Το ταμπουλέ είναι μια σαλάτα που πολύ αγαπούν στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Προσωπικά το γεύτηκα πρώτη φορά πριν χρόνια σε μαγαζί με Λιβανέζο ιδιοκτήτη, στη Λευκωσία.
Με είχε πραγματικά ευχαριστήσει η γεύση της και η δροσιά της καθώς είχα πέσει και σε υψηλές θερμοκρασίες στο ταξίδι μου στην Κύπρο.
Από τότε το έφτιαξα κάποιες φορές κι' εγώ στο σπίτι και όντως κάθε φορά η γεύση του μου προσφέρει πάντα την ίδια δροσερή αίσθηση.
Προχθές όμως αποφάσισα να πειραματιστώ μαζί του και τελικά οδηγήθηκα σε άλλα μονοπάτια.
Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, πάντως εμένα μου άρεσε πολύ και αυτό το πείραμα, γι' αυτό και σας το γράφω.
Χρησιμοποίησα:
250 γραμμάρια ρεθύθια χωρίς την φλούδα,
2 κούπες νερό,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1/2 κούπα πλιγούρι χοντρό,
1 κουταλιά σούπας αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κουταλάκι κάρυ,
1/3 κουταλάκι κουρκουμά,
1 ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί.
Μούλιασα τα ρεβύθια από το πρωί σε νερό και με την επιστροφή μου στο σπίτι τα έβαλα με τις δύο κούπες νερό και το λάδι για να βράσουν.
Στα 20 λεπτά βρασμού τους, έριξα μέσα το πλιγούρι, τον δυόσμο, το αλάτι, το κάρυ, τον κουρκουμά και ανακάτεψα καλά. Μετά από 8 λεπτά περίπου και με συχνό ανακάτεμα, έριξα και το λευκό κρασί.
Συνέχισα το βράσιμο, μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να διακρίνεται μέσα στο μείγμα και έσβησα την φωτιά.
Το άφησα να ηρεμήσει και να τραβήξει όλο το ζουμάκι του.
Έτοιμο για σερβίρισμα με μερικές ακόμη προσθήκες ως προς την συνδυαστική παρουσίαση του πιάτου, για να το κάνει πιο "γαργαλιστικό" στο μάτι.
Και αυτές ήταν:
Πιπεριά Φλωρίνης έτοιμη ψημένη, κομμένη σε μεγάλες φέτες, που μετά κόπηκε με το πιρούνι μέσα στο πιάτο του καθενός.
Ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, καθώς και μερικά ακόμη φρέσκα φύλλα δυόσμου.
Να σημειώσω ότι ο δυόσμος εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς όπως θα δείτε στα υλικά δεν περιλαμβάνεται ο καθιερωμένος μαϊντανός .
Αρτήθηκε όλο το πιάτο μια ελαφριά σως βινεγκρέτ με: ελαιόλαδο, λεμονάκι και μουστάρδα και έτοιμο προς κατανάλωση.
Επίσης μπορεί να προστεθεί ψιλοκομμένη ντομάτα και φρέσκο αγγουράκι, που το έκανα σε δεύτερη φάση, για να την μεταμορφώσω ακόμη περισσότερο σε φρέσκια σαλάτα, την ερχόμενη μέρα στο γραφείο...
Ένας ακόμη ωραίος τρόπος για να σερβίρετε ρεβύθια σαλάτα, που μπορεί τελικά να φαγωθούν και ως κυρίως πιάτο :-))
Καλή σας απόλαυση και Καλό Σαββατοκύριακο να σας ευχηθώ.
Προσωπικά το γεύτηκα πρώτη φορά πριν χρόνια σε μαγαζί με Λιβανέζο ιδιοκτήτη, στη Λευκωσία.
Με είχε πραγματικά ευχαριστήσει η γεύση της και η δροσιά της καθώς είχα πέσει και σε υψηλές θερμοκρασίες στο ταξίδι μου στην Κύπρο.
Από τότε το έφτιαξα κάποιες φορές κι' εγώ στο σπίτι και όντως κάθε φορά η γεύση του μου προσφέρει πάντα την ίδια δροσερή αίσθηση.
Προχθές όμως αποφάσισα να πειραματιστώ μαζί του και τελικά οδηγήθηκα σε άλλα μονοπάτια.
Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, πάντως εμένα μου άρεσε πολύ και αυτό το πείραμα, γι' αυτό και σας το γράφω.
