20.10.15

Κιμαδόπιτες (συναρπαστικές) της Κυριακής

Πριν λίγες ημέρες κάτι όμορφες και άκρως ζουμπουρλούδικες τυρόπιτες φιγουράριζαν στο blog της συνμπλόκερ Μαρίας Μπέικα.  Μια ανάρτηση που είχε σαν σκοπό και στόχο το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, αλλά σίγουρα δεν θα άφηνε και κανένα φανατικό "πιττοφάγο" όπως η αφεντιά μου ασυγκίνητο :-))

Έτσι λοιπόν Κυριακή πρωί- πρωί μαζί με όλα τα υπόλοιπα που ετοιμάστηκαν (φαγητό για δύο ημέρες και γλυκάκι) ετοιμάστηκε και η ζύμη της Μαρίας για την αξιοποίηση του λίγου κιμά που είχε μείνει από την μακαρονάδα της προηγούμενης ημέρας.
Το έχω ξαναπεί...σπάνια δεν αξιοποιώ κάτι που έχει μείνει σε μικρή ποσότητα από προηγούμενο μαγείρεμα. Είναι κάτι σαν μικρό στοίχημα με τον εαυτό μου κάθε φορά :-) χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχω πάντα κάτι συναρπαστικό φτιάξει.

Όμως οι Κιμαδόπιτες της Κυριακής (ονομάστηκαν έτσι, γιατί υπάρχει αίτημα για επανάληψη την αμέσως επόμενη Κυριακή...) έγιναν ανάρπαστες, στο δεκατιανό, αλλά και στο ταπεράκι για το σχολείο την επομένη! Οπότε και σας προτρέπω να την κάνετε την δοκιμή.


Υλικά για την ζύμη (με περισσότερο ελαιόλαδο, από ότι βούτυρο που χρησιμοποίησε η φίλη Μαρία)
80 γραμ. βούτυρο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
200 γραμ. ξινόγαλο
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι.


Υλικά για την γέμιση
1 φλιτζάνι μαγειρεμένο κιμά (όπως το συνηθίζετε για τα μακαρόνια σας)
250 γραμ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι (η δική μου ήταν ευγενική χορηγία της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη)
100 γραμ.edam ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο αυγό,
και 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι.

Λίγο επιπλέον βούτυρο και μια κουταλιά γάλα για την άλειμμα της ζύμης.


Αφού έφτιαξα την ζύμη μέσα σε μια βαθιά λεκάνη. Την άφησα να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά και στο διάστημα αυτό ετοίμασα την γέμιση.

Χώρισα την ζύμη σε μπαλάκια, λίγο μεγαλύτερα από ένα μέτριο καρύδι και πάνω σε λαδόχαρτο με το μικρό ρολάκι άνοιξα κάθε ένα μπαλάκι ξεχωριστά, σε στρογγυλό φυλλαράκι.
Μια μεγάλη καλή κουταλιά γέμισης κατά μήκος.
Το ένα άκρο περίπου στην μέση τύλιγμα ως μισοφέγγαρο και το δεύτερο γύρισμα προς τα μέσα και από πάνω με πίεση, για να σχηματιστεί στην άκρη ένας μικρός κόθρος, που βοηθά πολύ, ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο οι πιτούλες.


Στο ταψί μου άλειψα κάθε πιτούλα με λίγο λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με μια κουταλιά γάλα και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα για 25 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) στους 180 βαθμούς με αέρα.

Θραύση έκαναν!!
Μοσχομύρισε η γέμιση αλλά και το βουτυράκι καθώς ψήνονταν.
Δοκιμάστε τις, είτε ως τυρόπιτες (από την συνταγή της Μαρίας) είτε ως κιμαδόπιτες (από την δική μου παραλλαγή) και θα έχετε ένα πολύ όμορφα σνακ για το πρωινό ή και το βραδινό, το δικό σας αλλά και των παιδιών.

Κι' αν τελικά φτιάξετε αυτή την συνταγή ή κάποια άλλη από τις περίπου 600 συνταγές που υπάρχουν στο blog μου (σε σύνολο 633 αναρτήσεων) και σας άρεσε, θυμηθείτε να δώσετε μια ψήφο εμπιστοσύνης (κάνοντας Like) για τα βραβεία του Βήματος Gourmet στο link με τις υποψηφιότητες στην κατηγορία Best Tratinonal Recipies.

