Να προτείνω ένα γλυκό αξιοποίησης υλικών...που όμως είμαι σίγουρη ότι θα τελικά θα το φτιάξετε επί τούτου :-)) για να γευτείτε το τελικό αποτέλεσμα.
Σας υπόσχομαι ότι θα με δικαιώσετε.
Εγώ είχα ένα κέϊκ που μου είχε ξεμείνει κατά τα 3/4 και ήμουν σίγουρη ότι δεν θα "έφευγε" γρήγορα, έτσι αποφάσισα να το συνδυάσω με σοκολάτα, πραλίνα, φρούτα και ξηρούς καρπούς και να το κάνω σαφώς πιο ελκυστικό για όλους μας.
Παγωμένη Σοκολατένια Μπόμπα (λόγω σχήματος, αλλά και θερμίδων) ας το ονομάσουμε :-)
Χρειάστηκαν:
600 γραμ. κεϊκ βανίλιας (ή πορτοκαλιού)
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ,
120 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (αυτήν που εσείς προτιμάτε) ελαφρώς χλιαρή,
1 κούπα φρέσκα (ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα) βατόμουρα
1/3 κούπας γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρίνι ψιλοκομμένο, μόνον το γλυκό όχι το σιρόπι,
1/3 κούπας φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια.
Αρχικά έσπασα την κουβερτούρα σε κομμάτια και μαζί με το βούτυρο την έβαλα σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει, όταν άρχισε πια να είναι ρευστή πρόσθεσα και το κονιάκ και κατέβασα από την φωτιά.
Σε βαθύ μπολ είχα θρυμματίσει το κέϊκ και μέσα σε αυτό έριξα την χλιαρή πραλίνα, ανακάτεψα και σταδιακά άρχισα να προσθέτω το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
Τέλος έβαλα τα βατόμουρα, το τεμαχισμένο μανταρίνι και τα φυστίκια.
Ανακάτεψα καλά να ενωθούν όλα μου τα υλικά.
Πήρα μια γυάλινη σαλατιέρα και την έντυσα εσωτερικά καλά με δύο μεγάλα φύλλα μεμβράνης φαγητού, που άφησα ωστόσο και αρκετό μέρος τους απ΄ έξω.
Μέσα άδειασα το μείγμα μου και πάτησα μ' ένα κουτάλι για να πιάσει όλο τον χώρο και να μην υπάρχουν κενά, έτσι ώστε όταν μετά θα αναποδογυρίσει το γλυκό να μην υπήρχε θέμα.
Κάλυψα την επιφάνεια με την μεμβράνη που είχα αφήσει να εξέχει και το έβαλα στο ψυγείο για 12 ώρες. Όλο το βράδυ δηλαδή.
Την άλλη μέρα.
Το έβγαλα και αφού ξετύλιξα την μεμβράνη της επιφάνειας το γύρισα ανάποδα σε πιατέλα.
Στο ενδιάμεσο είχα λιώσει άλλα 125 γραμμάρια κουβερτούρα (μια πλάκα δηλαδή) με δύο κουταλάκια βούτυρο και με αυτήν την κάλυψα την κοίλη επιφάνεια του γλυκού.
Σχηματισμούς με το κουτάλι έτσι για εφέ και πασπάλισα με σπασμένες μαράγκες που είχα διαθέσιμες (από άλλο γλυκό).
Το ξανά έβαλα λίγο στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα της επιφάνειας και έτοιμο προς κατανάλωση.
Η πικρή σοκολάτα ισορροπεί τέλεια με την πραλίνα και την γλύκα του κέϊκ και έτσι έχετε ένα σοκολατένιο γλυκό, με πολλές θερμίδες είναι η αλήθεια όπως ήδη έγραψα, αλλά όχι ιδιαίτερα γλυκό τελικά στο σύνολό του.
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.
Σας υπόσχομαι ότι θα με δικαιώσετε.
Εγώ είχα ένα κέϊκ που μου είχε ξεμείνει κατά τα 3/4 και ήμουν σίγουρη ότι δεν θα "έφευγε" γρήγορα, έτσι αποφάσισα να το συνδυάσω με σοκολάτα, πραλίνα, φρούτα και ξηρούς καρπούς και να το κάνω σαφώς πιο ελκυστικό για όλους μας.
Παγωμένη Σοκολατένια Μπόμπα (λόγω σχήματος, αλλά και θερμίδων) ας το ονομάσουμε :-)
Χρειάστηκαν:
600 γραμ. κεϊκ βανίλιας (ή πορτοκαλιού)
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ,
120 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (αυτήν που εσείς προτιμάτε) ελαφρώς χλιαρή,
1 κούπα φρέσκα (ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα) βατόμουρα
1/3 κούπας γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρίνι ψιλοκομμένο, μόνον το γλυκό όχι το σιρόπι,
1/3 κούπας φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια.
