Πριν ένα χρόνο (καλά πως περνά έτσι ο καιρός δεν λέγεται...) η αγαπητή μας Ζαμπία στις ιστορίες της Κουζίνας της είχε ποστάρει τόσες όμορφες λεπτομέρειες για τον κουρκουμά.
Με έβαλε στα αίματα και αγόρασα (αλλά μου ήρθε και ένα βαζάκι πεσκέκι πολύ-πολύ πρόσφατα) οπότε στο Κυριακάτικο τραπέζι μας που συνήθως έχω πάντα φρέσκο ψωμί (μιας και φτιάχνω πλέον μόνον μια φορά την εβδομάδα) το φραντοζολάκι μας είχε γεύση και χρώμα κουρκουμά αλλά και επίγευση χωριάτικου ψωμιού!
Προσωπικά όλα τα υλικά τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή κάνω το ζύμωμα και μετά μεταφέρω τη ζύμη στο ταψί που θα την ψήσω και αυτό με τη σειρά του το βάζω να φουσκώνει σε ζεστό μέρος για κανένα δύοωρο. Μετά περνώ στην φάση του ψησίματος. Τούτη τη φορά έκανα ένα έτσι, κ'ι ένα το αφήσα να ζυμωθεί και να ψηθεί μέσα στο μηχάνημα, για να το δώσω στα πεθερικά.
Γευστικώς ήταν σχεδόν τα ίδια, οπότε φαντάζομαι ότι αν ακολουθήσετε και την παραδοσιακή μέθοδο του πλήρους ζυμώματος με τα χέρια τα πράγματα θα είναι εξίσου όμορφα ή και καλύτερα.
Υλικά που θα σας χρειαστούν για ένα μέτριο καρβελάκι
Κίτρινου Χωριάτικου Ψωμιού
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως,
330 γραμμάρια νερό,
40 γραμμάρια ελαιόλαδο,
½ κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,
1 κουταλάκι γεμάτο κουρκουμά,
και τέλος, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Με αυτήν την σειρά μπαίνουν τα υλικά στην μηχανή.
Αν ζυμώσετε στο χέρι ενώστε όλα τα στερεά υλικά (πλην της μαγιάς) σε μια λεκάνη ζυμώματος, στην συνέχεια ρίχτε το λάδι και το νερό και την μαγιά και αρχίστε το ζύμωμα. Εάν σας κολλά η ζύμη στα χέρια με λαδώστε τα ελαφρά και συνεχίστε. Μόλις το ζυμαράκι σας γίνει ελαστικό, το μεταφέρετε στο ταψί που θα το ψήσετε (καλύτερο ν’ είναι αντικολλητικό και ελαφρώς λαδωμένο ή καλυμμένο με λαδόχαρτο. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα (ας πούμε μια μικρή φλιζ) και βάλτε το στην άκρη για δύο ώρες.
Αν ζυμώσετε στο χέρι ενώστε όλα τα στερεά υλικά (πλην της μαγιάς) σε μια λεκάνη ζυμώματος, στην συνέχεια ρίχτε το λάδι και το νερό και την μαγιά και αρχίστε το ζύμωμα. Εάν σας κολλά η ζύμη στα χέρια με λαδώστε τα ελαφρά και συνεχίστε. Μόλις το ζυμαράκι σας γίνει ελαστικό, το μεταφέρετε στο ταψί που θα το ψήσετε (καλύτερο ν’ είναι αντικολλητικό και ελαφρώς λαδωμένο ή καλυμμένο με λαδόχαρτο. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα (ας πούμε μια μικρή φλιζ) και βάλτε το στην άκρη για δύο ώρες.
Διαφορετικά προθερμάνετε ελαφρώς το φούρνο σας. Σβήστε τον και βάλτε εκεί το ταψάκι σας να περιμένει και να φουσκώσει μέχρι να έρθει η ώρα να το ψήσετε.
Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο μπορείτε να το ψεκάσετε με λίγο νεράκι και να το πασπαλίσετε με σουσάμι.
Καλή συνέχεια, καλή επιτυχία, καλό Εθνικό Εορταστικό 3ήμερο ...και με Yγεία το νέο μας Κούρεμα!
Μοσχομυριστό, και ο κουρκουμάς το νοστίμισε και το "ζωντάνεψε"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έρθω να τσιμπίσω μια ωραία φέτα και θα τη φάω με τυρί φέτα και λαδάκι, μμμμμ!
Φιλιά σου Πηνελόπη μου, και δώσε και μερικά στα αγόρια σου.
Ζ.
* Μιλ μερσί για το link στον κουρκουμά και στις ιστορίες μου. :))
Ζαμπία μου συμφωνούμε απολύτως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυράκι θέλει και λαδάκι και καμμια ντοματούλα μυρωδάτη με μπόλικη ρίγανη!!
Το καλύτερο φαγητό εξ' όλων!!!
Θα τα μεταφέρω αρμοδίως τα φιλιά σου και στα δύο παλικάρια.
Ανταποδίδουμε με μερικά χαδάκια παραπάνω για τους φίλους μας :-))
Τελικά όλοι το ίδιο θέλουμε,ε? Λαχταριστό ζεστό ψωμάκι, τυρί, ντομάτα και καλό κρασί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, Πηνελόπη. Όμορφο, λαχταριστό ψωμάκι μας έφτιαξες, Πηνελόπη μου. Καλοφάγωτο. Κι εγώ αγαπώ τον κουρκουμά/turmeric και τον χρησιμοποιώ πολύ, ιδίως στα φαγητά και τις πίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σας πω προσεχώς πώς.
Φιλιά.
