6.3.12

Το μυδο-πλίγουρο, που αγάπησα

Όταν το φαγητό συνδυάζει γεύσεις θάλασσας πολύ το χαίρομαι. Και η αλήθεια είναι ότι κάνω ότι μπορώ για ν’ αποφεύγω τα πολλά κρεατικά, πόσο μάλλον τώρα που βαδίζουμε και μέσα στην Σαρακοστή.
Φαγάκι λοιπόν αγαπημένο τα θαλασσινά: γαρίδες, σουπιές, καλαμαράκια, μύδια, ψαρικά ψηλά ή πιο χοντρά. Το μαγειρεύεις γρήγορα, συνδυάζετε με λαχανικά και πάσης φύσεως ζυμαρικά και είναι άκρως γευστικό.
Τούτη τη φορά έκανα λοιπόν μύδια με το τόσο αγαπημένο για μένα, πλιγούρι.
Το φαγητό αυτό το είχα γευτεί το περασμένο καλοκαίρι κοντά στη Κεραμωτή της Καβάλας και πολύ μου άρεσε. Βέβαια εκεί είχε γίνει με φρέσκα μύδια (αφού είναι τόπος παραγωγής τους) αλλά και με «κατεψυγμένα» εγώ πάλι δεν το άφησα παραπονεμένο :-)  και του έδωσα τη δική μου πινελιά.


Χρειάζεστε λοιπόν:
1 φλιτζάνι πλιγούρι,
500 γραμ. μύδια καθαρισμένα. Εάν βάλετε φρέσκα θα χρειαστείτε περίπου 800 γραμμάρια. Και προηγουμένως θα έχετε εφαρμόσει όλη την απαιτούμενη διαδικασία για το καθάρισμα και το ζεμάτισμα των φρέσκων μυδιών.
1 μέτριο κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο,
2 κρεμμυδάκια φρέσκα επίσης κομμένα,
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια,
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης επίσης σε καρεδάκια,
½ κουταλάκι μαραθόσπορο (που θα το κοπανίσετε στο γουδί με ελάχιστο αλάτι)
½ κουταλάκι σκόνη τζίντζερ,
½ κουταλάκι κάρυ,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και περίπου 1 μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό.

Ξεπαγώνετε και πλένετε καλά τα μύδια. Τα αφήνετε στην άκρη μέσα σ’ ένα σουρωτήρι.
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά: κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, ντομάτα, πιπεριά και άνηθο.
Μέσα σε βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδα να ζεσταθεί για να σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις πάρει να γυαλίζει, ρίχνετε μέσα τον κοπανισμένο μαραθόσπορο και τον αφήνετε να βγάλει τα αρώματά του. Στην συνέχεια προσθέτετε μέσα το φρέσκο κρεμμυδάκι και την πιπεριά. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά.  Σειρά μέσα στην κατσαρόλα παίρνουν τα μύδια, η κομμένη ντομάτα, τα  μπαχαρικά και το πλιγούρι. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε και το μισό ζεστό νερό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 8-10 λεπτά, στην φάση αυτή θα χρειαστεί ίσως πρόσθετο νεράκι ενώ θα το εμπλουτίσετε με τον άνηθο και το αλάτι. Αφήνετε και πάλι για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά-πυκνά. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε να ηρεμήσει και να τραβήξει το πλιγούρι όλα του τα υγρά.
Είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση.

22 σχόλια:

  1. Πάω να βγάλω τα μύδια από την κατάψυξη!!
    Ελπίζω να είσαι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την μου...
    Επανέρχομαι σταδιακά Ξανθούλα μου. Από σήμερα τέρμα η κορτιζόνη, και η ελαστική επιγονατίδα είναι τελικά ωραίο αξεσουάρ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Κι εγώ θα το έτρωγα ευχαρίστως αυτό το φαγάκι με τα ωραία υλικά αλλά και τα μπαχαρικά του.
    Αν ήταν και τα μύδια φρέσκα, θα ήταν ακόμα πιο νόστιμο, αλλά κι έτσι νομίζω θα ήταν υπέροχο.
    Ερώτηση: ταίριασε ο μάραθος με το τζίντζερ; Έχω μια απορία, γιατί ανήκουν σε διαφορετική ομάδα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα τα νοστιμεύομαι.
    Και τα μύδια και το πλιγούρι και φυσικά τον όμορφο συνδυασμό τους.

    Πηνελόπη μου, ο μαραθόσπορος θα αρωμάτισε όλο το πιάτο, ε;
    Μ΄αρέσει!

    Γρήγορη ανάρρωση, εύχομαι, και από το αξεσουάρ...