Αρχικά έσπασα την κουβερτούρα σε κομμάτια και μαζί με το βούτυρο την έβαλα σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει, όταν άρχισε πια να είναι ρευστή πρόσθεσα και το κονιάκ και κατέβασα από την φωτιά.
Σε βαθύ μπολ είχα θρυμματίσει το κέϊκ και μέσα σε αυτό έριξα την χλιαρή πραλίνα, ανακάτεψα και σταδιακά άρχισα να προσθέτω το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
Τέλος έβαλα τα βατόμουρα, το τεμαχισμένο μανταρίνι και τα φυστίκια.
Ανακάτεψα καλά να ενωθούν όλα μου τα υλικά.
Πήρα μια γυάλινη σαλατιέρα και την έντυσα εσωτερικά καλά με δύο μεγάλα φύλλα μεμβράνης φαγητού, που άφησα ωστόσο και αρκετό μέρος τους απ΄ έξω.
Μέσα άδειασα το μείγμα μου και πάτησα μ' ένα κουτάλι για να πιάσει όλο τον χώρο και να μην υπάρχουν κενά, έτσι ώστε όταν μετά θα αναποδογυρίσει το γλυκό να μην υπήρχε θέμα.
Κάλυψα την επιφάνεια με την μεμβράνη που είχα αφήσει να εξέχει και το έβαλα στο ψυγείο για 12 ώρες. Όλο το βράδυ δηλαδή.
Την άλλη μέρα.
Το έβγαλα και αφού ξετύλιξα την μεμβράνη της επιφάνειας το γύρισα ανάποδα σε πιατέλα.
Στο ενδιάμεσο είχα λιώσει άλλα 125 γραμμάρια κουβερτούρα (μια πλάκα δηλαδή) με δύο κουταλάκια βούτυρο και με αυτήν την κάλυψα την κοίλη επιφάνεια του γλυκού.
Σχηματισμούς με το κουτάλι έτσι για εφέ και πασπάλισα με σπασμένες μαράγκες που είχα διαθέσιμες (από άλλο γλυκό).
Η πικρή σοκολάτα ισορροπεί τέλεια με την πραλίνα και την γλύκα του κέϊκ και έτσι έχετε ένα σοκολατένιο γλυκό, με πολλές θερμίδες είναι η αλήθεια όπως ήδη έγραψα, αλλά όχι ιδιαίτερα γλυκό τελικά στο σύνολό του.
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.
Γκντουπ! Λιποθύμησα μόλις είδα τη φωτό, το κρίμα στο λαιμό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! αυτός ο ήχος που άκουσα χθες το απόγευμα εσύ ήσουν που λιποθυμούσες Αμαλία μου!!
ΔιαγραφήΠω-πω τι πήγα κι' έκανα η κακούργα...
Καλημέρες πολλές.
Πηνελόπη από άρωμα βανίλιας θα σε ονομάσω άρωμα αμαρτωλής βανίλιας......δεν έχω δει ωραιότερο γλυκό τελευταία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την "αντέξω" Λίλα μου την μετονομασία :-)))
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ για το θετικότατο σχόλιο σου καλή μου και πραγματικά αν αποφασίσεις να το φτιάξεις, ελπίζω ότι θα σας αρέσει.
Καλημέρα εύχομαι.
Πηνελόπη γλουπ! Υπέροχο για σοκολατολάτρεις! Φαντάζομαι ότι είναι σαν μωσαϊκό στο πιο αφράτο και πιο αρωματικό (ε, να ξέρουμε ποια μαγειρεύει!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Καλημέρα Αγγελική μου (εκεί στην Ν. Αφρική τώρα πια).
ΔιαγραφήΠραγματικά είναι μια εκδοχή μωσαϊκού, με βάση αυτό ή το μείγμα για τις καρυόκες ας πούμε, προχώρηση στην εναλλακτική εμφάνιση.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν σας απογοήτευσα με την εμφάνιση γιατί σε εμάς τουλάχιστον άρεσε πολύ.
Φιλιά πολλά και καλημέρα από την Αθήνα.
Μπόμπα που πολύ θα ήθελα να σκάσω εγώ απάνω της! Μπράβο Πηνελόπη μου, βγήκε τρέλα! Και με καρυδάκια φαντάζομαι ότι θα είναι εξαιρετική! Αν καταφέρω να τη φτιάξω, την έβαψα... Όλη μόνη μου θα τη φάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλή ξεκούραση!
Έχεις δίκιο Sel!
ΔιαγραφήΣτο ένα κομμάτι δεν θα σταματήσεις στο υπόσχομαι... Έπεσα στην ίδια παγίδα ακριβώς :-)))
Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλα εύχομαι.
Πω πω πω... Πολλές θερμίδες μπορεί αλλά άμα έχεις τέτοια μπόμπα στο ψυγείο σου, πως να μη γίνει έκρηξη? ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως η πρώτη πρόταση από το σχόλιο της αγαπητής Selcouth από πάνω με κάλυψε, χε χε!
Μπράβο Πηνελόπη, οπωσδήποτε δυναμική σε βρίσκω σήμερα! :)
Ε, τότε θα φτιάξω μερικές ατομικές μπόμπες (για να έχουν μικρό σχήμα και να σας κολάσω λιγότερο) και θα αρχίσω να τις πετώ δεξιά και αριστερά dear Dark, έτσι ώστε να σκάσει μια σε σένα και μια στην Selcouth :-))
ΔιαγραφήΩς χαρακτήρας δυναμικός...πάντα έχω αποθέματα "εκρηκτικών" καλή μου.
Καλημέρα να έχεις εύχομαι.
Βόμβα ,που στην έκρηξή της αφήνει μόνο γευστικά πυροτεχνήματα!!Με θύματα φυσικά!!!Λυποθυμικά επεισόδια απ'ότι παρατηρώ,αμαρτωλά μονοπάτια που αποπλανούν,αντιστάσεις που κάμπτονται,αντοχές που δοκιμάζονται.Εσύ είσαι υπεύθυνη Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά,πολλά!!Καλό σας βράδυ!
Αναλαμβάνω την ευθύνη Φωτεινή μου και θα υπογράψω βεβαίως και όλες τις αντίστοιχες προκηρύξεις για τους φίλους bloggers που έπεσαν θύματα τούτης της βόμβας!!!
ΔιαγραφήΠολλούς-πολλούς χαιρετισμούς σου στέλνω.
Τρελαίνουμαι για μπόμπες, Πηνελόπη, και με πικρή σοκολάτα ακόμα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο από τις φωτογραφίες φτιάχτηκα, πόσο μάλλον να την αισθάνεσαι στον ουρανίσκο! Μπρος στη γεύση τι 'ναι οι θερμίδες!
Την εγκάρδια καληνύχτα μου!
Η εξωτερική κάλυψης φίλτατε Ευάγγελε φυσικά και είναι πικρή σοκολάτα 70% και όχι νιτρογλυκερίνη :-)))
ΔιαγραφήΚαι επειδή ετοιμάζεται πολύ πιο εύκολα, από ότι ενδεχομένως διαβάζεται μπορείς να μεταφέρεις τις σχετικές οδηγίες προς τους "αρμοδίους" και να αποφασίσουν εάν θα προβούν στην κατασκευή της!
Τις καλημέρες μου.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μ΄αρέσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ σε Χρυσομαλλούσα!
ΔιαγραφήΚαι καθώς είδα κεκάκι στην ανάρτηση σήμερα...είπαμε σου έχω εναλλακτική εάν τυχόν ξεμείνει.
Φιλιά πολλά.
Πωπω Πηνελοπη, πραγματικη βομβα, δικαιωνει το ονομα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα που ειχε ξεμεινει εκεινο το ερμο το κεϊκ και προεκυψε αυτο το φανταστικο γλυκακι! Αριστα 10!!!!!
Ευχαριστώ σε Μαρίνα μου!
ΔιαγραφήΌντως κάποιες φορές η έμπνευση έρχεται από κει που δεν το περιμένεις :-)))
Καλό βράδυ σου εύχομαι.
Σοκολάτα-παντοτινή λατρεία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημενο γλυκό των Βέλγων!!!
Ένας λόγος που θέλουμε να κάνουμε κάποια στιγμή ταξίδι στο Βέλγιο, Μαρίνα μου, είναι οι σοκολάτες :-)))
ΔιαγραφήΑλλά προς το παρόν αρκούμαστε με τις δικές μας ελληνικές δημιουργίες.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μπόμπα όνομα και πράγμα το γλυκό σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πλούσιο σε γεύση με υλικά που αγαπάμε πολύ!
Και ωραία εναλλακτική για την αξιοποίηση του κέικ που περίσσεψε, ξεφεύγει από τη λύση των cake pops!
Φιλιά
Ερμιόνη μου καλή, εσύ που έχεις και μια λατρεία στην πραλίνα νομίζω πως τούτη η διαφορετική προσέγγιση σοκολατένιου γλυκού, σου δίνει μια καλή αφορμή για δοκιμή :-)))
ΔιαγραφήΚαι χωρίς τύψεις!!!
Καλό βράδυ να έχετε.
Απο τις δυνατες τις μπομπες Πηνελοπη! Ελπιζω να ειχες πολυ κοσμο να κεραστει γιατι ειναι πραγματικα σοκοαμαρτια! Τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛούλου, ήμασταν συνολικά 6, και έτσι είχαμε απόθεμα για δύο μέρες ακόμη!!
ΔιαγραφήΣκέτη κόλαση, αλλά πήγε η "ψυχή" στην θέση της :-))
Τέτοιες μπόπες θέλω πάντα να με πετυχαίνουν... Ουάου! Φαίνεται τόσο λαχταριστό! Κι εγώ, η καημένη, το βλέπω ενώ τρώω ένα ροδάκινο... Οι αδικίες της ζωής! χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Πηνελόπη μου! Πάντα μας δίνεις εξαιρετικές ιδέες!
Φιλάκια!
Αναστασία μου καλή,
Διαγραφήκαι το ροδάκινο στρογγυλό σαν μπόμπα είναι, μόνον που δεν είναι από σοκολάτα :-))
Την άλλη φορά που θα κάνω δοκιμή θα σε έχω κατά νου με επίσημη πρόσκληση!
Φιλιά πολλά.
Σας ξεμένουν τα κέικ; Εδώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως μόνο και μόνο για τη μπόμπα σου, ένα κέικ το διαθέτω, χαχα!
Συχνά-πυκνά όντως μας συμβαίνει Μαρία μου!!!
ΔιαγραφήΚαι επειδή δεν θέλω να πηγαίνουν χαμένα υλικά και κόπος, όλο και κάτι σκαρφίζομαι για "επαναπροσαρμογή" τους σε νέα σύνθεση.
Δοκιμάζεις και ελπίζω να αρέσει το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλειο! Εκπληκτικό γλυκό! Θα το κάνω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμάζεις Νοτούλα μου και μας λες αν τελικά άρεσε. Άλλωστε γίνεται εύκολα και γρήγορα, απλώς χρειάζεται τον χρόνο του για το πάγωμα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
μπαμ!!!!! τι βομβα ειναι αυτη!! πωπωπωωωω κολαση!!! θα την αποθηκευσω και θα το επιχειρήσω καποια στιγμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, και εγώ με την σειρά μου θα περιμένω το αποτέλεσμα της προσπάθειας και της δοκιμής Ντολμαδάκι :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Γέλασα με τον τίτλο, ευρηματικότατος! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις λαχταριστές μπόμπες που τις θέλουμε χωρίς αντίρρηση!
Φιλάκια στους "δραπέτες της φυλακής".
Κάτι ξέρει το παιδί...
Z.
Προσπάθησα Ζαμπία μου να είναι "εκρηκτικός" για να ταιριάζει και με την παρουσία του πονήματος :-)))
ΔιαγραφήΟι "δραπέτες" σήμερα "απεργούν" οπότε όπως καταλαβαίνεις είναι μέσα στην τρελή χαρά :-))
Καλημέρα εύχομαι.
Και χωρίς όνομα, Πηνελόπη μου, πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή μου φαίνεται! Φαντάζομαι ότι δεν θα έμεινε ψίχουλο!
καλό σου βράδυ
Φιλάκια
Αβάπτιστη πως να την "κυκλοφορούσα" βρε Ελένη μου.
ΔιαγραφήΌλες οι βόμβες το έχουν το ονοματάκι τους, έτσι για να τις ξεχωρίζουμε :-)
Ναι δυστυχώς πάει και τελείωσε, αλλά πάντα έχουμε τρόπο επανάληψης.
Καθώς η επανάληψη είναι η "μητέρα της μάθησης".
Καλημέρα καλή μου.
pw pw pwww!!!! ti mas kanete bradiatika!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://happyfrogcakes.blogspot.gr/
Τι σας κάνω Βατραχάκι μου;
ΔιαγραφήΑφού εσύ φτιάχνεις τόσα ωραία πράγματα...
Σίγουρα κεκάκι θα σου μείνει κάποια στιγμή, οπότε δοκιμάζεις την εναλλακτική τούτη μορφή γλυκού.
Καλημέρα να έχεις και καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.
sigoura tha to dokimasw!!!! se eyxaristw poli!!! :))))
ΔιαγραφήΩ ρε μάνα μου! Τώρα το είδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPeps...άργησες!!!
ΔιαγραφήΑλλά την επόμενη φορά θα σου στείλω μήνυμα με ταχυδρομικό περιστέρι, με το που θα την βγάλω από το ψυγείο :-)
Καλά!!! πώς μου ξέφυγε αυτή η πανδαισία!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοχώνευτο Πηνελόπη μου!!!!
Την πέτυχες Silena μου λίγο πριν την τελική ευθεία, οπότε είναι σαν να μην σου ξέφυγε καλή μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.