Ζεστό Ταμπουλέ Ρεβυθιών
Χρησιμοποίησα:
250 γραμμάρια ρεθύθια χωρίς την φλούδα,
2 κούπες νερό,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1/2 κούπα πλιγούρι χοντρό,
1 κουταλιά σούπας αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κουταλάκι κάρυ,
1/3 κουταλάκι κουρκουμά,
1 ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί.
Μούλιασα τα ρεβύθια από το πρωί σε νερό και με την επιστροφή μου στο σπίτι τα έβαλα με τις δύο κούπες νερό και το λάδι για να βράσουν.
Στα 20 λεπτά βρασμού τους, έριξα μέσα το πλιγούρι, τον δυόσμο, το αλάτι, το κάρυ, τον κουρκουμά και ανακάτεψα καλά. Μετά από 8 λεπτά περίπου και με συχνό ανακάτεμα, έριξα και το λευκό κρασί.
Συνέχισα το βράσιμο, μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να διακρίνεται μέσα στο μείγμα και έσβησα την φωτιά.
Το άφησα να ηρεμήσει και να τραβήξει όλο το ζουμάκι του.
Έτοιμο για σερβίρισμα με μερικές ακόμη προσθήκες ως προς την συνδυαστική παρουσίαση του πιάτου, για να το κάνει πιο "γαργαλιστικό" στο μάτι.
Και αυτές ήταν:
Πιπεριά Φλωρίνης έτοιμη ψημένη, κομμένη σε μεγάλες φέτες, που μετά κόπηκε με το πιρούνι μέσα στο πιάτο του καθενός.
Ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, καθώς και μερικά ακόμη φρέσκα φύλλα δυόσμου.
Να σημειώσω ότι ο δυόσμος εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς όπως θα δείτε στα υλικά δεν περιλαμβάνεται ο καθιερωμένος μαϊντανός .
Αρτήθηκε όλο το πιάτο μια ελαφριά σως βινεγκρέτ με: ελαιόλαδο, λεμονάκι και μουστάρδα και έτοιμο προς κατανάλωση.
Επίσης μπορεί να προστεθεί ψιλοκομμένη ντομάτα και φρέσκο αγγουράκι, που το έκανα σε δεύτερη φάση, για να την μεταμορφώσω ακόμη περισσότερο σε φρέσκια σαλάτα, την ερχόμενη μέρα στο γραφείο...
Ένας ακόμη ωραίος τρόπος για να σερβίρετε ρεβύθια σαλάτα, που μπορεί τελικά να φαγωθούν και ως κυρίως πιάτο :-))
Καλή σας απόλαυση και Καλό Σαββατοκύριακο να σας ευχηθώ.
Άμα έχεις κέφια βρε Πηνελόπη μου δεν παίζεσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνεις κάτι πιάτα απίθανα!
Έχω μείνει σαν χαζή και κοιτώ αυτό που έφτιαξες πάλι!
Πολύ ωραίο και χορταστικό το εναλλακτικό ταμπουλέ σου!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Για κέφια δεν ξέρω Ερμιόνη μου...
ΔιαγραφήΓια διάθεση για όσπρια σίγουρα ναι, αλλά έπρεπε να κάνω και άλλους να τα γευτούν :-))
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας εύχομαι.
Ως γνήσια...ρεβυθοφάγος επικροτώ με ενθουσιασμό αυτή την παραλλαγή ταμπουλέ! Ωραιά ιδέα και ιδιάιτερα καλοκαιρινή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι το σκέφτηκα κι' εγώ Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΜιας και οι "σουπένιες" εκδοχές δεν είναι για το καλοκαίρι, τουλάχιστον για μένα :-)
Καλό βράδυ και καλή Κυριακή να έχετε.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς σαλάτα πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη και θα τη δοκιμάσω. Η ευρηματικότητά σου και η πρωτοτυπία δεν έχει όρια! Αποκαλύπτομαι!
Ομολογώ όμως ότι με μπέρδεψες λίγο, ονομάζοντάς τη "ταμπουλέ", στα Αραβικά Ταμπούλ.(Πάντα με ενοχλεί το Τουρκικό ταμπουλέ!) Περίμενα να έχει χορταρικά, κυρίως μαϊντανό και ντοματούλα! Δεν θα της ταίριαζαν;
Πολλά πολλά φιλάκια
Καλησπέρα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΕσύ σίγουρα ξέρεις πιο καλά από εμένα, τούτες τις γεύσεις.
Προσωπικά απλώς "ψάχνομαι" κάθε φορά μέσα από τις θύμισες και τα αναγνώσματα που κάνω.
Φυσικά τα φρέσκα λαχανικά κάνουν το φαγάκι πιο σαλάτα.
Άλλωστε το έκανα κι εγώ έτσι την άλλη μέρα με την ντομάτα και το φρέσκο αγγουράκι, όμως όχι με μαϊντανό. Ήθελα την γεύση του δυόσμου να κυριαρχεί γιατί πραγματικά ταιριάζει πολύ καλά με τα βρασμένα ρεβύθια.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Τι γίνεται ρε Πηνελόπη; Κύρος Γρανάζης έγινες τελευταία! Το φωτεινό λαμπάκι όλο ανάβει πάνω απ' το όμορφο κεφάλι σου! Και μ' αρέσει το πληγούριιιιι, τρελλαίνομαι! Φιλιά σου πολλά Κύρο!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πενία, τέχνας κατεργάζεται" Μάρθα μου καλή.
ΔιαγραφήΒάζεις την "κούτρα" σε λειτουρία, ώρες δύσκολες και πιεστικές και κατεβάζει ιδέες να έχουν να σου βρίσκονται ως άλλος Κύρος Γράναζης :-)))
Φιλιά σου πολλά!
Αυτή την υπέροχη σαλάτα θα την έτρωγα μάλλον σαν κύριο πιάτο.Κρύα από το ψυγείο,φτιαγμένη από την προηγούμενη για να μελώσουν τα άφθονα υλικά της και να ανδειχτούν οι γεύσεις όλων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πειραματισμοί σου Πηνελόπη για μια ακόμα φορά συνομότησαν και μας πρόσφερες ανατολίτικες νοστιμιές προσαρμοσμένες σε πιο ελληνικά στοιχεία.Υπέροχα!
Μ'αρέσει που τολμάς!
Φιλάκια πολλά,πολλά καλή μου φίλη!
Καλημέρα Φωτεινή μας και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΜα κι' εγώ να ξέρεις πως για κύριο πιάτο την έφτιαξα!!! Απλώς οι άντρες έφαγαν κι' από ένα μπιφτεκάκι για παρέα, έτσι για να "ξεγελαστούν" :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και καλημέρες.
Τι καταπληκτικος συνδυασμος! Κι εγω θα το ετρωγα για κυριο, μαζι με μια σαλατουλα ντοματα θα ηταν τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Καλημέρα Μαρίνα.
ΔιαγραφήΠραγματικά έχεις δίκιο. Εγώ την ντοματούλα και το αγγουράκι τα έκοψα την επόμενη μέρα, μέσα στο ίδιο πιατάκι. Πλήρες γεύμα για μεσημεριανό στο γραφείο.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Ενώ σε ξέρω Πηνελόπη μου, πάντα με εκπλήσσει η δημιουργηκότητά σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχος συνδυασμός!
Η αλήθεια είναι πως όλοι μας πιστεύουμε πως κάποια πράγματα έχουν σταθερή εμφάνιση και ύφος Αγγελική μου, όπως για παράδειγμα η κλασσική ρεβυθάδα ή τα ρεβύθια σαλάτα.
ΔιαγραφήΑλλά... πάντα η διάθεση, η σκέψη και τα διαθέσιμα υλικά μπορούν να εξελιχτούν σε κάτι άλλο!
Φιλιά πολλά καλή μου φίλη.
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός ρεβυθιών και πληγουριού και φαντάζομαι άκρως θρεπτικός! Συμφωνώ πως σε ένα τετοιο πιάτο ο δυόσμος θα ταιριάζει καλύτερα από τον κλασικό μαϊντανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και ήρεμο Σ/Κ να έχεις Πηνελόπη!
Σκοτεινούλα χαίρομαι πραγματικά που με "δικαιώνεις" για την επιλογή του αρώματος του δυόσμου στο πιάτο. Για μένα είναι από τα πιο αγαπημένα, ειδικά στα καλοκαιρινά φαγητά.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχεις εύχομαι.
Πολύ ωραίος ο ρεβιθοπλιγουροσυνδυασμός φιλενάδα!!! σου έγινε τέλειος!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!
Ευχαριστώ σε Κική μου, ευχαριστώ σε.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους σας.
Mia alli protasi gia revithia!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPoli m aresei!!!!
Πάντα θα έχουμε μια "εναλλακτική" στην καβάτσα Πέπη μας!!!
ΔιαγραφήΕίναι ο τρόπος σκέψης μου βλέπεις που με οδηγεί :-)))))