    Φιλί
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πλιγουρι δεν τα έχω ξαναφάει ποτέ, μόνο με ρυζάκι. Ενδιαφέρον μου φαίνεται, και για να λες όσα λες θα είναι πολύ καλό!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς την Ελένη...φρέσκα δεν είναι δύσκολο να βρούμε, αλλά την ώρα που μαγειρεύουμε καλή μου που να τα έχουμε έτοιμα;

    Δεν ξέρω να σου πω, για το αν ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες τα δύο μπαχαρικά (μέχρι εκεί δεν φτάνουν οι γνώσεις μου) αλλά δεν νομίζω πως είχαν πρόβλημα μεταξύ τους. Σαφώς και στην προκειμένη περίπτωση επικρατεί το άρωμα το μάραθόσπορου αφού ενισχύεται και από το άρωμα του άνηθου.
    Άφου έφαγαν τα "δύσκολα παλλικάρια" θα έλεγα πως είμαι ευχαριστημένη :-))
    Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστώ καλή μου Ζαμπία.
    Το αξεσουάρ από ότι φαίνεται θα το χρησιμοποιώ για λίγο καιρό ακόμη και ίσως και συχνά-πυκνά (μιας και το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί).

    Ο μαραθόσπορος παρεούλα με τον άνηθο έδεσαν πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με ρύζι είναι πιο κλασσική η εκδοχή Εφη μου. Με πλιγούρι κι' εγώ πρώτη φορά στην Καβάλα φέτος και είπα να κάνω αναπαραγωγή του.
    Πολλούς χαιρετίσμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι αλήθεια πως μετά απο΄μια δηλητηρίαση δεν έφαγα ξανά μύδια...Μπορεί να γίνει και με άλλο θαλασσινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ωραια ιδεα η αντικατασταση του πιλαφιου με πλιγουρι! Μ αρεσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως είσαι Πηνελόπη μου? Ελπίζω να είσαι περδίκι!
    Το λατρεύω το πλιγούρι και βρίσκω την ιδέα σου φανταστική!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις το φάγαμε!!!Υπέροχο έχω βάλει φωτογραφία στο fb
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως πάντα υπέροχος ο συνδυασμός σου! Όλα καλά , έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικό συνδυασμός... Λατρεύω τα μύδια!!! Ελπίζω να είσαι καλύτερα Πηνελόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όστρια καλή μου, νομίζω πως τα καλαμαράκια αλλά και οι σουπιές θα ταιριάξουν όμορφα.
    Θα έλεγα και οι γαρίδες, αλλά σ' αυτές προσωπικά θέλω ένα κάπως πιο "τραγανό" αποτέλεσμα.
    Πολύ καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελπινίκη μου, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική, όταν δεν θέλεις να φας ρύζι. Τόσο το πλιγούρι όσο και το ρύζι προσωπικά τα λατρεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eri μου καλή, καλή σου μέρα.
    Είμαι καλύτερα σ' ευχαριστώ...ορθοποδώ και κάνω στράτα-στρατούλα, αλλά λέω στον εαυτό μου πως δεν το "βάζουμε" κάτω.

    Το πλιγούρι είναι εξαιρετικό, αν δε είχα και φρέσκα μύδια νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πραγματικά ασυναγώνιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ σε καλή μου Ξανθή μου που με τίμησες με την δοκιμή.
    Ευχαριστώ και για το φωτογραφικό ρεπορτάζ που δίνει την νότα που πρέπει στο φαγητό μας.
    Φιλιά πολλά και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ' ευχαριστώ Βαγγελιώ μου.
    Σταθερά καλύτερα και θα το ξεπεάσουμε κι' αυτό... Είμαστε (προς το παρόν τουλάχιστον) κορμιά με αντοχή!

    Νόστιμο και το συνιστώ για δοκιμή το φαγάκι τούτο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμ εσύ Κική μου Καβαλιώτισσα με μόνιμη διαμονή στην Θεσσαλονίκη μας έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου! Κι' εννοώ να είσαι από αυτούς που αγαπούν τα μύδια.

    Καλύτερα είμαι. Που θα πάει θα περάσει κι' αυτό :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από χθες προσπαθώ να κεραστώ αλλά ο blogger είχε άλλη γνώμη. Είμαι σίγουρη όμως οτι θα υπάρχει ένα πιατάκι για τους καθυστερημένους! Χρειάστηκε να ανέβουμε Αθήνα δυο φορές και ο αντρούλης μου με γύρισε από την παλιά Εθνική για να περάσουμε από εκεί που πουλούν φρέσκα θαλασσινά. Αγόρασα 5 κιλά μύδια τα οποία τα καθάρισα και αφού τα άχνισα τα φύλαξα σε μερίδες στον καταψύκτη. Θα δοκιμάσω σίγουρα με πλιγούρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από το Νεράκι Λίλα μου, συχνά-πυκνά αγοράζω κι΄ εγώ. Είδες τι καλός άντρας είναι που σκέφτηκε να σε περάσει από εκεί :-))
    Δοκίμασε και με πλιγούρι λοιπόν, μιας και η απαραίτητη ποσότητα σίγουρα τώρα πια υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή