Μετά από ένα ωραίο γεύμα το επιδόρπιο καθώς και ο μυρωδάτος καφές είναι ότι χρειάζεται.
Αφήστε που μόνον έτσι ολοκληρώνεται η καλή σας εικόνα ως οικοδεσπότη ή οικοδέσποινας :-)
Σ' ένα πρόσφατο γεύμα επέλεξα λοιπόν να φτιάξω ένα επιδόρπιο λεμονάτο και επειδή είχε άκρως θετική ανταπόκριση και μεγάλη επιτυχία είπα να το μοιραστώ μαζί σας και να μην το κρατήσω μυστικό.
Τιραμισού με γεύση λεμονιού
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, χρειάζεστε:
1 κουτί τυρί Μασκαρπόνε
½ κουτιού τυρί Philadelphia (από την μεγάλη συσκευασία)
½ κούπα ζάχαρη άχνη,
χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο και φρέσκο λεμόνι,
1 φακελάκι ζελέ με άρωμα λεμόνι,
1/3 κουταλάκι βανίλια σκόνη,
και τέλος, ένα πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ.
Σ’ ένα ζεστό ποτήρι νερό, διαλύετε καλά το ζελέ λεμονιού. Το αφήνετε λίγο να χλιάνει.
Στην συνέχεια σε βαθύ μπολ βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από το ζελέ) και τα χτυπάτε με το μίξερ.
Το χλιαρό ζελέ το ρίχνετε σταδιακά κατά την διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο να σφίξει κάπως η κρέμα (για κανένα τέταρτο περίπου).
Το χλιαρό ζελέ το ρίχνετε σταδιακά κατά την διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο να σφίξει κάπως η κρέμα (για κανένα τέταρτο περίπου).
Λαμβάνετε ανά χείρας μακρόστενη φόρμα του κέϊκ (την πιο μεγάλη που διαθέτετε) και την στρώνετε με μεμβράνη φαγητού, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά αφήνοντας και αρκετή απ’ έξω από τα τοιχώματα της (αυτά τα περισσεύματα θα τα χρειαστείτε αργότερα).
Σ’ ένα μπολ βάζετε ένα ποτηράκι κρασιού limonccello και 3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο (ή φρέσκο γάλα) βρέχετε ελαφρώς τα σαβαγιάρ ένα-ένα. Στρώνετε σε όλο τον πάτο της φόρμας, από πάνω βάζετε κρέμα. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση σαβαγιάρ (πάντα τα βρέχετε λίγο) τελειώνετε με την κρέμα.
Με την ανάποδη ενός κουταλιού στρώνετε καλά το μείγμα, πιέστε ελαφρώς και τα σαβαγιάρ αν δείχνουν ν’ ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Γυρίστε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα και σκεπάστε.
Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο για 5-6 ώρες, ίσως και περισσότερο (προσωπικά το έφτιαξα μεσημέρι και το σερβίρισα βραδάκι πια).
Με την βοήθεια της μεμβράνης αναποδογυρίστε το γλυκό σε μακρόστενη πιατέλα και στολίστε το με λίγο ξύσμα λεμονιού, συνοδεία του αγαπημένου σας καφέ.
Η φωτογραφία μάλλον το αδικεί, γιατί δεν προλάβαινα τις κουταλιές των παρευρισκομένων!
Καλή σας απόλαυση και φροντίστε να είστε παρέα με φίλους γιατί οι δύσκολοι καιροί το απαιτούν.
Καλή σας απόλαυση και φροντίστε να είστε παρέα με φίλους γιατί οι δύσκολοι καιροί το απαιτούν.
Και δεν με φώναξες!!χαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποια ψυχή ενώ φτιάχνει τα φαγητά πολύ λεμονάτα στα γλυκά δεν το θέλει!! καλό απόγευμα.
Αν και εγώ δεν είμαι φαν του λεμονιού στα γλυκά, την τιραμισού τη λατρεύω!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, εγώ να σε φώναζα φιλενάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ θα ερχόσουν;
Το συγκεκριμένο ήταν άκρως επιτυχημένο και νομίζω πως θα πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία :-))
Δημήτρη μου, Δημήτρη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχτo και θα λαχταρίσουν οι κολλητοί σου! Θα θέλουν συνέχεια να τους τραπεζώνεις :-))
και τιραμισού και λεμονάτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το αφήνω να μας ξεφύγει με τίποτα...
φιλιά ...-:))
τέλειο Πηνελόπη, το κανονικό τιραμισού δεν το τρώω αλλά αυτο το λεμονάτο θα το τσάκιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Λεμονάτο, τυράτο και με όλα του τα αρώματα Πηνελόπη μου, και ακόμα αργεί να βρεθώ "σε απόσταση μπουκιάς"! :)(καινούριος τεχνικός όρος)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν αυτές οι κατασκευές.
Φιλιά σας!
Πηνελόπη... μου στέλνεις ένα κομμάτι (όχι βέβαια πολύ μικρό έτσι;;;;);;;; Λατρεύω τα κάθε είδους λεμονογλυκά αλλά το συγκεκριμένο πρέπει να ήταν πανδαισία εεεεε;;;;; Γεια στα χέρια σου!!! Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεμονάκι και τιραμισού, Πηνελόπη μου, είναι ο τέλειος συνδυασμός για μένα. Καταγράφεται για να δοκιμαστεί-θα δω πότε. Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά λεμονένια!
Καλέ κρατήστε και ένα κομματάκι για μένα να μη μείνω παραπονεμένη!!!Πηνελόπη μου φαίνεται πεντανόστιμο μπράβο!!!!!Φιλάκια και καλό βράδυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!!!! Περίσσεψε καμιά κουταλίτσα και για μένα - γιατί για κομμάτι δεν το βλέπω, μαζευτήκαμε πολλοί!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Πηνελόπη!
Ωραίο γλυκό και το λεμονάκι πρέπει να του δίνει ξεχωριστή γεύση...αξίζει δοκιμής... Πηνελόπη...καλησπέρα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ δεν μου αρέσουν τα γλυκά...γλυκά, αυτο διβάζοντας τα υλικά του και μόνο μου κίνησε την περιέργεια! Θα το φτιάξω για το κυριακάτικο τραπέζι! Και η φωτό είναι μια χαρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλια μου!!
Μόνο σε αυτή την εκδοχή θα μπορούσα να το φάω! Με τα καφεγλυκάκια δεν το έχω...καθόλου!Αλλά με τα λεμονογλυκάκια τρελαίνομαι! Αυτό θα το φτιάξω! Ευχαριστούμε Πηνελόπη μας! Καλό ξημέρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήSpirtokoyto μου, σας φαντάζομαι να το "κυνηγάτε" με κουτάλια γύρω γύρω, γιατί κάπως έτσι έγινε με το δικό μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήEri μου στο συγκεκριμένο δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει "τυρί", μιας και αρκετοί έχουν θέμα με αυτό μέσα στα γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχουν όπως βλέπεις και αυγά...οπότε είναι μια πολύ δροσερή και ανάλαφρη γεύση.
"Απόσταση Μπουκιάς" ωραίος όρος Ζαμπία μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι θα κάνουμε καλή μου...κάτι θα κάνουμε...
Πολλούς χαιρετισμούς και σε σας, τούτη την δύσκολη μέρα!
Κιή μου να σου στείλω φόρμα ολόκληρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και πιστεύω πως για σένα η κατασκευή του είναι "piece of cake"!
Καλημέρες θερμές από την οργισμένη και αποκλεισμένη Αθήνα.
Ελένη μου πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς εκεί μακριά στα ξένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα θα ήθελα να ήμουν στην θέση σου!
Όταν με το καλό το φτιάξεις (που καμμία δυσκολία φυσικά για σένα δεν θα έχει) να μας πεις αν τελικά άξιζε τον κόπο η ανάρτησή του.
Σοφια μου, από το συγκεκριμένο της εικόνας ούτε μπουκιά. Αλλά ξανάκανα μια μικρή φόρμα χθες στα γρήγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί και κάτι να προλάβεις σήμερα :-))
Mia μου θεωρώ πως είναι μια "φίνα" γευστική επιλογή ως επιδόρπιο. Όταν δε επιθυμείς κάτι ανάλαφρο και με άρωμα που θα "καθαρίσει" τον ουρανίσκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Ούτε εμένα μου αρέσουν τα πολύ "γλυκά" ως αίσθηση, γλυκά dear Royal. Και αυτο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία θα έλεγα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιλογή της δοκιμής ίσως σου δώσει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Μάνα η μέρα "ξημέρωσε" και φαίνεται άκρως δύσκολη από το πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ήδη έχω πει, άρεσε σε όλους (συνολικά 8 ενήλικες) και θέλω να πιστεύω ότι τελικά όντως αξίζει να δοκιμαστεί ως πρόταση.
Πολλές καλημέρες σε σένα και τον λόχο σου :-))
Ε ρε μας κολασες παλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτς τς τς
θαυμα
Δεν κρατάνε τέτοια μυστικά αγαπητή μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Πηνελόπη μου...διακαείς μου πόθος.Βλέπεις τα πυθαράκια μου εδώ δεν αγαπούν τα γλυκά που περιέχουν τυρί...την επομένη παρακαλώ ενημέρωσε με να είμαι εγκαίρως εκεί..φιλιάαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, Coula μου καλύτερη είναι αυτή η κόλαση, παρά αυτή που επικρατεί στην Αθήνα τελευταίως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως συμφωνείς!
Manousina μου, έτσι είπα κι' εγώ :-))) για να σας δείξω ότι είμαι και καλού χαρακτήρα άνθρωπος άλλωστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λύση Μάρα μου, είναι να μην ξεφουρνίσεις στα πυθαράκια σου τι περιέχει το γλυκάκι. Και φυσικά να μην σε δουν όταν το φτιάχνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τους "φανερώνεις" το μυστικό, αφού προηγούμενως το έχουν τσακίσει, οπότε δεν θα έχουν και κανένα σχόλιο να κάνουν :-))
Το έχω κάνει και αυτό...μιλάμε για λαγωνικά..χαχαχαχαχαχΚαλό βράδυυυυυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμμμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο να πω;
Τα τυριά στα γλυκά δε με ξετρελαίνουν αλλά αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, τότε Μάρα μου, μικρές φόρμες για ατομική χρήση και μόνον για σένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήXristin είναι ένα ωραίο επιδόρπιο με αρκετά θαυμαστικά ομολογουμένως, αν σου αρέσουν τέτοιες γεύσεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή σου εύχομαι.
Μαρία μου, προσωπική μου πάντα εκτίμηση, είναι ότι δεν καταλαβαίνεις την "αίσθηση" του τυριού. Και το άρωμα του λεμονιού δένει πολύ αρμονικά το όλο αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες για τούτο το πρωϊνό της Κυριακής.
ωωωωχχχ....και πινω καφε τωρα....και θελω....τελειο το λεμονι στη γευση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει δίκιο Cook μου, κι αν ο καφές είναι μυρωδάτος και ζεστός το "συνοδευτικό" είναι υποχρεωτικό καλή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή