Σε μια από τις λίγες περιπτώσεις που καταφέρνω να δω τηλεόραση, έτυχε να πέσω πάνω στην εκπομπή "Σεφ στον Αέρα".
Δεν μου αρέσει να σχολιάζω ανθρώπους και καταστάσεις καθώς τα γούστα μου μάλλον είναι αρκετά περίεργα, ως προς τις εκπομπές μαγειρικής, αλλά στο συγκεκριμένο επεισόδιο μου έδωσαν αφορμή και ιδέα για ένα διαφορετικό σουφλέ. Αυτό με τις πατάτες.
Το "ξεσήκωσα" και το έφερα ως συνήθως στα μέτρα μου.
Στάθηκε ωστόσο μια ωραία συνοδεία στο αρωματικό φιλέτο κοτόπουλου, και γι' αυτό και σας το προτείνω.
Υλικά για το Πατατό-σουφλέ:
5-6 μεγάλες πατάτε καθαρισμές και βρασμένες σε αλατισμένο νερό,
100 γραμ, τυρί cheddar τριμμένο (ή ψιλοκομμένο)
100 γραμ. τυρί edam επίσης τριμμένο (ή ψιλοκομμένο)
150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή ψιλοκομμένο)
2-3 φέτες μαλακό τυρί για τοστ, κομμένες σε λωρίδες,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο αυγό,
2-3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
μοσχοκάρυδο τριμμένο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (ή και καθόλου αλάτι)ρ
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
30 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο.
Έλιωσα τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι, μέσα στην κατσαρόλα που τις είχα βράσει αφού προηγουμένως τις είχα στραγγίξει από το νερό, χωρίς όμως να γίνουν πουρές. Να κρατάνε κάπως κομματάκια.
Μέσα στην κατσαρόλα έριξα όλα τα τριμμένα τυράκια, το αυγό, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι.
Ανακάτεψα καλά με κουτάλι και το μείγμα μου το έβαλα σε καλά λαδωμένο πυρέξ (εδώ μας χρειάζεται το ελαιόλαδο).
Στην επιφάνεια έριξα λίγο επιπλέον τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ράντισα με το γάλα και έστρωσα τις λωρίδες από το τυρί του τοστ.
Μοίρασα και το παγωμένο βούτυρο (σε μικρά κυβάκια) στην επιφάνεια.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά. Έτοιμο.
Όσο το πατατό-σουφλέ ψηνόταν, μαγείρεψα και το φιλέτο κοτόπουλου σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Υλικά για το αρωματικό φιλέτο κοτόπουλο:
Εδώ η προεργασία απλώς είχε γίνει από την προηγούμενη μέρα, χωρίς καθόλου κόπο.
Ένα μεγάλο φιλέτο κοτόπουλου (ή και γαλοπούλας) χωρίς το κεντρικό κόκκαλο του, μαριναριζόταν για 24 ώρες μέσα σε:
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι (ή 3-4 μανταρίνια).
2 κουταλιές worcester sauce,
2 κουταλιές κόκκινο κρασί,
λίγη ρίγανη και λίγη πάπρικα.
Απλώς πρέπει να θυμηθούμε να το γυρίσουμε μέσα στην μαρινάδα του 3-4 φορές.
Λίγο πριν μαγειρευτεί, το έκοψα σε στενόμακρες κομμάτια και το έβαλα στο τηγάνι όπου ήδη είχε κάψει το ελαιόλαδο.
Το σοτάρισα καλά από όλες τις πλευρές του και μετά έριξα μέσα στο τηγάνι την μαρινάδα καθώς και μια κουταλιά worcester sauce, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Γύρισα δυο-τρεις φορές μέσα στην σάλτσα και σε 20 λεπτά ήταν κι' αυτό έτοιμο.