14 σχόλια:

  1. Την είδα τη ζύμη (και την έβαλα στο μάτι ) στο blog της Μαρίας, την βλέπω κι εδώ, είναι μάλλον κάποιο σημάδι που μου στέλνει το σύμπαν για να μου πει ότι πρέπει να τη δοκιμάσω! Υπέροχες έγιναν οι κιμαδοπιτούλες σου Πηνελόπη, δεν είναι να απορεί κανείς για την σύντομη επανάληψή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, όταν "συμβαίνουν" τέτοια φαινόμενα, σαφώς και το σύμπαν των blogger σε βάζει σε δρόμους δοκιμών :-))
      Δοκίμασε τες, θα αρέσουν στην Ν. Εδώ άρεσαν μέχρι "επαναλήψεως" στον δύσκολο της παρέας...
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Με τι μπορουμε να αντικαταστησουμε το ξινογαλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Θάλεια (συμπατριώτισσα)

      Ένας εύκολος τρόπος για να κάνεις ένα "υποκατάστατο" ξινόγαλου, είναι ένα ποτήρι γάλα (πλήρες κατά προτίμηση) στο οποίο θα ρίξεις μέσα τον χυμό (σουρωμένο) από μισό (μέτριο) λεμόνι. Θα ανακατέψεις καλά μ' ένα κουτάλι και θα το αφήσει σε ησυχία για 5 λεπτά. Είναι ότι πιο γρήγορο και εύκολο γνωρίζω (και έχω πράξει) όταν δεν έχεις στην διάθεσή σου ξινόγαλο.

      Καλή επιτυχία, αν αποφασίσεις να την φτιάξεις την ζύμη.

      Διαγραφή
  3. 633 αναρτήσεις ;;;; !!! Πηνελόπη είσαι απίστευτη. Έχει καταγράψει ένα τεράστιο εύρος συνταγών, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό κάποιες φορές σε συνδυασμό με όλες τις άλλες μας υποχρεώσεις. Η θέληση μας κρατά όμως ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αααα, με ρώταγες με τι να αντικαταστήσεις το αβοκάντο στο raw brownie ... Ίσως με λίγο ταχίνι ελαφρά αραιωμένο με χυμό πορτοκαλιού :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Άρη μου, για την απάντηση. Και ταχίνι διαθέτω...και πορτοκάλια επίσης, οπότε μια δοκιμή έστω και μόνον για χάρη μου (γιατί τα αγόρια μπορεί να μην τα δελεάσω τελικά...) θα την κάνω μέσα στο ΣΚ.

      Όσο για τις 633 αναρτήσεις (οι 600 περίπου συνταγές) είναι αυτό που λέμε: παλιά καραβάνα (στην κυριολεξία πια) έστω και όχι με την συχνότητα των παλαιότερων χρόνων.

      Καλή συνέχεια και καλή δύναμη στην μέρα σου.

      Διαγραφή
  5. την αγαπω αυτη τη ζυμη!! φανταστικες οι πιτουλες σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πάρα πολύ ωραία ζύμη, Ντολμαδάκι μου.
      Και αξίζει όποιο είδος γέμιση κι' αν επιλέξει κανείς για το εσωτερικό τους.

      Διαγραφή
  6. Εδώ μοσχομύρισαν σε μένα που δεν είμαι εκεί χαχα. Να σου στείλω διεύθυνση να μου στείλεις μερικές??? Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμα προσθέσουμε φρέσκο γάλα αντί για ξινόγαλο πειράζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/φίλε....μόλις είδα το σχόλιό σου και σπεύδω να απαντήσω.
      Το ξινόγαλο είναι αυτό που δίνει την σωστή υφή και γεύση στην ζύμη. Άρα δεν πρέπει να το παραλείψεις. Εάν δεν έχεις μπορείς να κάνεις ένα μικρό "τρικ" στο γάλα σου θα βάλεις 1 κουταλάκι ξύδι ή χυμό λεμονιού. Θα ανακατέψεις καλά και θα το αφήσει για μισή ώρα στο ψυγείο. Είναι κάπως σαν υποκατάστατο. Ελπίζω να σε βοήθησα.

      Διαγραφή