Κάθε πράγμα στον καιρό του...
Η καλή ντομάτα (και ο κολιός) τον Αύγουστο...
Τα μελωμένα σύκα τον Σεπτέμβρη...
Τα καλά λεμόνια τον Απρίλη...
Ε, και το πιο γλυκό σε γεύση και κόκκινο παντζάρι...τώρα τον Μάη!!
Μια καλή αγκαλιά μαγιάτικα βιολογικά παντζάρια, αγορασμένα από το μανάβικο στο Κέντρο Γης που βρεθήκαμε προ ημερών (καθώς και οι λαϊκές είναι σε αναζήτηση τον τελευταίο καιρό) μας έδωσαν ωραία πρώτη ύλη για σαλάτα, παρέα με τα ψαράκια και το χταποδάκι μας, αλλά κι' ένα κέϊκ...σούπερ...σοκολατένιο...για τις απογευματινές μας υπογλυκαιμίες :-))
Το κέϊκ με παντζάρι, έχει πολλές εκδοχές μέσα στο διαδίκτυο και θα το βρείτε σε πολλά φιλικά blogs, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ (κι' αλλού) ....αλλά και σ' εμένα , πριν από καιρό.
Σήμερα απλώς του έκανα ένα μικρό "ρετούς και μερικές αλλαγές στα υλικά και στην δομή του.
Απολαυστικό, ζουμερό και άκρως εθιστικό αφού είναι σοκολατένιο και κανείς δεν αντιστάθηκε!!
Υλικά:
120 γραμ βούτυρο μαλακό,
60 γραμ/ ελαιόλαδο,
3 μεγάλα αυγά,
3 μεγάλους βρασμένους και αλεσμένους στο multi, βολβούς παντζαριού,
1,5 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
3 κοφτά κουταλάκια κανέλα σκόνη,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 φλιτζάνι (μέτριο μέγεθος) καφέ στιγμής με άρωμα βανίλιας (2,5 κουταλάκια καφέ σε ζεστό νερό),
80 γραμ. κακάο κοσκινισμένο.
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
(Εδώ να σημειώσω πως μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με ρόφημα σοκολάτας, αλλά επειδή περιέχει ζάχαρη, θα μειώσετε την ποσότητα της προαναφερόμενης ζάχαρης).
Και 20 καραμέλες γάλακτος.
Για το γλάσο και την γέμιση σοκολάτας τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο,
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος,
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
100 γραμ. κρέμα γάλακτος,
2 κουταλάκια ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο)
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Αρχικά χτύπησα τ' αυγά με την ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν.
Κατόπιν έριξα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλεσμένο παντζάρι, την βανίλια, την κανέλα και το κοσκινισμένο κακάο. Χτύπησα εκ' νέου το μείγμα να ενωθούν και αυτά τα υλικά.
Πρόσθεσα τον καφέ, και σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι μαζί με το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα.
Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, έβαλα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Έριξα τον χυλό του κέϊκ και ίσιωσα με μια μαρίζ.
Μέσα στον χυλό "βύθισα" περίπου 20 καραμέλες γάλακτος.
Έψησα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά. Μετά σκέπασα με αλουμινόχαρτο καθώς η επιφάνεια είχε πάρει χρώμα και χαμήλωσα την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, για 35 λεπτά ακόμη. Έκλεισα τον φούρνο.
Και το άφησα με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή να κρυώσει για μιάμιση ώρα.
Το έβαλα πάνω στην επιφάνεια εργασίας, σηκώνοντας από τις άκρες του χαρτιού (βοηθά πολύ σ' αυτήν την περίπτωση ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης του χαρτιού).
Άνοιξα το χαρτί και μ' ένα μαχαίρι μεγάλο το έκοψα όσο πιο σωστά στην μέση.
Γέμισα με σοκολατένιο γλάσο το κάτω μέρος.
Επανέφερα το πάνω με προσοχή, και συνέχισα το γλασάρισμα σε όλη την επιφάνεια.
