Η αλήθεια είναι...ότι το πρώτο πράγμα που κοιτώ στο S.M. όταν βρίσκομαι μπροστά στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα προϊόντα, είναι τα διάφορα φύλλα για πίτες (μήπως και μου έχει ξεφύγει κάτι ...) και τα ψαρικά όλων των ειδών.
Κάπως έτσι, έχω ανακαλύψει τα φύλλα αυτά, αλλά και αυτά.
Πρόσφατα όμως, βρήκα και το νέο στρογγυλό φύλλο για πίτες της εταιρίας " Ζύμης Ψαχνών" που έτσι κι' αλλιώς έχει πολύ καλά προϊόντα, σε όλη την γκάμα της.
Σε μια "νέα γνωριμία" πάντα δίνω δυνατότητες για κλασσικές γεύσεις πέρα από τους νεωτερισμούς, γιατί έτσι θα είμαι πιο σίγουρη για το αποτέλεσμα.
Σε τούτο λοιπόν το φύλλο, ο νεωτερισμός για μένα ήταν ο συνδυασμός σπανακιού μαζί με πράσο, καθώς το πράσο δεν το πολύ-χρησιμοποιώ. Είπα λοιπόν να το συνδυάσω με υλικά που μου αρέσουν, όπως το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, η πικάντικη φέτα Τριπόλεως και η Κρητική ξυνομηζύθρα, για να ξεπεράσω την μια κάποια μικρή "αντιπάθεια" που του είχα. Και ω του θαύματος, τα κατάφερα :-))
Για την γέμιση χρησιμοποίησα:
2 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες,
4 φρέσκα κρεμμυδάκια επίσης κομμένα σε ροδέλες,
300 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο & ψιλοκομμένο ,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
3 μέτρια αυγά,
200 γραμ. φέτα πικάντικη
250 γραμ. ξυνομηζύθρα,
1 κούπα (του τσαγιού) στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά,
1/2 κούπα τραχανά λευκό,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο κάρυ.
Για το στόλισμα του: 2 κουταλάκια σουσαμάκι με την φλούδα και 1 κουταλάκι μαυροκούκι.
Μετά κατά τα κλασσικά, λάδωσα το ταψί μου. Λάδωσα ένα-ένα τα φύλλα μου, στρώνοντας τα μισά στον πάτο του ταψιού. Έβαλα την γέμιση μου.
Έστρωσα καλά μ' ένα κουτάλι να πάει παντού και μετά τα υπόλοιπα φύλλα (λαδώνοντας πάντα) από πάνω.
Πασπάλισα σουσάμι και μαυροκούκι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητες του).
Μια πίτα άκρως χορταστική, γευστική και με μεγάλη ποικιλία αρωμάτων που αξίζει να δοκιμάσετε, είτε με το συγκεκριμένο φύλλο, είτε με σπιτικό.
Καλή σας απόλαυση.
Κάπως έτσι, έχω ανακαλύψει τα φύλλα αυτά, αλλά και αυτά.
Πρόσφατα όμως, βρήκα και το νέο στρογγυλό φύλλο για πίτες της εταιρίας " Ζύμης Ψαχνών" που έτσι κι' αλλιώς έχει πολύ καλά προϊόντα, σε όλη την γκάμα της.
Σε μια "νέα γνωριμία" πάντα δίνω δυνατότητες για κλασσικές γεύσεις πέρα από τους νεωτερισμούς, γιατί έτσι θα είμαι πιο σίγουρη για το αποτέλεσμα.
Σε τούτο λοιπόν το φύλλο, ο νεωτερισμός για μένα ήταν ο συνδυασμός σπανακιού μαζί με πράσο, καθώς το πράσο δεν το πολύ-χρησιμοποιώ. Είπα λοιπόν να το συνδυάσω με υλικά που μου αρέσουν, όπως το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, η πικάντικη φέτα Τριπόλεως και η Κρητική ξυνομηζύθρα, για να ξεπεράσω την μια κάποια μικρή "αντιπάθεια" που του είχα. Και ω του θαύματος, τα κατάφερα :-))
Για την γέμιση χρησιμοποίησα:
2 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες,
4 φρέσκα κρεμμυδάκια επίσης κομμένα σε ροδέλες,
300 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο & ψιλοκομμένο ,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
3 μέτρια αυγά,
200 γραμ. φέτα πικάντικη
250 γραμ. ξυνομηζύθρα,
1 κούπα (του τσαγιού) στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά,
1/2 κούπα τραχανά λευκό,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο κάρυ.
Για το στόλισμα του: 2 κουταλάκια σουσαμάκι με την φλούδα και 1 κουταλάκι μαυροκούκι.
Σε βαθύ τηγάνι έβαλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο για να σοτάρω τα όλα τα λαχανικά μου.
Καθώς το λάδι άρχισε να ζεσταίνετε έριξα μέσα μια μικρή κουταλιά κάρυ, για να βγάλει το άρωμα του, μιας και πιστεύω πως ταιριάζει με τα ζαρζαβατικά.
Και μετά σταδιακά, έριξα όλα τα λαχανικά μου, μέχρι να μαραθούν και να μειωθούν σε όγκο.
Κατέβασα από την φωτιά και άφησα λίγο να κρυώσει το μείγμα.
Μέσα στο ίδιο σκεύος έβαλα τον ψιλοκομμένο άνηθο, τ΄αυγά, τα τυριά μου τριμμένα με το χέρι, το γιαούρτι, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψα πολύ καλά.
Μετά κατά τα κλασσικά, λάδωσα το ταψί μου. Λάδωσα ένα-ένα τα φύλλα μου, στρώνοντας τα μισά στον πάτο του ταψιού. Έβαλα την γέμιση μου.
Έστρωσα καλά μ' ένα κουτάλι να πάει παντού και μετά τα υπόλοιπα φύλλα (λαδώνοντας πάντα) από πάνω.
Πασπάλισα σουσάμι και μαυροκούκι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητες του).
Μια πίτα άκρως χορταστική, γευστική και με μεγάλη ποικιλία αρωμάτων που αξίζει να δοκιμάσετε, είτε με το συγκεκριμένο φύλλο, είτε με σπιτικό.
Καλή σας απόλαυση.
What a delicious and beautiful dish. Catherine
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much, my dear Catherine.
ΔιαγραφήΑυτές τις πίτες τις λατρεύω! Πολύ έξυπνο και πρακτικό να βγάλουν στρογγυλό φύλλο για πίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν μια ανάμνηση από παλιά.
Η γέμισή σου δεν παίζεται. Μα να μην σου αρέσει όμως το πράσσο?
Αααααααα!
Είδες Χρυσαυγή μου;
ΔιαγραφήΥπάρχουν λαχανικά που δεν μου αρέσουν...Ίσως ως κατάλοιπο παιδικής ηλικίας :-))
Πάντως έγινε εξαιρετική,ακόμη και με το πράσσο!
Στρογγυλό φύλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα που το ανακάλυψες πάλι βρε Πηνελόπη μου!
Η γέμιση θεϊκή και λίγα λέω. Για μένα το πράσο με το σπανάκι είναι από τους πολύ αγαπημένους και κλασικούς συνδυασμούς!
Και η ξινομυζήθρα έρωτας!! Χαίρομαι που ξεπέρασες την αντιπάθειά σου!
Φιλιά
Υπάρχουν μια-δυο μάρκες ακόμη που κάνουν στρογγυλό φύλλο για πίτες, Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΑλλά το συγκεκριμένο, προσωπικά το συνάντησα πρώτη φορά, και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου.
Η ξινομυζήθρα είναι και για μένα μεγάλος έρωτας, κι' ας μην έχω καταγωγή από την όμορφη Κρήτη (που έτσι κι' αλλιώς αγαπώ ιδιαίτερα).
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Σε όλα τα γεωμετρικά σχήματα να βγουν τα φύλλα!!!!!Επιβάλλεται για τις ανήσυχες μανούλες ...και όχι μόνο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύουμε τις πίτες,ιδιαίτερα τις πρασόπιτες!!!!!!!
Πηνελόπη μου θα σε μαλώσω!!!!!Δεν συμπαθείς το πράσο!!!!!Άκου πράγματα!!!!Θα μου πεις περί ορέξεως κολοκυθόπιτα....και θα έχεις δίκιο!!!!Δώσε μία δεύτερη ευκαιρία στο ευγενές λαχανικό!!!!!Έχει δυνατότητες!!!
Η πιτούλα σου εκπληκτική!!!!Θά ήθελα κέρασμα ένα μεγάλο κομμάτι ,μιας που περιέχει και το αγαπημένο πράσο!
Φιλάκια πανάξια Πηνελόπη μου!!!!!!
Το στρογγυλό είναι σαφώς πιο "κλασσικό" για τις πιο "ρουστίκ" πίτες Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΘυμίζει γιαγιάδες αγαπημένες και πολλές όμορφες γωνιές της πατρίδας μας!
Όσο και να με μαλώσεις Φωτεινή μου, το πράσο μόνον μαζί με τα άλλα λαχανικά και καμουφλαρισμένο μέσα σε άφθονο τυράκι...
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Στρογγυλό;;;; Εντάξει, πολύ καλά έκανες και το μοιράστηκες Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το πράσο το συμπάθησα μόνο μέσα από τις πίτες, πριν να το δοκιμάσω σε πίτα δεν το έτρωγα καθόλου.
Τώρα το λετρεύω! Υπέροχος ο συνδυασμός των υλικών που διάλεξες!
Χρύσα μου, με νιώθεις λοιπόν καλά :-))
ΔιαγραφήΜεγάλη ευκολία, ήταν τούτο το στρογγυλό φύλλο. Έφτιαξα πιτούλα στο "τσάκ-μπάμ"!!
Καλό απόγευμα Παρασκευής εύχομαι και καλό ΣΚ.
Πίτα κλασσική και αξεπέραστη, μοσχοβόλησε μέχρι εδώ μου φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν έχεις καθόλου, μα καθόλου άδικο Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΦαγώθηκε και την επόμενη μέρα με την ίδια άνεση :-))
Α πολύ ωραία ιδέες! Και του φύλλου του στρογγυλού από Τη "Ζύμη Ψαχνών" και της γέμισης της δικής σου! Για τι διαμέτρου ταψί είναι αυτά τα φύλλα Πηνελόπη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Βαγγελιώ μου.
ΔιαγραφήΤαψί 34 ή 35άρι κλασσικό στρογγυλό και αντικολλητικό. Το έχω κάτι χρόνια... Και το στρογγυλό φύλλο ήρθε "κουτί" στην επιφάνεια του.
Αν το συναντήσεις σε SM δοκίμασε το, αξίζει τον κόπο για μια καλή πίτα.
Πολυ ωραιο το φυλλο Ψαχνων, το εχω δοκιμασει κι εγω και ειναι απο τα καλυτερα συκευασμενα. Το σπανακι ταιριαζει πολυ με το πρασο, αλλα μου αρεσε και ο ανηθος για μυρωδικο. Καλα, για την πιτα δεν εχω λογια, με εβαλες τωρα στα φυτιλια να φτιαξω πιτα το Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου Μαρίνα.
ΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη μάρκα βγάζει από τα καλύτερα προϊόντα του είδους.
!
Προσωπικά πίτα να είναι ... και δεν αντιστέκομαι με τίποτε. Ακόμη και στο πράσο :-))
τελειο το στρογγυλο φυλλο Πηνελοπη και απιθανη η πιτα,φαινεται τοσο λαχταριστη τόσο γουτσου-γουτσου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψαξω να βρω αυτα τα φυλλα αυριο που θα παω στο ΣΜ
φιλιααα!!!!!
Το συγκεκριμένο ήταν μεγάλη επιτυχία, Κική μου, καθώς η λαχτάρα για μια πίτα στα γρήγορα (χωρίς τον κόπο του ανοίγματος σπιτικού φύλλου) ήταν μεγάλη :-).
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου.
Δώσε μου πίτα και τίποτα άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες που σου άρεσαν τα πράσα??!!!
Σούπερ γέμιση και ο τραχανάς της δίνει άαααλλη γεύση!
Θυμάμαι που μας είχες προτείνει το ζαγορίσιο και από τότε χρησιμοποιώ μόνον αυτό!
Θα δοκιμάσω και το στρογγυλό, λοιπόν!
Φιλιά!
Ανήκουμε στην ίδια "συνομοταξία" Πέπη μου! Αυτή την "πιττοφάγων"!!!
ΔιαγραφήΤο Ζαγορίσιο είναι επίσης πολύ καλό (ίσως και λιγάκι καλύτερο) γιατί το φύλλο παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα αν αφήσεις την πίτα εκτός φούρνου και την σκεπάσεις απλώς με μια πάνινη πετσέτα. Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές.
Αλλά εδώ είπαμε ... ήταν η στρογγυλάδα του ακαταμάχητη!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Κρατσανιστηηηηηη θέλω όλο το ταψι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μεγάλος πειρασμός...όταν είναι φρεσκομαγειρεμένη Αριάδνη μου!
ΔιαγραφήΤρελαίνομαι για πίτες!!! Κι εγώ Πηνελόπη μου το πράσο μόνο σε πίτα και τηγανιά το έχω δοκιμάσει, με την ξινομυζήθρα με αποτελείωσες, μεγάλη λατρεία!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει που κατά καιρούς μας ενημερώνεις για διάφορα προϊόντα!!!
Φιλιά συντέκνισσα!
Είπαμε συντέκνισσα... η αγάπη μου, για την ιδιαίτερη πατρίδα σου είναι δεδομένη (σαν να ήταν δικιά μου...) και η ξινομυζήθρα είναι από τα προϊόντα που αγάπησα πολύ όταν τα γνώρισα.
ΔιαγραφήΌσο για τα ελληνικά προϊόντα που δοκιμάζω κι' εγώ για πρώτη φορά, και μου αρέσουν, θέλω να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου και σ' εσάς, γιατί πιστεύω πως αξίζουν την υποστήριξη όλων μας.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Μα δεν είναι υπέροχο Πηνελόπη μου! Εγώ το χρησιμοποιώ συχνά! Υπέροχη σου έγινε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Πραγματικά πολύ καλό Κική μου. Και το στρογγυλό είναι μεγάλη διευκόλυνση για τις πιο παραδοσιακές πίτες.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και πολλές ευχές για το νέο ξεκίνημα κι' από εδώ.