Να σημειώσω: πως μ' αυτόν τον τρόπο (το 24ωρο μαρινάρισμα, το θεωρώ άκρως απαραίτητη διαδικασία) που βοήθησε στο να γίνει το φιλέτο εξαιρετικά γευστικό και μαλακό, χωρίς να στεγνώσει καθόλου εσωτερικά.
Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, πλήρες από όλες τις απόψεις, συνοδευμένο από πράσινη σαλάτα ήταν ιδανικό γεύμα για όλη την οικογένεια.
Καλή σας απόλαυση.
Δεν μου αρέσει να σχολιάζω ανθρώπους και καταστάσεις καθώς τα γούστα μου μάλλον είναι αρκετά περίεργα, ως προς τις εκπομπές μαγειρικής, αλλά στο συγκεκριμένο επεισόδιο μου έδωσαν αφορμή και ιδέα για ένα διαφορετικό σουφλέ. Αυτό με τις πατάτες.
Το "ξεσήκωσα" και το έφερα ως συνήθως στα μέτρα μου.
Στάθηκε ωστόσο μια ωραία συνοδεία στο αρωματικό φιλέτο κοτόπουλου, και γι' αυτό και σας το προτείνω.
Υλικά για το Πατατό-σουφλέ:
5-6 μεγάλες πατάτε καθαρισμές και βρασμένες σε αλατισμένο νερό,
100 γραμ, τυρί cheddar τριμμένο (ή ψιλοκομμένο)
100 γραμ. τυρί edam επίσης τριμμένο (ή ψιλοκομμένο)
150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή ψιλοκομμένο)
2-3 φέτες μαλακό τυρί για τοστ, κομμένες σε λωρίδες,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο αυγό,
2-3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
μοσχοκάρυδο τριμμένο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (ή και καθόλου αλάτι)ρ
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
30 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο.
Έλιωσα τις βρασμένες πατάτες με πιρούνι, μέσα στην κατσαρόλα που τις είχα βράσει αφού προηγουμένως τις είχα στραγγίξει από το νερό, χωρίς όμως να γίνουν πουρές. Να κρατάνε κάπως κομματάκια.
Μέσα στην κατσαρόλα έριξα όλα τα τριμμένα τυράκια, το αυγό, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι.
Ανακάτεψα καλά με κουτάλι και το μείγμα μου το έβαλα σε καλά λαδωμένο πυρέξ (εδώ μας χρειάζεται το ελαιόλαδο).
Στην επιφάνεια έριξα λίγο επιπλέον τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ράντισα με το γάλα και έστρωσα τις λωρίδες από το τυρί του τοστ.
Μοίρασα και το παγωμένο βούτυρο (σε μικρά κυβάκια) στην επιφάνεια.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά. Έτοιμο.
Όσο το πατατό-σουφλέ ψηνόταν, μαγείρεψα και το φιλέτο κοτόπουλου σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Υλικά για το αρωματικό φιλέτο κοτόπουλο:
Εδώ η προεργασία απλώς είχε γίνει από την προηγούμενη μέρα, χωρίς καθόλου κόπο.
Ένα μεγάλο φιλέτο κοτόπουλου (ή και γαλοπούλας) χωρίς το κεντρικό κόκκαλο του, μαριναριζόταν για 24 ώρες μέσα σε:
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι (ή 3-4 μανταρίνια).
2 κουταλιές worcester sauce,
2 κουταλιές κόκκινο κρασί,
λίγη ρίγανη και λίγη πάπρικα.
Απλώς πρέπει να θυμηθούμε να το γυρίσουμε μέσα στην μαρινάδα του 3-4 φορές.
Λίγο πριν μαγειρευτεί, το έκοψα σε στενόμακρες κομμάτια και το έβαλα στο τηγάνι όπου ήδη είχε κάψει το ελαιόλαδο.
Το σοτάρισα καλά από όλες τις πλευρές του και μετά έριξα μέσα στο τηγάνι την μαρινάδα καθώς και μια κουταλιά worcester sauce, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Γύρισα δυο-τρεις φορές μέσα στην σάλτσα και σε 20 λεπτά ήταν κι' αυτό έτοιμο.
