Μια συνταγή που είχα γράψει πριν χρόνια στο HFL είναι αυτή με το μπακαλιάρο με κάπαρη και άνηθο.
Ήρθε λοιπόν ο καιρός να την ξαναβάλω σε τούτο το blog τώρα πια αλλά, με αλλαγές.
Και οι αλλαγές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν μπήκε τούτη την φορά σε κατσαρολό-τηγάνι, αλλά σε ταψάκι και στον φούρνο!
Και με διαφοροποιημένα κάπως τα υλικά του.
Διαλέχτε εσείς ότι σας διευκολύνει από πλευράς χρόνου και δοκιμάστε την, τόσο την παλιά όσο και την νέα εκδοχή του.
Για αυτήν την νέα εκδοχή θα χρειαστείτε:
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλες πατάτες, ελαφρώς βρασμένες και κομμένες σε κύβους,
4 καρότα επίσης βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες,
1 κουτί φρέσκα ντοματίνια, κομμένα στα δύο,
1 μεγάλο φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου
1 μέτριο ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη (ξεπλυμένη από την άλμη της)
1 σφινάκι λικέρ μαστίχας ή ούζο αρωματικό
λίγο αλάτι, πιπέρι, κάρυ,
καθώς και 2 κουταλιές σάλτσα από βύσσινα (εγώ είχα από την φίλη Στέλλα) ή μύρτιλλα, ή δαμάσκηνα,
και τέλος ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
Καθαρίζετε πατάτες και καρότα και τα βράζετε για κανένα 10λεπτο μέχρι να μαλακώσουν.
Στρώνετε στο ταψί σας το φιλέτο του μπακαλιάρου (υπάρχουν έτοιμα ξαλμυρισμένα τεμάχια στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα προϊόντα. Αν ωστόσο δεν βρείτε αγοράστε παστό και αφήστε τον να ξαλμυρίσει χωρίς να τον κόψετε σε μερίδες αλλά αλλάζοντας πολλά νερά). Και στα πλαϊνά του μοιράζετε τα κομμένα καρότα, πατάτες και τα ντοματίνια. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνιθο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και την κάπαρη, ενώ σκορπάτε εδώ κι' εκεί την σάλτσα από τα βύσσινα. Στην συνέχεια προσθέτετε το ούζο, το λάδι και το νεράκι ανακατεύετε λίγο τα υλικά και ψήνετε για 25 περίπου λεπτά με αέρα στους 180-190 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν οι πατάτες και να μελώσουν (όπως έλεγε η μάνα μου) τα καρότα.
Όρεξη να έχετε, ενώ θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως τα πιο πάνω υλικά αφορούν 3 μερίδες φαγητού, οπότε προσαρμόστε τις ανάλογα με τα άτομα της οικογενείας σας.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και πιο καθαρό!
Για να δούμε τι θα γίνει με το θέμα των απορριμάτων γιατί η Αττική γενικότερα δεν περπατιέται με τίποτε!!! Και ο ποδαρόδρομος με τούτες τις απεργίες δεν είναι τελικά ωφέλιμος για την Υγεία!
Ήρθε λοιπόν ο καιρός να την ξαναβάλω σε τούτο το blog τώρα πια αλλά, με αλλαγές.
Και οι αλλαγές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν μπήκε τούτη την φορά σε κατσαρολό-τηγάνι, αλλά σε ταψάκι και στον φούρνο!
Και με διαφοροποιημένα κάπως τα υλικά του.
Διαλέχτε εσείς ότι σας διευκολύνει από πλευράς χρόνου και δοκιμάστε την, τόσο την παλιά όσο και την νέα εκδοχή του.
Για αυτήν την νέα εκδοχή θα χρειαστείτε:
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλες πατάτες, ελαφρώς βρασμένες και κομμένες σε κύβους,
4 καρότα επίσης βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες,
1 κουτί φρέσκα ντοματίνια, κομμένα στα δύο,
1 μεγάλο φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου
1 μέτριο ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη (ξεπλυμένη από την άλμη της)
1 σφινάκι λικέρ μαστίχας ή ούζο αρωματικό
λίγο αλάτι, πιπέρι, κάρυ,
καθώς και 2 κουταλιές σάλτσα από βύσσινα (εγώ είχα από την φίλη Στέλλα) ή μύρτιλλα, ή δαμάσκηνα,
και τέλος ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
Καθαρίζετε πατάτες και καρότα και τα βράζετε για κανένα 10λεπτο μέχρι να μαλακώσουν.
