31.1.11

Κιμάς σε παραλλαγές... για ευκολία χρόνου

Για τον κιμά, που ενδεχομένως σας έχει περισσέψει από μια μακαρονάδα, έχω ξαναγράψει. Αξιοποιείται πολύ εύκολα σε μια γρήγορη πίτα ή ακόμη και στο να φτιάξετε λαχταριστά πυροσκί.
Προσωπικά πολλές φορές το κάνω επί τούτου. Και τούτες τις μέρες που "τρέχω" - "περπατώ" και δεν "φτάνω" ήταν μια επιλογή που μου έλυσε τα χέρια για δύο μαγειρέματα.
Έφτιαξα δηλαδή περισσότερο κιμά για την μακαρονάδα και κράτησα την ποσότητα που ήθελα για μια γρήγορη κιμαδόπιτα όπως αυτή που σας φωτογράφησα.

Για τούτην την γρήγορη "βραδινή' κιμαδόπιτα"  χρησιμοποίησα:  τον έτοιμο κιμά (στον οποίο είχα προσθέσει μανιτάρια και καρότα την ώρα που τον έφτιαχνα για τα μακαρόνια), 300 γραμμάρια πικάντικη γραβιέρα τριμμένη στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, 3 μέτρια αυγά και 1 κεσεδάκι γιούρτι.
Φύλλο δεν άνοιξα. Αλλά χρησιμοποίησα ένα πακέτο έτοιμο φύλλο με ζύμη κουρού. Εξού και το γρήγορο της προετοιμασίας.
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε το ένα φύλλο κουρού σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, από πάνω μοιράζουμε ομοιόμορφα την γέμιση, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο αλοίφουμε λίγο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Χαράσουμε με μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.  Εναλλακτικά τον κιμά τώρα, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε πιροσκί.
Αυτό το μεζεδάκι είναι απο τα αγαπημένα μου, από όταν ήμουν παιδί. Στον έτοιμο κιμά πρέπει να προσθέσετε ψιλοκομμένο βραστό αυγό, μισό φλυτζάνι τυρί τριμμένο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο (για πιο έντονο άρωμα).
Τα πιροσκί στην αυθεντική τους εκδοχή θέλουν: μπόλικη, αφράτη και τηγανισμένη ζύμη, έτσι τα έκανα η μάνα μου. Τα είχε γράψει πολύ ωραία και η Αγγελική Ν. σε παλαιότερο post της, αλλά μπορείτε να ψήσετε και στον φούρνο. Επίσης λαχταριστά γίνονται.

Για την ζύμη θα χρειαστούν :  1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό, 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλο, 1 και 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 1 κουταλάκι του γλ. αλάτι, 1/2 κουταλάκι γλ. ζάχαρη, 1 αυγό και περίπου  700 γραμμάρια αλεύρι. Την διαδικασία ζυμώματος παραδοσιακά μπορείτε να την κάνετε με το χέρι.

Εγώ αυτό το "σπορ" το αποφεύγω λίγο με κάτι πονάκια που έχω, κι' έτσι βάζω όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστη μου, με την άναποδη σειρά απ' ότι τ' αναφέρω.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζυμώματος και πρώτου φουσκώματος μετά από 1 ώρα και 20 λεπτά  βάζω την ζύμη στον πάγκο εργασίας ελαφρώς αλευρωμένο, παίρνω μπαλάκια τα οποία ανοίγω στην χούφτα μου, βάζω μια κουταλιά γέμιση. Κλείνω καλά και στην συνέχεια τοποθετώ τα πιροσκί σε ταψί στρωμμένο με χαρτί του φούρνου, με την ένωση προς τα κάτω.
Τα βάζω μέσα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο. Και τ' αφήνω για μισή ώρα ακόμη να φουσκώσουν ξανά.
Στην συνέχεια ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν :-))

Τον κιμά σας τέλος, μπορείτε να τον κάνετε μικρά ταρτάκια στρώνοντας τα ταψάκια για muffins με μικρά σφολιατάκια, αφού προηγουμένως τους έχετε βάλει μέσα σε κάθε θήκη ένα κομματάκι χαρτί φούρνου, ή το ειδικό χαρτάκι για muffins. Ανοίγετε λίγο με το χέρι το σφολιατάκι και στην συνέχεια γεμίζετε την κάθε θήκη σφολιάτας με γέμιση κιμά κι' από πάνω γαρνίρετε με τριμμένα τυράκια της αρεσκείας σας ανακατεμένα μ' ένα αυγό και λίγη κρέμα γάλακτος.

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες όλες οι ιδέες και αναμφίβολα νοστιμότατες! Προσωπικά μου έκαναν κλικ τα πιροσκί για τα οποία τρελαίνομαι, θα τα δοκιμάσω και θα σου πω αν τα πέτυχα! Κάποια στιγμή θα βάλω κι εγώ μία κιμαδόπιτα-εξπρές που φτιάχνω για τη μικρή όταν έχω ξεμείνει από φαγητό για το σχολείο (το οποίο αποτελεί το καθημερινό μου άγχος!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πιροσκί της Αγγελικής τα έχω φτιάξει, μένει να φτιάξω τώρα την κιμαδόπιτα τη δική σου, είναι μια καλή λύση για τα μεσημεριανά των εργαζόμενων.
    Φιλιά και μην έχεις παράπονο γυμνάζεσαι κιόλας το είχες σκεφτεί αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη, αγαπημένος δεν λες τίποτε!
    Και με πολλές καλές προδιαγραφές για αυτοσχεδιασμό (όταν δεν ξέρεις πια τι να κάνεις).
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε καταλαβαίνω Αμαλία μου.
    Για μένα ευτυχώς στον παιδικό υπάρχει φαγητό, απλά πρέπει να έχουμε και πάντα κάτι για να συμπληρώνουμε εμείς την διατροφική μέρα του παιδού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ τι παράπονο λες Ξανθή μου
    Ζυγίστηκα χθες και είμαι απο την Κυριακή 2,5 κιλά λιγότερο. Που με τίποτε δεν τα έχανα από τα Χριστούγεννα.
    Να 'ναι καλά οι άνθρωποι και να το κάνουν πάλι σύντομα :-)))

    Είναι πολύ καλή λύση για το κολατσιό, γιατί μεταφέρεται και ζεστένεται (αν θέλουν) και εύκολα.

    Φιλιά και καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κιμαδοπιτα θα πάρω και πιροσκί.
    Πολύ ωραία και τα 2.\Αχ μωρέ κοριτσάκι τι τραβάς κι εσύ όμως είδες έχει και τα καλά του, έχασες τα κιλά και τώρα μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποπίτσα...
    Άστα, και το "έργο" όπως φαίνεται θα έχει και επανάληψη σύντομα, πέρα από την πρώτη προβολή! :-))

    Καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
    Και όσο για τα κιλά, που θα πάει θα χάσω 2-3 ακόμη με τον ίδιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή