9.3.12

Αμυγδαλένιος Μπακλαβάς με άρωμα μελιού και ανθόνερου

Καιρός της αμυγδαλιάς, αλλά εμείς ας χαρούμε τους καρπούς της μ' ένα ωραίο κέρασμα γεμάτο αρώματα, ενώ ταυτόχρονα είναι και νηστίσιμο για να γλυκάνουμε κι' αυτούς που ακολουθούν την κυρά Σαρακοστή.

Μπακλαβάς από αμύγδαλα με αρώματα μελιού και ανθόνερο.



Για ένα μέτριο τετράγωνο ταψί φούρνου (που καλό θα είναι να είναι αντικολλητικό) θα χρειαστείτε:
600 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας,
2-3 κουταλιές ανθόνερο,
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα,
1/4 κουταλάκι κοφτό βανίλια σκόνη,
700 γραμμάρια μέλι ανθέων,
και ελαιόλαδο ελαφρύ.

Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί φούρνου και την βάζετε κάτω από το γκρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσοχή με την κάψετε, άρωμα θέλουμε να πάρει.
Όπως θα βγει ζεστή από τον φούρνο την ραντίζετε με το ανθόνερο.
Ανακατεύετε καλά μ' ένα κουτάλι. Αφού κρυώσει την περνάτε από το multi χωρίς όμως να την κάνετε σκόνη.

Ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με την κανέλα και την βανίλια και ετοιμάζετε το ταψί που θα φτιάξετε τον μπακλαβά, λαδώνοντάς το ελαφρά. Στρώνετε 4 φύλλα κρούστας που πάντα λαδώνετε ελαφρά μ' ένα πινέλο. Σκορπίζετε πάνω αμυγδαλόψιχα. Συνεχίζετε με 2 φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά. Αμυγδαλόψιχα-φύλλα 2 και συνεχίζετε μέχρι να σας μείνουν 4-5 φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκέπασμα του μπακλαβά. Τις άκρες που θα περισσεύουν γυρίστε τις προς τα μέσα. Ενώ στο κλείσιμο με τα 4-5 φύλλα της κορυφής, θα τα κόψετε στην μέση και θα φροντίσετε να είναι η επιφάνεια του γλυκού καλά ευθυγραμμισμένη.

Χαράσσετε τον μπακλαβά και ψήνετε σε προθερσμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Κλείνετε τον φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστός ο μπακλαβάς τον περιχύνετε μέσα στις χαρακιές του με το μέλι. Τον αφήνετε και αυτός θα απορροφήσει όλο το μέλι.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως για τον μπακλαβά δεν είναι απαραίτητο να βάλετε ένα πολύ ακριβό μέλι. Ένα ανθόμελο ή πορτοκαλόμελο του εμπορίου, θα κάνει καλά την δουλειά του, δίνει την γλύκα που θέλει το γλυκό ενώ δεν χρησιμοποιείτε καθόλου ζάχαρη και νερό. Το γλυκό έτσι μένει τραγανό για πολλές μέρες.
Καλή σας απόλαυση.

35 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Τί γλυκιά καλημέρα είναι αυτή;;; Λατρεύω τον μπακλαβά!!! Πρέπει να σου έγινε υπέροχος!!! Καλοφάγωτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα...Μου έδωσες ιδέα...Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρατσανιστό φύλλο μπακλαβά βλέπω; Μμμμ!! Δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω μπακλαβά και έτσι όπως τα γράφεις δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα. Σε καταχωρώ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι νόστιμη και αρωματική παραλλαγή σκάρωσες Πηνελόπη μου!!
    Από τη φώτο και τη λίστα υλικών φαίνεται απίθανος!!
    Καλό και γλυκό ΣΚ εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειος ο νηστίσιμος μπακλαβάς Πηνελόπη μου, σαν να μοσχοβόλισε μέχρι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη μου ο αλησμόνητος μπακλαβάς σου μας έκανε να πάθουμε μεγάλη λαχτάρα σήμερα. Ααααχ!
    Σίγουρα δεν θα έχετε φάει νοστιμότερο. Σας τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Φιλιά σας, πολλά.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, Πηνελόπη!
    Ο μπακλαβάς με αμύγδαλα μου θυμίζει τη μητέρα μου που μας τον έφτιαχνε κάθε Πρωτοχρονιά. έχω και τη συνταγή της, θα τη δημοσιεύσω κάποτε!
    Ο δικός σου πρέπει να έγινε υπέροχος, φαίνεται και καλοψημένος!
    Καλοφάγωτος!
    Κομματάκι έχει να πάρω;
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καιρο εχω να φαω μπακλαβα.. ωραια η ιδεα με αμυγδαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Κική μου. Φαίνεται πως άρεσε μιας και μέσα σε 2-3 μέρες δεν υπάρχει πια άλλο κομμάτι διαθέσιμο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ΄σαι καλά Όστρια. Αλλά να μου γράψεις ποιά ιδέα τελικά σου έδωσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στέλλα μου, για μένα ο μπακλαβάς στην όποια εκδοχή του είναι από τα πιο εύκολα και σαφώς αγαπητά γλυκά.
    Αν δε, τον σιροπιάσεις με μέλι, είναι βέβαιο πως γίνεται ακόμη πιο απλή η όλη διαδικασία.
    Πολλούς χαιρετισμούς και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ σε Ερμιόνη μου. Επίσης και σε σένα εύχομαι καλό ΣΚ. Με τα αρώματα του αμύγδαλου και του ανθόνερου θύμισε κάτι από κουραμπιέ. Αν δε του είχα βάλει και βούτυρο αντί για ελαφρύ ελαιόλαδο θα ήταν "κουραμπιές με φύλλο" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ σε καλή μου Eri. Τιμήθηκε δεόντως και από μη νηστεύοντες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Zampia μου αυτός που θυμάσαι ήταν και πιο παραδοσιακός. Καρυδένιος, με βουτυράκι και μέλι. Εδώ τα πράγματα "διαμορφώθηκαν" λίγο διαφορετικά.

    Πάντως η επιτυχία τουλάχιστον για μένα είναι το μέλωμα με μελί και όχι με κλασσικό σιρόπι. Και το φύλλο κρούστας πολύ συγκεκριμένης επιλογής.

    Φιλιά σας πολλά. Καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη μου γλυκιά ατύχησες.
    Τίποτε δεν έμεινε και έστειλα τον Παναγιώτη να αγοράσει αμύγδαλα και άλλα σχετικά και μάλλον θα κάνω επανάληψη μέσα στις επόμενες μέρες.
    Γλυκαίνουμε βλέπεις και όσους τύχει να βρεθούν κοντά μας την ώρα της παρασκευής.
    Επιφυλάσσομαι όμως...και να μας γράψεις της συνταγής της μανούλας σου. Είναι ωραίο να διαβάζεις επιτεύγματα από παλιές μαγείρισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο μπακλαβάς Ελπινίκη στο δικό μας σπίτι φτιάχνετε αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Κυρίως σε γιορτές, γιατί αρέσει σε αρκετούς ανάμεσά μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑνώνυμοςΜαρτίου 10, 2012

    Δεν θέλω να τον μάθω. Να τον φάω θέλω!

    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πηνελόπη μου περιττό να σου πω οτι ήδη την έγραψα και μετά έγραψα το σχόλιο.Τέλειοοοοοοο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Πηνελόπη. Πέρνα από τα Κουζινομπερδέματα να παίξεις ένα παιχνιδάκι. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τωρα τι να πώ ; οτι μου τρέχουν τα σάλια ; είναι λογικό και επόμενο με τετοια συνταγή και τέτοιες φωτογραφίες που έχεις δημοσιεύσει !!! Συγχαρητήρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα αρχίσω να κάνω αποστολές με delivery καλή μου Νένα :-)) γιατί μέχρι να βρεθούμε από κοντά, θα περιμένεις πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να 'σαι καλά βρε Ροδάνθη μου και καλή επιτυχία άμα τον φτιάξεις, αν και είμαι σίγουρη ότι θα βγει πολύ καλός :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα περάσω Στέλλα μου, σ' ευχαριστώ για την επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα περάσω Στέλλα μου, σ' ευχαριστώ για την επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λάμπρο σ' ευχαριστώ πολύ.
    Είναι ωραίο να διαβάζω πως και στους άντρες αρέσουν τα γλυκά μου, μιας και συνήθως είναι πιο "εγκρατείς" από ότι εμείς οι γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μέχρι εδώ ήρθαν τα αρώματα!!!!
    Να είσαι καλά Πηνελόπη μου
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λοιπόν αυτός ο μπακλαβάς με αποτελείωσε!!! Ονειρο, το ανθόνερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα ήθελα να προσπαθήσω να φτιάξω μπακλαβά κάποια στιγμή και νομίζω πως αυτή η συνταγή μου έκανε κλικ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μανουσίνα σ' ευχαριστώ πολύ.
    Αντεύχομαι για μια καλή εβδομάδα και σας εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚαPa μου, είναι εύκολος να γίνει και πολύ αρωματικός. Και επειδή διαισθάνομαι σε πολλούς που τον διάβασαν έτσι μια "λαχτάρα" σας λέω φτιάχτε τον. Είναι εύκολος να γίνει.
    Ετοιμάστε από τις προηγούμενες μέρες το αμυγδαλάκι σας και ένα Σάββατο ή μια Κυριακή που ο χρόνος μας είναι περισσότερος ετοιμάστε τον.
    Δεν θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα το πολύ.
    Πολλές καλημέρες σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ιάνθη μου, προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τα πιο εύκολα σπιτικά γλυκά.
    Θέλει προσοχή μόνον στην επιλογή του φύλλου για να σου βγεί καλό, καθώς και λίγο στο ψήσιμο. Να μην παραψηθεί.
    Τίποτε δύσκολο, ειδικά άμα αντί για σιρόπι βάλετε μέλι.
    Τόλμησέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Tί ωραίος μπακλαβάς με αμύγδαλα?στείλε μου ένα κομμάτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Elena καλή μου, να σου στείλω την επόμενη φορά που θα τον φτιάξω;
    Γιατί από τον εικονιζόμενο δεν έχει μείνει ούτε μυγδαλάκι πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερααααα.τελεια η συνταγηηηηηηη.εαν βαλω ενα πιο καλο μελι πειραζει;;;;επισης εαν το αφησω να κρυωσει λιγο και βαλω το μελι μετα πειραζει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθυστερημένη απάντηση...και συγγνώμη.

      Το μέλι πρέπει να το βάλεις σε ζεστό μπακλαβά, αγαπητέ Πέτρο, γιατί η θερμοκρασία του μπακλαβά θα το κάνει να "λιώσει" και θα το τραβήξει όλο. Για το τι μέλι θα χρησιμοποιήσεις είναι θέμα δικό σου, σύμφωνα με το γούστο αλλά και το βαλάντιο σου.

      Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

      Διαγραφή