8.10.15

Ρολαρισμένος κιμάς με έξτρα γεύση

Δεν ξέρω που...
Δεν ξέρω πως... του ήρθε του κανακάρη μου!
Σε ποια τηλεοπτική σειρά (από όσες βλέπει) ή ποιος φίλος είπε πως έφαγε ρολό κιμά στο σπίτι του... αλλά το αίτημα για να μαγειρέψω ρολό κιμά εμένα είχε ως αποδέκτη και με κατέπληξε με την επιμονή του και την επιλογή του!

Κι επειδή με τα κρεατικά το παιδάκι μου δεν τα είχε καλά μέχρι πρότινος, ανασκουμπώθηκα και έπραξα τα δέοντα σχεδόν (λέμε σχεδόν...) άμεσα, μην του "περάσει" η επιθυμία και "χάσω" κι' εγώ την ευκαιρία να τον βάλω να δοκιμάσει μια νέα γεύση ;-))

Αν έχετε λοιπόν κιμά εύκαιρο...πάμε για ρολά γεμιστά με Κρητική γραβιέρα και αυγά βρασμένα.


Υλικά για 2 ρολά των 8 μερίδων το καθένα:
Για τον κιμά:
500 γραμ. κιμά μοσχαριού
(ή ανάμεικτο αν τον συνηθίζετε),
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και αλεσμένη στο multi,
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, επίσης αλεσμένο,
1/2 φλιτζάνι βρώμη ελαφρώς αλεσμένη, (ή παξιμάδι αλεσμένο)
1 αυγό συν 1 ασπράδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικού για κεμπάπ (το βρίσκετε στα μαγαζιά με μπαχαρικά)
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1 κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλεσμένο γλυκάνισο (προαιρετικά)
1 κουταλιά σούπας ξύδι,
1 κουταλιά σούπας νερό,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Για την γέμιση:
4 μεγάλα αυγά βρασμένα σφιχτά κομμένα στην μέση.
200 γραμ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε τρίγωνα ή μπαστουνάκια

Για το πασπάλισμα:
2-3 κουταλιές σουσάμι

Για το τύλιγμα
1 μεγάλο λαδόχαρτο για το κάθε ρολό και  1 για το ταψί (συνολικά 3 δηλαδή).


Σ' ένα βαθύ μπολ έβαλα όλα τα υλικά που είχα για τον κιμά και ζύμωσα πολύ καλά με το χέρι.
Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως το ζύμωμα απαιτεί τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο για να 'ρθει να αφρατέψει ο κιμάς. κάτι που θα φανεί μετά στο ψήσιμό του..
Κατόπιν σκέπασα το μπολ και το άφησα για 2 ώρες στο ψυγείο, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
μεταξύ τους.


Όταν ήταν έτοιμος, είχα βράσει και τ' αυγά, είχα έτοιμη και την γραβιέρα και προχώρησα στο μοντάρισμα.
Έστρωσα στο ταψί μου αντικολλητικό χαρτί (λαδόχαρτο) και μετά σε κάθε ένα λαδόχαρτο έβαλα από μισή ποσότητα κιμά. Την άπλωσα ομοιόμορφα με τα χέρια και απάνω έστρωσα τα τριγωνάκια γραβιέρας.
Από πάνω έβαλα 4 κομμάτια μισών αυγών και με την βοήθεια του χαρτιού δίπλωσα ρολό.
Άνοιξα ελαφρώς το χαρτί και πασπάλισα με σουσάμι.


Δίπλωσα καλά σαν καραμέλα το κάθε ρολό και μετά στο ταψί.
Στο ταψί έβαλα κι' ένα ποτήρι νερό, ώστε κατά το ψήσιμο να μην "στεγνώσει" πολύ ο κιμάς.


Έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Το άφησα λίγο να σταθεί και έτοιμο για κόψιμο.
Συνόδευσα με ρύζι μαγειρεμένο με καρότα, αρακά και κρόκο Κοζάνης.


Το δεύτερο ρολό φαγώθηκε μερικές μέρες μετά, με συνοδεία φρέσκων μανιταριών  και  σάλτσα μπλε τυριού (την άλλη μεγάλη μας " ανακάλυψη" του φετινού καλοκαιριού, ειδικά πάνω σε πίτσα) που του άλλαξαν εμφανώς την όψη και την γεύση!
Καλή σας απόλαυση εάν αποφασίσετε να το δοκιμάστε.

18 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστό το ρολό με την γραβιέρα και τα αυγά, έτσι το τρώμε και εμείς αλλά χωρίς τυρί και τώρα που το βλέπω χάναμε νοστιμιά!
    Πολλά μπαχαρικά αγαπημένα!
    Πολύ καλή πρόταση γιατί ο κιμάς πάντα προσφέρεται για μία σίγουρη επιτυχία!
    Καλό σου βράδυ Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Μάχη μου!
      Ο κιμάς προσφέρεται για πιάτα με σίγουρη επιτυχία, κι' αν συνδυαστεί και με άλλα ωραία υλικά, τότε το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό.
      Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Μμμμμμμμ!!!! Νομίζω μια φορά έχω φτιάξει ρολό όλο κι όλο!! Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έχω κάνει αυτό! Τέλος πάντων θα επανορθώσω πάραυτα, δεν θα μπορέσει να μου ξεφύγει πλέον η νοστιμιά αυτή!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ είχα να φτιάξω πάνω από δύο χρόνια (σίγουρα) Μαρία μου.
      Αλλά είπαμε "πλακώσανε" τα αιτήματα και ανασκουμπώθηκα :-))
      Κάνε μια "επανόρθωση" κι εσύ και νομίζω πως όλοι θα το τιμήσουν τελικά το ξεχασμένο ρολάκι...
      Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Όπου κι αν τη βρήκε την ιδέα, καλά έκανε και τη βρήκε, γιατί μας έδωσες με αυτή την αφορμή άλλη μια εξαιρετική συνταγή Πηνελόπη μου!
    Αγαπώ ρολό κιμά, είναι ένα πανεύκολο φαγητό, και πάρα πολύ νόστιμο, αρέσει σχεδόν σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι ωραίες "κλασσικές" ιδέες έχουν ορισμένες φορές τα παιδιά μας Χρύσα μου!!
      Φαγητό με διαχρονική αξία και αρέσει νομίζω σε πολύ κόσμο.
      Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγάκι που κι εγώ, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο δεν κάνω αρκετά συχνά! Ωραία ιδέα η προσθήκη του τυριού και του σουσαμιού, θα την υιοθετήσω την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα πολύ, μα πάρα πολύ καιρό να το φτιάξω Αμαλία μου. Οπότε η "ιδέα" που καρφώθηκε στο μυαλό του νεαρού μας έδωσε μια πολύ καλή αφορμή να γευτούμε ένα old time classic πιάτο.
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλά μαγειρέματα...

      Διαγραφή
  5. Είναι από τα αγαπημένα των παιδιών μου, όταν ήταν εδώ το μαγείρευαν τα ίδια και μάλιστα τώρα θυμήθηκα πως είχα βάλει την κόρη να το φτιάξει μόνη της, σε αρκετά μικρή ηλικία, ενώ εγώ ήμουν πολλά χιλιόμετρα μακριά. Αναμνήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, να την βάλεις να το ξαναφτιάξει Ξανθή κι' εκεί στα ξένα που είναι!!!
      Θα της βρει κι' εκείνη τις αναμνήσεις τις εκ' νέου...

      Διαγραφή
  6. Σούπερ αγαπημένο, μαμαδίστικο και αξεπέραστο φαγάκι!
    Μου αρέσει πολύ η πιο "ρετρό" εκδοχή του με τα αυγά :)
    Και μου αρέσει Πηνελόπη μου που έχεις χρησιμοποιήσει βρώμη. Δημιουργεί ένα φοβερά αφράτο αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται στη γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρετρό η εκδοχή του, πολύ ωραία το έγραψες Ερμιόνη μου, καθώς θυμήθηκα κι' εγώ έτσι την μητέρα και την γιαγιά μου που μας το έφτιαχναν για να μας "κανακέψουν" και να μας κάνουν "έκπληξη" με το κρύψιμο του αυγού εντός του :-)
      Την βρώμη εγώ την διδάχτηκα από εσάς τις νεώτερες φίλες bloggers, και άρχισα σταδιακά να την υιοθετώ (εφόσον υπάρχει πια συχνά στα ντουλάπια μου).
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα και καλή εβδομάδα να έχετε.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα !!
    Είναι λίγο βαρύ για μένα :-) Αλλά μου αρέσει και μένα που χρησιμοποίησες βρώμη !
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Άρη μου, εάν είναι "βαρύ" ως πιάτο, καθώς εμείς τον κιμά τον συνηθίζουμε στις διάφορες εκδοχές του. Είναι πιο εύκολος για να ταϊσεις πιτσιρίκια...
      Όσο για την βρώμη, την διδάχτηκα στο "Πανεπιστήμιο" των Blogs, όπως έγραφες κι' εσύ σε πρόσφατο post σου.
      Διαβάζω, κρίνω, και υιοθετώ υλικά και μεθόδους από φιλικά blogs εφόσον διαπιστώσω ότι μου αρέσουν και μου "ταιριάζουν" ως μαγειρικό "πόνημα" :-).
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη! Νόστιμο το κιμαδένιο σου ρολό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως πολλά από τα κλασσικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, Κική μου.
      Ειδικά αν παραχθεί κατόπιν "αιτήματος"...φαίνεται σε κάποιους (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε...) ακόμη νοστιμότερο :-)

      Διαγραφή
  9. Ωωωωω εδώ είμαι διαβασμένη Πηνελόπη μου... το φτιάχνω κι εγώ αυτό το ρολό μόνο που δεν βάζω σουσάμι... την επόμενη φορά θα βάλω! Φιλιά & καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό επιβεβαιώνει την αντίληψη, ότι όλες οι μανούλες το φτιάχνουν το αγαπημένο αυτό πιάτο Χριστίνα μου.
      Το σουσάμι δίνει μια διαφορετική γευστική νότα, στην κρούστα του ρολού...για δοκίμασε το την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
      Καλή εβδομάδα και σ' εσένα.

      Διαγραφή