Τα γεμιστά παντώς είδους ομολογώ, πως είναι από τις πιο αγαπημένες φάσεις δημιουργίας μέσα στην κουζίνα μου. Γιατί κάθε φορά θέλω να ξεφεύγω από τα κλασσικά και να έχω δυνατότητα πειραματισμού με τα υλικά που έχω στην διάθεσή μου.
Χθες λοιπόν έσπαγα το κεφάλι μου, για να δω πως θα αξιοποίησω, τα άπειρα κιλά από πατάτες που αγόρασα σε μια κρίση καλής θέλησης από την λαϊκή μας προχθές, όταν ο μανάβης μου είπε: Κυρία 7 κιλά πατάτες 4 Euro, είναι προσφορά!
Στις προσφορές δεν λέμε ποτέ όχι (στους δύσκολους καιρούς που ζούμε) και έτσι του είπα: βάλτε τις.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά πρέπει με κάποιον τρόπο να τις αξιοποιήσω όχι "πατατιάζοντας" τα διάφορα μαγειρέματά μου.
Δηλαδή βάζοντάς τες σαν συμπλήρωμα σε ότι φτιάχνω.
Αλλά να τις κάνω "αυτόνομο" φαγητό.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα χθες να κάνω γεμιστές πατατούλες!
Γεμιστές όμως με τί;
Kαι άρχισα να το ψάχνω, αποκλείοντας κάθε είδους ζυμαρικό, καθώς και τον κυμά.
Τα φιλέτα γλώσσας που είχα στην κατάψυξη μου έδωσαν την λύση.
Για ένα μέτριο ταψί φούρνου, επέλεξα 8 πατάτες μετρίου μεγέθους.
Τις ξέπλυνα καλά και τις έβρασα με την φλούδα σε αλατισμένο νερό για 6-7 περίπου λεπτά.
Τις άφησα στην άκρη να κρυώσουν αφού προηγουμένως τις ξέπλυνα με κρύο νερό (για να ανακάψω και λίγο τον βρασμό).
Αφού κρύωσαν, τις άνοιξα κατά μήκος και τις άδειασα. Την ψύχα την κράτησα στην άκρη.
Ψεπάγωσα τα φιλέτα τα ξέπλυνα και τα "μάδησα" με τα χέρια, τα ανακάτεψα με την ψύχα της πατάτατας, που την έλιωσα ελαφρώς μ' ένα πιρούνι. Πρόσθεσα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο καθώς και αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο. Συμπλήρωσα το μείγμα με αλάτι, μαυροπίπερο φρεσκοτριμμένο και λίγο γλυκό κάρυ, καθώς και μια γενναία κουταλιά μουστάρδας.
Ανακάτεψα καλά να ενωθούν όλα τα υλικά με το μείγμα αυτό γέμισα τις πατατούλες μου.
Τις έβαλα στο ταψί και τις έλουσα με ελαιόλαδο χτυπημμένο στο multi μ' ένα ποτηράκι ούζο, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ακόμη και ελάχιστο αλάτι, προσθέτοντας τέλος στο ταψί και μισό ποτηράκι νερό.
Τις έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για κάτι περισσότερο από μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους
Ωραίο γευστικώς το αποτέλεσμα και με πολύ άρωμα και πολύ εύκολο στην κατανάλωση από όλα τα μέλη της οικογένειας.
Νομίζω πως θα σας αρέσει.
Χθες λοιπόν έσπαγα το κεφάλι μου, για να δω πως θα αξιοποίησω, τα άπειρα κιλά από πατάτες που αγόρασα σε μια κρίση καλής θέλησης από την λαϊκή μας προχθές, όταν ο μανάβης μου είπε: Κυρία 7 κιλά πατάτες 4 Euro, είναι προσφορά!
Στις προσφορές δεν λέμε ποτέ όχι (στους δύσκολους καιρούς που ζούμε) και έτσι του είπα: βάλτε τις.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά πρέπει με κάποιον τρόπο να τις αξιοποιήσω όχι "πατατιάζοντας" τα διάφορα μαγειρέματά μου.
Δηλαδή βάζοντάς τες σαν συμπλήρωμα σε ότι φτιάχνω.
Αλλά να τις κάνω "αυτόνομο" φαγητό.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα χθες να κάνω γεμιστές πατατούλες!
Γεμιστές όμως με τί;
Kαι άρχισα να το ψάχνω, αποκλείοντας κάθε είδους ζυμαρικό, καθώς και τον κυμά.
Τα φιλέτα γλώσσας που είχα στην κατάψυξη μου έδωσαν την λύση.
Γεμιστές πατάτες με φιλέτο γλώσσας αρωματισμένη με μπόλικο άνηθο και όχι μόνον.
Για ένα μέτριο ταψί φούρνου, επέλεξα 8 πατάτες μετρίου μεγέθους.
Τις ξέπλυνα καλά και τις έβρασα με την φλούδα σε αλατισμένο νερό για 6-7 περίπου λεπτά.
Τις άφησα στην άκρη να κρυώσουν αφού προηγουμένως τις ξέπλυνα με κρύο νερό (για να ανακάψω και λίγο τον βρασμό).
Αφού κρύωσαν, τις άνοιξα κατά μήκος και τις άδειασα. Την ψύχα την κράτησα στην άκρη.
Ψεπάγωσα τα φιλέτα τα ξέπλυνα και τα "μάδησα" με τα χέρια, τα ανακάτεψα με την ψύχα της πατάτατας, που την έλιωσα ελαφρώς μ' ένα πιρούνι. Πρόσθεσα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο καθώς και αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο. Συμπλήρωσα το μείγμα με αλάτι, μαυροπίπερο φρεσκοτριμμένο και λίγο γλυκό κάρυ, καθώς και μια γενναία κουταλιά μουστάρδας.
Ανακάτεψα καλά να ενωθούν όλα τα υλικά με το μείγμα αυτό γέμισα τις πατατούλες μου.
Τις έβαλα στο ταψί και τις έλουσα με ελαιόλαδο χτυπημμένο στο multi μ' ένα ποτηράκι ούζο, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ακόμη και ελάχιστο αλάτι, προσθέτοντας τέλος στο ταψί και μισό ποτηράκι νερό.
Τις έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για κάτι περισσότερο από μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους
Ωραίο γευστικώς το αποτέλεσμα και με πολύ άρωμα και πολύ εύκολο στην κατανάλωση από όλα τα μέλη της οικογένειας.
Νομίζω πως θα σας αρέσει.
Περίεργο όσο και ενδιαφέρον ακούγεται. Πατάτα με θαλασσινό. Πιστεύω ότι ο άνηθος και το κρεμμυδάκι έδωσαν τον τόνο...Μήπως και κάποιο γλυκό τυρί θα ταίριαζε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόνο έδωσαν σαφώς τα μυρωδικά καθώς και μπαχαρικά Δημήτρη.
Τυράκι τώρα με ψαρικό συνήθως πρέπει να το αποφεύγουμε λένε οι διατροφολόγοι. Εάν όμως έβαζα τυρί θα έβαζα κάτι τριμμένο και αρκετά πικάντικο μάλλον. Όχι γλυκό.
Έτσι πιστεύω τουλάχιστον..
Δε νομίζω ........ είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Όπως πάντα ευρηματική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πάντρεμα.
Καλημέρα.
Το φαντάζομαι και ... ξεροσταλιάζω!!!Εχω κάνει κάτι παρόμοιο με γέμιση ανάμικτων θαλασσινών, και ελαφριά ασπρη σάλτσα. Μπράβο Πηνελόπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι να αλλάξουμε. Θα μου φέρεις γεμιστό κουλουράκι και θα σου δώσω γεμιστή πατατούλα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου αρέσουν πάντως (έτσι ελπίζω τουλάχιστον) αν τις φτιάξεις τούτες τις γεμιστούλες.
Καλή μου Ξανθή, σ' ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα πιάνω τον εαυτό μου καθώς "ταξιδεύω" με το μετρό τα απογεύματα να συλλογιέται τι θα σκαρώσει... Και εκεί μου έρχονται όλα τα "πειράματα" ως φλας :-))
Ειρήνη μου, γιατί να ξεροστιαλίαζεις καλή μου! Αφού κάνεις τόσα θαύματα κι' εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠατατούλες, ψαροφιλετάκια και φύγαμε...
Γειά σου!! πρέπει να είναι πολύ νόστιμο, εγω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά θα το κάνω σύντομα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!!
Kαλησπέρα, έρχομαι κι εγώ στην όμορφη παρέα σας. Πολύ όμορφο το ιστολόγιό σας και πολύ .. χρήσιμο! Ενδιαφέρουσες οι πάτάτες με γλώσσα, μπορούμε να βάλουμε και άλλο ψαρικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. 1. Δοκίμασα να φτιάξω τον χαλβά με μέλι, ήταν πολύ νόστιμος αλλά κα΄τι δεν έκανα σωστά και βγήκε λίγο σφιχτός.
2. Έχω αφήσει μια ερωτησούλα στο ΗFL, όποτε το δείτε..
Καλό απόγευμα
MMMM, δεν είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε θα το δοκίμαζα όμως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήbonne idée et belle combinaison parfumé aux herbes c'est délicieux
ΑπάντησηΔιαγραφήbonne journée
Άλλη μια εκπληκτική ιδέα της Πηνελόπης.Σκέφτομαι να κάνω χωριστό φάκελο αποθήκευσης για τις δικές σου συνταγές :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήθεωρώ τον συνδυασμό εξαιρετικό...
η όποια ενδεχομένως ένσταση περί πατάτας και ψαριού,εξαφανίζεται με τις προσθήκες που έκανες..
τέλεια πινελιά το ούζο...
καλό μήνα να έχεις...-:))
Georgiaxara καλή σου μέρα, νομίζω πως με τις τάσεις υγιεινής διατροφής που επιλέγεις ένας τέτοιος συνδυασμός (αν και ασυνήθιστος κάπως) θα σου αρέσει τελικά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήMaximus καλή σου μέρα, καλώς ήρθες στην παρέα κι' εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις πατατούλες αυτές θα μπορούσες να τις κάνεις φυσικά και με κάποιο άλλο λευκό φιλέτο ψαριού, όπως πέρκα ή μπακαλιάρος. Σε άλλη δε περίπτωση θα μπορούσες ίσως να τις γεμίσεις με ψιλοκομμένη γαριδούλα. Εχω αναρτήσει στο παρελθό κάτι παρόμοιο, καθώς και πιπεριές γεμιστές με τόνο.
Για τον χαλβά με μέλι, ίσως να χρειαζόσουν κάπως περισσότερο σιρόπι. Πάντα στο σιρόπι μπορείς να προστέσεις λίγο νεράκι ή χυμό πορτοκαλιού. Ελπίζω την άλλη φορά να είναι καλύτερο το αποτελέσμα.
Taste Advisor, ξέρω πως ο συνδυασμός είναι λιγάκι ασυνήθιστος. Αλλά για σκέψου το καλύτερα. Αρκετές φορές μια πατατοσαλάτα - ας πούμε - δεν την συνδυάζεις με τόνο και άνηθο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η δοκιμή θα είναι αυτή που θα σου δώσει καλή μου φίλη την τελική απάντηση.
Καλημέρες;
Bonjour Fimére,
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you very much for the good words. Good day to you too.
Ω! Vita, σ' ευχαριστώ κυρά μου για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως τις ιδέες μου να ξέρεις πως τις "κατεβάζω" σε ώρες που απλώς θέλω να ξεχάσω άλλα πράγματα, ή την ώρα που η πείνα κατά την διάρκεια της επιστροφής στο σπίτι με κάνει να σκέφτομαι κατσαρόλες και κουτάλες :-)
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Spitokoytaki μου, ενστάσεις πάντα υπάχου καλή μου, δεδομένου ότι τα γούστα και οι προτιμήσεις των ανθρώπων μεταξύ τους διαφέρουν. Αν όμως μια συνταγή την γευτούν 10 και αρέσει στους 7, τότε μάλλον πρέπει να την θεωρήσουμε επιτυχημένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλώ σε. Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Με γλώσσες δεν τις φανταζόμουνα! Πάντα πρωτότυπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήTi καλή ιδέα! Ελπίζω να είναι το ίδιο νόστιμη όσο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα αγαπημένη φίλη!
Κική μου, πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν τα έχουμε σκεφτεί, μέχρι τουλάχιστον την πρώτη μας φορά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ το ξέρεις καλά αυτό καλή μου.
Καλό Σαββατοκύριακο, καλή επάνοδο στα μέρη σας...και μην την αγχώσεις την κόρη με τις δικές σου ανησυχίες!
Κατερίνα μου αγαπημένη, χάθηκες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμάς τουλάχιστον μας άρεσαν γευστικώς και νομίζω πως αξίζουν τον κόπο έστω και για μια και μόνη φορά να τις δοκιμάσετε :-))
Πατάταγεμιστή κάνει ο Δημήτρης συχνά μα τέοια πρώτη φορά διαβάζω και ..ναι ..τα υλικά όλα όμορφα γιατί όχι; θα το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον ακούγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχωριστες γεμιστες πατάτες Πηνελόπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρέσουν!!
Φιλιά!
Καλή εβδομάδα!
Αχτίδα μου καλημέρα και καλή εβδομάδα σας εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι πως αν "μεταφέρεις" το μήνυμα για τούτες τις γεμιστές πατάτες θα τις σκαρώσει άμεσα ο κύριος Δημήτρης, βάζοντας την δική του πινελιά :-))
Aγαπητέ KitsosMitso με τις τόσες γεύσεις που έχουν σίγουρα φτάσει στον ουρανίσκο σας, μέσα από τα πολλά ταξίδια, τούτη θα είναι ίσως μια μικρή έκπληξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μέρα και καλή εβδομάδα σας εύχομαι.
Εύα μου καλή, είναι όντως μια πολύ "ενδιαφέρουσα" πρόταση για γεμιστές πατάτες. Μια πιο "ανάλαφρη" νότα στις γνωσές με τυριά, καπνιστά αλλαντικά, κρέμες, αυγά κ.λ.π.
ΑπάντησηΔιαγραφή