Η χαρά που παίρνω όταν φίλοι μου λένε καλά λόγια, για κεράσματα που τους προσφέρω, είναι μεγάλη. Φαντάζομαι το ίδιο συναίσθημα εισπράτετε και σεις όλες και όλοι που δημιουργείτε στις κουζίνες σας και μετά φιλεύετε με το "κάτι τις" σας, αγαπημένα πρόσωπα.
Λοιπόν σήμερα με πήρε τηλέφωνο μια αγαπημένη κυρία, να μου πει για το πόσο γευστικά ήταν τα όσα της πρόσφερα χθες το μεσημέρι που συναντηθήκαμε (ας το σημειώσουμε αυτό) έξω για φαγητό.
Το γλυκό κουταλιού σταφύλι (το οποίο φέτος έβρασα μέσα σε χυμό πορτοκαλιού, αντί για το λίγο νερό που χρειάζεται) μαζί με τα αμυγδαλάκια του και τα αρωματικά του (λουϊζα και βανίλια).
Το γεμιστό ψωμό-μπριός με μαρμελάδα κεράσι-σταφίδα και με άρωμα κανέλλας και γαρύφαλλου, που έφτιαξα για συνοδεία στο κεφαδάκι μας.
Και τέλος για την ανοιχτή κρεατόπιτα με αφράτη ζύμη.
Αυτήν την τελευταία θα σας περιγράψω. Είναι εύκολη- γρήγορη και όπως αποδείχτηκε νόστιμη συνταγή. Αν σας έχει περισσέψει κιμάς από μακαρόνια, ή αν έχετε ένα μεγάλο πακέτο κιμά από το οποίο θα προγραμματίζετε να κάνετε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια...το υπόλοιπο κάντε κιμά για μακαρόνια. Σκορδάκι, κρεμμυδάκι τσιγάρισμα. Μετά τον κιμά σας που θα τον εμπλουτίσετε με ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς σπόρια και πολύ φλούδα παρακαλώ), καροτάκι ψιλοκομμένο, μαϊντανό, ντομάτα σάλτσας και τα μπαχαρικά που συνηθίζετε (εγώ βάζω κανέλλα ξύλο, μπαχάρι) αλάτι, πιπέρι και λίγη γλυκειά πάπρικα. Αφού γίνει ο κιμάς σας, αφήστε τον στην άκρη. Μην σας πω καλύτερα, ξεχάστε τον για την επομένη μέσα στο ψυγείο, γιατί κάπως καλύτερα μου κάθεται εμένα :-))
Πάμε τώρα στην παρασκευή της ζύμης.
300 -350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι μαγιά σκόνη,
αλάτι (κοφτό κουταλάκι του γλυκού)
λίγη ζάχαρη,
ρίγανη (1 κουταλάκι του γλυκού),
νεράκι ελαφρώς χλυαρό και λάδι (εδώ δουλεύω με το μάτι αλλά θα κάνω προσπάθεια να σας πω πως είναι περίπου μισό ποτήρι νερό και μισό ποτήρι λάδι σε αναλογία.
Σε λεκάνη δουλεύετε όλα τα πιο πάνω υλικά μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη.
Την αφήνετε σε μέρος ζεστό (κλασσικά, σε ελαφρώς ζεστό φούρνο) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου για 3/4 της ώρας.
Στην συνέχεια, λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί φούρνου και ανοίγετε σε όλη του την επιφάνεια και τα πλαϊνά τοιχώματα, την ζύμη με τα χεράκια σας
Και πάμε για την γέμιση της κρεατόπιτας.
Πάνω από την ζύμη βάζετε σάλτσα ντομάτας (δική σας ή έτοιμη) την απλώνετε να πάει παντού.
Στην συνέχεια στρώνετε τον κιμά όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
Στην επιφάνεια του κιμά ρίχνετε τυρί μαλακό ψιλοκομμένο (της αρεσκείας σας). Προσωπικά έβαλα ένταμ και λίγο πικάντικο κασέρι.
Επάνω βάζετε φέτες φρέσκιας ντομάτας (που έχετε όμως προηγουμένως αφαιρέσει τον σπόρο-έχω μανία με το θέμα, γιατί αφήνει υγρά αρχικά και γιατί προσωπικά με ενοχλεί στο στομάχι).
Και τελειώνετε με τυρί ψιλοκομμένο. Το σύνολο του τυριού που χρησιμοποίησα ήταν κάπου 350 γραμμάρια.
Γυρίζετε την ζύμη από τα τοιχώματα προς τα μέσα και πάνω στο στρώμα της γέμισης και είστε έτοιμοι για φούρνο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντίσταση, για 3/4 της ώρας στους 190 και μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας σας. Την αφήνετε να κρυώσε ελαφρά και να τραβήξει γιατί διαφορετικά θα σας "διαλυθεί" στο κόψιμο.
Υ.Γ. η φωτογραφία μπήκε στο τέλος γιατί είναι από παλιότερες εποχές, εκείνες του HFL, απλώς σας την αναρτώ για να δείτε το σχήμα που θα πάρει η πίτα σας, όταν γυρίσετε την ζύμη προς τα μέσα.
Καλοφάγωτη. Είμαι σχεδόν σίγουρη για το καλό του αποτελέσματος.
Κι εχω κιμα έτοιμο περισσιο στο ψυγειο, έλεγα να τον καταψυξω για καποια αλλη φορα με μακαρονια, αλλα μαλλον θα δοκιμασω αυτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια
Τέλεια!!!!!!!! κομματάκι να πάρω; :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου άρεσε η ιδέα σου θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους μπορώ να αφήσω σχόλιο!!κάποιος "δαίμονας" δεν με άφηνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοσχεδιάζοντας πάντα βγάζεις τόσο ωραία πράγματα.Μπράβο.
Καλή εβδομάδα!!!
Πηνελόπη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ συναισθήματα έχω έτσι όπως βλέπω τη πίτα σου...
έλα όμως που δεν την έχω στο πιάτο μου..-:))
καλή σου εβδομάδα..
Ωραία η κιμαδόπιτά σου!!! Φτιάχνω κι εγώ συχνά κιμαδόπιτες κάθε είδους, μας αρέσουν πολύ! Η τελευταία μου ανακάλυψη για κιμαδόπιτα-εξπρές είναι να βάζω κάτω και πάνω αραβική πίτα και στην μέση τον κιμά με λίγο τυράκι! Γίνεται σε χρόνο ρεκόρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη γλυκειά μου, η δοκιμή είναι πάντα αυτή που μας φέρνει κοντά στο καλό (ή κακό καμμιά φορά) αποτέλεσμα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Αστεράκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια σένα αυτό είναι παιχνιδάκι!
Φυσικά και να πάρεις :-))
Taste Advisor με "ρετάλια" κι' εμείς σκαρώνουμε ωραία πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις καλή μου, πιστεύω ότι θα σου αρέσει.
Ξανθή μου, ο δαίμων του τυπογραφείου...αλλά και του Blogger καραδωκεί πάντα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ για τα καλά σου λόγια.
Spirtokoyto μου θα το "επαναλάβω" το ταψί και θα σου κρατήσω κομμάτια (όχι ένα μόνον) :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου, όντως αυτή είναι συνταγή express. Και μοιάζει στο λιβανέζικο, αραβικό ή τούρκικο (ανάλογα την εθνικότητα που προτιμάς) λαχματζούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να 'ναι είναι πάντα νόστιμο.
H περιγραφή σε κάνει να φαντάζεσαι το αποτέλεσμα. Πολύ καλή ιδέα, μπράβο Πηνελόπη μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
Ειρήνη μου σ' ευχαριστώ πολύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να ξέρεις σε κάτι ώρες που έρχονται τέτοιες ιδέες, θα γέλαγες μαζί μου.
Καλή σου μέρα καλή μου.
Μα δείχνει υπέροχη!! Είναι να μη χαίρεσαι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ οι συνταγές "αξιοποίησης έτοιμων πρώτων υλών" :))
Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη
Φιλιά
Καλό απόγευμα
excellente idée
ΑπάντησηΔιαγραφήbonne journée
Ευχαριστώ σε Γιώργη, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε γι' αυτήν την αξιοποίηση των ξεμεινεμένων υλικών μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you so much dear Fimère.
ΑπάντησηΔιαγραφή