Έχοντας αλλάξει εδώ και 3 μηνές η δυνατότητα χρήσης και χώνεψης του στομάχου, του κατά κύριον λόγο καταναλωτή κρέατος της οικογενείας μας, έχουμε εκ' των πραγμάτων προσαρμόσει τις συνταγές μας στις διατροφικές νέες του συνήθειες.
Δεν γίνεται αλλιώς :-)
Έτσι λοιπόν το Σάββατο που μας πέρασε στο εξοχικό και μετά από ένα πολύ ωραίο μπάνιο στην θάλασσα (που προφανώς ήταν το τελευταίο τούτης της σαιζόν) οι πολύ μαλακές (έτσι κι' αλλιώς) χοιρινές μπριζόλες λαιμού, έγιναν ακόμη μαλακότερες.
Τόσο που έφαγε σχεδόν μια ολόκληρη και ο κανακάρης μου - που το κρέας δεν το γλωσσιάζει!
5 μέτριες μπριζόλες λαιμού αφού ξεπλύθηκαν, στρώθηκαν πάνω σ' ένα στρώμα από 3 μέτριες (προς το μεγάλο) πατάτες κομμένες στρογγυλές ροδέλες, που με την σειρά τους είχαν στρωθεί σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Αλατίστηκαν, πασπαλίστηκαν με πιπέρι, κάρυ γλυκό, σκόρδο σε σκόνη καθώς και το ξύσμα από δύο βιολογικά λεμόνια. Στην συνέχεια καλύφθηκαν από ένα pesto πράσινης πιπεριάς, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, θυμαριού, ρίγανης και λίγου ψιλοκομμένου μαϊντανού. Το pesto κάλυψε καλά τις μπριζόλες και τις πατάτες, αλλά μέσα στο ταψί προκειμένου να ψηθούν καλά οι πατάτες προστέθηκαν υγρά : κρασί (περίπου μισό ποτήριου του νερού) 1/4 ποτηριού νερό και λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Μετά απο μία ώρα και 15 λεπτά είχαμε τις πιο μαλακές και αρωματισμένες μπριζόλες των τελευταίων 2 ετών! Ψημένες στους 200 Βαθμούς με τον εσωτερικό αέρα φούρνου.
Για το pesto πράσινης πιπεριάς χρησιμοποίησα:
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά,
1 και 1/2 χυμό λεμονιού.
1/2 κουτ. θυμάρι αποξηραμένο
1/2 κουτ. ρίγανη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό.
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Δεν γίνεται αλλιώς :-)
Έτσι λοιπόν το Σάββατο που μας πέρασε στο εξοχικό και μετά από ένα πολύ ωραίο μπάνιο στην θάλασσα (που προφανώς ήταν το τελευταίο τούτης της σαιζόν) οι πολύ μαλακές (έτσι κι' αλλιώς) χοιρινές μπριζόλες λαιμού, έγιναν ακόμη μαλακότερες.
Τόσο που έφαγε σχεδόν μια ολόκληρη και ο κανακάρης μου - που το κρέας δεν το γλωσσιάζει!
5 μέτριες μπριζόλες λαιμού αφού ξεπλύθηκαν, στρώθηκαν πάνω σ' ένα στρώμα από 3 μέτριες (προς το μεγάλο) πατάτες κομμένες στρογγυλές ροδέλες, που με την σειρά τους είχαν στρωθεί σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Αλατίστηκαν, πασπαλίστηκαν με πιπέρι, κάρυ γλυκό, σκόρδο σε σκόνη καθώς και το ξύσμα από δύο βιολογικά λεμόνια. Στην συνέχεια καλύφθηκαν από ένα pesto πράσινης πιπεριάς, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, θυμαριού, ρίγανης και λίγου ψιλοκομμένου μαϊντανού. Το pesto κάλυψε καλά τις μπριζόλες και τις πατάτες, αλλά μέσα στο ταψί προκειμένου να ψηθούν καλά οι πατάτες προστέθηκαν υγρά : κρασί (περίπου μισό ποτήριου του νερού) 1/4 ποτηριού νερό και λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Μετά απο μία ώρα και 15 λεπτά είχαμε τις πιο μαλακές και αρωματισμένες μπριζόλες των τελευταίων 2 ετών! Ψημένες στους 200 Βαθμούς με τον εσωτερικό αέρα φούρνου.
Για το pesto πράσινης πιπεριάς χρησιμοποίησα:
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά,
1 και 1/2 χυμό λεμονιού.
1/2 κουτ. θυμάρι αποξηραμένο
1/2 κουτ. ρίγανη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό.
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Πολύ καλή εκδοχή για Pesto!Διαφορετικό και ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Καλά εεεεεεεεεε διαβάζω την συνταγή και ξερογλύφομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιααααα
Καλημέρα Eva, καλή εκδοχή όντως όταν μιλάμε για κρεάτικά. Και δένει επίσης και με κάποιες γεύσεις από μεγάλα φιλέτα ψαριών, όπως ο ξιφίας για παράδειγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή:-))) Νωρίς πείνασες Αστεράκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά σου συνιστώ να την δοκιμάσεις τούτην την ρετσέτα.
Πολύ νόστιμο φαίνεται το φαγάκι σου και μου φαίνεται ότι θα το παρασκευάσω άμεσα, μπας και φάει και η δικιά μου λίγο κρεατάκι που κάθε φορά γκρινιάζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ξέρεις και εμείς δεν είμαστε και πολύ του κρέατος αλλά αυτή τη συνταγή Πηνελόπη μου θα τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατο και μοσχομυρωδάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή είμαι και των ερωτήσεων: ξεσκέπαστες τις έψησες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Αμαλία. Νομίζω καλή μου πως αν δεν την καταφέρεις και με αυτό το "τρικ" να φάει κρέας, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ (όπως άλλωστε κι' εγώ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνονται πολύ μαλακές και αρωματικές.
Και η απάντηση στην ερώτησή σου, είναι ναι ξεσκέπαστες, γιατί υπάρχει ήδη το χαρτί φούρνου απο κάτω, τα υγρά είναι αρκετά και θα χρειαστεί να τις γυρίσεις μόνον μια φορά στην διάρκεια ψησίματος.
Big Mama από τις πιο πετυχημένες πειραματικές συνταγές μου για κρέας, θα την χαρακτήριζα τούτην την συνταγή. Και προτείνω να την φτιάξεις χωρίς φόβο και πάθος. Νομίζω πως θα αρέσει σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήMerci beaucoup! Φεύγοντας από το γραφείο, πετάγομαι σούπερ-μάρκετ και αύριο σας ενημερώνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένουμε λοιπόν τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα (για να δούμε θα φάει η πριγκιπέσσα σου) Αμαλία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι, αλλά με ολοκληρες πιπεριές φτιάχνω το κοτόπουλο. Με Χοιρινό μπριζόλα δεν έχω δοκιμάσει.Μοιάζει όμως πεντανόστιμο.Ευχαριστούμε για την συνταγούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήErifili, η διαφορά είναι ότι εδώ η πιπεριά αλλέθεται, αποκτά άλλη υφή και συνοδεύεται απο τα αρώματα του λεμονιού (ξύσμα και χυμό) μαζί με τα μυριστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κοτόπουλο βάζω κι' εγώ πιπεριές, ειδικά όταν μιλάμε για φιλέτα, αλλά ορισμένες φορές όταν έχω ολόκληρο βάζω και στην κοιλίτσα του μεγάλα κομμάτια πιπεριάς μαζί με μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο (σε κλαράκια). Μια άλλη εκδοχή και αυτή.
Εγώ πάλι έχω σωθεί με τη κατσαρόλα που μαγειρεύει χωρίς υγρά,χρόνια τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήτις βάζω μέσα χωρίς λάδια και σε χρόνο μηδέν έχω μπριζολίτσες σαν να βγήκαν από τη ψηστιέρα...
αν είναι καλό παιδί ο καλός μου,του προσθέτω και πατάτες και γίνονται σαν τηγανιτές...
θα δοκιμάσω και την εκδοχή σου με το πέστο..φαίνεται εξαιρετική...
καλημέρες...-:))
Κατσαρόλα που μαγειρεύει χωρίς υγρά; Εννοείς καθόλου Spitokoyto μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ατμό ίσως;
Απλά εμείς τα ψητά κρεατικά είναι δύσκολο να τα χωνέψουμε πια, γι' αυτό πρέπει να "φέρνουν" περισσότερο σε μαγειρευτό με μεσογιακό τρόπο παρασκευής...
Καθόλου λέμε κοριτσάκι...ούτε σταγόνα...και όχι ,δεν είναι ατμομάγειρας..απλά ,μαγειρεύεις στο 1/3 της θερμοκρασίας με κλειστή κατσαρόλα και βγαίνουν όλα τα υγρά - άρα και οι ουσίες - του φαγητού..
ΑπάντησηΔιαγραφήτης KOUMN RICON είναι...
Αξίζει να το ξάψω το θέμα φίλη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποιό απ' όλα αναφέρεσαι Spirtokouto;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.kuhnrikon.ch/ch/en/products/news/overview.html
Μεγάλη ποικιλία ομολογουμένως...
τεράστια όντως...αλλά δεν βλέπω τη δική μου,μόνο νέα μοντέλα..
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι το ίδιο θα κάνουν και αυτά...
εγώ πάντως δεν την αλλάζω τη κατσαρολίτσα μου με καμία άλλη...
αν αγοράσεις,ρώτα καλού κακού αν μαγειρεύει χωρίς καθόλου υγρά..
Τελευταίως εκτιμώ πολύ τα πέστο και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πέστο, έχουν την δυνατότητα να δίνουν μια "μαριναρισμένη" υφή στα κρεατικά και ψαρικά, χωρις να τα μαρινάρεις Κικίτσα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από το γεγονός ότι είναι τέλεια για τα ζυμαρικά.
Δοκίμασε και πες μας.
Φιλιά.