Στρώνετε στο ταψί σας το φιλέτο του μπακαλιάρου (υπάρχουν έτοιμα ξαλμυρισμένα τεμάχια στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα προϊόντα. Αν ωστόσο δεν βρείτε αγοράστε παστό και αφήστε τον να ξαλμυρίσει χωρίς να τον κόψετε σε μερίδες αλλά αλλάζοντας πολλά νερά). Και στα πλαϊνά του μοιράζετε τα κομμένα καρότα, πατάτες και τα ντοματίνια. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνιθο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και την κάπαρη, ενώ σκορπάτε εδώ κι' εκεί την σάλτσα από τα βύσσινα. Στην συνέχεια προσθέτετε το ούζο, το λάδι και το νεράκι ανακατεύετε λίγο τα υλικά και ψήνετε για 25 περίπου λεπτά με αέρα στους 180-190 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν οι πατάτες και να μελώσουν (όπως έλεγε η μάνα μου) τα καρότα.
Όρεξη να έχετε, ενώ θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως τα πιο πάνω υλικά αφορούν 3 μερίδες φαγητού, οπότε προσαρμόστε τις ανάλογα με τα άτομα της οικογενείας σας.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και πιο καθαρό!
Για να δούμε τι θα γίνει με το θέμα των απορριμάτων γιατί η Αττική γενικότερα δεν περπατιέται με τίποτε!!! Και ο ποδαρόδρομος με τούτες τις απεργίες δεν είναι τελικά ωφέλιμος για την Υγεία!
Τι τελεια χρωματα ειναι αυτα? Εντυπωσιαστηκα από τη φωτο σου πραγματικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!κατάλαβα λοιπόν γιατί μου μιλούσες, ωραία πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρόλο που δεν ειμαι και τοσο του ψαριού,ετσι μ'αρεσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη μου και ψημένο είναι εξίσου όμορφο σε χρώματα και αρώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Ξανθή μου όλα και κάποια ωραία σάλτσα με βύσσινα ή δαμάσκηνα θα σου βρίσκεται (είμαι σχεδόν σίγουρη γι' αυτό) οπότε κάνε μια δοκιμούλα με τούτη την παραλλαγή στο φιλέτο του μπακαλιάρου σου την επόμενη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως θα σας αρέσει.
Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Cookitsa για όλα τα πράγματα υπάρχει μια ευκαιρία και μια αρχή. Δώσε λοιπόν στον μπακαλιάρο την ευκαιρία να σε εκπλήξει μέσα από αυτήν την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα με αδικήσεις νομίζω :-))
Καλημέρα Πηνελόπη, τι ωραίες οι ιδέες σου! Νομίζω πως δύο υλικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, το λικέρ μαστίχας και η γλυκόξινη σάλτσα φρούτου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις κρατήσω να τις εφαρμόσω και σε άλλα πιάτα, π.χ. με κατεψυγμένο ψάρι για να δώσω έξτρα νοστιμιά.
Καλό Σ/Κ!
Υπέροχο Πηνελόπη μου!!! Οι άντρες μου δεν τρώνε πιπεριές και η αλήθεια είναι οτι τις στερούμαι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα μου έχεις δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό ακόμη και για ένα απλό και κάπως "άνοστο" φιλέτο ψαριού.
Θα περιμένω εντυπώσεις αν την φτιάξεις.
Λίλα μου πιπεριές το φαγητό τούτο δεν είχε; Ίσως κάτι άλλο να εννοείς τελικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλό ΣΚ εύχομαι.
Χρώματα, γεύσεις γαργαλιστικές και αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈδωσες Πηνελόπη μου, στον μπακαλιάρο μια όχι απλώς δεύτερη ευκαιρία, αλλά ώθηση για "απογείωση"!
Η σάλτσα της Στέλλας θα του έδωσε μοναδικό τατς!
* Ούτε συνεννοημένες να ήμασταν με τα ψαρικά...για μια ακόμα φορά!
Φιλιά σας πολλά!
Ζ.
Πανεμορφο πιάτο Πηνελόπη μου και τόσο διαφορετικό. Για το Κυριακάτικό μας το βλέπω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Για να δω τι θα πρωτοκάνω με σας τις καλές μαγείρισσες. Έχω βάλει πλώρη για τον μπακαλιάρο ρολό της Ξανθής μα έχω πάρει μπόλικο μπακαλιάρο... Στο τέλος ο καλός μου απ τον πολύ μπακαλιάρο να δω τι θα λέει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα
Είχα παραγγείλει στη Στελλίτσα σαλτσούλες απ αυτές αλλά δεν κατάφερε να μου στείλει. Ίσως λοιπόν να δοκιμάσω με κάποια άλλη γλυκόξινη. Ίσως ακόμα και με πετιμέζι ροδιού. Νένα
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω φτιαξει ποτε μου με τετοιο τροπο τον μπακαλιαρο και κρατω την συνταγη σου να την δοκιμασω μου φανηκε εξαιρετικη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ να εχεις φιλια!!!
Εξαιρετική συνταγή και πολύ νόστιμη και μυρωδάτη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου Penelope!!!
Χρώματα βλέπω πολλά και φαντάζομαι αρώματα περισσότερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρότασή σου, Πηνελόπη. Ευχαριστούμε. Καλό Σ/Κ.
Καλημέρα σε όλες.Πολύ ωραία η συνταγή σου και φαντάζομαι και πολυ νόστιμη,εγω το κάνω πλακί και θα είναι μια απο τις επόμενες αναρτήσεις μου.Βέβαια αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι το αλάτι ειδικά στο παστό μπακαλιάρο,σας το λέω εκ πείρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι που δε συμπαθώ τα ψάρια....
ΑπάντησηΔιαγραφήκατα τα αλλα ωραια ιδεα στην εκτελεση!
Καλημέρες πολλές και καλή Εβδομάδα Ζαμπία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό σου έγραψα εγώ την επόμενη φορά να πάμε για ψάρεμα!!
Ήξερα τι έλεγα.
Θα τα πούμε σύντομα και από κοντά.
Ευχαριστώ πολύ Eri μου, κι αν με το καλό το φτιάξετε θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα μου γλυκειά θα του το "σερβίρεις" σε διαφορετικές μέρες και μετά θα κάνεις γκάλοπ για του πως του άρεσε περισσότερο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Γωγούλα επειδή προσωπικά δεν μπορώ να μαγειρεύω και να γεύομαι τα "ίδια" φαγητά, προσπαθώ να συνδυάζω υλικά που το αποτέλεσμα τους να αρέσει σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Όταν αυτά αρέσουν αποδεδειγμένα σε μικρούς και μεγάλους τότε σας τα μεταφέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι.
Ευχαριστώ σε πολύ Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτελέσμα ήταν εξαιρετικά με αρκετά απλά και εύκολα υλικά (αν εξαιρέσεις την σάλτσα από βύσσινα).
Εκει μάλλον κρύβεται και η επιτυχία του φαγητού.
Πολύ καλή σου μέρα κυρά μου.
Ελένη μου έτσι όπως σε "διαβάζω" τόσο καιρό, νομίζω πως αυτή η "έκδοση" του παστού μπακαλιάρου θα σου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Ροδάνθη έχεις πολύ δίκιο για το θέμα του αλατιού. Ο συγκεκριμένος ήταν ήδη ξαλμυρισμένος και το αλάτι που μπήκε ήταν ελάχιστο και κυρίως πάνω απο τα λαχανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Coula μου, να σου ζήσει η βαπτιστήρα κατ' αρχάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτούτο το φαγάκι δεν είναι πολύ έντονο "ψαρό-φαγο" και μπορεί αν κάνεις μια προσπάθεια να ξεπεράσεις την έλλειψη συμπάθειας προς τα ψάρια :-))
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι και πάντα άξια!
το φαγητό σου πραγματικά είναι γεμάτο χρώματα και αρώματα Πηνελόπη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμάσω τη Τετάρτη...
όσο για την ευχή σου για τα σκουπίδια,δυστυχώς δεν έπιασε,όπως και για όλα τα άλλα " σκουπίδια " που μας περιτριγυρίζουν...
καλή εβδομάδα εύχομαι...-:))
Δεν έπιασε βρε Βιβή μου... δεν έπιασε και τελικά φαίνεται πως δεν θα πιάσει για μέρες ακόμη :-(
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις. Θα περιμένω να μάθω τις εντυπώσεις σας.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Το faghtaki φαίνεται σαν ζωγραφιά! Από τότε που άνοιξε ο Τούρκος απέναντι μας έχω βρει την χαρά μου γιατί αλλιώς Μπακαλιάρος παστός στο μοναχο yok! Και φυσικά θα δοκιμαστεί η υπεροχη συνταγουλα σου γιατί μέχρι τώρα μονο κροκέτες ήξερα να τον κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρός να περάσεις και σε "άλλα" πειράματα με τον μπακαλιάρo dear Royal.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως είναι ψαρικό που επιδέχεται πολλές παραλλαγές και τρώγεται ευχάριστα απο μικρούς (αρκετά δύσκολους) και μεγάλους.