5.9.11

Μεθυσμένο επιδόρπιο.

Το μπουκάλι της μαυροδάφνης κάθε φορά που το βλέπω με βάζει σε πειρασμό.
Δεν πολύ-πίνω είναι η αλήθεια αλλά τα γλυκά κρασιά είναι μια ωραία αδυναμία και τα χρησιμοποιώ κυρίως στις μαγειρικές μου προσπάθειες.
Από την άλλη τ' αχλάδια είναι στα καλά τους, οπότε είπα κι' εγώ να τα παντρέψω μιας και είχα μεγάλη ποσότητα.

Βάζετε τη μαυροδάφνη (ένα νεροπότηρο) παρέα με μισό ποτήρι κόκκινο κρασί μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε μια κούπα μαύρη (ή άσπρη ζάχαρη) ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε λίγο να σταθούν. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα: 2 ξυλαράκια κανέλας, 4-5 γαρύφαλλα, 2 κεφαλάκια αστεροειδούς γλυκάνισου, 1/2 κουταλάκι κοφτό βανίλλια κρυσταλική. Βάζετε τα μπαχαρικά να βράσουν μαζί με τα κρασιά για περίπου 5 λεπτά.

Σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνετε χυμό από 2 λεμόνια, και αφού έχετε πλύνει καλά καμμιά 10αριά μεγάλα αχλάδια. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια και τα μισά τα κόβετε πάλι σε μισά. Κάθε αχλάδι δηλαδή, θα κόπει σε τέσσερα κομμάτια (ή και 6 αν είναι αρκετά μεγάλο).
Τα κομμάτια που ετοιμάζετε τα βάζετε μέσα στον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Όταν το κρασί έχει αρχίσει να βράζει βάζετε τα κομμένα αχλάδια μέσα και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 20 λεπτά περίπου. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, κι' αφήνετε στην άκρη να μαριναρίζονται" τα αχλάδια μέσα στο αρωματισμένο κρασί για 2-3 ώρες.
Στην συνέχεια τα αφαιρείτε με προσοχή και με την βοήθεια τρυπητής κουτάλας τα βάζετε σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο.

Βάζετε πάλι την κατσαρόλα με το κρασί πάνω στην φωτιά και ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού. Βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να δέσει και να μειωθεί σε όγκο.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και γεμίζετε με αυτό το γυάλινο βάζο που έχετε προηγουμένως βάλει τα αχλάδια. Κλείνετε καλά, και έχετε ένα ωραίο και αρκετά  "μεθυσμένο" γλυκό κουταλιού για να συντροφέψετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας. 
H επιλογή δική σας.


Παρόμοια διαδικασία μπορείτε να κάνετε με ροδάκινα ή και σύκα, κατά προτίμηση μαύρα.
Είναι βέβαιο πως θα αρέσουν πολύ.

12 σχόλια:

  1. Σλουρπ!!! μπορώ να έχω λίγο μεθυσμένο; :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω πω που έλεγε και ο Αυλωνίτης.Τα αχλάδια στις δόξες τους.Την μαυροδάφνη την έχω συνήθως για σουτζουκάκια και εκλεκτά κοκκινιστά.
    Βλέπω όμως ότι και με τα αχλάδια τα πάει μια χαρά.Θα δοκιμαστεί μόλις βρω αξιόλογα(βιολογικά)αχλάδια!Φιλιά μαυροδαφνάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αστερομαράκι μου, το βάζο μας έχει ακόμη αρκετό. Οπότε όποτε θες, κόπιασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάρα μου, σαν τον Αυλωνίτη την "παθαίνω" κι' εγώ συχνά :-))
    Τούτα είναι δε, τόσο γευστικά που όταν τα φτιάξεις θα με θυμηθείς νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω Πηνελόπη, μεθυσμένο ξεμεθυσμένο εμένα μου φαίνεται υπέροχο, γεμάτο άρωμα και γεύση. Το θέλω σκέτο, χωρίς παγωτό, πειράζει; Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια η ιδέα. Και να σου πω, διατηρούνται καιρό έτσι στο βάζο. 'Αραγε θα γινόταν και με κυδώνια που μ΄αρέσουν πολύ και πλησιάζει ο καιρός τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλειο! με παγωτό καϊμακι απόλαυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελένη μου σε διαβεβαιώ πως και σκέτο είναι εξαιρετικό. Αν το διατηρήσεις (που δεν θα μείνει για πολύ) σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο, είναι δροσερό και γεμάτο από υπέροχα αρώματα.
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελευθερία φαντάζομαι ότι και τα κυδώνια (δεν τα έχω κάνει) θα είναι εξίσου ωραία, αν τα συνδυάσεις δε με λίγο γρεναδίνη ή συμπυκνωμένο χυμό από ρόδι θα πάρουν και υπέροχο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nimfi καιρό έχουμε να τα πούμε :-) Είναι πραγματικά πολύ γευστικό για όσους έχουν διάθεση για φρουτένια επιδόρπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική ιδέα! Θα περάσω κάποια ώρα επάνω από τους αρωματικούς ατμούς αυτού του "μεθυσμένου", μόνο για εισπνοές...μετά θα του "εξηγηθώ". :)

    Φιλάκια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. A! Ζαμπία μου αυτό το βρήσκω εξαιρετική ιδέα! Μπορεί να τους τραγουδάς μετά, έχοντας αποκτήσει ευθυμία από τις εισπνοές, ως άλλη Πυθία, αλλά θα ξέρουν τον λόγο!

    Καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι...και να θυμάστε το γνωστό τραγούδι, του Λουκιανού : δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή