2.9.10

Γλυκός πειρασμός-πειραματισμός με άρωμα πορτοκαλιού

Ορισμένες φορές, απορώ με τον εαυτό μου το ομολογώ.
Και δεν είναι λίγες βέβαια, αρκετές είναι, αλλά το γεγονός παραμένει, ότι δηλαδή απορώ...
Πώς είναι δυνατόν κάποιες συνταγές που για πολλούς είναι εύκολες και νόστιμες και τις κάνουν συχνά, εγώ να μην τις έχω φτιάξει ποτέ στα όσα χρόνια καταγίνομαι με την κουζίνα.
Εντάξει δεν είναι και πάρα πολλά αφού όταν έμενα στο πατρικό μου δεν έμπαινα και τόσο συχνά στην κουζίνα!

Ωστόσο με τις δροσιές που μας βρήκαν η διάθεση για μαγεροτσουκαλίσματα ξαναγύρισε, όπως και μια διάθεση για γλυκά που μας έχει πιάσει οικογενειακώς εδώ και μια εβδομάδα (προσωπικά την έχω συνέχεια βέβαια).  Έτσι λοιπόν χθες πήρα αμπάριζα και βγήκα. Είδα τις συνταγές έχω σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό προς δοκιμή καθώς και τα διαθέσιμα υλικά σε ντουλάπια και ψυγείο και κατέληξα στην πορτοκαλόπιτα.

Ως βασική συνταγή χρησιμοποίησα αυτήν που βρήκα στις Συνταγές της Παρέας (από πέρσι τον χειμώνα την είχα στην άκρη) και εύγε στην κυρία που την έχει αναρτήσει, αλλά εγώ έκανα κάποιες αλλαγές σύμφωνα με τα διαθέσιμα υλικά και κέφια.  Έτσι δεν χρησιμοποιήσα γιαούρτι 2% αλλά στραγγιστό που είχα, αραιωμένο μ' ένα ποτηράκι κρασιού γάλα φρέσκο.
Καλαμποκέλαιο δεν χρησιμοποιώ, αλλά και το ελαιόλαδο για την περίπτωση αυτή μου φαινόταν βαρύ. Χρησιμοποίησα λοιπόν φυτικό βούτυρο λιωμένο, καθώς και λίγο ελαιόλαδo στο ζάρωμα των φύλλων. Επίσης μαζί με το ξύσμα από δύο βιολογικά πορτοκάλια, έβαλα και 3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού. Και η ζάχαρή μου ήταν σκούρα.

 Έτσι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκα ήταν τα ακόλουθα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στργγιστό,
1 ποτηράκι κρασιού γάλα φρέσκο,
4 μικρά αυγά (από τις κότες του χωριού του πεθερού)
1 κεσεδάκι λιωμένο φυτικό βούτυρο,
1 φλυτζάνι σκούρα ζαχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από δύο πορτοκάλια βιολογικά,
και 3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού.

Για το σιρόπι τώρα:
1 μισό ποτήρια νερό,
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (από αυτά που χρησιμοποιήσα για το ξύσμα)
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 ποτήρια σκούρα ζάχαρη (την οποία προτιμώ γιατί δίνει ένα άρωμα καραμέλας στα σιρόπια γενικά)
1 ξυλάκι κανέλλα,
3 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα βαθύ μπολ, εκτός από το φύλλο και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά.  Στην συνέχεια το πακέτο του φύλλου το κόβουμε στα τέσσερα και με τα δάχτυλά μας το τσαλακώνουμε και το κόβουμε κομματάκια ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα της κρέμας. Κάθε φορά που μαζεύεται μια καλή ποσότητα φύλλου ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτευμα μέχρι να τελειώσει όλο το φύλλο. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο μέτριο ταψί φούρνου και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει, για περίπου 40 λεπτά, στους 180-200 βαθμούς.

Στο διάστημα αυτό δένουμε και το σιρόπι, το οποίο αφήνουμε να χλυάνει και το σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα μας όταν τη βγάλουμε πια από τον φούρνο και αφού προηγουμένως την χαράξουμε.
Συνοδεύεται ωραία με το παγωτό. Είχαμε διαθέσιμο καϊμάκι.
Αλλά και κρύο την επόμενη μέρα που το έχω φέρει στο γραφείο για κέρασμα έχει τιμηθεί δεόντως από τους συναδέλφους.
Γλυκές καλημέρες σε όλους και καλή επάνοδο στις κουζίνες σας.