Μάλλον έχει να κάνει με τα "γονίδιά" μας Μαμά Κουκουβάγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τυρί, ο άρτος και το λάδι έθρεψαν γενιές και γενιές σε τούτη την χώρα!
Καλό μεσημέρι Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε "περιμένουμε" με πολύ-πολύ ενδιαφέρον.
Χαιρετισμούς πολλούς και Χρόνια Πολλά για την Εθνική μας Επέτειο.
Μ΄αρέσει πολύ και θέλω να το φτιάξωωωωωω!!! Μόνο που δεν μας είπες πόση ώρα περίπου θέλει ψήσιμο και στους πόσους βαθμούς???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο και σε σένα:)
Maria Mas. έχεις δίκιο ως προς το ότι δεν έκανα τις σχετικές αναφορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς ο χρόνος ειδικά για τα ψωμιά, έχει να κάνει κυρίως με τον φούρνο μας, αν μιλάμε για ψήσιμο σ’ αυτόν.
Προσωπικά χρησιμοποιώ ψήσιμο με αέρα στους 180-190 βαθμούς και το ψήσιμο διαρκεί περίπου 35 λεπτά. Μέχρι το ψωμάκι να έχει πάρει στην κόρα του χρώμα και ο «ήχος» που κάνει όταν το ανασηκώνεις να είναι «ξερός».
Στον αρτοπαρασκευαστή τώρα, χρησιμοποιεί κανείς το όποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαθέτει η συσκευή του για παρασκευή ψωμιού.
Δεν έχω παρασκευαστή!! Θα το κάνω με τα χεράκια μου. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου. Είσαι πολύ γλυκιά!! Φιλιάαααα...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αφού έχεις το κουράγιο, για ζύμωμα στο χέρι είμαι βέβαιη ότι έχεις και το know how!!
Να 'σαι καλά :-))
Κουρκουμά δεν έχω βάλει ακόμα στο ψωμί. Φαίνεται πως πρέπει! Μα είναι τέλεια τα ζυμωτά ψωμάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου Πηνελόπη, ζεστό και μοσχομυριστό το ψωμάκι σου με τον κουρκουμέ πρέπει να είναι ΥΠΕΡΟΧΟ αλλά το θέλει το τυράκι του εεεεε;;;; ΦΙΛΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο ωραίο χρώμα! Θα δοκιμαστεί σίγουρα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είχα σκεφτεί έτσι το ψωμάκι! Ωραία ιδέα, ώρα να κατεβάσω το μηχάνημα..το είχα παροπλίσει τον τελευταίο καιρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο Πηνελόπη!
Υπέροχο και μοσχομυριστό το ψωμάκι. Έτσι με τυράκι, λαδακι και ντομάτα! Αυθεντική Γεύση Ελλάδας!΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή νύχτα και καλό τριήμερο!
Αγαπάω το ζυμωτό ψωμί και τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να ζυμώνω μια φορά την εβδομάδα. Θα το κιτρινίσω αυτή τη φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσκοβόλησε το ψωμάκι σου. Ολοι μεγαλώσαμε με ζυμωτό ψωμί και τυρί!Και γι' αυτό γίναμε γεροί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Ο κουρκουμάς έχει υπέροχη γεύση! Πολύ ξεχωριστό το ψωμάκι σου Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Κική μου εσύ με τόσο ωραία πράγματα; Να λοιπόν κάτι που πρέπει να το βάλεις στα προσεχώς σου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήTante Kiki το ζεστό ψωμάκι έχει ως απόλυτη συνοδεία ένα καλό τυράκι! Το κασέρι και η φέτα είναι για μένα τουλάχιστον τα πιο ιδανικά. Μικρή σαν έπαιρνα το ψωμί ζεστό πάντα παρακαλούσα την γιαγιά μου για γωνία με λάδι και φέτα, άλμη, σφέλλα ή πιο σπάνια κασέρι μέσα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήTo καλύτερό μου ήταν πάντα. Και παραμένει ακόμη!
Από σένα χρυσοχέρα Vita μου, αν το δοκιμάσεις θα περιμένω και εντυπώσεις. Πολλούς χαιρετισμούς και καλή συνέχεια σε τούτο το 3ημερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, εγώ το μηχάνημα από όταν το απέκτησα, το έχω πάντα στον πάγκο της κουζίνας. Με τα διάφορα πειράματα που έχω κάνει θα έλεγα πως έχει πια "αποσβέσει" την όποια χρηματική του επένδυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια και καλές δοκιμές εύχομαι.
Με ΝΙΩΘΕΙΣ Σοφία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς όπως τα λες...
Καλή συνέχεια και σε σας με τούτο το τόσο "Εθνικά" περίεργο 3ημερο.
Έτσι κι' εγώ Μανουσίνα. Μια φορά την εβδομάδα και μας φτάνει σχεδόν μέχρι την επόμενη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το κάνεις το πείραμα να μας πεις εντυπώσεις.
Γίναμε γεροί και δυνατοί...και είμαστε και "προετοιμασμένοι" για πιο δύσκολες καταστάσεις Δήμητρά μου, μιας και στα απλά και λιτά κρύβονται και τα καλύτερα μυστικά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε καλή μου Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω όπως ξέρεις τα δικά μου, πολλές φορές...
Φιλιά πολλά.
Καλά αυτό είναι να το βλέπεις όχι να το χαλάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα κι απ τις δυο σας και θα υιοθετηθεί καθώς ψωμάκι ζυμώνω σε διάφορες παραλλαγές.
Νένα
Να μας πεις εντυπώσεις Νένα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.