να το "σηκώνει" με το δαχτυλάκι και να το τρώει :-))
Κωνσταντίνα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσου προτείνω λοιπόν, με σιγουριά για το αποτέλεσμα, να το δοκιμάσεις τούτο το κεκάκι και να έρθεις ξανά με το καλό και να μας πεις τις εντυπώσεις σου :-))
Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Μπράβο σου! τα λόγια σου με συγκίνησαν.....πρέπει να στηρίζουμε τα Ελληνικά προιόντα...λυπάμαι για την τόσο μεγάλη καταστροφή.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμ, δεν έχω πάει ποτέ στο όμορφο νησί της Χίου, αλλά το άρωμα της μαστίχας το αγαπώ κι εγώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ αρωματικό και πεντανόστιμο κέικ, το στόλισμα ειδικά το απογειώνει!
Καλή βδομάδα!
Σ' ευχαριστώ Τόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως όλοι μας την ίδια διάθεση και πρόθεση έχουμε πια απέναντι στα ελληνικά προϊόντα, ειδικά όταν αυτά ΤΙΜΟΥΝ με σθένος το όνομα και τον τόπο παραγωγής τους.
Σκοτεινούλα μου καλό μεσημέρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε συμβούλευα να πας, αν σου δωθεί η ευκαιρία, αν και μετά από τούτη την καταστροφική πυρκαγιά. Πολλά πράσινα όμορφα μέρη θα έχουν χαθεί. Σε μερικές περιπτώσεις η φωτιά έσβησα πάνω στην θάλασσα :-(
Το κεκάκι το χαρήκανε όλοι μικροί μεγάλοι. Και τα άρωμα είναι σίγουρα αξεπέραστο.
Πολύ νόστιμο φαίνεται το κέικ που μας προτείνεις! Είναι μεγάλο κρίμα αυτό που έγινε με την Χίο.. Ο πατέρας μου είχε πάει εκεί φαντάρος και πάντα έλεγε πως θα ξαναπάει στο νησί με την μητέρα μου.. Στενοχωρήθηκε πολύ με αυτό που έγινε... Πόσο κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και να θυμάσαι τον πατέρα σου και τον φίλο του με τόση αγάπη πάντα :)
Καλή εβδομάδα!
Ξέρεις και διαβάζεις πόσο πονάω αυτές τις ημέρες για το νησί μου, για όλη την Ελλάδα αλλά για τη Χιό περισσότερο γιατί είναι πατρίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για το εξαιρετικό πόστ!
Το κέικ μυρωδάτο και με εξαιρετική εμφάνιση!
Πόσο μ' αρέσει αυτό με τα γλυκά και τις μνήμες
Οι δικοί μας δεν φεύγουν ποτέ από την καρδιά μας και τη ζωή μας και καμιά φορά η δύναμη της απουσίας είναι μεγαλύτερη από αυτή της παρουσίας.
Σε ευχαριστώ για τον τρόπο που μιλάς για τη Χίο, μακάρι να την ξαναφτιάξουμε όπως πριν...
mi piace questa ricetta, deve essere deliziosa! Buona settimana cara Penelope....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι ενδιαφέρον και αρωματικότατο. Να εισαι καλά να τους θυμάσαι πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως σφίγγεται η ψυχη σου σε τέτοια καταστροφή και μάλιστα στο χαμό τέτοιου θησαυρού....τι να πεις..οσο είμαστε ξέφραγο αμπέλι τέτοια θα είναι η κατάντια μας...Δεν λέω άλλα...
Καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Taelia.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπρεπε σίγουρα ο πατέρας σου να το κάνει τούτο το ταξίδι παρέα με την μάνα σου! Γιατί έτσι θα βίωνε το νησί και μέσα από την δική της ματιά.
Η λύπη για ότι έγινε εκεί αλλά και σε όλη την Ελλάδα, πάει παρέα με την οργή δυστυχώς.
Όσο για το γλυκάκι έχω την αίσθηση ότι όποιος αποφασίσει να το δοκιμάσει, θα με δικαιώσει για το αποτέλεσμα.
Καλημέρα Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να σου πω ότι όσα ανέφερα πηγάζουν και από την δική μου αγάπη για το όμορφο νησί σου.
Όποιος έχει βρεθεί εκεί, από τον Κάμπο μέχρι τη Βολισσό και από την Δασκαλόπετρα μέχρι Μαύρα Βόλια...δεν νομίζω να είχε άλλα αισθήματα.
Οι μνήμες πάντα με "κατατρέχουν" και βγαίνουν στην επιφάνεια με κάθε αφορμή! Γι' αυτό προσπαθώ να τις γλυκαίνω καλή μου φίλη.
Πολλές καλημέρες και θα ενώσω την ευχή μου μαζί με την δική σου, μήπως και...
Buongiorno Chiara :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήMASTIXA, uno dei sapori che caratterizzano la Grecia (che ti amo).
Τanti saluti.
Να 'σαι καλά βρε Μάνα του Λόχου σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς "ξέφραγο αμπέλι";
Τι να σου πω κι' εγώ... Καλύτερα να πιάσουμε άλλο θέμα συζήτησης καλή μου...
Καθε καλοκαιρι τα ιδια... καθε καλοκαιρι πανεμορφες περιοχες γινονται σταχτη και ανθρωποι καταστρεφονται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκο φαινεται καταπληκτικο και ο καλυτερος τροπος να θυμασαι παντα γλυκα τους αγαπημενους!
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ανάρτηση, με αναμνήσεις, νοσταλγία, λύπη, περιγραφές προτάσεις! Ταυτόχρονα αρωματική και ρπωτότυπη.
Πράγματι είναι τραγικό που κάθε καλοκαίρι καίγεται η Ελλάδα-έχω ζήσει τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία. Καίγεται η ψυχή σου να βλέπεις τις εικόνες, πόσο μάλλον να τις ζεις.
Να ζήσεις και να θυμάσαι τον πατέρα σου!
Σε φιλώ.
Μια γλυκόπικρη ανάρτηση με λογιών λογιών συναισθήματα, που όλοι νιώθουμε και εσύ τα κατέγραψες τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις καταστροφές στην πατρίδα μας καταντήσαμε να είμαστε απλοί και άβουλοι θεατές, μπροστά σε αδιέξοδα, περιμένοντας την επόμενη "σφαλιάρα".
Κερνιέμαι ένα ολόκληρο κομμάτι να πιω και λίγο κρύο νερό, να πάρω βαθειά ανάσα για το παρακάτω.
Σ΄ευχαριστώ!
Να είσαι καλά, να θυμάσαι...
Ζ.
Και κανένας μας να μην "μπορεί" να πει τίποτε παραπάνω Ελπινίκη μου, μιας και ευθύνη δεν μπορεί να αποδωθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά. Το γλυκάκι πράγματι ήταν πολύ γευστικό μέχρι την τελευταία του μπουκιά.
Καλώς την Ελένη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλά που ξεπεράστηκε το πρόβλημα με το Ιντερνετι σας :-)
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλη μου, πάντα οι αναμνήσεις μου βγαίνουν έντονες κοντά στις ημερομηνίες της απώλειας και των δύο γονειών μου.
Όσο για τις φωτιές της Ηλείας και εμείς τις ζήσαμε μιας και το χωριό του πεθερού ήταν μέσα στο μάτι της φωτιάς και αρκετή πατρική γη έγινε στάχτη...
Το κρύο νεράκι ταιριάζει απόλυτα με την γεύση της μαστίχας Ζαμπία μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα συναισθήματα ξέρεις μερικές φορές για να τα "εκτονώσουμε" πρέπει να τα αναλύσουμε με λέξεις! Και κάπως έτσι γράφτηκαν και τούτα για μένα.
Πολλά φιλιά και καλημέρες έτσι για "ασπίδα" στις σφαλιάρες που μας έρχονται :-)))
Μακάρι,Πηνελόπη μου να γλιτώσουν τον...εκσυγχρονισμό...Πιστεύω όμως πως κάηκαν ΄με σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την επαναδημιουργία τους...Μακάρι να βγω ψεύτρα...Πάντως το κέικ σου φαίνεται νοστιμότατο...Καλό φθινόπωρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να μην έχεις δίκιο καλή μου Όστρια! Αν έχουν γίνει επί σκοπού...και με δείκτη βλακείας όπως αυτή η ιστορία με τον τύπο που δεν προσελήφθει για δασοπυροσβέστης και έβαλε την φωτιά για να "δείξει" πόσο ανάγκη τον είχαν :-((( τότε ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κεκάκι είναι όντως νόστιμο και εύκολο στην ετοιμασία του, λίγη προσοχή στο κόψιμο θέλει για να ενσωματώσει κανείς την μαρμελάδα :-))