Για την ετοιμασία του γλάσου τώρα. Αφού τεμάχισα τις σοκολάτες (οι μισές ήταν από τα πασχαλινά μας αυγά), ζέστανα την κρέμα γάλακτος, έριξα την τεμαχισμένη σοκολάτα μέχρι να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόθεσα και την πραλίνα φουντουκιού καθώς και την κανέλα και ήταν έτοιμο προς χρήση, αφού ήρθε λίγο και κρύωσε.
Εξαιρετικά γαργαλιστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό πρέπει να μην το παρακάνουμε...Λέμε τώρα!!!
Οι δε, καραμέλες γάλακτος καθώς ψήνονται μέσα στο μείγμα αποκτούν μια τραγανή νότα. Πραγματικά κάτι διαφορετικό.
Καλή σας απόλαυση.
Η καλή ντομάτα (και ο κολιός) τον Αύγουστο...
Τα μελωμένα σύκα τον Σεπτέμβρη...
Τα καλά λεμόνια τον Απρίλη...
Ε, και το πιο γλυκό σε γεύση και κόκκινο παντζάρι...τώρα τον Μάη!!
Μια καλή αγκαλιά μαγιάτικα βιολογικά παντζάρια, αγορασμένα από το μανάβικο στο Κέντρο Γης που βρεθήκαμε προ ημερών (καθώς και οι λαϊκές είναι σε αναζήτηση τον τελευταίο καιρό) μας έδωσαν ωραία πρώτη ύλη για σαλάτα, παρέα με τα ψαράκια και το χταποδάκι μας, αλλά κι' ένα κέϊκ...σούπερ...σοκολατένιο...για τις απογευματινές μας υπογλυκαιμίες :-))
Το κέϊκ με παντζάρι, έχει πολλές εκδοχές μέσα στο διαδίκτυο και θα το βρείτε σε πολλά φιλικά blogs, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ (κι' αλλού) ....αλλά και σ' εμένα , πριν από καιρό.
Σήμερα απλώς του έκανα ένα μικρό "ρετούς και μερικές αλλαγές στα υλικά και στην δομή του.
Απολαυστικό, ζουμερό και άκρως εθιστικό αφού είναι σοκολατένιο και κανείς δεν αντιστάθηκε!!
Κέϊκ Παντζαριού με καραμέλες γάλακτος και κανέλα.
Υλικά:
120 γραμ βούτυρο μαλακό,
60 γραμ/ ελαιόλαδο,
3 μεγάλα αυγά,
3 μεγάλους βρασμένους και αλεσμένους στο multi, βολβούς παντζαριού,
1,5 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 φλιτζάνι (μέτριο μέγεθος) καφέ στιγμής με άρωμα βανίλιας (2,5 κουταλάκια καφέ σε ζεστό νερό),
80 γραμ. κακάο κοσκινισμένο.
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
(Εδώ να σημειώσω πως μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με ρόφημα σοκολάτας, αλλά επειδή περιέχει ζάχαρη, θα μειώσετε την ποσότητα της προαναφερόμενης ζάχαρης).
Και 20 καραμέλες γάλακτος.
Για το γλάσο και την γέμιση σοκολάτας τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο,
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος,
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
100 γραμ. κρέμα γάλακτος,
2 κουταλάκια ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο)
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Αρχικά χτύπησα τ' αυγά με την ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν.
Κατόπιν έριξα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλεσμένο παντζάρι, την βανίλια, την κανέλα και το κοσκινισμένο κακάο. Χτύπησα εκ' νέου το μείγμα να ενωθούν και αυτά τα υλικά.
Πρόσθεσα τον καφέ, και σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι μαζί με το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα.
Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, έβαλα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Έριξα τον χυλό του κέϊκ και ίσιωσα με μια μαρίζ.
Μέσα στον χυλό "βύθισα" περίπου 20 καραμέλες γάλακτος.
Έψησα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά. Μετά σκέπασα με αλουμινόχαρτο καθώς η επιφάνεια είχε πάρει χρώμα και χαμήλωσα την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, για 35 λεπτά ακόμη. Έκλεισα τον φούρνο.
Και το άφησα με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή να κρυώσει για μιάμιση ώρα.
Το έβαλα πάνω στην επιφάνεια εργασίας, σηκώνοντας από τις άκρες του χαρτιού (βοηθά πολύ σ' αυτήν την περίπτωση ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης του χαρτιού).
Άνοιξα το χαρτί και μ' ένα μαχαίρι μεγάλο το έκοψα όσο πιο σωστά στην μέση.
Γέμισα με σοκολατένιο γλάσο το κάτω μέρος.
Επανέφερα το πάνω με προσοχή, και συνέχισα το γλασάρισμα σε όλη την επιφάνεια.
Για την ετοιμασία του γλάσου τώρα. Αφού τεμάχισα τις σοκολάτες (οι μισές ήταν από τα πασχαλινά μας αυγά), ζέστανα την κρέμα γάλακτος, έριξα την τεμαχισμένη σοκολάτα μέχρι να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόθεσα και την πραλίνα φουντουκιού καθώς και την κανέλα και ήταν έτοιμο προς χρήση, αφού ήρθε λίγο και κρύωσε.
Εξαιρετικά γαργαλιστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό πρέπει να μην το παρακάνουμε...Λέμε τώρα!!!
Οι δε, καραμέλες γάλακτος καθώς ψήνονται μέσα στο μείγμα αποκτούν μια τραγανή νότα. Πραγματικά κάτι διαφορετικό.
Καλή σας απόλαυση.
Και ήταν τόσο καλά αυτά τα παντζάρια!! εμείς τα τρώμε σαλάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για μας Ξανθή ήταν πραγματικά πολύ ωραία σαλάτα, με τα ψαρικά μας, αλλά κάναμε και τα γλυκάκια μας :-)))
ΔιαγραφήΩραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια αυτή τη σοκολατοσκανδαλιά σου κι έτσι όπως το βλέπω ζουμπουρλούδικο το κάνω μια χαψιά!
Δεν έχω ενδοιασμούς, λέμε...:)
Z.
Πες που σε βρίσκω αυτή τη στιγμή Ζαμπία μου, και στα "ντελιβερίζω" προσωπικώς καθώς κάνω επανέκδοση σε cup cakes αυτή τη φορά :-)))
ΔιαγραφήΚόλασηηηηηη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχες δίκιο προχθές που είπες ότι έφτιαξες κάτι σούπερ σοκολατένιο!
Πάω πάσο! Δεν έχω λόγια!!!
Οταν πρόκειται για σοκολατένιο κέικ με παντζάρι, δεν φέρνω αντιστάσεις!
Είναι απλά αξεπέραστο!
Ευχαριστώ για το λίνκ!!! Φιλί !!
Παρακαλώ :-))
ΔιαγραφήΕίδες κοπέλα μου καλή που κάτι ήξερα που έγραφα ...πως δεν ζηλεύω ;-)))
Καλό βράδυ εύχομαι.
Αυτά τα παντζάρια τα έχω δει τόσες φορές σε γλυκό με σοκολάτα και αρχίζω και σκάω που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα!Το έχεις κάνει και σούπερ οπότε καταλαβαίνεις σε τι πειρασμούς με βάζεις ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρός..αφού σου έχουν ξεφύγει μέχρι τώρα αγαπητή μου Λίλια...να κάνεις τις δικές σου δοκιμές, που είμαι σίγουρη πως θα έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα :-))
ΔιαγραφήΠαντζαρι γλυκο κουταλιου εχω φαει και ηταν τελειο,αρα γιατι να μην ειναι και το κεικ? Καλοφαγωτο...καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα μέσα στο κέϊκ καλή μου Νέλλη.
ΔιαγραφήΣε διαβεβαιώνω γι' αυτό :-)
Εξαιρετικό το κέικ, πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι σοκολατένια Αμαλία μου, είναι πειρασμός...ακόμη κι' αν περιέχει παντζάρι :-)))
ΔιαγραφήΑυτό λέγεται σοκολατένια βόμβα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου δωσες και κατάλαβε.....παντζάρι, σοκολάτες, πραλίνα, καραμέλες....
Μια κόλαση είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σ' ευχαριστώ για το λινκ!!
Καλημέρα!!!!
Ε, αφού την κάναμε την "κόλαση" Πέπη μου, να την κάνουμε με όλα τα απαραίτητα "αξεσουάρ" της :-))))
ΔιαγραφήΠαρακαλώ....
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.
ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!! Το λατρεύω αυτό το σοκολατογλυκό που σε κατακυριεύει όταν το απολαμβάνεις!!!! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη και με τις καραμέλες και την πραλίνα το απογείωσες!!! Ευχαριστώ για το λινκ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Κική μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΌσο για το link, θεωρώ πως είναι σωστό πάντα να αναφέρουμε τα όσα έχουμε δει σε "αδελφά" blogs και μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ή μας έχουν δώσει ιδέες.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ εύχομαι.
Και δεν έφταναν όλα τα άλλα, έβαλες και καραμέλες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο, σοκολατένιο, λαχταριστό! Κοντεύω να λιποθυμήσω μόνο που το βλέπω :)
Το έκανα για να "ντεκοράρω" το κεκάκι Μαρία μου, αλλά και να τις καταναλώσω, καθώς υπήρχαν αρκετές από αυτές στο "στοκ".
ΔιαγραφήΚρατήσου και μην λιποθυμάς...
Έλα που έχω φτιάξει απόψε και cup cakes, να σε τρατάρω!
Καλό βράδυ.
xaxaxa θυμηθηκα μια φιλη μου που το ειχε κανει δεν μας ειπε με τιειναι και το τρωγαμε ανετοι κ ο αντρας της και τα παιδια της και εγω που σιχαινομαι το παντζαρι. μαλιστα μου εβαλε και για το σπιτι και το εξαφανισα πρωτου φτασω!! οταν μου ειπε με τι ειναι μου ρθε να της το φερω στο κεφαλι!! ζουμερο κεικ νοστιμο και δεν καταλαβαινεις την παντζαριλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες...είδες...Ντολεμαδάκι!
ΔιαγραφήΈτσι έγινε και με τους δικούς μου :-)))
Το "παραμύθι" τους το έσκασα μετά, και αφού είχε καταναλωθεί όλο το κεκάκι!!!
Το παντζάρι μπορεί να μη μου αρέσει ιδιαίτερα, ωστόσο σε τέτοια ζουμερά και σούπερ σοκολατένια κεκάκια το τρώω πάρα πολύ ευχάριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά Πηνελόπη!
Και όμως ως λαχανικό, όπως για παράδειγμα σε μια ωραία παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρυδάκι, Ερμιόνη μου, νομίζω πως θα σε κάνει ν' αλλάξεις γνώμη :-))
ΔιαγραφήΕ, για το κεκάκι πια...ούτε που το καταλαβαίνεις, ομολογουμένως!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Το βλέπω και λιποθυμώ............δεν ξέρω όμως αν θα το τολμήσω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!!
Να το τολμήσεις Λίλα μου.
ΔιαγραφήΣου υπόσχομαι προσωπικά, πως δεν θα χάσεις...
A beautiful, moist and delicious cake! Blessings, Catherine
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much, my dear Catherine.
ΔιαγραφήHave a very nice day.
Λαχταριστό κέικ! Λατρεύω το παντζάρι στα γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Έτσι όντως καλή μου Λένια!
ΔιαγραφήΑλλά το λαχταριστό και το "τραβηχτικό" είναι στην προκειμένη περίπτωση και το σοκολατένιοε χρώμα και αποτέλεσμα.
Η συνταγή είναι πρωτότυπη και άκρως δελεαστική!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Νεφέλη
Έχει πολλά καλά τούτη η συνταγή Νεφέλη μου. Αλλά και όλες οι προτάσεις από τα φιλικά blogs προσφέρουν μοναδική απόλαυση.
ΔιαγραφήΔιαλέγεις και προχωράς για μια δική σου δοκιμή, όσο έχουμε στην αγορά καλά παντζάρια.
Καλό βράδυ εύχομαι.