18 σχόλια:

  1. Ααααα απ'όσο ξέρω είναι ωραίο γλυκό, δεν το έχω φτιάξει βέβαια ποτέ γιατί δεν είμαι και πολύ του σιροπιαστού.
    Θα πάρω όμως ένα κομματάκι για τον αντρούλη μου :))
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ούτε εγώ το έχω φτιάξει ποτέ Πηνελόπη μου,αλλά φαντάζομαι πως θα είναι τέλειο..το βάζω κι εγώ στα προσεχώς..
    τη καλησπέρα μου κι από δω..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αστέρι, τελικά δεν είμαι μόνη, σ' αυτό το κάπως "παράλογο" που έγραψα ε;
    Χαίρομαι γι' αυτό.

    Όσο για κομματάκι για τον Μάριο, κάτι θα κάνουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε εσύ SpIrToKoYto μου, δεν την έχεις φτιάξει; Κοίτα να δεις και την ώρα που έγραφα την συνταγή, έλεγα τι νομίζεις ότι κάνεις τώρα...έτσι που τα λες! Στο "ψηλό" θα σε πάρουν :-).

    Βγήκε νόστιμη όντως και πολύ αρωματική. Κάπου 8-10 άνθρωποι την γεύτηκαν, μόνον ένας είπε ότι ναι μεν ωραία, αλλά δεν μπορεί τα σιροπιαστά γλυκά.

    Καλησπέρα επίσης και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν εγώ την έχω φτιάξει μια φορά παλιότερα, με συνταγή άλλης μπλογκοφίλης, μόνο που δε θυμάμαι ποιά ήτανε. Το γλυκό άρεσε πολύ αλλά το αποφεύγω γιατί μπορώ να το φάω μόνη μου και δεν είναι η big mama για τέτοια:))
    Γι αυτό σου λέω, δώσε μου ένα κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλησπερα πολυ ωραια η πορτοκαλοπιτα,συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό και γλυκό φθινόπωρο Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την φτιάχνω πολύ συχνά με παρόμοια συνταγή.Δεν ξέρω κανένα που να έχει δοκιμάσει και να μην έχει ενθουσιαστεί.Πολύ ωραίο γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα ότι μου χρειάζεται αυτή τη στιγμή!!
    Έχω φάει παρόμοια πριν χρόνια μου υποσχέθηκαν τη συνταγή αλλά ακόμη την περιμένω, οπότε τώρα θα έχω στα υπόψιν τη δικιά σου.coutickp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημέρες κοπελίτσα..
    για περιπέρασε σε παρακαλώ από το βλογ μου..έχω μια προσκλησούλα για σένα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Big Mama, να την φτιάξεις καλή μου. Να κρατήσεις 2 κομματάκια για σένα και όσα φάνε οι υπόλοιποι της οικογένειας και η υπόλοιπη για μοίρασμα....Έτσι κάνω εγώ εδώ και χρόνια, μου φεύγει ο καημός της δημιουργίας (μην μας μένουν και απωθημένα) και γλυκαίνω και άλλους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή σου μέρα Nandia. Σε ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να την δοκιμάσεις και να μας πεις τις εντυπώσεις σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης και σε σας Κική μου. Όλα με το καλό να έρθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vita, φαντάζομαι πως το συχνά θα είναι γιατί αρέσεις σε σένα και τους δικούς σου.
    Και η αλήθεια είναι ότι όλοι την απόλαυσαν δεόντως :-) μικροί και μεγάλοι.
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξανθή μου καλήμερα και καλώς ήρθατε και πάλι.
    Αν τελικά την φτιάξεις, να μας γράψεις πως σου φάνηκε.

    Ελπίζω να περάσατε καλά και να μπείτε με δύναμη στο φθινόπωρο που μας ήρθε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα και καλή Εβδομάδα SpIrToKoYto μου.
    Προσκλησούλα;
    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τη λατρεύω την πορτοκαλόπιτα, επειδή κι εγώ δεν χρησιμοποιώ σπορέλαια βάζω μισό ελαιόλαδο αραιωμένο ή με χυμό ή με νερό, δοκίμασέ το και θα δείς! Στα λιλά μου σε περιμένει παιχνιδάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λίλα, θα το δοκιμάσω το ελαιόλαδο αραιωμένο με χυμό.
    Ασε που μου ήρθε η ιδέα να κάνω την συνταγή σαν ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ!
    Πρέπει να κάνω σύντομα την δοκιμή για να μου φύγει η περιέργεια, γιατί ως γνωστόν η περιέργεια KILL THE CAT!

    Καλημέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήρθε ταυτόχρονα με του Spirtokoytou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή