Πλησιάζουν γιορτές (πολλές μέσα στο Νοέμβριο και έπεται συνέχεια τον Δεκέμβριο) μέχρι να φτάσουμε στην όμορφη (για τον περισσότερο κόσμο) περίοδο των Χριστουγέννων.
Η προσμονή των μικρότερων εξ' ημών...θέλουμε - δεν θέλουμε... μεταφέρεται και στους μεγαλύτερους, οπότε όλοι έχουμε μια γλύκα στα μάτια αλλά και την ψυχή (αν την αφήσουμε να μας οδηγήσει...).
Η "γλύκα" βέβαια έχει την τιμητική της και στις κουζίνες μας, κι' όλο προσπαθούμε για νέα κεράσματα και λιχουδιές.
Σας προτείνω λοιπόν, το κεϊκ πορτοκαλιού που σας ξέμεινε (ή κάποιο άλλο εξίσου φρουτένιο) καθώς σχεδόν πάντα όταν είναι φρέσκο τρώγεται άμεσα ... αλλά όλο και κάποια ποσότητα ξεμένει παραπίσω, να το κάνετε τρούφες.
Τα υλικά απλά και μάλλον οικονομικά (μιας και το μπουκάλι με σιρόπι γρεναδίνης κόκκινων φρούτων που πάει όμορφα σε πολλά εορταστικά ποτά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες αλλά και γλυκά, έχει πολύ προσιτή τιμή).
300-350 γραμ. κεϊκ πορτοκαλιού τριμμένο με το χέρι,
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% ψιλοκομμένη,
Μέσα στο μπολ, έριξα τα cranberries, το σιρόπι γρεναδίνης και την βανίλια.
Έριξα επίσης και το μείγμα κρέμας-σοκολάτας και δούλεψα εκ' νέου, με την σπάτουλα, ώστε να ενωθούν σε μια μάζα, με μορφή πολτού, όλα τα υλικά.
Το άφησα στην άκρη για 3 ώρες (εκτός ψυγείου) για να σφίξει η σοκολάτα και μετά με την βοήθεια μικρού κουταλιού έπαιρνα μικρή ποσότητα, την έπλαθα μπαλάκι (σαν καρύδι) και την ρολλάριζα μέσα στην σκόνη κακάο, που είχα σε βαθύ πιάτο.
Τα μπαλάκια τρούφας μπήκαν σε αεροστεγές σκεύος και στο ψυγείο για το σχετικό πάγωμα.
Αρωματικά και με μια γεύση που θυμίζει αρκετά έντονα φρούτα του δάσους, σε αρμονικό συνδυασμό με τη πλούσια σοκολάτα.
Απολαυστικά μέχρι το τελευταίο!
Υ.Γ. Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες του 2ημέρου.
Η προσμονή των μικρότερων εξ' ημών...θέλουμε - δεν θέλουμε... μεταφέρεται και στους μεγαλύτερους, οπότε όλοι έχουμε μια γλύκα στα μάτια αλλά και την ψυχή (αν την αφήσουμε να μας οδηγήσει...).
Η "γλύκα" βέβαια έχει την τιμητική της και στις κουζίνες μας, κι' όλο προσπαθούμε για νέα κεράσματα και λιχουδιές.
Σας προτείνω λοιπόν, το κεϊκ πορτοκαλιού που σας ξέμεινε (ή κάποιο άλλο εξίσου φρουτένιο) καθώς σχεδόν πάντα όταν είναι φρέσκο τρώγεται άμεσα ... αλλά όλο και κάποια ποσότητα ξεμένει παραπίσω, να το κάνετε τρούφες.
Τρούφες με σιρόπι Γρεναδίνης και Cranberries
Τα υλικά απλά και μάλλον οικονομικά (μιας και το μπουκάλι με σιρόπι γρεναδίνης κόκκινων φρούτων που πάει όμορφα σε πολλά εορταστικά ποτά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες αλλά και γλυκά, έχει πολύ προσιτή τιμή).
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% ψιλοκομμένη,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος κανονική ή light (προσωπικά έβαλα light)
100 γραμ. cranberries,
1 ποτηράκι κρασιού, γεμάτο με σιρόπι γρεναδίνης
μια "τσιμπιά" βανίλια κρυσταλλική.
Τέλος, σκόνη κακάο για το στόλισμα.
Σε βαθύ μπολ, έτριξα καλά με το χέρι, το ελαφρώς μπαγιάτικο κεϊκ πορτοκαλιού
(είχε αρκετό άρωμα πορτοκαλιού, και αυτό
σαφώς προσθέτει στο τελικό μας αποτέλεσμα).
Ζέστανα καλά την κρέμα γάλακτος και έριξα
μέσα την τεμαχισμένη κουβερτούρα, δουλεύοντας
συνεχώς με μια σπάτουλα, ώστε να ενωθούν τα υλικά μου.
Μέσα στο μπολ, έριξα τα cranberries, το σιρόπι γρεναδίνης και την βανίλια.
Έριξα επίσης και το μείγμα κρέμας-σοκολάτας και δούλεψα εκ' νέου, με την σπάτουλα, ώστε να ενωθούν σε μια μάζα, με μορφή πολτού, όλα τα υλικά.
Το άφησα στην άκρη για 3 ώρες (εκτός ψυγείου) για να σφίξει η σοκολάτα και μετά με την βοήθεια μικρού κουταλιού έπαιρνα μικρή ποσότητα, την έπλαθα μπαλάκι (σαν καρύδι) και την ρολλάριζα μέσα στην σκόνη κακάο, που είχα σε βαθύ πιάτο.
Αρωματικά και με μια γεύση που θυμίζει αρκετά έντονα φρούτα του δάσους, σε αρμονικό συνδυασμό με τη πλούσια σοκολάτα.
Απολαυστικά μέχρι το τελευταίο!
Υ.Γ. Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες του 2ημέρου.
Πηνελόπη μου είναι πολύ όμορφη ιδέα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα cranberries θα είναι τέλεια!!! Μου αρέσει η ανακύκλωση, ακόμη και στο κέικ!!!
Καλό σ/κ!!!
Ευχαριστώ σε Στέλλα.
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις γιατί πραγματικά άρεσαν πάρα πολύ σε όλους.
Καλό ΣΚ (επόμενο πια...)
Τιποτα δεν πάει χαμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γρεναδίνη πρέπει να δίνει εξτρα γεύση!
http://www.beautyfollower.blogspot.gr
Πραγματικά το συγκεκριμένο σιρόπι γρεναδίνης έχει πολύ ωραία γεύση και μπορείς να το δοκιμάσεις σε διάφορα πράγματα dear Beauty, ακόμη και σε σάλτσα βινεγκρέτ που έτυχε σήμερα να το βάλω :-)
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε σταματάς να επιβεβαιώνεις ότι στην ανακύκλωση υλικών απλά δεν παίζεσαι!
Εγώ να σου πω την αλήθεια μου, άντε να έφτιαχνα κανένα εύκολο τράιφλ με το κέικ :)
Αλλά τρουφάκια;
Τέλεια!
Φιλιά
Γεια σου γλυκιά μου Ερμιόνη.
ΔιαγραφήΠραγματικά πάω για "μεγάλο τίτλο" στην ανακύκλωση υλικών :-)))
Μεταμορφώθηκε το κεϊκ και κανείς δεν είπε όχι σε λαχταριστό σοκολατένιο τρουφάκι!!!
Φιλιά σας.
Ποτέ δε μου άρεσε να πηγαίνει χαμένο το κέικ που περίσσεψε!!!! Τώρα ξέρω τι θα το κάνω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη μου για την καταπληκτική ιδέα!!!
Πολλά φιλιά!
Πάντα υπάρχει μια καλή "λύση" για ένα περισσευούμενο μεγαλούτσικο κομμάτι κεϊκ Silena μου :-))
ΔιαγραφήΚαι να δεις τι επιτυχία σημειώνει μετά η "μετενσάρκωσή" του!!!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Σοκολάτα να 'ναι, Πηνελόπη μου, κι αν είναι κι από τα χεράκια σου, δεν συζητιέται! Α-π-ό-λ-αυ-σ-η!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
Να είσαι καλά!
Καλώς τον, καλώς τον...
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά που θα κάνω σοκολατένια τρουφάκια, θα σε βάλω στην λίστα αγαπητέ μου Ευάγγελε :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Τι εντυπωσιακές τρούφες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου εφαρμόζεις πολυ συστηματικά και με ιδιάιτερη έμπνευση θα έλεγα,την τακτική της οικιακής οικονομίας.
Και όταν αυτή δίνει τόσο λαχταριστά αποτελέσματα,η περηφάνεια είναι διπλή!
Εύγε !
Φιλιά πολλά,πολλά!
Μάλλον φταίνε οι "αρχές" μου καλή μου Φωτεινή!!
ΔιαγραφήΑπό μικρή άκουγα για τις δυσκολίες των παλαιότερων (παππούδο-γιαγιάδων και γονιών) και δυσκολεύομαι πραγματικά να πετάω τρόφιμα. Προσπαθώ όσο μπορώ να "ανακυκλώνω" αν τα υλικά μου το επιτρέπουν. Άλλωστε είναι γνωστή η αρχή όλων των μαγείρων και ζαχαροπλαστών "πως δεν πετούν" τίποτε στις κουζίνες τους.
Σ' ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.
Καλό βράδυ και πολλά φιλιά κι' από εμένα.
Πολύ εντυπωσιακά και αρωματικά τρουφάκια! Σε εμάς δεν περισσέυει κέικ, είμαστε ένθερμοι καταναλωτές του αλλά μόνο και μόνο για να φτιάξω αυτά τα πρωτότυπα τρουφάκια αξίζει να σκαρώσω ένα γρήγορο κέικ πορτοκαλιόυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς πάλι, Αμαλία μου αν δεν είναι παντελώς σοκολατένιο το κεϊκ ... δεν το τελειώνουμε ποτέ!
ΔιαγραφήΟπότε όλο και κάτι πρέπει να σκαρφίζομαι κάθε φορά :-))
Κάποιες δε, το φτιάχνω επί τούτο σε μεγαλύτερο μέγεθος για να σκαρώσω μετά τρουφάκια. Είναι και λίγο πονηρό το μυαλό μου βλέπεις...
Τα πιο ωραία τρουφάκια είναι από ''μπαγιάτικο' κέικ ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ κάνω cake-pops με κεικ που έχει μείνει (ή κάνω κεικ για το λόγο αυτό)
Πολύ ωραία ιδέα η γρεναδίνη.
Τέλεια είναι. Εύγε!
Φιλιά πολλά :)
Με καταλαβαίνεις απόλυτα, καλή μου Marion :-)
ΔιαγραφήΗ γρεναδίνη είτε από φρούτα του δάσους (όπως η συγκεκριμένη) ή από ρόδι, μπορεί να σου δώσει εξαιρετική επίγευση μέσα στην σοκολάτα. Δοκίμασε την και σε κάποια μους. Αξίζει πραγματικά.
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.
Πωπω, το σιρόπι της γραναδίνης πρέπει να ταιριάζει τέλεια με τις υπόλοιπες γεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστές οι σοκολατένιες μπουκίτσες σου Πηνελόπη!
Έτσι ακριβώς Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΕίναι "αποκάλυψη" μέσα στην σοκολάτα και δίπλα στην λίγο ξινούτσικη γεύση των cranberries.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ίσως το Νο1 γλυκό ανακύκλωσης αυτά τα τρουφάκια. Το συγκεκριμένο σιρόπι δεν το έχω αγοράσει ποτέ αλλά τα λικέρ της ίδιας μάρκας είναι καλά άρα και η γρεναδίνη πρέπει να είναι πολύ αρωματική. Αλήθεια έχουν γιορτινό "άρωμα" οι σοκο-μπουκίτσες! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΝαι, γιορτινό άρωμα και γεύση...μπήκα στην "μπρίζα" από νωρίς, καθώς αρκετοί φίλοι και συγγενείς έχουν γιορτές στο διάστημα αυτό.
Ορθή παρατήρηση. Τα τρουφάκια από μόνα τους είναι το Νο1 γλυκό ανακύκλωσης.
Πηνελόπη μου, όταν πρόκειται για τροφο-ανακύκλωση, οι προτάσεις σου είναι πάντα ιδιαίτερες και πεντανόστιμες! Τα τρουφάκια σου δεν θα μπορούσαν να ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν μπορούσες να μου "ταχυδρομήσεις" μερικά... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!
Γράψε μου διεύθυνση και θα δω τι μπορώ να κάνω με την αποστολή ... Αναστασία μου :-))
ΔιαγραφήΠρέπει να είμαι "προσεκτική" στο τι προτείνω για ανακύκλωση, γιατί έχω κι' έναν "τίτλο" να υποστηρίξω πια...
Κι' από εμένα πολλά φιλιά. Κι' ένα πάρα πάνω στην μικρή φιλενάδα μου.
Νοστιμα φινονται και ειμαι σιγουρη οτι θαναι με τις γευσεις που εχουν,καλοφαγωτα,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέλη μου καλή,
Διαγραφήαπλώς μια δοκιμή θα σε "πείσει" αν βρεθείς με υπόλοιπο κεϊκ στα χέρια.
Είναι εύκολα στην δημιουργία και τρώγονται επίσης πολύ εύκολα ως κέρασμα.
Ωραία γλυκάκια και ανακυκλώσιμα!! Παίρνω ένα και πάω για ύπνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκια!
Πριν τον ύπνο, ένα είναι σαφώς απαραίτητο Λίλια μου!
ΔιαγραφήΓια να έχεις όνειρα γλυκά :-))
Φιλιά πολλά καλή μου.
Υπέροχα τα ντόνατς σου έγιναν!!!!! Τόσο λαχταριστά!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Πηνελόπη μου!!