Να σημειώσω: πως μ' αυτόν τον τρόπο (το 24ωρο μαρινάρισμα, το θεωρώ άκρως απαραίτητη διαδικασία) που βοήθησε στο να γίνει το φιλέτο εξαιρετικά γευστικό και μαλακό, χωρίς να στεγνώσει καθόλου εσωτερικά.
Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, πλήρες από όλες τις απόψεις, συνοδευμένο από πράσινη σαλάτα ήταν ιδανικό γεύμα για όλη την οικογένεια.
Καλή σας απόλαυση.
Την εβδομάδα που πέρασε φάγαμε όλες τις πατάτες και τα ζυμαρικά οπότε αυτό για το μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Εμείς Ξανθή μου προσπαθούμε να "ικανοποιούμε" όλα τα γούστα!
ΔιαγραφήΤι να κάνει η έρμη η μάνα :-)))
Οπότε όποιος δεν ήθελε σουφλεδάκι...δεν...έτρωγε. Έφαγε το πεντανόστιμο κοτοπουλάκι μόνον με πράσινη σαλάτα.
Καλό βράδυ κι' από εμένα.
Η τελευταία φωτογραφία Πηνελόπη μου"μιλάει¨από μόνη της! Ωραίο το πατατοσουφλέ αλλά πιο πολύ λιγουρεύτηκα το κοτοπουλάκι με το μαρινάρισμα που περιγράφεις, θα ξεκινήσω την προετοιμασία του από σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μαρινάρισμα είναι (τουλάχιστον για εμένα) απαραίτητο σε κρεατικά και κοτόπουλο Αμαλία μου, γιατί γίνεται το κρέας σαφώς πιο τρυφερό και νόστιμο.
ΔιαγραφήΔοκίμασε το και το στεγνό φιλέτο (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό) θα σου γίνουν πολύ πιο νόστιμα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Aχ αυτές οι πατατούλες, όπως και να τις κάνεις μιλάνε !!! Καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς Λίλα μου, είμαστε περισσότερο μακαρονάδες!
ΔιαγραφήΑλλά και με τις πατατούλες καλά τα πάμε...
Εδώ, είπα να τους κάνω να δοκιμάσουν και μια διαφορετική εκδοχή πατατοκατάστασης...
Καλό βράδυ σας εύχομαι.
ενα ονειρο ειναι το φαγητο σου Πηνελοπη!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι πατατου γενικα και βλεποντας το σουφλεδακι μου τα σαλια μου εφτασαν μεχρι το πληκτρολογιο!Συμφωνω απολυτα οτι το 24ωρο μαριναρισμα κανει θαυματα!!!!!
Καλησπέρα Κική μου.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που είμαστε της ίδιας άποψης για το μαρινάρισμα. Διαφορετικά το κρέας δεν τρώγεται βρε παιδί μου...εκτός και είναι κανένα παϊδάκι στο κάρβουνο!!
Σουφλεδάκι εξαιρετικό για όλες τις περιστάσεις!
Καλό σας βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.
Υπέροχα από κάθε άποψη και το πατατοσουφλέ και το αρωματικό κοτόπουλο Πηνελόπη μου!!! Να γλύφεις και τα δάκτυλά σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά πολλά!
Έτσι...έτσι...όπως τα λες Συντέκνισσα!
ΔιαγραφήΟ μεγάλος άνδρας είπε ότι το κοτοπουλάκι ήταν πεντανόστιμο. Μιλάμε δηλαδή...για πολύ θετικό σχόλιο :-)))
Φιλιά πολλά κι' από εμένα (σ' εσένα και τα όμορφα Χανιά).
Αυτά τα πατατοσουφλέ έχουν άπειρες παραλλαγές και σώζουν πάντα την κατάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτή η μαρινάδα του κοτόπουλου, πρέπει να κάνει θαύματα! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!
Η μαρινάδα είναι η καλύτερη λύση, όταν μιλάμε για κρέατα "στεγνά" όπως είναι ένα φιλέτο κοτόπουλο. Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΠροσωπικά την συνηθίζω (με παραλλαγές) και στα υπόλοιπα κρεατικά, γιατί τα κάνει πιο γευστικά και τρυφερά.
Όσο για το πατατοσουφλέ, δίκιο...μεγάλο δίκιο...έχεις :-))
Πηνελόπη μου τέλειο το πιάτο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πατατο-σουφλέ και το κοτοπουλάκι πεντανόστιμα
Με τόσα ωραία τυριά το σουφλέ θα έγινε τέλειο.Μη σου πω πως τρώγεται και μόνο του ;)
Φιλιά
Marion καλή μου, από μόνο του κι' εγώ μια χαρά θα το έτρωγα... αλλά όταν έχεις να κάνεις και με ανδρικό πληθυσμό, τότε το "σκέτο" δεν μας κάνει :-))
ΔιαγραφήΠολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Ωραίος συνδυασμός Πηνελόπη και το άρωμα της μαρινάδας είναι τέλειο. Δίνω πολύ σημασία σε αυτό να ξέρεις, όπως και εσύ. Κάνει πολύ δουλειά στο κρέας και όσο περισσότερο μένει τόσο το καλύτερο!Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνούμε απόλυτα Λίλια μου.
ΔιαγραφήΠροσωπικά επειδή στα κρέατα δεν έχω μεγάλη αδυναμία, προσπαθώ να τα κάνω πιο "δελεαστικά" στην γεύση για όλους μας.
Καλό βράδυ σου εύχομαι και με υγεία το νέο και όμορφο blog σου.
Θεωρώ το μαρινάρισμα αναγκαίο ειδικά για το"επίπεδο" στήθος κοτόπουλου. Θα δοκιμάσω το δικό σου! Και το πατατοσουφλέ μια χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χαρά θα περιμένω να μου πεις εντυπώσεις Βαγγελιώ, από το συγκεκριμένο μαρινάρισμα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχεις.
Ωραιο ,νοστιμο και θρεπτικο πιατο με τη δικη σου παντα πινελια,το αποτελεσμα? υπεροχο μαλλον απο οτι φαινεται ,καλο ξημερωμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ καλή μου Neli.
ΔιαγραφήΠάντα τα πιάτα έχουν την πινελιά του δημιουργού τους, καθώς οι γευστικές αναζητήσεις και απαιτήσεις, είναι που τον κάνουν να μαγειρεύει ( ακόμη κι' αν βαριέται κάποιες φορές...).
Καλό βράδυ εύχομαι.
Πολύ ωραίο το πατατοσουφλέ αλλά και το κοτοπουλάκι με τη μαρινάδα του φαίνεται εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Μαρία μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ.
πως μαρεσει το πατατοσουφλε!!!! ειδικα αν ειναι ζεστο ζεστο!!!! ενδιαφερον η μαριναδα του κοτοπουλου παντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτολμαδάκι μου, όταν βρεθείς με φιλέτο κοτόπουλο για μαγείρεμα, δοκίμασέ την. Πιστεύω πως θα με δικαιώσεις για την επιλογή μου.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ.
Πατατοσουφλέ και μαριναρισμένο κοτόπουλο... μμμμμμμμμμμμμμ!!!! Φοβερός συνδυασμός... σκέτο λουκούμι!! Είμαι σίγουρη ότι το απολαύσατε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πραγματικά έτσι έγινε Κική μου!
ΔιαγραφήΑπό τις λίγες φορές που έμειναν όλοι (ακόμη και οι δύσκολοι της παρέας...) απολύτως ικανοποιημένοι.
Καλή συνέχεια και καλό ΣΚ εύχομαι.