Τα donuts είναι μια λιχουδιά που κανένα πιτσιρίκι δεν μένει ασυγκίνητο.
Ειδικά το δικό μου, δεν σταματά ποτέ στο ένα...στο δεύτερο...στο τρίτο...
Έτσι από καιρό σε καιρό του κάνω το χατήρι, να τα φτιάχνω αποφεύγοντας όσο γίνεται να αγοράζω έτοιμα. Ψήνοντάς τα δε, συνήθως στον φούρνο.
Με έβαλαν τελευταίως "στα αίματα" τόσο η Κική, όσο και η Χρύσα, με τις αναρτήσεις τους οπότε δεν ήθελα και πολύ για να μπω από μόνη μου στην "μπρίζα" :-)
Η πρόσφατη εκδοχή μου ήταν αποκλειστικά με γεύση πορτοκαλιού και μαστίχας.
Για 12 μικρά donuts χρησιμοποίησα:
200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά,
χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι, καλά πλυμμένο,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη αλεσμένη μαζί με 2 δάκρυα μαστίχας,
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο,
και 1 πρέζα αλάτι.
Άλεσα αρχικά την ζάχαρη με την μαστίχα στο multi.
Κατόπιν ένωσα όλα τα υλικά μου μέσα σε βαθύ μπολ και το άφησα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 3/4 της ώρας, ώστε να ενεργήσει η μαγιά.
Βουτύρωσα καλά τις ειδικές φόρμες για donuts, που έχω πάρει και στη συνέχεια με κουταλάκι μοίρασα το μείγμα μου.
Άφησα πάλι για μισή ώρα μέσα σε ελαφρώς χλιαρό φούρνο (καθώς τον είχα ήδη χρησιμοποιήσει για άλλη δουλειά) να φουσκώσουν λίγο ακόμη.
Και στην συνέχεια τα έψησα για 12 λεπτά στους 170 βαθμούς (να σημειώσω: πως το ψήσιμο εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες που ισχύουν για την κουζίνα σας).
Τα έβγαλα, τα άφησα να κρυώσουν και ετοίμασα το γλάσσο μου.
Που έγινε από 3 κουταλιές μαστίχα υποβρύχιο και τον χυμό από μισό πορτοκάλι.
Τα ζέστανα στον φούρνο μικροκυμάτων για να μπορέσω να τα ενώσω και με αυτά κάλυψα την επιφάνεια των donuts.
12 mini donuts εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο!!
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακο όλων, εύχομαι.
Ειδικά το δικό μου, δεν σταματά ποτέ στο ένα...στο δεύτερο...στο τρίτο...
Έτσι από καιρό σε καιρό του κάνω το χατήρι, να τα φτιάχνω αποφεύγοντας όσο γίνεται να αγοράζω έτοιμα. Ψήνοντάς τα δε, συνήθως στον φούρνο.
Με έβαλαν τελευταίως "στα αίματα" τόσο η Κική, όσο και η Χρύσα, με τις αναρτήσεις τους οπότε δεν ήθελα και πολύ για να μπω από μόνη μου στην "μπρίζα" :-)
Η πρόσφατη εκδοχή μου ήταν αποκλειστικά με γεύση πορτοκαλιού και μαστίχας.
Για 12 μικρά donuts χρησιμοποίησα:
200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά,
χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι, καλά πλυμμένο,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη αλεσμένη μαζί με 2 δάκρυα μαστίχας,
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο,
και 1 πρέζα αλάτι.
Άλεσα αρχικά την ζάχαρη με την μαστίχα στο multi.
Κατόπιν ένωσα όλα τα υλικά μου μέσα σε βαθύ μπολ και το άφησα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 3/4 της ώρας, ώστε να ενεργήσει η μαγιά.
Βουτύρωσα καλά τις ειδικές φόρμες για donuts, που έχω πάρει και στη συνέχεια με κουταλάκι μοίρασα το μείγμα μου.
Άφησα πάλι για μισή ώρα μέσα σε ελαφρώς χλιαρό φούρνο (καθώς τον είχα ήδη χρησιμοποιήσει για άλλη δουλειά) να φουσκώσουν λίγο ακόμη.
Και στην συνέχεια τα έψησα για 12 λεπτά στους 170 βαθμούς (να σημειώσω: πως το ψήσιμο εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες που ισχύουν για την κουζίνα σας).
Τα έβγαλα, τα άφησα να κρυώσουν και ετοίμασα το γλάσσο μου.
Που έγινε από 3 κουταλιές μαστίχα υποβρύχιο και τον χυμό από μισό πορτοκάλι.
Τα ζέστανα στον φούρνο μικροκυμάτων για να μπορέσω να τα ενώσω και με αυτά κάλυψα την επιφάνεια των donuts.
12 mini donuts εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο!!
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακο όλων, εύχομαι.
Πολύ ωραία λαχταριστα! κι εγω εχω ετοιμη αναρτηση με ντόνατς εδω και εβδομαδες αλλα δεν την έβαλα ακομη, για το λόγο που αναφερεις αχαχχαχα Τωρα θα την αργησω κ άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω σου ειπα Αριαδνη να τα ανεβασεις και να πηξει η οθονη στον λουκουμα αλλα εσυ δεν με ακουσες!!!!Ολα τα καλα ντονατς χωρανε!!!!Αχαχαχα!!!!
ΔιαγραφήΌπως σου λέει και η Κική...να τη βάλεις κι' εσύ Αριάδνη μου.
ΔιαγραφήΠολλές επιλογές να έχουμε...και όλες να τις γευτούμε.
Καλέ τι πιτσιρίκι να μείνει? Ούτε εγώ μένω που δεν με λες και μπέμπα, χαχα Φέρε εδώ μια 12άδα Πηνελόπη μου να πάνε τα φαρμάκια μου κάτω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Έλα κοπέλα και για σένα θα κάνω την ντουζίνα με ότι άρωμα και γεύση τραβά η ψυχή σου!
ΔιαγραφήΦιλιά σας.
Πολύ ωραία σου έγιναν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να πάρω αυτή τη φόρμα!!
Πέπη μου,
Διαγραφήνα την πάρεις αλλά αν βρεις να πάρεις το μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί τα "mini" παρά είναι mini για τα δεδομένα μου τουλάχιστον!
Πολύ όμορφα έγιναν τα ντόνατς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα γλυκάκι για κάθε στιγμή της ημέρας!!!
Καλή βδομάδα!!
Κι' από αυτά που δεν τα "προλαβαίνεις" Στέλλα μου, όταν γύρω σου υπάρχουν πιτσιρίκια.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Πορτοκάλι με μαστιχα.... τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι πρεπει να ειναι πολυ πιο υγιεινα μια και τα βαζεις στο φούρνο. Οποτε τα πιτσιρίκια μπορούν να τρώνε αφοβα :)
Dear Beauty,
Διαγραφήτα αρώματα στα γλυκά, είναι η προσωπική μου πάντα αδυναμία. Αν δεν μου μυρίζει κάτι ωραία, προτιμώ να μην το φάω.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Ωραια φαινονται και αρωματικα,μπραβο ,καλοφαγωτα,καλη εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Νέλη μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά ήσαν καλοφάγωτα!
ααααα καλη μου Πηνελοπη ευχαριστω για την αναφορα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντα υπαρχει χωρος για ενα ντονατς....και δυο και τρια!!!!!
Νομιζω οτι τα δικα σου λουκουμαδακια με το πορτοκαλι και την μαστιχα κανουν τη διαφορα!!!!!!Εξαιρετικα μπραβο σου!!!!
Αυτό λέω κι' εγώ Κική μου!
ΔιαγραφήΚι' ένα ...και δύο...και τρία....σαν τα παιδιά του Πειραιά, ένα πράγμα :-)))
Τα αρώματα παίζουν κάθε φορά, για να τα κάνουμε περισσότερο συναρπαστικά απ' ότι είναι.
Καλό σας βράδυ.
Πωπω, αυτός ο συνδυασμός του πορτοκαλιού με τη μαστίχα με αποτελείωσε! Ευχαριστώ για την αναφορά Πηνελόπη! Φανταστικά τα ντόνατς σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΑφού κι' εσύ και η Κική μου δώσατε μια πολύ καλή ευκαιρία ...σαν "πάσα" συμπαίκτη ένα πράγμα :-)))
Μου άρεσε πολύ το γλάσο. Και τα ντόνατς βέβαια... δεν λέω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα ήθελα να τα δοκιμάσω μαζί...;)
Είναι δυνατόν να μην εξαφανισθούν?? Αναψε φούρνο για επόμενη δόση...
Φιλιά πολλά
Πες πότε θες να ξεκινήσω να φουρνίζω, Μάριον :-)))
ΔιαγραφήΕίμαι γρήγορη στο αποτέλεσμα μην νομίζεις....
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Ναι! Τα ντόνατς δεν αφήνουν κανένα παιδάκι ασυγκίνητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε καν τα μεγαλύτερα παιδάκια!
Μου αρέσουν που είναι ψητά και ουχί τηγανητά και μου αρέσουν πολύ τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει.
Φανταστικά τα αρώματα από το πορτοκάλι και το μέλι!
Φιλιά!
Τα ψητά Ερμιόνη μου, δεν είναι ίσως τόσο εντυπωσιακά όσο τα τηγανιτά, αλλά είναι εξίσου νόστιμα όταν τα "αρωματίσεις" όμορφα.
ΔιαγραφήΚαλό σας βράδυ και Χρόνια σας Πολλά κι' από εδώ.
πολυ νόστιμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Γρηγόριε.
Διαγραφή